Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam problem z wiara w Boga, te wszystkie przypowiesci, cuda Chce ale nie potrafi

Polecane posty

Gość Racjonalistka
4 godziny temu, Gość Bog jest sprawiedliwy napisał:

Udziałem zaś bojaźliwych i niewierzących, i skalanych, i zabójców, i wszeteczników, i czarowników, i bałwochwalców, i wszystkich kłamców będzie jezioro płonące ogniem i siarką. To jest śmierć druga.

Będzie śmiesznie jak wszystkim, którym zdaje się wiedzą, że wierzą w to co jedynie słuszne i prawdziwe, że modlą się do tego co trzeba Boga, w udziale przypadnie właśnie to jezioro siarki. Bo byli bałwochwalcami i nie wierzyli w to co trzeba :-D W tym wypadku to już lepiej być ateistą, bo przynajmniej nie czci się fałszywych bożków.

Gość Racjonalistka
5 godzin temu, Gość Bog jest sprawiedliwy napisał:

ludzie o wszystko obwiniaja Boga tylko nie siebie

Oczywiście to jest tylko i wyłącznie moja wina, że zostałam obdarzona genami, które doprowadzają mnie do całkowitej niepełnosprawności. To jest moja wina, że urodziłam się z rzadką, nieuleczalną chorobą genetyczną. Pewnie za dużo nagrzeszyłam jako komórka jajowa (bo choroba po matce)...

Swoją drogą, skoro za złe rzeczy nie możemy obwiniać Boga tylko siebie, to może również dobre rzeczy powinniśmy przypisywać wyłącznie sobie? Przecież Bóg nie jest za nic odpowiedzialny. On nas stworzył, dał nam wolną wolę (i przy okazji różne inne defekty) i umył ręce. Teraz tylko przygląda się nam z chmurki i ocenia - kogo wysłać do nieba a kogo do "jeziora z siarką". Taka zabawa.

Gość BBB

Ja juz dawno doszlam do wniosku, ze jezeli bog istnieje to jest sadystycznym manipulatorem, a my jego eksperymentem i dlatego nas "sprawdza".  

Oczywiscie, ze nie ma grzechu.  Ludzie robia rozne zle rzeczy poniewaz tak sa zbudowani lub wychowani.  Homoseksualista czy trans to normalni ludzie gorsi i lepsi.  Nie wiem dlaczego wszystkich tak interesuje co w sypialniach innych ludzi sie dzieje.  Mnie nie interesuje o ile jest to wykonane z wlasnej woli.  Ja nie chce siedziec i nikogo ogladac.  Nie moja sprawa.  Malenki procent ludzi sa kompletnie aseksualni i co?  Z tego powodu sa swieci?

Gość hej to ja

Gość Racjonalistka

kto popiera te obrzydliwosci i odchyly i zboczenia, to sam je lubi  pewno, nikt normalny nie popiera sodomitow i sodomy i gomory 

Gość JaK
32 minuty temu, Gość hej to ja napisał:

Gość Racjonalistka

kto popiera te obrzydliwosci i odchyly i zboczenia, to sam je lubi  pewno, nikt normalny nie popiera sodomitow i sodomy i gomory 

Bardzo ładnie opisałaś hierarchów kościoła katolickiego. W tym świętego JPII

Gość co takiego

JP nie byl swiety i chrzescijaninem, i ci wszyscy ksieza z jarmulka na glowie, jp byl zydem i czcil szatana, nawet sa jego zdjecia w google jak pokazuje 666

Gość kafe

kosciol nie naucza wedlug Biblii i nauk Chrystusa

Gość GOSC

A wg czego naucza?

Gość gosc
1 godzinę temu, Gość GOSC napisał:

A wg czego naucza?

wedlug katechizmu

Gość gość
20 minut temu, Gość gosc napisał:

wedlug katechizmu

Dokładnie! Tak jak Żydzi mają swoją torę, bo to nie biblia, a właśnie katechizm, muzułmanie koran, to też katechizm, tak katolicy mają też swój katechizm. A świadkowie jechowy mają ogólnie całą biblię swoją.

Gość Gosc

Pzeciez nawet przykazania z katechizmu nie zgadzaja sie z tymi z Biblii. Kosciol wybiera sobie z Biblii rzeczy, z ktorymi mu po drodze, a drzuca te, ktore mu przeszkadzaja.

Gość Gosciowa

To katechizm nie jest zgodny z Ewangelia?  W ktorych punktach nie jest zgodny?

Gość Gosc
53 minuty temu, Gość Gosciowa napisał:

Znajdz gdzies w ewangelii dogmat o nieomylnosci papieza lub o niepokalanym poczeciu Matki Boskiej.

A jesli chodzi o Stary Testament to porownaj przykazania dane Mojzeszowi z tymi z katechizmu.

Gość gosc

Ludzie - co wy się tak uparliście z tą nieomylnością Papieża i Niepokalanym Poczęciem Marii ? Tylko o tych dwóch kwestiach słyszę. A one  w żaden sposoób nie wpływają na wiarę zwykłego człowieka na codzień ! 

Gość Gosc

Coraz wiecej ludzi wraca do wiary w zabobony.  Wiaze sie to z blyskawicznie spadajacym ilorazem inteligencji wsrod populacji zachodnich i brakiem samodzielnego, krytycznego myslenia.  Wracamy z powrotem w sredniowiecze.

Gość Gość
1 godzinę temu, Gość gosc napisał:

Ludzie - co wy się tak uparliście z tą nieomylnością Papieża i Niepokalanym Poczęciem Marii ? Tylko o tych dwóch kwestiach słyszę. A one  w żaden sposoób nie wpływają na wiarę zwykłego człowieka na codzień ! 

Ale wiele mówią o organizacji kk.

Gość Gość
22 godziny temu, Gość Gość napisał:

Ale wiele mówią o organizacji kk.

Jak rowniez o wierzacych...

Gość Gosc

Piękne są słowa, jakie Bóg kieruje do ludzi w Księdze Jeremiasza: "Zanim uksztaltowalem cię w łonie matki, znałem cię (...)".

Gość Gosc1

Z ta nieomylności papieża to ja wierzę, że Duch Św. daje papieżowi natchnienie Boże.

Nie pokazane poczęcie też jest logiczne, ponieważ Maria musiała narodzić się bez grzechu pierworodnego aby móc wydać na świat Boga-człowieka.

Trochę więcej pokory drodzy czytelnicy...

Gość Gość
Dnia 7.01.2019 o 15:33, Gość Gosciowa napisał:

Rozróżnij katechizm od Biblii. To są dwie różne rzeczy. Katechizm to wyznaczniki zasad danego wyznania opartego na wierze. Wyznanie katolickie ma inny katechizm, niż wyznanie prawosławne, czy protestanckie.

Co do przykazań w katechiźmie kk. Są to przykazania kościelne, które nie kłócą się z biblijnymi. Przykazania kościelne są przykazaniami wyznania, ktore określają zasady wyznania, nie samej wiary. Czyli, kiedy do kościółka, kiedy przymusowa komunia itd i oczywiście, że na tacę dać, to też jest he he. 😂

2 godziny temu, Gość Gosc1 napisał:

Nie pokazane poczęcie też jest logiczne, ponieważ Maria musiała narodzić się bez grzechu pierworodnego aby móc wydać na świat Boga-człowieka.

Tu bzdury piszesz, bo akurat my katolicy wierzymy, iż Maria była wieczną dziewicą. Więc niepokalane poczęcie nie ma nic wspólnego z grzechem pierworodnym. Wyznanie wiary, taką modlitwę znasz?

"(...) I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem."

A fragment Ewangelii o zwiastowaniu też znasz?

"26 W szóstym miesiącu posłał Bóg anioła Gabriela do miasta w Galilei, zwanego Nazaret, 27 do Dziewicy poślubionej mężowi imieniem Józef, z rodu Dawida; a Dziewicy było na imię Maryja. 28 Wszedłszy do Niej, [anioł] rzekł: «Bądź pozdrowiona, łaski pełna, Pan z Tobą, ».
29 Ona zmieszała się na te słowa i rozważała, co by miało znaczyć to pozdrowienie. 30 Lecz anioł rzekł do Niej: «Nie bój się, Maryjo, znalazłaś bowiem łaskę u Boga. 31 Oto poczniesz i porodzisz Syna, któremu nadasz imię Jezus. 32 Będzie On wielki i zostanie nazwany Synem Najwyższego, a Pan Bóg da Mu tron Jego praojca, Dawida. 33 Będzie panował nad domem Jakuba na wieki, a Jego panowaniu nie będzie końca». 34 Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża?» 35 Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego okryje Cię cieniem. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym. "

Sorry, ale niepokalane poczęcie, to poczęcie bez seksu i spermy. Ot tak, z powietrza. Wiatropylnie. 

Gość Gość
5 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Piękne są słowa, jakie Bóg kieruje do ludzi w Księdze Jeremiasza: "Zanim uksztaltowalem cię w łonie matki, znałem cię (...)".

Bardzo pięknie. A co z poronionymi ciążami, ludźmi ciężko upośledzonymi, z wadami wrodzonymi? Ładnie Bóg ich ukształtował.

Gość Gość
4 godziny temu, Gość Gosc1 napisał:

Z ta nieomylności papieża to ja wierzę, że Duch Św. daje papieżowi natchnienie Boże.

Oczywiście, ze to logiczne. Dlatego to wymyślono, żeby pasowało do innych wymyślonych przez kościół teorii. Trochę więcej myślenia droga czytelniczko.

I ileż to razy papieże byli w błędzie? Duch święty cudownie przestał działać czy jak?

Gość Gość

Dlaczego wierzycie w żydowskiego Boga, skoro macie swoich słowiańskich bogow???

Gość Gość
14 minut temu, Gość Gość napisał:

Dlaczego wierzycie w żydowskiego Boga, skoro macie swoich słowiańskich bogow???

Bo ich przodków siłą zmuszono do porzucenia swojej wiary i do "uwierzenia" w żydowskiego Boga. A je już tak zindoktrynowano, że łykną wszystko co im hierarchowie kościelni powiedzą. Nawet to, ze jeden z nich jest nieomylny. 

Gość Gosc

Wlasnie Maria zeby urodzic Boga - czlowieka musiala byc bez grzechu pierworodnego i stad bylo "potrzebne" niepokalane poczecie aby nie miala tegoz grzechu 🙂

Gość Gość
9 minut temu, Gość Gosc napisał:

Wlasnie Maria zeby urodzic Boga - czlowieka musiala byc bez grzechu pierworodnego i stad bylo "potrzebne" niepokalane poczecie aby nie miala tegoz grzechu 🙂

Dokładnie. Najpierw wymyślono bajkę o grzechu pierworodnym, po to żeby ludzie chrzcili niemowlęta (bo te, naznaczone grzechem pierworodnym pójdą do piekła gdy umrą itd), a potem pokapowali się, że coś im nie gra z Maryją. Bo jak to kobieta grzeszna mogła wydać na świat Boga? No to myk, wymyślili niepokalane poczęcie Maryi. W sumie trochę czasu im zajęło pokapowanie się, że coś nie gra w ich teoriach bo dogmat o niepokalanym poczęciu ogłosili dopiero w połowie XIX w. 

A wierni łykają wszystko jak pelikan i jeszcze twierdzą, że to logiczne.

Gość Gosc
1 godzinę temu, Gość Gość napisał:

Dokładnie. Najpierw wymyślono bajkę o grzechu pierworodnym, po to żeby ludzie chrzcili niemowlęta (bo te, naznaczone grzechem pierworodnym pójdą do piekła gdy umrą itd), a potem pokapowali się, że coś im nie gra z Maryją. Bo jak to kobieta grzeszna mogła wydać na świat Boga? No to myk, wymyślili niepokalane poczęcie Maryi. W sumie trochę czasu im zajęło pokapowanie się, że coś nie gra w ich teoriach bo dogmat o niepokalanym poczęciu ogłosili dopiero w połowie XIX w. 

A wierni łykają wszystko jak pelikan i jeszcze twierdzą, że to logiczne.

Dodatkowym plusem jest wykastrowanie kobiet i ich seksualnosci.

Gość Gosc

Ale ja wierze,  w niepokalane poczecie Marii. Zwlaszcza ze Anna i Joachim mieli  spory problem  z mozliwoscia posiadania dzieci i to jest opisane w Pismie Sw. i dopiero Bog sprawil ze  Maria mogla sie urodzic. Takze niepokalane poczecie to prawda.

Gość Gosc
3 minuty temu, Gość Gosc napisał:

Ale ja wierze,  w niepokalane poczecie Marii. Zwlaszcza ze Anna i Joachim mieli  spory problem  z mozliwoscia posiadania dzieci i to jest opisane w Pismie Sw. i dopiero Bog sprawil ze  Maria mogla sie urodzic. Takze niepokalane poczecie to prawda.

Oczywiscie, sa zachowane dokumenty, poswiadczenie od lekarza, ze Maria nie mogla miec dzieci.  Chyba nawet zrobili jej usg i pokazalo, ze nie miala szans na zajscie w ciaze bez jakiegos cudu.  Moze w ogole macicy nie miala?

Gość Gość
17 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Oczywiscie, sa zachowane dokumenty, poswiadczenie od lekarza, ze Maria nie mogla miec dzieci.  Chyba nawet zrobili jej usg i pokazalo, ze nie miala szans na zajscie w ciaze bez jakiegos cudu.  Moze w ogole macicy nie miala?

Może miała in vitro? 🤣🤣🤣🤣