Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maciek78911

Alimenty na dziecko czy osoba niepełnosprawna musi płacić

Polecane posty

Gość gość
Przecież nie możecie kogoś ogolić do zera, bo umrze i wtedy też nie będzie alimentów, bo nie będzie człowieka. Zresztą dziecko ma konstytucyjne prawo do wszystkjego, a dorosły do niczego, tak? Już widze jak osoba z umiarkowaną niepełnosprawnością znajduje pracę. To może zabrać im renty skoro pracę sobie mogą spokojnie znaleźć i się utrzymywać?

Gość gość
W pierwszej kolejności do alimentacji zobowiązani są rodzice dziecka. Jeżeli nie są oni w stanie sprostać temu obowiązkowi, można żądać alimentów od dziadków, a dopiero w ich braku lub niemożności wypełniania obowiązku – od rodzeństwa. W razie niemożności uzyskania alimentów od rodzica można dochodzić ich od zobowiązanych w dalszej kolejności, tj. od dziadków oraz od dorosłego rodzeństwa uprawnionego. Co się tyczy alimentów od rodzeństwa, to chodzi tu o rodzeństwo dziecka. W żadnym wypadku obowiązek alimentacyjny nie ciąży na rodzeństwie zobowiązanego rodzica (wujku czy cioci dziecka). Reasumując, wśród osób zobowiązanych do świadczeń alimentacyjnych nie występuje ani ciotka, ani wujek. Zatem rodzeństwo ojca dziecka nie jest zobowiązane do świadczeń alimentacyjnych wobec tego dziecka.

Gość gość
Nie patrz na ZUS, tylko na sąd. Na 98% powie, ze mozesz pracować. Ba, poda Ci nawet szereg prac, ktore możesz wykonywa ć z miejsca. Wiem, bo moj niepełnosprytny kolega też myslal, ze jak ma orzeczenie o niepełnosprawności intelektualnej, to nikt go nie tknie. Są ocenił jego "możliwości" zarobkowe i na tej podstawie zasadził alimenty, zabierali mu z renty, ale potem poszedł normalnie do roboty i okazało się, żę można :d. Takze, przyklad Twojego kumpla przeciez przykładowi mojego kumpla. Wiekszosc sedziów jednak wskaze, ze dziecku kasa sie nalezy i masz ją zdobyc, choćby spod ziemi.

Gość Maciek78911
wiem bo jak pracowałem to raz chcieli mi zabrać pracę ale upiekło mi się teraz co 2 lata staje na komisje a pracy od wielu lat nie podejmuje bo nie zamierzam tracić utraty renty dla tego teraz jak idę do bezrobocia to z asystentem że by była praca ten czas wiem że odmowa zawsze będzie

Gość Maciek78911
moi rodzice nie żyją więc pozostaje im tylko rodzeństwo

Gość gość
Proszę szanownego pana praca zdalna,rozdawanie ulotek,sprzątanie,zieleń miejska, i wiele innych.

Gość gość
Posłuchaj debilku bo już zaczynasz mnie denerwować. Osoba z 16.57 chyba prawnik napisała ci uzasadnienie czemu twoja siostra nie będzie płacić. NIE BĘDZIE choćby nie wiem co. Rozumiesz? To przestań powtarzać że zasadza od siostry albo splerdaIaj

Gość gość
Oni nie będą z rodzeństwa ściągać tylko z ciebie....i jedyne co ci muszą zostawić to 50% najniższej renty

Gość Maciek78911
owszem ale jeśli lekarz stwierdzi że nie mogę za długo chodzić i mam problemy z chodzeniem to i to też nie mogę robić

Gość gość
Rozumiesz, ze chodzi o rodzenstwa DZIECKA, a nie rodzenswo ojca czy matki dziecka? Dla sad, w przypadku obowiazku alimentacyjnego, Twoj brat czy siostra nie istnieja. Jedyny ratunek dla Ciebie to ucieczka za granice, praca na czarno i utrzymywanie sie z niej. Byla ma asa w rekawie, bo RENTA jest udoumentowanym dochodem, wiec tymbardziej mogą z niego sciagnać :)

Gość Maciek78911
mówisz o 50% z renty kolega ma renty 745zł ma zasadzone 300 a zus i tak wyraził zgodę na ściągniecie 187,60 zł więc nie wiem jak to liczysz

Gość gość
To możesz pracować jako parkingowy,operator monitorowania coś jeszcze??

Gość gość
A ja niemogę znaleźć pracy, a nie mam niepełnosprawności i co na to powiecie? :D Już mi Urząd pracy dał 8 skierowań na różne prace i staże i nigdzie mnie nie przyjeli.

Gość gość
Jest wiele prostych prac fizycznych dla stuknietej osoby

Gość gość
i jeszcze ta renta na dwa lata :D:D:D:D haha jestes stary w czarnej d***e, nie masz dożywotniej, to dla sądu jest jasne, ze możesz pracować i renta jest tylko czasowa. bedziesz płacił, a to czy przezyjesz za 200 zł czy nie, sadu nie obchodzi, sa noclegownie, jadłodajnie itp.

Gość gość
Zus to się może zgadzać co najwyżej na gówienko z bateryjki...To komornik ściąga pieniądze i zus nic do wysokości zajęcia nie ma.

Gość Maciek78911
a jeśli lekarz udowodni że mam problemy z samodzielnością ruszania się po ruchu drogowym i że jeżeli nie znam miejsca to się nie poruszam sam i mam problemy z liczeniem pieniędzy

Gość gość
17:06 pierwsza odp. no wlasnie chodzi o to, ze osobe z orzeczeniem wezma z pocalowaniem reki, bo dostają zwrot z pfronu. A normalna, zdrowa? Sory, nie opyla sie pracodawcy- mowie o prostych pracach, wprowadzanie danych itp.

Gość gość
a jeśli lekarz udowodni że mam problemy z samodzielnością ruszania się po ruchu drogowym i że jeżeli nie znam miejsca to się nie poruszam sam i mam problemy z liczeniem pieniędzy To i tak cię nie zwolni z płacenia alimentów z renty...

Gość Maciek78911
właśnie że ma bo mojemu koledze nie zajął mu tyle ile sąd mu dał a wiem bo na własne oczy widziałem ten papier

Gość gość
Bazienka naziści by się zgodzili z tobą.

Gość gość
17:08 jakie wprowadzanie danych? Z postu wynika, że autor umie co najwyżej wprowadzić kvtasa

Gość gość
Stary moja firma zatrudnia 10 osob niepelnosprawnych, w tym dwie, które moga ruszać tylko USTAMI! Rozumiesz? Sa sparaliżowane od szyi w dól, wykonują prace komputerowe, zdalnie za pomocą ust i specjalistycznego sprzetu komputerowego. Nawet jak znajdziesz takiego lekarza, to przeciez sad powowuje niezależnego biegłego, który sprawi, ze Twoj lekarz 3 razy się zastanowi zanim wypisze taki świstek :)

Gość gość
właśnie że ma bo mojemu koledze nie zajął mu tyle ile sąd mu dał a wiem bo na własne oczy widziałem ten papier Chłopie ale to tylko dlatego że komornik miał ludzkie odruchy i mu tyle nie zajął a nie zus....

Gość gość
Po co, będąc w takiej sytuacji życiowej i finansowej uprawialeś seks? W dodatku bez zabezpieczenia?

Gość Maciek78911
tylko owszem z chęcią mnie pracodawca chce a jak idę do niego mówię mu jakie ma warunki mieć osoba niepełnosprawna jakie ma prawa i że chce mieć do tego asystenta w pracy ten czas każdy pracodawca rezygnuje ;-)

Gość gość
jakie kurła liczenie pieniedzy :D?!. Przeciez nikt nie zatrudni debila w banku, co najwyzej do pracy na produkcji, tutaj pieniedzy na oczy nie bedzie widział

Gość gość
mogła mnie nie kusić i jak już to robiła mogła brać tabletki w końcu tabletki są tańsze od gumek bo koszt taki 50 zł na 2 miesiące co daje to na miesiąc 25 zł

Gość gość
To ja ci napiszę moją krótką historię na raka choruję od 6 lat przez spory czas byłam osobą ze znacznym stopniem niepełnosprawności ze wskazaniem niezdolna do samodzielnej egzystencji.Czy twoim zdaniem to mój eks mąż powinien wtedy płacić na syna dwa razy tyle??

Gość Maciek78911
no mogą wziąć mnie na produkcję ale jak zacznę ruszać rekami jak ślimak to pracodawca się w ku*r*wi i rozwiąże umowę no jeśli mi da do produkcji mojego prywatnego asystenta ;-) to podejmie mając asystenta nie ryzykuje utraty renty