Gość ESMERALDKKA Napisano Styczeń 27, 2008 Abigailówna ZAZDROSZCZE JA TEZ MIALAM ZAKLADANY APARAT WE WTOREK ALE ZEBY DALEJ MNIE BOLA :( JAK JESZCZE JEDEN DZIEN BEDE MUSIALA POCIAGNAC NA ZUPKACH TO PADNE:)MAM NADZIEJE ZE MI SZYBKO TO MINIE . OGOLNIE ZEBY BOLA MNIE TYLKO JAK COS CHCE JESC, GRYZC TAK JAK NIC NIE ROBIE TO JEST OKI ALE MOWIE CHCE JUZ JESC NORMALNEI ILE MOZNA NA ZUPIE IJOGURCIE SWIETY BY NIE WYTRZYMAL:) A ILE BEDZIE TRWALO TWOJE LECZENIE MOJE 2 LATA:( A DO WSZYSTKICH PO JAKIM CZASIE WIDAC PIERWSZE EFEKTY?? ODPISZCIE PA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kocimietka Napisano Styczeń 27, 2008 do "a ja mam takie" ->>> zęby koncza swoj wzrost razem z resztą ciałą i resztą kosci:) takze zależnie od osoby mozesz przestac rosnac w wieku 16stu lat a mozesz w wieku 19..:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kocimietka Napisano Styczeń 27, 2008 może któraś mi powie.. jaka jest różnica cenowa miedzy duzymi zamkami a tymi małymi ( mowa o aparacie metalowym).. Ja bede miec zakladany 19stego lutego, płace 1300zł i nie wiem jakie zamki będę miec.. duza jest róznica miedzy nimi?:> może ma ktoras z was zdjecia ,zeby porównac?:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość justynaaa14 Napisano Styczeń 27, 2008 aparat nosze dopiero 1 tydz...;( a bede go nosila 2 lata nie widac prawie go poniewaz mam drucik bialy i ogolnioe jest kosmetyczny czyli przezroczysty:) trzeba sie dobrze prrzyjzec zeby go zauwazyc.:) takie cos kosztuje ok 5 do 6 tys na gore i na dol ale chyba warto niezalozyla bym sobie metalowego ... na poczatku leczenia mialam na gorze takiego motylka zeby mi sie rozszerzyla szceka i juz po 3 miesiacach jest poprawa duza:d musialam miec co 2 dni to rozkrecane... ale mam teraz jedem problem... mmam za dlugi drucik i gory i mnie kuje i mam podrazniona buzie co robic?????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość barylowa Napisano Styczeń 27, 2008 \'ja mam zalozony tylko \"kawałek\" aparatu stałego tzn pierscienie na obu szostkach i reszta tylko na 3 i 5 bo 4 mam usunieta i jutro die na zalozenie jakiegos luku chyba podniebiennego. czy to bardzo boli i anjwazniejsze czys ie sepleni bo ja sobei nei moge w pracy pzowolic na seplenienie absolutnie i sie boje co wtedy jak jednak ebde seplenic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość justyna14 Napisano Styczeń 27, 2008 ja tez mam ten łuk aale dopiero tydzien troche sepleniee ale nie ma jakies tragedi... tylko przy niektorych slowach ale nie mowie tak normalnie przecietnie troche przeszkadza ten łuk,,,:(ale mysle ze po sdluzszym czasie nie bede juz seplenic tak powiedziala mi moja ortodotka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kocimietka Napisano Styczeń 27, 2008 ja mam łuk podniebienny od 18stego stycznia... pierwsze dwa dni to byłły dni bólu i spuchniętego języka, teraz nawet nie czuję tego drutu.. Seplenię troszkę przy słowach kończących się na "ki" ale jeśli mówie wolno to jest ok:) Jesli chodzi o jedzenie to moj pierwszy posilek skonczyl sie utknieta wisienka miedzy pierścieniem a podniebieniem.....;] teraz już uwazam co jem i jak jem:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam takie Napisano Styczeń 27, 2008 kocimietka dziekuje za odp:) czyli hm...dobrze mysle, ze gdy zeby nie rosna to i wada nie moze sie pogaszac?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kocimietka Napisano Styczeń 27, 2008 nio właśnie problem [polega na tym ze moga, bo baardzo chcą wrócic na swoje poprzednie miejsce.. dlatego potem przez dluzszy czas nosi sie jeszcze retencyjny,zeby im sie odwidzialo:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Abigailówna Napisano Styczeń 28, 2008 ESMERALDKKA Moje leczenie będzie trwało póki co 1,5 roku.. Ale wszytsko może jeszcze sie pozmieniać... Nic się nie martw zęby przestaną boleć, ale niestety nie da się za szybko jesc z aparatem. Wczoraj próbowałam zjesć jedzonko z KFC i bolało jak gryzłam.. Więc więcej sie na nie nie zdecyduję... Wolę jednak coś bardziej miękkiego. A poza tym to jak jem to niestety czuje ze mam aparat i mam taką dziwną niepewność, jakby mi się miały zęby pokrzywić... Ale najważniejsze, że jak jem powoli to nie jest to bolesne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wioletkaaaaaaa Napisano Styczeń 28, 2008 Dziewczynki, moge juz na pierwszej wizycie przy zakładaniu aparatu poprosic o biale gumeczki?! Faktycznie wyglada to estetyczniej?! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość barylowa Napisano Styczeń 28, 2008 juz mam zalozony ten luk podniebienny wcale nie b oli i nie seplenie a taks ie balam nie wiem moze ja mam jakis inny niz wy albo nie wiem co w kazdymr azie bardzo zadowolona jestem tylko jak jadlam salatke to mi sie zapychal ten luk ale jest naprawde oki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wioletkaaaaaaa Napisano Styczeń 28, 2008 barylowa, więcej takich ja TY! Podniosłaś mnie na duchu! Boje sie strasznie, że bede miała cos takiego, i co wtedy! Duzo mówie, pracuje z ludzmi! Ale jak mówisz, że jest spoko to super! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość barylowa Napisano Styczeń 28, 2008 wioletka ja tez wlasnie bardzo duzo mowie bo wykonuje setki telefonow dziennie. mam nadzieje zenie zaloza ci jakeigos innego. ja mam taki jak na tym obrazku: http://www.djlabor.pl/zdjecia.php?ob=3259 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wioletkaaaaaaa Napisano Styczeń 28, 2008 barylowa, jeszcze nie wiem czy coś takiego wogóle mi będzie potrzebne?! nikt mi nic nie mówił! Miałam usunąc czwórke i przyjśc na załozenie aparatu! Zobaczymy! Wizyte ma na 15 lutego! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość barylowa Napisano Styczeń 28, 2008 to jak nei ebdziesz miala luku zakladanego tylko sam aparat na zeby to napewno nei bedziesz seplenic. ja tez mialam czworke usuwana po prawej stronie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wioletkaaaaaa Napisano Styczeń 28, 2008 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wioletkaaaaaa Napisano Styczeń 28, 2008 barylowa, w takim razie mamy chyba taką samą wade! mnie nie zmieściły się trójeczki! Ta lewa wyglada jeszcze względnie, ale ta z prawej strasznie odstaje, a poza tym zepchnęła dwójke do tyłu! i dlatego usuneli mi prawa czwórke! ile masz lat, jesli mozna wiedziec? pozdrawiam serdecznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mj1990 Napisano Styczeń 28, 2008 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mj1990 Napisano Styczeń 28, 2008 Czy zna ktoś taniego ortodonte z: Mławy, Olsztyna albo Działdowa? prosze o podanie cen!! pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość edin Napisano Styczeń 28, 2008 abigailówna: No raczej mnie nie pocieszyłas z tym piłowaniem ale jestem pewna, ze wszystko da sie wytrzymac:) poza tym nie moge juz sie doczekac, w sb chirurg a w czw. juz gumki !!! mocno to nieprzyjemne? pewnie bede na poczatku psioczyc ze boli ale jak zobacze pierwsze efekty to juz bede pewna że sie oplacalo cierpiec. Pozdrawiam wszystkich !!! Super że tak wspieracie i motywujecie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam takie Napisano Styczeń 28, 2008 kocimietka hehe... widze ze jestem obcykana w temacie;p wiec jeszcze rz ja, ale chodzi mi o to, tzn no zrozumialam c o napisalam;p ale jesli hmmm... bylam mala wade mialam leczoną aparatemalenie stalym, tyle no ze jak to dziecko, zaleczylam troche, ale pozniej porzestawalam chodzic i poyanie moje, czy zgryz niezaleczony wada, moze sie pogarszac....chyba boje sie odpowiedzi....bo wlasciwie wiadomo, kazdy z wada chcialby go zmienic, u mnie no jest wada, ale no ja ją widze w sumie, tak sie nie rzuca w oczy, i moze za jakis czas bym zalozyla aprat, zobacze.... i sek w tym, czy ta wada sie pogarsza...?;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość barylowa Napisano Styczeń 28, 2008 wioletka ja mam 25 lat juz ale jeszcze sie zdecydowalam na aparat wade mamy faktycznie podobna tylko inne zeby ja mam krzywe dwojki a reszta dokladnie tak samo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość aparatka przyszla pomocy Napisano Styczeń 28, 2008 jejku, ja mam takie pytanie, bo czytalam tu o tym a dzis rano gadalam z kolezanka o aparatach i mowi mi ze to dziwne ze nie mialam robionego zdjecia szczeki, mi nic ortodontka o tym nie wspomniala, a moja kolezanka chodzi do tej samej orto, to co jest! przeciez kazdy powinien miec to zdjecie chyba zrobione??? teraz w srode jade na zalozenie, chyba nie bedzie z tym zadnych problemow przez brak zdjecia? zajrzy tu ktos i odpowie! prosze! bo mam nerwy jak nie wiem, czekalam na zalozenie 3 m-ce, nie chce dluzej czekac :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość barylowa Napisano Styczeń 29, 2008 mnie sie wydaje ze zdjecie robi sie po to aby sprawdzic czy juz masz wszystkie zeby tzn 8, lub czy beda sie dopiero wyzynac albo zeby sprawdzic czy masz wyleczone wszystkie zeby. moze twoja orto jest pewna co do osemek i stanu zdrowia twocih zebow i dlatego nie mialas zdjecia. nie wiem tak tylko mis ie wydaje moze ktos wie cos innego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość wioletkaaaaaaa Napisano Styczeń 29, 2008 Do aparatki przyszłej pomocy Mnie odrazu powiedziano jak zapisywałam sie na konsultacje, ze potrzebne mi bedzie zdjecie panoramiczne! I wykonalam je w tym samym gabinecie 15 minut przed wizyta! Jest to ważne, mysle! Ortodontka moze okreslic glębokosc korzeni, stan zebow nawet pod wypelnieniami! Pozniej to zdjecie bylo potrzebne, bo dostałam skierowanie do chirurga! Usuwałam zdrowego zeba i zdjecie stanowilo nieocenioną pomoc dla pani chirurg! ze zdjecia wyczytała, ze korzen zeba ktorego ma mi usunac jest mocno zakrzywiony! Dzieki temu wiedziała jak sie do tego zabrac i obyło sie bez komplikacji! Poza tym mojej pani stomatolog tez zdjecie pomogło w leczeniu moich zabkow! Jak czegos nie była pewna odrazu patrzyła na zdjecie i wiedziała co jest grane! To zdjecie to swietna rzecz przy leczeniu ortodontycznym, tak mysle! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość edin Napisano Styczeń 29, 2008 Mi sie wydaje, ze zdj. pantomograficzne to podstawa. Bo nawet nie tyle chodzi o spr. ktore zeby nalezy usunac, co zobaczyc jak sie ukladają, w ktorą strone są korzenie bo czasami np. kiedy korzenie skrecają sie w jednym kierunku moze to swiadczyc o jakims stanie zapalnym, ktorego nie widac golym okiem a ktore po zalozeniu juz aparatu moze niezle napsuc krwi i przez to opoznic leczenie (slowa mojej orto), poza tym na podstawie zdjec i wyciskow okresla sie caly plan leczenie. Dziwne, ze tego nie wymagala. Mi dodatkowo kazala zrobic jeszcze jakies boczne szczeki, nie wiem jak to profesjonalnie sie nazywa..pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość przyszla aparatka pomocy Napisano Styczeń 29, 2008 ale teraz sie przejełam, masakra,jutro mam miec zakladany aparat, a ona moze to przegapila mi powiedziec, tym bardziej ze kolezanka co do niej chodzi musiala miec robione to ja nie wiem co jest grane, zaraz bede do niej dzwonic, dziekuje za odpowiedzi! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość przyszla aparatka pomocy Napisano Styczeń 29, 2008 ale teraz sie przejełam, masakra,jutro mam miec zakladany aparat, a ona moze to przegapila mi powiedziec, tym bardziej ze kolezanka co do niej chodzi musiala miec robione to ja nie wiem co jest grane, zaraz bede do niej dzwonic, dziekuje za odpowiedzi! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach