Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAMANY

Wszystkie ciaze zagrozone! Paranoidalne podejscie do ciaz w Polsce.

Polecane posty

Gość lamentyna
Autorko, jest taki wierszyk o Tobie, autorstwa Jana Brzechwy. Zaczyna się tak: "Proszę pana, pewna kwoka, traktowała świat z wysoka.." :D Proponuję nos w sos i wibrator w kroczek. A jak się nudzisz to poczytaj dziecku. Na przykład Brzechwę :)

Gość gość
a ja pracuje na takim stanowisku które nie jest wskazane dla kobiety w ciąży (dużo podróży służbowych) a pracodawca ani myśli aby mnie przenieść czy stworzyć mi inne stanowisko ale w praktyce zazwyczaj pracodawcy mają to w nosie dlatego jak powiedziałam o ciąży to dla pracodawcy jasne było, że idę na L4 i nie chce mnie widzieć do końca macierzyńskiego. Oczywiście mogłabym forsować mury i kruszyć kopie jako wielka bojowniczka i aktywistka na straży moralności i musiałby stworzyć mi to stanowisko tylko po co? Dzięki temu, że przyniosłam to zwolnienie i trzymałam buzie na kłódkę wróciłam sobie spokojnie do pracy, którą lubię, nie zadarłam z szefem, który dobrze mi płaci, potem jeszcze awansowałam... ale jak ty chcesz zbawiać świat autoreczko to proszę bardzo, ja ci nie bronię.

Gość gość
Jak chca siedziec w domu ,tyc ,sprzatac i ogladac rozmowy w toku,to chyba ich sprawa? Każdy ma to na co zasłużył.

Gość gość
Wiecie co dziewczyny, ja teraz sama jestem w ciąży i zgadzam się z wami co do l4 mimo że dobrze się czuje od poczatku. Jak przez wiele lat nie moalam faceta, a potem jak juz wyszlam za mąż i dlugo nie moglam zajsc, to mi to tak się odbilo na psychice że stalam się sfrustrowana zazdrosnica. Nie moglam patrzeć na ciężarne, wrecz czasem ich nienawidziłam... Sama siebie nie poznawalam i byłam przerażona tym co się ze mną dzieje. I jestem pewna, że gdybym nadal nie mogla zajsc to poparlabym autorke.... Podejrzewam, że podobnie jest u co najmniej połowy, która tu wyzywa ciężarne od ksiezniczek leniwych.

Gość gość
11.58 nie każda ciezarna tyje i ogląda rozmowy w toku :) ja po ciąży jestem chudszs niż przed a na l4 doksztalcalam się i dzięki temu po powrocie z macierzynskiego zdalam egzamin zeby awansować. Gdybym w ciazy pracowała pewnie nie mialabym az tyle czasu na czytanie książek.

Gość gość
11:58 mogą też siedzieć w domu, czytać książki, oglądać filmy, relaksować się, dbać o wygląd, chodzić na jogę, spacerować :) i mieć w poszanowaniu opinię sfrustrowanych bab, co nigdy w ciąży nie były, albo tyrały jak woły do dnia porodu.

Gość gość
Ja jestem na zwolnieniu odkąd tylko dowiedziałam się o ciąży. Nie po to decydowałam się na dziecko, żeby w ciąży pracować. Wrócę do pracy jak syn będzie miał 3 lata i pójdzie do przedszkola.

Gość gość
jak chcą oglądać rozmowy w toku cały dzień i sprzątać to czemu im tego zabraniać? nasz wspaniały rząd niedługo przestanie dawać 500 plus i skończy się tego typu wątek na tym forum a zaczną się wątki w stylu " pracodawca już przyjął kogoś lepszego na moje miejsce inacvzej nazwał mu stanowisko pracy i zlikwidował moje stanowisko - nawet Państwo Inspekcja Pracy mi nie chce pmóc, skandallll" buhahahahaha

Gość gość
12:10 i dobrze. A niech plują jadem;)

Gość gość
macie w d***e rzad ale po panstwowe pieniadze wyciagacie rece?

Gość gość
Mój szef odkąd pracuję u niego (8 lat) zawsze dobrze traktował kobiety zachodzące w ciążę i one bez problemu wracały, aż do przypadku kiedy jedna gwiazda wzięła sobie od razu l4 (chyba dzień po zrobieniu testu- oczywiście ciąża zagrożona jak nie wiem co !) i wróciła po wychowawczym ...ogólnie nie było jej 3 lata,a na jej miejscu pracy już pracowała super babeczka....i jak myśłicie co zrobił? zwolnił tą fajną babeczkę a gwiazdę przyjął jak tylko zechiciała być "zdolna "do pracy? no jak myślicie?

Gość gość
12.11 naprawdę myślisz ze normalny czlowiek zobi sobie dziecko dla 500+? Chyba mierzysz ludzi swoja miara... i myślisz ze te pieniądze będą płacone latami, az dziecko dorosnie? hahaha. poczekaj co za rok będzie, już nie będziesz pisać o 500+ bo go już nie będzie...

Gość gość
gość dziś W Polsce same księżniczki , co druga to z cukru zrobiona. Do pracy nie , w kolejce poczekać nie , nic tylko siąść i pachnieć 9 mcy. Żal patrzeć jak okradają państwo leniwe krowy , później 500+ i dlatego Polska w ruinie x A z ciebie krótkowzroczna krowa? Okradają państwo? Przecież te co są na l4 ciążowym, to wcześniej płaciły składki, czyli pracują na etacie cieloto. Ty się lepiej uczep tych lewych rent. 500+ dostają wszyscy i prawdę powiedziawszy dzietności to raczej nie wzmocni.

Gość gość
Przepraszam prawie wszyscy. Dokładnie 12:11 tylko patola zrobi sobie potomka dla 500+.

Gość gość
gość dziś Tak, głównie alergie skórne. I to nie jest moja teoria tylko fakt. Zdziwiłabyś się jak nikotyna może mieć negatywny wpływ na płód. U ciebie jak widać padło na mózg. gość dziś Nie ma, bo połowa z tych bab siedzi na socjalu, więc praca ogólnie jest. Spróbuj poprowadzić ciążę w UK. Ani razu w ciągu 9 miesięcy nie uświadczysz lekarza. Raz położną. U nas warunkiem otrzymania becikowego, było zgłoszenie się do gina do 10tygodnia ciąży, nie wiem jak teraz, ale my Polki, zdecydowana większość, robimy badania i dbamy o nasze ciąże, Angielki już nie. Tak, ogólnie poogladaj sobie jakieś programy angielskie, to zobaczysz jak Angole się prują, chleją i ogólnie mają w 4 literach swoje zdrowie.

Gość gość
Ja mam doopie rząd, bo nic mi nie daje, tylko zabiera na podatki. 500+ nie dostanę, bo to nasze pierwsze dziecko i dochody przekraczają. Ja mam dobrą pracę i wiem, że po ciąży i wychowawczym będę mogła wrócić, to nie koroporacja, gdzie panuje wyścig szczurów i nawet zachorować nie możesz, bo cię wywalą od razu, a co dopiero w ciążę zajść. I nie martwcie się o moje zajęcia w ciąży, nie mierzcie swoją miarą, że jak macie wolne, to tylko rozmowy w toku i sprzątanie. Czas wolny można spędzać na wiele sposobów. A pieniądze będę miała, na czas wychowania dziecka mamy odłożone, poza tym mąż normalnie pracuje, więc na utrzymanie rodziny wystarczy.

Gość gość
Ja pisałam wcześniej o pracy w supermarkecie. Oczywiście ze jak ktoś wymiotuje to idzie na zwolnienie lekarskie bo to bardzo meczy.chodziło mi o pracę potem .kobiety wracają do pracy,mają urlop ,itp i tak do wczesnego macierzynskiego . A nie siedzieć całą ciążę na zwolnieniu jak nic nie dolega.nie wiem jak płatne jest chorobowe w pl,ale ja i inne kobiety wolimy mieć wypłatę porządna niż na zwolnieniu.

Gość gość
W UK lekarz ciężarnej nie zobaczy?ty kretynów po co takie bzdury rozpisujesz?dwa razy się źle czułam w pierwszej ciąży i dwa razy zbadał mnie ginekolog plus za każdym razem scan.w drugiej ciąży to samo.takie kretynki gadają głupoty a potem ludzie myślą że UK to jak Bangladesz. Dramat normalnie.

Gość gość
MAMANY mieszkam w UK. Prawie 3 lata temu urodziłam dziecko, porod był tak szybki ze urodziłam drugiego syna w 2 godziny od wypadniecia czopu ipojawienia sie skurczy. Tego samego dnia wyszlam z dzieckiem do domu, po 4 godzinach. Czułam sie dobrze, wiec normalnie chodziłam, dzwigałam dziecko itd. 3 tygodnie od porodu wypadła mi pochwa i obnizyła sie macica. Powinnam sie zoperowac zeby moc funkcjonowac znowu jak normalny czlowiek, ale dzieciak jest za maly a po takiej operacji nie mozna dzwigac przez 3 miesiace wiecej niz 1 kg.... Zaczełam chodzic z synem do toddler group i co sie dowiedziałam? Praktycznie kazda z matek ma to co ja i uwaza ze to normalne, nie operuje sie tylko rodzi z tym dzieci, jak macica calkiem wypada to lekarze wtedy robia operacje jej usuniecia, reszte podnosza przpinajac wiazadła podtrzymujace pochwe i reszte narzadow do kosci. Czasami sa to juz kobiety ok 30 po takiej operacji.... Rozumiesz co chce ci powiedziec? W UK kobiety praktycznie pracuja, dzwigaja nie przejmujac sie nią, po porodzie zaraz do domu, polog z lezeniem praktycznie nie istnieje, w konsekwencji sa wypatroszone, nosza podpaski bo szczaja bezwiednie w majtki, mimo cwiczonych miesni kegla... Jest za co chwalic ten ich styl zycia nie rozczulania sie nad ciaza, porodem i pologiem. Chcecie tez chodzic w pampersach szczegilnie ze Polki musza ciezej pracowac, na 2 etaty i jeszcze wygladac jak modelka. Modelka w pampersie?....

Gość gość
Co do leniwych krow, demografia Polski jest tak fatalna, ze chciałabym w przyszlosci takie osoby co wyzywaja ciezarne, zobaczyc kiedys w szpitalu jak wylądują w wieku np 70 lat i krew do badania, z braku młodego pokolenia, bedzie im pobuerac im ich rownolatka z parkinsonem :D

Gość gość
Widzicie zazdrosnice, nie wygracie :D pozdrawiam :) ciężarna na l4

Gość gość
kobieta w ciazy przy komputerze moze pracowac tylko 4 godziny, nie kazdego pracodawce stac by cos z tym zrobic

Gość gość
Co za głupoty? Nie zobaczysz lekarza w ciazy? W Pl tez nie zobaczysz jak nie zapłacisz. W UK masz darmowa słuzbe zdrowia, darmowy pokoj do porodu, leki dla dziecka, badania, skany w ciazy itd itp. W PL za wszystko płacisz a ile jedna z druga wpłaciła kasy do budzetu UK w postaci podatkow? 200 funtow na rok? A porid prywatny w UK kosztuje od 3000 funtow wzyz... Jedna prywatna wizyta u GP od 80funtow wzyz... Zapłacicie prywatnie tj to robicie w PL i bedziecie obsluzone jak ksiezniczki, a nie, porownujecie prywatna sluzbe zdrowia PL z publiczną w UK. ...

Gość MAMANY
To ja, autorka. To chyba jasne ze nie mialam na mysli osob w ciazach naprawde zagrozonych. Ani takich ktore pracuja w rzeczywiscie szkodliwych warunkach..Problem jest taki ze u mlodych, zdrowych kobiet ciaze zagrożone to bedzie z definicji niewielki odsetek. Wszedzie oprocz Polski - gdzie takie ciaze sa wiekszoscia,plaga. Jak to mozliwe? Pytam z ciekawosci. Wlasnie to mnie interesuje. Pracowalam w duzej firmie, bylo bardzo duzo kobiet "w wieku produkcyjnym" a wiec wiele ciaz i jakos nikt nikomu nie rzygal na buty. Wiadomo, ze jak ktos sie wyjatkowo zle czul to bral zwolnienie na pare dni (ja tez). Co ciekawsze, byla tam oprocz mnie inna Polka w kolejnej ciazy , jej pierwsze dwie w Polsce byly zagrozone i 9 miesiecy przelezala na L-4. Tutaj sama chciala pracowac jak najdluzej. Widocznie powietrze jakies wyjatkowo sprzyjajace ze tu sie ciaza nie zagrozila. I mi nawet nie chodzi o te zwolnienia, mnie to nie boli bo ja w Polsce skladek nie place. Chodzi o samo podejscie, wy naprawde wierzycie ze jesli zamiast siedziec w domu podniesiecie dlugopis,poprzekladacie te papierzyska, cos tam skserujecie a szef podniesie na was glos to bedzie mialo jakis wplyw na ciaze?

Gość gość
13'35,pierdaczysz,bo w Polsce na NFZ bez problemu wiec za darmo masz prowadzona ciaze ! I nie wymadrzaj sie tymi bredniami o opiece w ciazy w UK,bo piszesz nieprawdy.Nawet lekarza nie uswiadczysz tylko pielegniarke-polozna. I zadne usg i latanie na nie co chwila tylko 2.razy w czasie ciazy. Itd,itp.

Gość gość
Ty tu składek nie płacisz, inne płaca i pluja jadem. Ty naprawde nie możesz pojac, ze KAZDA sytuacja jest inna? I nie należy ogólniac? Naprawdę musi ci się nudzić na tym macierzyńskim...

Gość MAMANY
I to sie ciagnie poza ciaze. Duzy procent dzieci ma robione cale serie USG przez ciemiaczko, ktore polskie niemowle nie widzialo neurologa, ktore nie ma rozmaitych "problemow z napieciem miesniowym"? Z niczym podobnym sie tutaj nie spotkalam. W Polsce lekarze doszukuja sie doslownie wszystkiego. Siostre. ktora mieszka w Polsce. pediatra stresowala jakas proba trakcji. Jej syn tego nie przeszedl w wieku chyba 3 miesiecy. Skierowanie do neurologa. Sprawdzilam i wedlug tutejszych statystyk tej proby w tym wieku nie przejdzie polowa dzieci. Tylko jedno badanie odkrylo zwiazek "oblanej" proby trakcji z autyzmem ale tylko wsrod niemowlat w wieku 6 miesiecy i starszych. Oczywiscie maly zaczal normalne podciagac glowe przed skonczeniem 4 miesiecy... Ale ile strachu sie najadla to jej. Paranoja.

Gość gość
gość dziś Pojmuje ze kazda sytuacja jest inna , nie mowie ze wszystkie zwolnienia sa wyludzane a problemy wyimaginowane ale sama skala zjawiska, odsetek zwolnien, swiadczy o tym ze duzy procent tych zagrozen i innych patologii to bujda.

Gość gość
Jak angielskiego nie znasz albo z byle pierdoła chodzisz bo histeryczka jestes to nie dziwie sie, ze do lekarza ci nie dają skierowan... Powiedziałam ci jak chcesz traktowania jak ksiezniczka to zapłac za wszystko w prywatnych klinikach, w UK tez sa takie... W Pl za wszystko musisz płacic, wiem bo pierwsza ciaze i porod miałam w PL to mam porownanie. Widac juz nachapałas sie funtow, ze tak szczekasz na kraj, ktory dal ci prace i zarobek. Trzeba było siedziec w PL a nie zajmowac miejscepracy, a potem u lakarza i w szpitalu w innym kraju. Zreszta czy tam na sile ciektos trzymal? Albo teraz tez cie przykuli ze do tej swojej wspanialej Polski wrocic nie mozesz? Im mniej tutaj takich szczekaczek jak ty toPolacy co chca zostac w UK beda mieli lepiej... Won do PL zebraczko z roszczeniami krolowej... Nachapała sie funtow, UK d**e jej od długow uratowało, albo pomogło sie dorobic a teraz szczeka.. Wracaj do PL i wychowuj dziecko za złotowki, pare chorob dziecka i pojdziesz z torbami, bo wPL darmowa słuzba zdrowia nie istnieje... Za 200funtow rocznie podatku chce obslugi jak krolowa Anglii... Masakra....