Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiarah

Kosmetyczne sztuczki.

Polecane posty

Gość niech się ktoś odezwie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a robicie sobie cukrową depilacje? mi nie wychodzi:( wczoraj zrobiłam sobie od tego rozstęp długości ok cm. Na udzie okropne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rozstęp od depilacji cukrowej? Nie wiedziałam że może się coś takiego zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HERBATA CZARNA Jej produkcja polega głównie na enzymatycznej fermentacji zawartych w liściach polifenoli katechinowych. Sposób przeróbki nastawiony jest na przygotowanie najlepszych warunków fermentacji, aby uzyskać pożądaną jakość produktu. Zebrane i oczyszczone liście rozkłada się w warstwach o grubości do 3 cm na półkach sporządzanych z mat lub siatki drucianej, gdzie ulegają więdnięciu. W czasie więdnięcia liście ulęgają zmianom i wyparowuje z nich ok. 30 % wody. Proces więdnięcia prowadzi się tak długo, aż liście staną się wiotkie, co umożliwia ich skręcanie. Więdnięcie przeprowadzone w warunkach naturalnych zależy od wilgotności i temperatury powietrza. Można również przeprowadzić więdnięcie w pomieszczeniach zamkniętych w wentylację i ogrzewanie, co przyspiesza proces więdnięcia. Często stosuje się obrotowe bębny, przez które po napełnieniu liśćmi przepuszcza się powietrze ogrzane do temperatury 50°C. Skraca to czas więdnięcia, który w warunkach naturalnych trwa od 18 do 24 godzin, a w bębnach obrotowych około 3 godzin. Więdnięcie przerywa się, gdy liście ściśnięte w dłoni nie rozsypują się i tworzą zbitą kulę. Podczas więdnięcia zachodzą w liściach pewne przemiany biochemiczne i fizyczne niezupełnie dotąd wyjaśnione. Więdnięcie jest podstawowym etapem produkcji herbat, podczas którego przebiegają procesy decydujące o walorach smakowych herbaty. Po zakończeniu procesu więdnięcia liście podaje się skręcaniu (zwijaniu). Zwijania dokonuje się ręczni lub przy pomocy specjalnych maszyn, tzw. skręcarek. Skręcanie ma na celu pogniecenie komórek liści i wyciśnięcia zawartego w nich soku, wskutek czego w liściach rozpoczyna się enzymatyczne utlenianie polifenoli katechnowych. I przybierają one kolor brązowy lub ciemnobrązowy. Jest to reakcja egzotermiczna, gdyż liście zagrzewają się i należy niedopuścić do przekroczenia temperatury 30°C. Liście ze skręcarek wychodzą w postaci zbitych kul i aby umożliwić utlenianie i właściwą fermentację, kule rozbija się na sitach. Rozbijanie prowadzi do ochłodzenia masy liści, ich przewietrzenia i do oddzielenia liści o małych wymiarach. Uzyskuje się przez to jednolite partie o jednakowych wymiarach liści. Liście pozostające na sitach poddawane są powtórnemu zwijaniu i przesiewaniu, tak długo, aż wszystkie przejdą przez sito. Następnie przesiane liście przenosi się do komory fermentacyjnej o regulowanej wilgotności i temperaturze, gdzie rozkłada się je w cienkich warstwach ( o grubości do 5 cm.) na stołach fermentacyjnych lub na posadzkach cementowych albo kamiennych. Stoły i posadzki po każdej partii powinny być dobrze umyte, aby nie dopuścić do rozwoju mikroflory. Podczas fermentacji liście ciemnieją, a dzięki utlenianiu polifenoli katechnowych nabierają przyjemniejszego smaku i lepszego aromatu. Okres fermentacji zależy od wielu czynników, jak stopień więdnięcia i skręcania, temperatura i wilgotność. Czas fermentacji nie powinien przekraczać 4 godzin. Przefermentowane liście herbaty tracą smak, nawet, jeśli mają właściwy kolor. Liście po fermentacji poddaje się suszeniu do zawartości wody około 3%. Herbatę suszy się w suszarniach na tacach lub w perforowanych pojemnikach, przedmuchując gorące powietrze o temperaturze około 90°C. Herbaty suszone w temperaturach wyższych odznaczają się gorszą jakością. Suszenie inaktywuje enzymy, przerywa, więc procesy biochemiczne przebiegające z ich udziałem. Po suszeniu herbatę chłodzi się i zsypuje do skrzyń drewnianych gdzie przebywa aż do chwili sortowania. Herbata po suszeniu ma barwę czarną. Wysuszoną herbatę przesiewa się na liściach o odpowiednich wymiarach oczek. Przy sortowaniu dzieli się w zasadzie herbatę na 2 rodzaje: herbatę liściastą i łamaną. Liściasta herbata nie przechodzi przez sito o odpowiednich wymiarach oczek, natomiast herbata przechodząca przez nie nosi nazwę łamanej. HERBATA CZERWONA Tłumacząc z chińskiego \" oolong\" znaczy \"czarny smok\". Są to pół fermentowane herbaty głównie z południowo-wschodnich Chin i Tajwanu. Herbata czerwona produkowana jest prawie wyłącznie w Chinach. Jej produkcja jest podobna do produkcji herbaty zielonej, z tą różnicą, że enzymy nie są całkowicie z dezaktywowane. Na skutek tego przy zwijaniu liści zachodzi lekka fermentacja. Herbata ta odznacza się charakterystycznym intensywnym smakiem i zapachem. HERBATA ŻÓŁTA Jest przygotowywana z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej (nie więcej niż 12-15 %) fermentacji podczas zwijania. Jest ona zbliżona do herbaty zielonej najwyższej jakości. W Chinach nazywana bywa \"cesarską\", ponieważ jej używanie zastrzeżone było tylko dla dworu cesarskiego oraz dla potrzeb niektórych ceremonii religijnych. W Europie jest ona prawie nieznana i niemal niedostępna w handlu. Zasady parzenia są takie same, jak w przypadku zielonych herbat chińskich. HERBATA ZIELONA Jest najstarszym napojem świata. Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent herbatą czarną, jej zielona siostra popadła w niełaskę. \"Thea sinesis\" to naukowa nazwa herbaty zielonej czyli herbaty chińskiej. I chociaż krzew ten rośnie w Japonii, Wietnamie i Indiach to jednak bez wątpienia można przyznać, że pochodzi ona z Chin. Pochodzi zresztą z tego samego krzewu, co herbata czarna, różni się jedynie sposobem produkcji. Przerób liści na herbatę zieloną polega na niedopuszczeniu liści do fermentacji. Świeżych liści po zbiorze nie poddaje się więdnięciu, lecz umieszcza się w perforowanych bębnach lub w parnikach i przepuszcza się parę wodną. W temperaturze pary wodnej inaktywuje się enzymy, przez co zapobiega się fermentacji. Po naparzeniu liście skręca się i suszy. Herbata zielona nie posiada aromatu a naparz niej ma barwę słomkową. HERBATA BIAŁA Produkowana jest na bardzo ograniczoną skalę w Chinach ( w prowincji Fujian ). Herbata ta nie zostaje poddana żadnemu procesowi technologicznemu. Młode pączki zrywane są jeszcze przed otwarciem, poddawane procesowi więdnięcia, podczas którego ulatnia się z nich naturalna wilgoć, a następnie suszone. Zwinięte pączki mają srebrnawy odcień i dają bardzo jasny słomkowy napar. Herbata biała występuje w dwóch gatunkach : Pai Mu Tan i Yin Zan, z czego ta druga uznawana jest przez fachowców za najwyższy gatunek herbaty i jest najdroższą na świecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
HERBATA ZIELONA Jest najstarszym napojem świata. Chociaż dla Chińczyków i Japończyków od pięciu tysięcy lat stanowi napój codzienny, w Europie pojawiła się dopiero na początku XVII wieku. Na europejskich stołach nie zagościła jednak zbyt długo. Za sprawą Anglików, którzy zalali cały kontynent herbatą czarną, jej zielona siostra popadła w niełaskę. \"Thea sinesis\" to naukowa nazwa herbaty zielonej czyli herbaty chińskiej. I chociaż krzew ten rośnie w Japonii, Wietnamie i Indiach to jednak bez wątpienia można przyznać, że pochodzi ona z Chin. Pochodzi zresztą z tego samego krzewu, co herbata czarna, różni się jedynie sposobem produkcji. Przerób liści na herbatę zieloną polega na niedopuszczeniu liści do fermentacji. Świeżych liści po zbiorze nie poddaje się więdnięciu, lecz umieszcza się w perforowanych bębnach lub w parnikach i przepuszcza się parę wodną. W temperaturze pary wodnej inaktywuje się enzymy, przez co zapobiega się fermentacji. Po naparzeniu liście skręca się i suszy. Herbata zielona nie posiada aromatu a naparz niej ma barwę słomkową. HERBATA BIAŁA Produkowana jest na bardzo ograniczoną skalę w Chinach ( w prowincji Fujian ). Herbata ta nie zostaje poddana żadnemu procesowi technologicznemu. Młode pączki zrywane są jeszcze przed otwarciem, poddawane procesowi więdnięcia, podczas którego ulatnia się z nich naturalna wilgoć, a następnie suszone. Zwinięte pączki mają srebrnawy odcień i dają bardzo jasny słomkowy napar. Herbata biała występuje w dwóch gatunkach : Pai Mu Tan i Yin Zan, z czego ta druga uznawana jest przez fachowców za najwyższy gatunek herbaty i jest najdroższą na świecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Martini_mini
zielona herbata podobna ma wspaniałe właściwości, pomaga w zwalczniu celulit (moja mama pije od kilku lat, mimo duzej nadwagi nie nigdzie skórki pomarańczowe), jest też przeciwutleniaczem, czyli zmneijsza ryzyko zachorownia na raka, spal tłusz. Ja ją pije, nie zauważyłam ubocznych efektów. w smaku nie jest najcudwoniejsza, ale po pewnym czasie mozna sie przyzwyczić i nawet smakuje. polecam ją goraco. Świetny topik. Pozdrawiam wszystkie panie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
____________________## _ _________________###* ______________ .*##### _____________*###### ___ ________*####### __________*######## . _________*#########. _________ *######*###* ________*#########*### _______*##########*__*## _____*# ##########_____* ____############ ___*##*######### ___*_____######## __________####### ___________*# ##### ____________*#####* ______ ________*####* _______________*#### _________________*##* __________ ________*## _________ _________*##. __________________.### ##. _________________.########## ________________.####*__*#### _____ ____________.#________## spotkałam na innym topiku i postanowiłam wkleić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marta/
czesc wam!!! bardzo fajne forum przeczytalam juz bardzo wiele stron...ale nadal szukam pomocy!!!! dzis pojawila mi sie opryszczka i za nic nie moge jej zapobiec....bardzo mi zalezy na szybkim pozbyciu sie jej.... bardzo prosze o wszelkie rady... z gory dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnykamyk
Mi zawsze pomaga taki płyn z kuleczką na końcu. Nazywa się Sonol, trzeba smarować kilka razy dziennie, wygodnie się używa (jak błyszczyk), i nie jest drogi ok 3-4zł. Pozdrówka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Malpka
Hejka:*:*:* Dzewczyny skoro mowa juz o tym olejku rycynowym to jak juz naloze ten olekej to ile mam go trzymac zeby go puzniej zmyc..??? A i jeszczce jedno co zrobic zeby miec bielsze zeby ,myje codziennie rano i wieczorem i tak mi sie nic nie wybielily...POMUSZCIE CO ZROBIC..??? z gry dzikeuje:*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
chcialabym sie dowiedziec po jakim czasie mniej wiecej poprawia sie cera po piciu cherbaty bratka, mam straszne krosttki na calej twarzy dlugo juz z tym walcze ale nic nie pomaga:(:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Droga kenegundo, nie mogę ci zapewnić że herbatka z bratka ci pomoże. Czasami wręcz preciwnie może zaszkodzić. Ale odpowiadając na twoje pytanie to przynajmniej musisz pić ją ok. 3 miesiące. PS: Też walczę z trądzikiem ale bezskutecznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziewczyny !!! 🌻 Da się jakoś rozjaśnić Farbowane na CZARNO włosy ??? Piszcie co wiecie :) Wszystkie sposoby jakie znacie bądź o jakich słyszeliście :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kunegunda17 i inne dziewczyny mające problemy trądzikowe wypróbujcie Peeleng Enzymatyczny DERMIKA .. troszkę drogi bo 25zł ... ale mi pomógł po pierwszym użyciu :D Miałam problem z małymi pryszczami na czole (tak zwana KASZKA) ... miałam to też na brodzie i nosie ... po tym peelingu buzia gładka ... lśniąca ... nawilżona a na po chwili (2-3 godzinach) CZYSTA !! Po tygodniu wyskoczył 1 ... pryszcz :) JEDEN !! :D Czyli uznałam, że znów powraca kiepski stan cery ... więc znów użyłam tego peelingu i znów całkowicie CZYSTA twarz ... Używałam go 1 raz na tydzień ... teraz mogę rzadziej bo ... rzadziej mam jakiekolwiek problemy :) właśnie dzieki temu peelingowi !! ... a wcześniej używałam wielu zeli do mycia ... kremów maseczek i nic nie pomagało badź pomagało na chwile !! a o tym peelingu czytałam same świetne opinie ... Wypróbuj .. NIE pożałujesz !! ... odrazu uznasz, że opłacało sie wydać 25 zł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na stronie
http://www.kobiety.az.pl/ jest kilka przepisów na naturalne maseczki ;-) M.in. maseczka z drożdży, która świetnie działa na cerę, a także o tym, jak można wykorzystać aloes do walki z niemiłymi niespodziankami. Aloes dopiero ostatnio zaczęłam stosować dość często, chociaż w tej chwili nie mam już większych problemów z cerą. Wcześniej jednak nakładałam trochę miąższu i przez noc bardzo mi pomógł :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 999999999999999

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem czy to juz bylo, ale jezeli na łupież juz nic nie pomaga to jest jeden boski srodek;]. Zamiast umyc wlosy szamponem to nalezy umysc zwyklym plynem do higieny intymnej. Dziala.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kkkkkkkkkkkkkkkkkkl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość .eRnia D
no co wy :) ja kiedyś byłam u fryzjera i siedząc tam na krzesełku dostałam okres ;\ farbowałam i obcinalam strasznie mi sie podobało :) wystarczy miec dobra fryzjerkę i żadne zabobony i gadki ludzi na was nie beda działać ;*** pozdraaaaawiaaaam !! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mario -
Dziewczyny ratujcie, włosy lecą mi garściami i są wszędzie. Co robić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Mario -
tyle jest witamin i preparatów wzmacniających włosy, a ja nie wiem, który wybrać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Asia*
dziewczyny macie świetne pomysły:D:Dto maseczka z drożdży zcyni cuda:)kto jeszcze nie wyprowal niech załuje :P na mnie dzieła rewelacyjnie:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×