Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Go艣膰 ...2x2...
Akashanet - u mnie 艣wiate艂ko w tunelu:> by艂am na wizycie w tym tyg i chyba pierwszy raz od za艂o偶enia zapyta艂am kiedy mi zdejmie druty - powiedzia艂a, 偶e do ko艅ca roku na spokojnie:)) Wi臋c ju偶 bli偶ej ko艅ca ni偶 dalej.... ale nie odliczam, bo popadne w psychoze jak z eksnapderem... WiolettaAmile - ja prawie p贸l roku nosi艂am ekspander.... M贸wi膰 w spos贸b zrozumia艂y dla otoczenia nauczy艂am si臋 po ok miesi膮cu, normalnie i wyra藕nie nie m贸wi艂am nigdy podczas noszenia... kiepsko by艂o... Pocz膮tkowy b贸l 艂agodzi艂am sacholem, fakt piecze, ale finalnie goi oraz zio艂ami - zimne, wcze艣niej zaparzone - sza艂wia z rumiankiem b膮d藕 septosan... Wsp贸艂czuje bardzo sama przez to przechodzi艂am... nie mog艂am je艣膰, m贸wi膰, a przy takim dyskomforcie po prostu siada psychika:/ D艂ugo trwa艂o oswajanie w moim przypadku, a normalnego funkcjonowania nie by艂o nigdy...

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nikola198734@o2.pl
akashnet tak nosze dalej te wycagi ale czasami je wyjmuje .. nie powinnam ale czasem naprawde musze , w takim razie mamy podobnie bo ja tez nie mialam takich zebow krzywych tylko chodzilo mi o naprawe zgryzu czy sie naprawilo troche na pewno tak ale myslalam ze bedzie nieco lepiej .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
strasznie sie boje sciagania aoparatu ze bede miec jakies odbarwienia bo nie mylam zebow po kazdym posilku .... az strach ..

Udost臋pnij ten post

nikola - ja te偶 si臋 boj臋 艣ci膮gni臋cia aparatu. Niby narzekam na niego, ale ju偶 si臋 przyzwyczai艂am. Powiedzia艂am mu ostatnio, 偶e co艣 mnie obdziera o policzek, a on to zdejmujemy a ja niemal krzykiem, 偶e jeszcze nie hehe Nie orientujesz si臋, czy ta szyna po zdj臋ciu aparatu, kt贸r膮 zak艂ada si臋 na noc jest dodatkowo p艂atna? pewnie tak te偶 nie my艂am z臋b贸w po ka偶dym posi艂ku :|

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
akashnet hahaha swietnie Cie rozumiembo ja tez mialam miec juz jakis czas temu zdejmowany aparat .. ortodontka powiedziala ze mozemy sie umowic na wizyte zdjecia tego zelastwa ale ..wrocilam do domu i stwierdzilam ze ten zgryz chyba do konca sie nie naprawil i nastepnego dnia pobieglam do niej i powiedzialam co mysle a ona na to z ejesli chce to moge jeszcze ponosic z tymi wyciagami .. i dalej nosze :D ale mysle ze to niewiele juz zmieni dlatego juz chce to zdjac .. nie moge sie doczekac a z drugiej strony tak sie zastanawiam jak to bedzie bez tego :D jakis czas temu czytalam ze niektorzy tak sie przyzwyczajili do tego ze nie chca zdejmowac , no bez przesady ja tak nie mam ale jestem pelna obaw . Co do tej szyny to u mnie retencja jest dodatkowo platna ,bede placic 450 zl ,nie wiem jak u Ciebie ale pewnie tez platne :D a kiedy bedziesz zdejmowac?

Udost臋pnij ten post

hej :) nikola- konkretnie daty mi nie powiedzia艂, ale myl臋 偶e ju偶 nie d艂ugo:) tylko hmm ja bym wola艂a jeszcze troch臋 ponosi膰. A Ty znasz ju偶 konkretny termin kiedy b臋dzie ci 艣ci膮ga膰?

Udost臋pnij ten post

Hej wszystkim, aparat mam ju偶 od ponad roku, ale dopiero nie dawno wyrwa艂am wedle zalece艅 ortodontki g贸rne czw贸rki i od wczoraj mam nowe 艣ci膮gaj膮ce druty. Nie wiem czy kto艣 by艂 w podobnej sytuacji ale mam pytanie jak d艂ugo po zmianie drut贸w b臋dzie tak jeszcze bola艂o i jaki macie spos贸b na ten cholerny b贸l opr贸cz tabletek przeciwb贸lowych? ( tak wiem fajnie 偶e boli i ciesze sie bo to oznacza 偶e co艣 sie tam dzieje ale od tego idzie oszale膰 a na dodatek orto jako艣 dziwnie za艂o偶y艂a mi 艂uk podniebienny bo drucik wbija mi si臋 w dzi膮s艂o a za razem napiera na dw贸jk臋 od ty艂u ;/ )

Udost臋pnij ten post

poprawka - drucik napie na tr贸jk臋 a nast臋pna wizyta u orto dopiero za 5 tygodni ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
akashnet Konkretna date zdejmowania mialam na 28 stycznia ale bylam pelna obaw i orto powiedziala ze jesli chce to moge jeszcze ponosic te wyciagi ,wczoraj mialam wizyte i powiedziala iz mysli ze za 2 mce to juz na pewno sciagamy . Kolejna wizyte mam na 25 kwietnia i podejrzewam ze wtedy um贸wi mnie na wizyte zdejmowania , takze sama sobie wyd艂u偶y艂am czas.. ale skoro wytrzymalam tak dlugo to wytrzymam jeszcze te 2 mce ,najwazniejsze ze latem juz bede bez :D:D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 WiolettaAmile
Na drugi dzie艅 po skr贸ceniu drucika moje 偶ycie nabra艂o sensu; b贸l znikna艂; na dzie艅 dzisiejszy oswoi艂am si臋 z aparatem i 艂ukiem podniebiennym; m贸wi臋 coraz lepiej, ale obawiam si臋, 偶e do normalnej mowy nie powr贸c臋 dop贸ki go nie zdejm臋, a to ma nastapi膰 po wakacjach :( Za to inny problem si臋 pojawi艂; mam aparat porcelanowy i bia艂e ligaturki; niestety ju偶 czwartego dnia ligaturki zrobi艂y si臋 偶贸艂te i tak samo aparat :( na chwile obecn膮 aparacik z gumkami zla艂 si臋 kolorystycznie z z臋bami, przy czym zauwa偶y艂a, 偶e r贸wnie偶 z臋by mi po偶贸艂k艂y :( widz臋 wyra藕n膮 r贸偶nic臋 pomi臋dzy dolnymi z臋bami (bez aparatu) a g贸rnymi; niefajnie to wygl膮da :( porz膮dne szorowanie nie pomaga; Czy u was tak偶e nast膮pi艂y takie zmiany ? Czym myjecie z臋by?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
Nie moge sie doczekac 25 kwietnia gdyz wtedy poznam date zdjecia aparatu ,zaczynam odliczac..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cropp-eczka
Hejjj.od tygodnia mam na z膮bkach aparat estetyczny (bo taka jest prawid艂owa nazwa przezroczystego). ;)) w tej chwili nie jest on duzo dro偶szy od zwyk艂ego,metalowego a r贸偶nica jest bardzo du偶a. ja go widze,bo patrze na niego codziennie ale wiele ludzi go nie dostrzega.;) tez sie zastanawialam czy go zakladac czy nie bo mam 23 lata i wydawalo mi sie ze jestem za stara. ale wole przemeczyc sie 2 lata teraz niz cale zycie miec krzywe z臋by i diasteme,bo to by艂 m贸j najwi臋kszy problem.;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
croppeczka o to super wiedy kiedy ja zakladalam aparaty przezroczyste byly duzo drozsze dlatego zalozylam metalowy ,teraz pewnie stanialy ,fajnie ze jest niewidoczny :D tylko musisz uwazac bo z tego co slyszalam to zolkna co wyglada nieestetycznie :D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lalek
a ile placilas za ten kosmetyczny? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cropp-eczka
1500z艂 zwyk艂y,metalowy a estetyczny 2000z艂. Niestety (albo i stety) przed za艂o偶eniem musia艂am dok艂adnie wyleczyc wszystki z臋by,przyci膮膰 w臋dzide艂ko i usun膮膰 kamie艅 - wi臋c troche m贸j bud偶et pocierpia艂. ale warto by艂o.;))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lalek
no ja tez dalam prawie 2000 zl, dokladnie - 1950 :)) Hihi :) nooo, fajny jest, niewidoczny.. Mmmm, az uroku dodaje :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewiosi
czy ktos sie orientuje 5 dni temu zalozono mojemu dziecku aparat poszerzajacy szczeke, juz dzi艣 aparat mu wypadl z jednej sz贸stki tak ze az ukruszyl sie z膮b ,nie idzie go wyjac bo na drugiej sz贸stce jest nawalone kleju, dziecko przezywa stres ,nie moze jesc pic polykac sliny, czy mam jakies prawa ,co moge zrobic ,czy zrobi膮 mi to jak nalezy czy znow bede musiala placic kupe kasy bo powiedza ze z naszej winy wypadl?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olixxx
ja te偶 nosz臋 hassa ju偶 ponad miesi膮c mia艂am go pocz膮tkowo przekr臋ci膰 28 razy ale moja orto powiedzia艂a 偶e po 20 mam sko艅czy膰, widz臋 ju偶 du偶e efekty. I nie wiecie ile p贸藕niej jeszcze trzeba go nosi膰 ? Na pocz膮tku te偶 by艂am przera偶ona nie mog艂am m贸wi膰 ,je艣膰 ale po 2 tygodniach jad艂am wszystko tylko np kroje sobie na ma艂e kawa艂ki i m贸wi臋 ju偶 znacznie lepiej !! Od tygodnia mam sta艂y na dole wi臋c znowu sporo b贸lu . Niestety bardzo mi przeszkadza nie艣wie偶y oddech czy kt贸ra艣 z wam te偶 go ma ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 WiolettaAmile
Ja mam 艂uk podniebienny Bihelixa, ju偶 pe艂ny miesi膮c i nadal m贸wi臋 niewyra藕nie; nie spad艂 mi nigdy z zeb贸w, a te偶 jest przyklejony na tzw, pier艣cieniach; jesli twojemu dziecku spad艂 to nie z jego winy tylko ortodonty, kt贸ry si臋 nie postara艂 przy robocie; tego 艂uku to nawet samemu nie mo偶na zdj膮膰 a co dopiero 偶e ma sam odpa艣膰 i jeszcze z臋by psu膰; zg艂aszaj reklamacje, nie t艂umacz si臋 i 偶膮da poprawienia roboty !

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 WiolettaAmile
olixx, co do nie艣wie偶ego oddechu, to mam czasami takie wra偶enie 偶e rzeczywi艣cie go wyczuwam nawet je艣li uczciwie po jedzeniu umyj臋 z臋by; nie wiem na czym to polega, czy wzmagane s膮 te reakcje powodu tego 偶elastwa w buzi czy co? Mi porobi艂y si臋 偶贸艂ciejsze z臋by wok贸艂 aparatu (a mam ceramiczny) mia艂am ligaturki przezroczyste, kiedy je orto zdj臋艂a by艂y niemal偶e br膮zowe; tak si臋 przebarwi艂y przez miesi膮c; teraz za艂o偶y艂a mi per艂owe, pono膰 maj膮 si臋 tak nie przebarwia膰; po zmianie ligaturek od razu przeja艣nia艂a mi szcz臋ka; i drucik za艂o偶y艂a mi tym razem bia艂y, a nie srebrny; po zmianie drucika wog贸le nie czuj臋 r贸偶nicy; wszyscy narzekaj膮 偶e przez kilka dni z臋by bol膮, a u mnie nic; zastanawiam si臋 czy ten aparat dzia艂a; hmm...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewiosi
WiolettaAmile dzieki wielkie ,jestem zrozpaczona jak dziecko sie meczy, oby do jutra jeszcze cala noc przed nim,zobaczymy co powiedza ,watpie zeby to byla ich wina;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cropp-eczka
rzeczywi艣cie oddech nie jest najfajniejszy,dlatego uzale偶ni艂am si臋 od mi臋towych tic tac贸w.;) a z tym 偶贸艂kni臋ciem w艂a艣nie troche si臋 boje... narazie jest okej ale ja dosyc duzo kawy i herbaty pije a to wiadomo co powoduje.;/ a jakie艣 pasty wybielaj膮ce pomagaj膮 ? jakiej u偶ywacie? a偶 si臋 ci艣nie na usta 偶eby kto艣 to skomentowa艂: wybiel se "ACZE".;DD

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 WiolettaAmile
O tak,kawka to podstawa i to wszystko co mo偶e zaskodzi膰 mojemu kolorkowi, kt贸ry i tak nigdy nie by艂 najbielszy; ale po wszystkim i tak zafunduj臋 sobie hiper wybielanie; z aparatem i 艂ukiem kiepsko 偶uje si臋 gumy, bo owija si臋 wok贸艂 艂uku i d... No , to takie w艂asnie uroki s膮 aparat贸w w艂a艣nie. Chcesz by膰 pi臋kna to cierp ! S艂ysza艂y艣cie to zapewne i nie raz i same sobie na pocieszenie powstarzacie? Ja ci膮膮膮膮膮gle :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 cropp-eczka
taaaaa.zw艂aszcza kiedy po ka偶dym k臋sie czegokolwiek lece do 艂azienki sprawdzi膰 czy nic mi nie wlaz艂o mi臋dzy druciki i ewentualnie umy膰 z臋by,cho膰 powoli wchodzi mi to w krew i co chwile je myjeee. jeszcze troche i sobie klej z pod gumeczek wymyje.;DD tak naprawde to najbardziej aparat przeszkadza mi w ca艂owaniu,bo troche dziwne uczucie... chocia偶 m贸j ch艂opak nie czuje r贸偶nicy. hmm. mo偶e musze sie do tego przyzwyczaic ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olkaxx
Ja sama nie wiem czy ten nie艣wie偶y oddech to od zwyk艂ego sta艂ego aparatu kt贸ry mam na dole czy od aparatu hass (wydaje mi si臋 偶e od tego 2) oby mi to jak najszybciej 艣ci膮gn臋li bo nie mo偶na z tym je艣膰 i m贸wi膰 normalnie cropp-eczka - jak dla mnie i mojego ch艂opaka to z aparatem jest nawet fajniej :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aniiiaaa
Witajcie, zazdroszcz臋 Wam tych aparat贸w :( gdzie we Wroc艂awiu mo偶na tanio spe艂ni膰 takie swoje marzenie? niestety pensja mi nie pozwala na zbyt wiele... pom贸偶cie..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niki2509
:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niki2509
Witajcie:) mam ma艂y problem i prosz臋 o pomoc. nosz臋 aparat nie ca艂y rok i post臋wpy w leczeniu s膮 niesamowite ale w艂a艣nie przyjecha艂am do Francji i tu si臋 problem zaczyna ... gdzie jest dobry ortodonta???? moje leczenie dobiega w sumie ko艅ca bo musz臋 jedynie zamkn膮膰 szpary z臋bowe ale nie znam tu spacjalist贸w wi臋c je艣li kto艣 z Was ma jakie艣 namiary to ja bardzo prosz臋 o kontakt b臋d臋 wdzi臋czna .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niki2509
to znowu ja bo co艣 wcisne艂am i nie napisa艂am mojego adresu e-mail: nikola2509@vp.pl piszcie prosz臋 wszystkich kt贸rych znacie :) Dzi臋kuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nikola198734@o2.pl
ewiosi Podejrzewam,ze to wina ortodonty gdyz aparat staly nie ma prawa odkleja膰 sie , tym bardziej kruszy膰 z臋bow ! Musisz to zareklamowa膰 ,ja mam tyle dobrze 偶e aparat nosze ponad dwa lata i nigdy nic takiego mi sie nie zdarzylo ,odklejenie zamka rowniez nie . Co do b贸lu to kiedy mia艂am za艂ozony tzw rotator r贸wnie偶 musialam przejsc te m臋ki tez nie moglam sliny prze艂knac tak mnie bolalo , mowilam jak najmniej a na jezyku odbil mi sie ksztalt tych drut贸w caly poraniony ,mozna troszeczke znieczulic sacholem .. pozniej sie przyzwyczaji i b贸l mija :D takze zycze wytrwa艂osci :D Ja za miesiac poznam date zdjecia aparatu juhuuu huu :D

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰