Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Psychologii maszynowa tak

Uważajcie na ai dziewczynę chciała mnie otruc

Polecane posty

Dawniejszych czasach księża uprawiali pole i rolnictwo nie wołali daj. Teraz im.pracować nie chce 

4 minuty temu, Fifofa napisał:

Dawniejszych czasach księża uprawiali pole i rolnictwo nie wołali daj. Teraz im.pracować nie chce 

Przyjmując np, że bycie nauczycielem nie jest pracą... bo np nasz wikariusz jest pedagogiem i nauczycielem religii, nie tylko kapłanem po seminarium. 😉 Proboszcz teraz już jest stary, to już mniej działa, ale wcześniej był zaangażowany w pracę misjonarską, kapelaństwo więzienne i nie wiem jak to się nazywa technicznie, ale też jeździł po domach starców, szpitalach. Także widzisz. 

Edytowano przez RC Plus

32 minuty temu, RC Plus napisał:

Według Katechizmu Kościoła Katolickiego wierni są zobowiązani do wspierania potrzeb wspólnoty. Co najciekawsze, wierni którzy uczęszczają co niedziele do kościoła, szczerze wierzą, z tym problemu nie mają.

Problem zaczyna się w momencie, gdy ktoś kto generalnie nie wierzy, pluje na Kościół i tak dalej, czyli takie Libedy, chcą z jakiegoś powodu pochówek chrześcijański i trzeba zapłacić księdzu... wtedy jest lament straszliwy, jak to tak... ci ludzie najczęściej mają środki na przepiękny pomnik, ogromy, ze zdobieniami dla zmarłego bliskiego, ale dać księdzu za pogrzem... ło matko... no jak to.... 😉

Zwyczajni chrześcijanie rozumieją, że wspólnota ma swoje potrzeby, proste.

raczej nikt nie placze ze trzeba mowcy zaplacic problemem jest to ze w wiely miejscowosciach cementarze komunalne to de facto kosciele i zeby kogos pochowac musisz wyskoczyc z 4k za miejsce i wykopanie dziury tyle to kosztowala u kogos z mojej rodziny. ksiadz i grabarz wzieli 4k za miejsce ktore nie jest ich wlasnoscia oni tylko go pilnuja i teoretycznie dbaja o porzadek

nie jestes katolikiem i nie zaplacisz ksiedzu to mozesz sobie pochowac kogos z rodziny w ogrodku 

jak zawsze czarnoksieznicy wyludzili ziemie ktora pozniej sprzedaja 

1 minutę temu, libed from kafeteria napisał:

raczej nikt nie placze ze trzeba mowcy zaplacic problemem jest to ze w wiely miejscowosciach cementarze komunalne to de facto kosciele i zeby kogos pochowac musisz wyskoczyc z 4k za miejsce i wykopanie dziury tyle to kosztowala u kogos z mojej rodziny. ksiadz i grabarz wzieli 4k za miejsce ktore nie jest ich wlasnoscia oni tylko go pilnuja i teoretycznie dbaja o porzadek

nie jestes katolikiem i nie zaplacisz ksiedzu to mozesz sobie pochowac kogos z rodziny w ogrodku 

Powinniście być pochowani pod supermarketem. Chcesz leżeć na poświeconej ziemi. Jak nie wierzysz nie powinieneś tam leżeć, tylko gdzieś pod lipkami.

3 minuty temu, Fifofa napisał:

Powinniście być pochowani pod supermarketem. Chcesz leżeć na poświeconej ziemi. Jak nie wierzysz nie powinieneś tam leżeć, tylko gdzieś pod lipkami.

Jeszcze nie ma organizacji dla Libeda, jak się objawi to bedo wiedzieć kiedy dziobem kłapać, nie ma co.

10 minut temu, libed from kafeteria napisał:

Są Swiadkowie Jehowy, są komuniści z poprzedniego systemu, nie każdy jest Katolikiem... jestem często na cmentarzu i widzę także pomniki bez krzyży jakiś poruczników z PRL na przykład... no i co oni na ogódkach wg ciebie leżą... 

To jak reguluje to miasto, to już zależy... różnie z tym jest, u nas cmentarz jest zarządzany przez miasto, a kaplicę mogą wynająć wszyscy, łącznie z protestantami i postkomunistami...jeżeli w jakimś mieście od pokoleń cmentarz jest własnością parafii i komunistom nie udało się go wywłaszczyć, no to cóż... też byś na pewno chciał by twój dom, czy mieszkanie było prawem niepodważalnym, że nie można ci tak po prostu go zabrać...

Edytowano przez RC Plus

6 minut temu, Fifofa napisał:

Myślę że osobie która juz nie żyje obojętne gdzie bedzie pochowana.

• Thanks 1

1 minutę temu, Onaaaa napisał:

To zależy od osoby, bo np ja mam swoje oczekiwania jak chcę być pochowany. Uważam, że mam do nich prawo, nawet jak mnie już tu nie będzie. 

Edytowano przez RC Plus

3 minuty temu, Onaaaa napisał:

Za życia ma możliwość wybrać miejsce pochòwku. Dziadek tam leżał Matka rodzina on się dokopie na poświeconej ziemi.

6 minut temu, Onaaaa napisał:

Myślę jak nie wierzy powinien być przetworzony na surowce wtórne,, na przykład jako nawóz na pole.

Zgodne z świeckim poglądem jak żył.

3 minuty temu, RC Plus napisał:

To zależy od osoby, bo np ja mam swoje oczekiwania jak chcę być pochowany. Uważam, że mam do nich prawo, nawet jak mnie już tu nie będzie. 

Zazwyczaj osoby starsze i wierzące to ja wiem że im zależy i wykupują sobie wcześniej miejsce na cmentarzu. Moi rodzice też juz mają. 

1 minutę temu, Fifofa napisał:

Myślę jak nie wierzy powinien być przetworzony na surowce wtórne,, na przykład jako nawóz na pole.

Zgodne z świeckim poglądem jak żył.

Wiele ludzi nie wierzy a ma cmentarz są bo rodzina ich tam pochowała.

Co ciekawe u nas księża mówią co laska i są ludzie co nic nie płacą za chrzest czy pogrzeb.

2 minuty temu, Onaaaa napisał:

Wiele ludzi nie wierzy a ma cmentarz są bo rodzina ich tam pochowała.

Doktryna Katolicka była kiedyą bardziej surowsza. Byli pochowani przed domem  w lesie, teraz miejsca niema co najwyżej jak piszę na nawóz obornik  po problemie 

Edytowano przez Fifofa

16 minut temu, Fifofa napisał:

powinni zabrac plebaniom te cmentarze ktore im dano z pieniedzy podatnikow i niech oni wiernych sobei chowaja pod marketem

uwazaj bo poswieca twoja ziemie keidys i ci kaza tam nie wchodzic bo swieta i to nic ze ty za nia zaplaciles 😄 

10 minut temu, RC Plus napisał:

Są Swiadkowie Jehowy, są komuniści z poprzedniego systemu, nie każdy jest Katolikiem... jestem często na cmentarzu i widzę także pomniki bez krzyży jakiś poruczników z PRL na przykład... no i co oni na ogódkach wg ciebie leżą... 

To jak reguluje to miasto, to już zależy... różnie z tym jest, u nas cmentarz jest zarządzany przez miasto, a kaplicę mogą wynająć wszyscy, łącznie z protestantami i postkomunistami...jeżeli w jakimś mieście od pokoleń cmentarz jest własnością parafii i komunistom nie udało się go wywłaszczyć, no to cóż... też byś na pewno chciał by twój dom, czy mieszkanie było prawem niepodważalnym, że nie można ci tak po prostu go zabrać...

cmenatarze na wioskach zawsze sa praktycznie zarzadzane przez ksiedza i musisz mu slono placic za pogrzeb bez wzgledu na to czy chcesz msze i jego gadanie czy nie

4 minuty temu, Onaaaa napisał:

Zazwyczaj osoby starsze i wierzące to ja wiem że im zależy i wykupują sobie wcześniej miejsce na cmentarzu. Moi rodzice też juz mają. 

Z wiekiem to przychodzi, przeróżnym ludziom z przeróżnymi doświadczeniami z wiarą, że po prostu zaczyna się myśleć o śmieerci. Człowiek ma bardzo głęboko zakodowane w DNA to poszukiwanie czegoś, życia po życiu, od zarania dziejów tak było, od pierwszych fresków w jaskiniach.

Widzę to nawet po moim Ojcu, że już ten etap mu się włączył, że zaczyna myśleć o swoim przemijaniu, mimo że odpukać jest relatywnie zdrowy, no ale wiek...

Edytowano przez RC Plus

Przed chwilą, Fifofa napisał:

Doktryna Katolicka była kiedyą bardziej surowsza. Było pochowani przed domem  w lesie, teraz miejsca niema co najwyżej jak piszę 

nie mozesz pochowac kogos poza cmentarzem prawo tego zabrania musialbys miec stos zgod na to bo to zagrozenie epidemiologiczne 

Przed chwilą, libed from kafeteria napisał:

nie mozesz pochowac kogos poza cmentarzem prawo tego zabrania musialbys miec stos zgod na to bo to zagrozenie epidemiologiczne 

Zobacz sobie dworki jak kiedyś chowano.

1 minutę temu, RC Plus napisał:

Z wiekiem to przychodzi, przeróżnym ludziom z przeróżnymi doświadczeniami z wiarą, że po prostu zaczyna się myśleć o śmieerci. Człowiek ma bardzo głęboko zakodowane w DNA to poszukiwanie czegoś, życia po życiu, od zarania dziejów tak było, od pierwszyc fresków w jaskiniach.

Widzę to nawet po moim Ojcu, że już ten etap mu się włączył, że zaczyna myśleć o swoim przemijaniu, mimo że odpukać jest relatywnie zdrowy, no ale wiek...

Właśnie tak myślę bo mi obojętne gdzie bede pochowana ale za 40 lat może mi sie odmieni 😆

2 minuty temu, Fifofa napisał:

Kiedyś też palono zwłoki na stosach i spuszczano w łodzi i co z tego wynika? 

5 minut temu, RC Plus napisał:

Człowiek ma bardzo głęboko zakodowane w DNA to poszukiwanie czegoś, życia po życiu,

raczej to jest zwiazane z praniem mozgu od dziecka wiada a nie zadnym dna

ludzie z tym samym dna w indiach szukaja lódki na ktorej ich spala w amazonskim buszu jeszcze cos innego etc wiec to nie zadne dna bo ludzie by wtedy robili to samo

Edytowano przez libed from kafeteria

1 minutę temu, Onaaaa napisał:

Właśnie tak myślę bo mi obojętne gdzie bede pochowana ale za 40 lat może mi sie odmieni 😆

Napisz widmokowi, że się zesrałaś rodząc syna, prawda bywa zabawna. xD

Dużo zależy od bliskich. Np moja matka nie chce zrozumieć, ze jak umrę ma nie byc ksiedza na pogrzebie. U niej to funkcjonuje na zasadzie "jak to bez księdza?". Dobrze, ze sie ożeniłem, bo matka na pewno płaciłaby ksiedzu, żeby mnie pochował. A tak żona zdecyduje. Mój ojciec zawsze mowil, ze chce byc skremowany, a matka kazała zabalsamować jego ciało. Tak więc po śmierci jesteśmy zdani na innych niestety.

• Like 1

4 minuty temu, Fifofa napisał:

ja nie pisze kiedys tylko teraz wiec jak mieszkasz na wiosce gdzie jest jeden parafialny cmentarz to nawet jak nie chcesz musisz tam byc pochowany a to slono kosztuje 

1 minutę temu, d48f5bb82c99 napisał:

Napisz widmokowi, że się zesrałaś rodząc syna, prawda bywa zabawna. xD

Ty mu napisz mi sie nie chce 😆

4 minuty temu, caryca rzeczywistości tak napisał:

Czasem wystarczy się postawić podpierając się prawem jeśli jakiś ksiądz sobie życzy pierdyliard za cmentarz. I co ci wtedy zrobi? Nic.

powie ci ze najblizszy cmentarz komunalny jest 20km dalej i ze idz tam to cie pochowaja

1 minutę temu, libed from kafeteria napisał:

raczej to jest zwiazane z praniem mozgu od dziecka wiada a nie zadnym dna

Widocznie tym pierwotnym ludom australijskim też kościół polski prał mózgi, aż ze strachu przed śmieercią malowali freski dotyczące życia po życiu xDD

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się