Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Psychologii maszynowa tak

Uważajcie na ai dziewczynę chciała mnie otruc

Polecane posty

2 minuty temu, 250GodzinTak napisał:

Znam takich, co nie mają sakramentu bierzmowania, a później kwik jak żenią się i ksiądz pyta o dokumenty 😅

Tak i wtedy żal do księdza, że każe chodzić na nauki i przyjąć sakrament legitnie zamiast wziąć w łapę i dać im ślub... ci sami ludzie z resztą narzekają jak ksiądz woła za pochówek zapłatę... znam ten typ doskonale.

Edytowano przez RC Plus

3 minuty temu, RC Plus napisał:

Po sieci krąży taki filmik z niemieckiej autobahn, gdzie Polacy zatrzymali się  późną nocą na widok roztrzaskanego sportowego auta. Jeden z nich nagrywa telefonem i w środku jeszcze gra muzyka na full, a za kierownicą ciało z urwaną głową. Impakt przeciążenia był tak silny, że po prostu kierowcy oderwała się głowa i wyleciała przednią szybą.

A widziałeś no mercy in mexico bo bym chciała obejrzeć a się boje

Przed chwilą, RC Plus napisał:

Tak i wtedy żal do księdza, że każe chodzić na nauki i przyjąć sakrament legitnie zamiast wziąć w łapę i dać im ślub... ci sami ludzie z resztą narzekają jak ksiądz woła za pochówek zapłatę... znam ten typ doskonale, na forum tu takich jest tuzin 😉 

Mój kolega z podstawówki tak miał. Wszyscy poszliśmy do Kościoła na Bierzmowanie, a jemu się nie chciało. Później dosyć długo chodził z dziewczyną i poszli załatwiać ślub i ksiądz robił problemy. Musiał chodzić na jakieś nauki i problem z głowy. Oczywiście chciał ślub cywilny, ale ta dziewczyna napierała, że chce ślub kościelny z oprawą.. 😴

Zapodaj link do nieocenzurowanej wersji, ja jestem dość znieczulony na gore przez lata grania w gry video... zobaczę i ci opiszę wrażenia  

Ja nawet się boje szukać tego chyba gdzieś w deepwebach to. Nie mogłam zacytować 

Edytowano przez włosynarękach

24 minuty temu, caryca rzeczywistości tak napisał:

Zauważyłaś, że Madzia na ten moment znowu kocha kościół, zamiast na niego pluć?... 😎 Ciebie hejtuje za wiarę, a RC wchodzi w 4 litery bez wazeliny, jak myślisz czemu?... 😎

16 minut temu, RC Plus napisał:

narzekają jak ksiądz woła za pochówek zapłatę...

A powinien tak robić? Jest sługą Bożym, czy płatnym mówcą pogrzebowym? 

Znalazłem. Jak jesteś wrażliwa to nie polecam, bo będzie ci się śniło po nocach. Niestety kartele narkotykowe całkowicie podporządkowały sobie Meksyk. 

Znalazłem. Jak jesteś wrażliwa to nie polecam, bo będzie ci się śniło po nocach. Niestety kartele narkotykowe całkowicie podporządkowały sobie Meksyk. 

kartel watykanski za to podporzadkowal sobie polske

12 godzin temu, 250GodzinTak napisał:

Nigdy nie brałam antybiotyku od dentysty. Ogólnie chodzę regularnie do stomatologa. Od antybiotyków się bronię, bo niszczą florę bakteryjną, wyjaławiają organizm i masę szkód powodują.. ☺️

Oraz wraz ze szczepionkami zmieniły oblicze medycyny i przeżywalność człowieka, więc tym samym poniekąd historię ludzkości. No ale mogłaś o tym nie słyszeć 😉 

Jestem też ciekawa, ile lat będzie grane pisanie o leczeniu kanałowym 😄 Nie do końca łapię, w czym jest powód do dumy, że ząb zepsuł się aż tak bardzo (nawet jeśli to kwestia gorszych genów, a nie braków higienicznych). Rozumiem, że chodzi o to, że masz te 2 tys na leczenia zębów. Cóż, nie znam nikogo, kto nie ma, więc rzeczywiście możesz tym imponować może przed leżakiem 😉 

Przed chwilą, libed from kafeteria napisał:

@moderatorka6

zapytaj go o kartel wisła - cracovia xD

3 minuty temu, ZłyKróliczek napisał:

A powinien tak robić? Jest sługą Bożym, czy płatnym mówcą pogrzebowym? 

Według Katechizmu Kościoła Katolickiego wierni są zobowiązani do wspierania potrzeb wspólnoty. Co najciekawsze, wierni którzy uczęszczają co niedziele do kościoła, szczerze wierzą, z tym problemu nie mają.

Problem zaczyna się w momencie, gdy ktoś kto generalnie nie wierzy, pluje na Kościół i tak dalej, czyli takie Libedy, chcą z jakiegoś powodu pochówek chrześcijański i trzeba zapłacić księdzu... wtedy jest lament straszliwy, jak to tak... ci ludzie najczęściej mają środki na przepiękny pomnik, ogromy, ze zdobieniami dla zmarłego bliskiego, ale dać księdzu za pogrzem... ło matko... no jak to.... 😉

Zwyczajni chrześcijanie rozumieją, że wspólnota ma swoje potrzeby, proste.

• Like 1

1 minutę temu, RC Plus napisał:

Według Katechizmu Kościoła Katolickiego wierni są zobowiązani do wspierania potrzeb wspólnoty. Co najciekawsze, wierni którzy uczęszczają co niedziele do kościoła, szczerze wierzą, z tym problemu nie mają.

Problem zaczyna się w momencie, gdy ktoś kto generalnie nie wierzy, pluje na Kościół i tak dalej, czyli takie Libedy, chcą z jakiegoś powodu pochówek chrześcijański i trzeba zapłacić księdzu... wtedy jest lament straszliwy, jak to tak... ci ludzie najczęściej mają środki na przepiękny pomnik, ogromy, ze zdobieniami dla zmarłego bliskiego, ale dać księdzu za pogrzem... ło matko... no jak to.... 😉

Zwyczajni chrześcijanie rozumieją, że wspólnota ma swoje potrzeby, proste.

Zaraz, zaraz, wspieranie w miarę możliwości potrzeb wspólnoty, to nie cennik za usługę. Jeśli ktoś nie ma pieniędzy, to jak rozumiem, pomimo bycia częścią wspólnoty, pochowany przy udziale księdza nie zostanie. 

Weszłam w ten link od Dumbo, ale oczywiście przeczytałam tylko opis. Mocno chore jest oglądanie takich rzeczy z własnej woli. 

29 minut temu, 250GodzinTak napisał:

Znam takich, co nie mają sakramentu bierzmowania, a później kwik jak żenią się i ksiądz pyta o dokumenty 😅

Tych czasach bierzesz 2 tysie oni sraają na to, tak z 8 tysi albo wiecej . Cuda cuda są na miejscu.

Edytowano przez Fifofa

7 minut temu, RC Plus napisał:

A tobie się nie będzie śniło? Fak.

4 minuty temu, libed from kafeteria napisał:

Nie byłoby generalnie problemu w relacjach Kościół-obywatel, gdyby tacy ludzie jak ty, czyli osoby, którym nie po drodze z Panem Bogiem, wiarą, kościołem, wartościami chrześcijańskimi z jakiś nie znanych mi powodów przychodziły do parafii i żądały

- ślubu kościelnego

-  pochówku chrześcijańskiego'

itd.

Prawda jest taka, że z jednej strony plujecie jadem, ale w głębi serca lwia część z was jakby czuje potrzebę sakramentów... no znam to z widzenia na co dzień 😆

Akceptujesz, albo nie, a nie łazisz i szemrasz, że ponad 2 tysiące letnia instytucja nie chce się dostosować do twojej wizji świata 😉

2 minuty temu, ZłyKróliczek napisał:

Zaraz, zaraz, wspieranie w miarę możliwości potrzeb wspólnoty, to nie cennik za usługę. Jeśli ktoś nie ma pieniędzy, to jak rozumiem, pomimo bycia częścią wspólnoty, pochowany przy udziale księdza nie zostanie. 

Tak, i podam ci kilka przykładów z mojej wspólnoty:

- bierzmowanie dla młodzieży biedniejszej, którą wikariusz bez problemu przyjął nieodpłatnie.

- pogrzeby nieodpłatnie dla najbiedniejszych parafian, które też się odbywają u nas.

- wigilia dla samotnych i ubogich co roku

- organizowanie paczek z najpotrzebniejszymi artykułami dla najuboższych parafian.

4 minuty temu, włosynarękach napisał:

A tobie się nie będzie śniło? Fak.

Ja teraz gram w grę Fallout 4 i tam jak strzelisz komuś w głowę to się zdarza, że ona eksploduje na części i leje się krew litrami...

Robili kiedyś badania, że gracze komputerowi są zdecydowanie bardziej znieczuleni na takie sceny niż zwyczajni ludzie.

W czasie II WŚ i okupacji niemieckiej na warszawskich ulicach leżały dosłownie stosy ciał, w tym dzieci... na początku ludzi to przerażało ale z biegiem czasu zwyczajnie się przystosowali, bo nie mieli wyjścia, bo musieli każdego dnia te przerażające sceny brutalności oglądać.

2 minuty temu, RC Plus napisał:

- bierzmowanie dla młodzieży biedniejszej, którą wikariusz bez problemu przyjął nieodpłatnie.

- pogrzeby nieodpłatnie dla najbiedniejszych parafian, które też się odbywają u nas.

- organizowanie paczek z najpotrzebniejszymi artykułami dla najuboższych parafian.

Sakramenty w kościołach protestanckich, czyli chrzest i Wieczerza Pańska (Eucharystia), zazwyczaj nie są płatne, ponieważ protestanci uznają je za darmowe dary Bożej łaski, a nie za produkty, które można sprzedawać. W przeciwieństwie do Kościoła katolickiego, który pozwala na dobrowolne ofiary za sakramenty, protestanci traktują je jako symboliczne akty okazania Bożej łaski i nie pobierają opłat za ich udzielanie. 

2 minuty temu, RC Plus napisał:

Ja teraz gram w grę Fallout 4 i tam jak strzelisz komuś w głowę to się zdarza, że ona eksploduje na części i leje się krew litrami...

Robili kiedyś badania, że gracze komputerowi są zdecydowanie bardziej znieczuleni na takie sceny niż zwyczajni ludzie.

W czasie II WŚ i okupacji niemieckiej na warszawskich ulicach leżały dosłownie stosy ciał, w tym dzieci... na początku ludzi to przerażało ale z biegiem czasu zwyczajnie się przystosowali, bo nie mieli wyjścia, bo musieli każdego dnia te przerażające sceny brutalności oglądać.

Ale to śmierć od razu, takie coś to jeszcze nic. Takie tortury niewinnych ludzi gdzieś tam i Bóg istnieje niby...

• Like 1

No to jakiś rodzaj stygmatyzacji, zapewne wszyscy we wsi wiedzą, kto to są ci biedni, którzy nie mają na pogrzeb 😉 

Ponadto mam świadomość, że księża są różni, niektórzy prawdziwie traktują swoją posługę. Szczególnie w większych miastach, są do tego poniekąd zmuszeni, bo inaczej odpływ wiernych byłby jeszcze większy, a jest zauważalny mocno nawet już w małych mieścinach. 

U bliskiej mi osoby z rodziny na pogrzebie było tylu księży, że nie wiadomo było, na którego patrzeć 😉 Żartuję, ale był proboszcz jej parafii (mocno wspierała ją finansowo ;)), ten ksiądz, który prowadzi pogrzeby "z ramienia" cmentarza (zresztą robi to słabo i bezdusznie, taśmowo), jeszcze jeden ksiądz przyjezdny i chyba, żeby mu nie było smutno, młody uczeń seminarium do tego 😎 Koło tego ostatniego siedziałam na stypie, więc zabawiałam chłopię rozmową, jak należy, wypytując o jego naukę itd. (bez szczególnej przykrości, lubię się dowiadywać nowych rzeczy). Miałam ochotę zapytać, czy nadal palcem wokół siebie nie kiwną w seminarium, a siostry z zakonu, które się tym zajmują, są traktowane jak służące, ale stwierdziłam, ze nie będę wchodzi w kontrowersje na takiej smutnej imprezie, poza tym - znałam odpowiedź, nadal to służące (po co ma się kościół zmieniać, patriarchalizm jest taki fajny) 😉

Przed chwilą, Fifofa napisał:

Sakramenty w kościołach protestanckich, czyli chrzest i Wieczerza Pańska (Eucharystia), zazwyczaj nie są płatne, ponieważ protestanci uznają je za darmowe dary Bożej łaski, a nie za produkty, które można sprzedawać. W przeciwieństwie do Kościoła katolickiego, który pozwala na dobrowolne ofiary za sakramenty, protestanci traktują je jako symboliczne akty okazania Bożej łaski i nie pobierają opłat za ich udzielanie. 

A z drugiej strony też te wspólnoty muszą się jakoś utrzymywać i na przykład we wspólnocie Baptystów w moich okolicach wygląda to tak, że po prostu wierni, (a jedna pani - koleżanka mojej Mamy już nieżyjącej) mówiła, że wygląda to tak, że co miesiąc wpłacają sumę na konto kościoła... czyli po prostu też wspierają finanswowo, ale w nieco innej formule. Niestety wszystko kosztuje, utrzymanie ponad 400 letniego budynku też. 

2 minuty temu, włosynarękach napisał:

Bóg to tylko jakiś środek do osiągnięcia celu dla tych którzy wierzą w jego organizacje?

Dawno dawno temu byłi Poganie i wierzyli cuda na kiju.

Dawno 20lat temu na wsiach też wierzyli w pogaństwo w przesądy i inne zabobony, mimo chodzili do Kościoła.

Przed chwilą, ZłyKróliczek napisał:

No to jakiś rodzaj stygmatyzacji, zapewne wszyscy we wsi wiedzą, kto to są ci biedni, którzy nie mają na pogrzeb 😉 

Ja mieszkam w mieście, ale na wsi siłą rzeczy, każdy wie o każdym... wiem bo mój brat się przeprowadził na wieś ze swoją żoną i tak to wygląda... wszyscy wiedzą o wszystkim i każdy interesuje się wszystkimi.

U mnie było tak, że ksiądz powiedział na lekcji coś takiego:

słuchajcie, w następny tydzień przynosimy pieniądze na krzyż do bierzmowania, zdjęcia pamiątkowe i resztę wydatków, jeżeli ktoś jest w takiej sytuacji, że nie może tych pieniędzy zapłacić, to przyjdźcie do mnie po lekcji, albo do parafii zadzwońcie i powiedzcie jaka jest sytuacja, załatwimy to dyskretnie, zapłacimy za to ze środków parafii.

Dosłownie tak to wyglądało. 

Teraz zauważyłam, że z rozpędu zacytowałam zły post RC do swojej wypowiedzi. Chodziło oczywiście o ten post:

16 minut temu, RC Plus napisał:

4 minuty temu, RC Plus napisał:

A z drugiej strony też te wspólnoty muszą się jakoś utrzymywać i na przykład we wspólnocie Baptystów w moich okolicach wygląda to tak, że po prostu wierni, (a jedna pani - koleżanka mojej Mamy już nieżyjącej) mówiła, że wygląda to tak, że co miesiąc wpłacają sumę na konto kościoła... czyli po prostu też wspierają finanswowo, ale w nieco innej formule. Niestety wszystko kosztuje, utrzymanie ponad 400 letniego budynku też. 

Napiszę każdy kto przystępowal jako duchowny do kościoła katolickiego. Kościół nakładał łapę na jego majątek ziemię jego .

Nie bez powodu Kościół Chrzescijański ma duże zasoby ziemi. Konkordat polegał na porozumieniu  Państwo zawlaszyło ziemię i są winni. Państwo płaci za to kasę co ukradli.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się