Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co naprawdę wydarzyło się na Nanga Parbat .

Polecane posty

Gość gość
Nie zgodzę się, że tylko pierwsze wejście "coś wnosi". Góra nie jest niezmienna, każdy kolejny eksplorator odkrywa nowe trasy, nowe miejsca, zmiany jakie zachodzą w ciągu lat (erozja itp.), dzięki czemu każdy kolejny "ma łatwiej". Dziś latamy do Ameryki bez większego lęku - a czy byłoby tak gdyby Kolumb tylko pojechał, wrócił opowiedział co tam jest i NIKT przez 400 lat by nie powtórzył jego czynu? Następna osoba wchodząca na tę górę ma już o tyle łatwiej, że będzie analizować (obok innych) także ten przypadek i może jakiegoś błędu uniknie.

Gość gość
dysleksja? głupi nie znaczy od razu chory

Gość gość
19 59 nie próbuj dyskutować z debilami bo to nie ma sensu ja pytałam już sto razy że to dziwny zbieg okoliczności tu martin tu Tomasz sytuacja kropka w kropkę taka sama i to na 8 tysięcznikach Nieprawdopodobne a jednak możliwe zobaczymy pożyjemy kto następny :-)

Gość gość
19.59 ale to nie jest nikomu do niczego przydatne poza nieliczną grupa podobnych wariatów. Odkrycie ameryki miało konkretny kontekst polit-gosp, inne odkrycia geograficzne też. To nikomu nie słuzy, no chyba ze chcesz znać wszystkie trasy na tej górze- ale po co?

Gość gość
do gość z 20 00 gość dziś Wszedzoe pisza ze on wszedl na szcyt i ona sie wsciekla o to ze byl sprawniejszy i jak schodzili to go zepchal do te dziury i uciekla!! On mogl isc za nia nawet 20 metrow dalej ale ona sie przestraszyla i szybko kazala ratownikom sie zmywac. MOJE PYTANIE BRZMI tu nie dotyka cię ortografa Tylko brak na moje skrupułów i jak się pisze marzenia hehe debilką jesteś czy tylko udajesz debila ?

Gość gość
20.01 pewnie ty. Revol się dowie , ze ja rozszyfrowałeś i zabije po ciemku czekanem

Gość gość
20 03 po co ? A no po to żebyś miała się nad czym zastanawiać :-) tobie to nie potrzebne a mi a i owszem :-)

Gość gość
To nie jest aż taki dziwny zbieg okoliczności - w takich wyprawach ginie wiele osób, gdyby to się zdarzyło na spacerze w parku to co innego ;-) Raczej gdyby w takich wyprawach z nią nikt nie ginął (a bez niej kupa ludzi) to by było dziwne.

Gość gość
nie no coś ty to zbieg okoliczności od taki niefortunny przypadek :-)

Gość gość
20.04 tu mnie nie dotyka, ponieważ zarówno treść, poziom merytoryczny wypowiedzi i sposób pisania wskazują na poważną głupotę lub upośledzenie umysłowe. Jeśli to drugie to współczuję, bo choroba nie wybiera, ale jeśli pierwsze to mniejszy byłby wstyd jakbyś się nie ujawniał ze swoimi ograniczeniami intelektualnymi. Po co sobie wstyd robić

Gość gość
ja tylko mogę sądzić po sobie , że tylko debil wybiega z za autobusu pod auto i za przypuśćmy rok robi to samo mimo że doznał rozległego uszczerbku na zdrowiu .Człowiek uczy się na błędach robi coś i wyciąga wnioski no chyba , że jest debilem to faktycznie robi w koło jednakowo i nie uczy go to rozumu

Gość gość
20.05 do czego konkretnie?

Gość gość
Czy to komuś przydatne - to się dopiero okaże. W momencie stawiania pierwszej stopy na Karaibach Kolumb pojęcia nie mógł mieć o skutkach gospodarczych tego kroku - szedł w nieznany kraj, nie wiedząc nic o roślinach, topografii, ludziach - równie dobrze tam mogła być mordercza pustynia. To samo dotyczy np. lotów w kosmos. Po co tam się pchać, nie ma tam żadnych zasobów?? A dopiero po dziesiątkach lat okazało się, jak bardzo świat się zmienił dzięki tym satelitom (każdy z nas na codzień ich używa). Eksploracja mało znanego terenu przyniosła pewną wiedzę i to już ma znaczenie.

Gość gość
20 08 no ja jestem tylko człowiekiem popełniam błędy i nie ukrywam tego bo ja wiem czy ta literówka to aż taki wstyd :-) na forum gdzie jednak się nie ujawniam bo tu każdy anonim :-) ALE SZACUNEK DLA CIEBIE OSOBO KRYSZTAŁOWO CZYSTA , BEZBŁĘDNA , IDEALNA no pozostaje mi ci pogratulować i tylko zazdrościć idealności No i mocno przeprosić za literówkę , że aż tak cię dotknęła :-(

Gość gość
Od końca XIX wieku, kiedy podjęto pierwsze próby przekroczenia granicy 8 tysięcy metrów, w Himalajach i Karakorum, gdzie znajduje się 14 najwyższych szczytów świata, zginęło około 800 wspinaczy

Gość gość
Na przykład konkretnie: powiedzmy że Elizabeth opisze szczelinę, w której ukryła Mackiewicza i uda się obliczyć współrzędne tego miejsca - następna ekipa będzie wiedzieć, że istnieje w tym a tym miejscu takie schronienie, obliczą siły tak, by tak dotrzeć i ktoś może dzięki tej wiedzy nie zginie.

Gość gość
ale ona nie umarła ona się dwa razy w cudowny sposób ocaliła :-)

Gość gość
I na przykład konkretnie: ten co nie zginie dzięki tej wiedzy będzie się latami wspinał a po latach doświadczeń wynajdzie znacznie lepsze np. mocowania lin - co usprawni alpinizm przemysłowy.

Gość gość
20.14 dla ciebie idiotko, anie dla wspinaczy specjalizujących sie w wejściach na te szczyty. Mówiłaś o znaczeniu dla siebie samej...no to proszę wymień coś

Gość gość
dokładnie zgadzam się z tobą może i przy okazji opisze szczeline gdzie zostawiła martina ?

Gość gość
Ludzie lamia sobie nogi na nartach i za rok dalej jezdza Po co jacys wariaci oplywaja np kajakiem kule ziemska ? Przecie4z to niczego do ludzkosci nie wnosi TO JEST WLASNIE MYSLENIE LUDZI BEZ PASJI Cieply fotel , browar w lape i bezpiecznie w domu , nazrec sie , wyspac , pojsc do roboty , to sens zycia a nie szwedanie sie po himalajach, czy po oceanach

Gość gość
20.12 doczytac choćby z podręcznika szkolnego o przyczynach wypraw takich jak ta Kolumba i nie piertolić głupot

Gość gość
20 17 to nie ona to ja pisałam nie wyzywaj bo cię zaczyna ponosić tu pisze kilka osób a nie wy dwie :-) I dla twojej wiadomości Dla mnie ma i nie muszę c***isać dlaczego bo niby kim ty jesteś że mam ci się tłumaczyć ?

Gość gość
Dokładnie - jak to ktoś tu podlinkował - niektóre ciała odnajdywane są po latach. Co wiedziałby lekarz dzisiaj o chorobie wysokościowej gdyby nie te ofiary? Gdyby nie relacje współtowarzyszy? O szczytach górskich wiemy bardzo mało - tam może być np. mityczny "lek na raka" albo po prostu jakiś surowiec (minerał? roślina) o bardzo dużym znaczeniu.

Gość gość
20.18 i sam tłumaczysz, ze ta pasja ma znaczenie tylko dla tych osób, robią to dla siebie, bo taki maja charakter, tak lubią żyć i maja wyjepane na to czy tobie to się podoba czy nie. To nie to samo co eksploracja w celach odkrywczo -naukowych

Gość gość
no jak kim jest to pani ideał nie popełnia błędów , zawsze ma rację i tylko jej racja ma prawo bytu na kafeterii

Gość gość
To doczytaj ile było ofiar podczas wielkich odkryć geograficznych i czy aby na pewno ich rodziny najwięcej zyskały na tych "zasobach" które im zawdzięczamy.

Gość gość
roślina na wiecznej zmarzlinie o k..., dzięki, z debilem nie rozmawiam