Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotka 6

swiadkowie jehowy

Polecane posty

Gość kaczita
Egzorcyzmy to zupełnie inna bajka. To katolicy wierzą, że jest coś takiego jak "udany egzorcyzm", nie zapominaj o tym. To już kwestia wiary i przekonań, czy możliwe jest opętanie przez demona. Ale jest mnóstwo innych przykładów, by docenić osobę J.P II i mówię to ja - osoba, która nie uznaje religii katolickiej.

Gość ja-katolik
Czekam na jakieś wypowiedzi na temat który już prędzej zaczołem! I ażeby wypowiadali się ŚJ najlepiej a jak nie to trudno...

Gość ja-katolik
Może powtóze moje pytanie: Co ŚJ sądzą o Papieżach w Kościele Katolickim? Co ŚJ sądza o o Papieżu Janie Pawle II?

Kim był Russell? Wolnomularz 33 stopnia wtajemniczenia. Na jakiej podstawie można to stwierdzić?: 1. Karty członkowskie Russella do Masonic Knight Templar (templariuszy) znajdują się w Loży Matce – Niebieskiej Loży w Dublinie w Irlandii. Loża ta należy do Grand Lodge Pensylwanii. Odkrył to Fritz Springmeier, który napisał książkę „The Watchtower & the Masons”. Russell był także członkiem Rytu Szkockiego. W rejestrze książki „Occult Theocracy” wśród Rothschildów, Jacoba Schiffa i innych prominentnych wolnomularzy został również przywołany Charles Taze Russell – jako znaczący członek Loży. Nie ulega więc wątpliwości, że Russell był wolnomularzem i to wysoko postawionym. 2. W 1852 wokół Pittsburga były 52 Loże wolnomularskie. W Pittsburgu urodził się Russell. W 1956 roku Loża Allegheny przeniosła się na Water Street, boczną ulicę Federal Street, gdzie ojciec Russella miał swój sklep. W sali wolnomularzy przy Water Street zbierały się dwie Loże: Loża Allegheny nr 223 i Loża Jefferson nr 288. 3. Wielu prezbiterian jednocześnie należało do Loży masońskiej. Russell był na początku prezbiterianinem. 4. Wolnomularski znak skrzydeł Amona-Ra, egipskiego boga słońca, stanowi szczególny atrybut Russella. Russell często używał tego emblematu w swoich pismach, rozprawach i książkach. Umieszczony np. na Wykładach Pisma Świętego. Kto wśród wolnomularzy używa symbolu skrzydeł Amona-Ra? Albert Churchward, wolnomularz 33-go stopnia, utrzymuje on w swojej książce „Signs and Symbols of Primordal Man. The Evolution of religious Doctrines from the Eschatology of the Ancient Egyptians (London 1913, s. 86), że symbol skrzydeł boga słońca był używany i rozumiany tylko prze wolnomularzy najwyższych stopni. Należy wziąć pod uwagę, że wolnomularze mogą używać znaków i symboli, które odpowiadają ich stopniowi. Wtajemniczenie w 33 stopień według wolnomularzy powinno się nadawać prezydentom, sławnym duszpasterzom i innym osobistościom. 5. Według „Strażnicy” z 1 grudnia 1916 roku (wydanie angielskie), ostatnie słowa Ch. T. Russella przed śmiercią brzmiały: „Proszę, pochowajcie mnie w rzymskiej todze”. Dla człowieka niewtajemniczonego jest to całkiem niezrozumiałe: umierający, który wydaje ostatnie tchnienie, nie ma innego pragnienia, jak tylko zostać spowitym w rzymską togę. Dla znawców jest to jednak wyraźna wskazówka, ponieważ toga, tunika i wiele innych antycznych szat, należą do strojów używanych na różnych stopniach amerykańskiego wolnomularstwa. 6. Podczas jego niezliczonych przemówień zawsze towarzyszył mu emblemat przedstawiający krzyż i koronę. Emblemat ten pojawia się również z lewej strony, u góry karty tytułowej „Strażnicy” i innych pism pastora. Chodzi tu o oznakę wolnomularskiego zakonu templariuszy (zwanego także „Rycerzami Świątyni”. Zaskakuje barwa krzyża: zawsze czerwona. Krzyż Russella również był czerwony. Wszystkie kolorowe wydania nadzwyczajne „Strażnicy:” zamieszczą czerwony krzyż. 7. W prawym górnym rogu strony tytułowej „Strażnicy” znajdujemy drugi dowód rzeczowy: symbol największej obediencji zakonu templariuszy w Stanach Zjednoczonych Grand Encampment. 8. Innym elementem godnym uwagi jest wschód słońca, który pojawia się na stronach tytułowych pierwszych publikacji Russella i „Strażnicy”. Jego symbolika wywodzi się z wolnomularstwa. 9. Nauka piramidologii jest bardzo popularna wśród wolnomularzy. Russell prowadził szczegółowe studia nad symboliką piramidy. 10. Russell w książkach i kazaniach stale używa typowych wolnomularskich wyrażeń takich jak „Wielki Budowniczy Wszechświata”, „Porządek”, „Wielki Mistrz”, „Światło”, „Kapłaństwo”. 11. Russell zarządził, żeby na jego grobie została wzniesiona wolnomularska piramida. Tablica nagrobkowa został ustawiona nieopodal, żeby zmylić prawdziwe miejsce pochówku pod piramidą. 12. Ceremonie spalenia jego ciała i pochówku odbywały się zgodnie z rytem Czerwonego Krzyża. 13. Grób Russella stoi niedaleko świątyni masońskiej. 14. Badacze Pisma Świętego, zanim mogli dysponować własnymi pomieszczeniami, najczęściej spotykali się w lokalach należących do wolnomularzy. „Strażnica” z 1 sierpnia 1994 roku (wyd. niem.) podaje, że Badacze Pisma Świętego w nowojorskiej centrali, przynajmniej do 1926 roku, regularnie spotykali się w wolnomularskiej świątyni w Brooklynie!!! W roczniku Świadków Jehowy z 1993 roku została umieszczona informacja, że w Dani w latach 1912-1943 zebrania odbywały się w Odd Fellow Palaeet. Tymczasem organizacja Odd Fellows stanowi silną gałąź wolnomularstwa. 15. Hiram-Abif był najzręczniejszym mistrzem murarskim. Król Salomon uczynił go nadzorcą nad robotnikami przy budowie świątyni jerozolimskiej. Hiram-Abif jest dla wolnomularzy mesjaszem. Russell w swoim kazaniu „Tęsknota wszystkich narodów” również identyfikował Hirama z mesjaszem. W innym kazaniu Russell zapewnia, że religia wolnomularska oparta jest na Biblii. To tylko \"wierzchołek góry lodowej\"

Masoni (wolnomularstwo) i Świadkowie Jehowy Ideologia wolnomularstwa jest bardzo podobna do ideologii Ch. T. Russella oraz z nauką Towarzystwa Strażnica. (Z czasem niektóre nauki zaprzestano propagować np. o piramidzie itp. Ale nie zmienia to faktu, że pomimo zmiany nauk lub kształtujących się różnic Towarzystwo Strażnica „rękami” Świadków Jehowy niszczy chrześcijaństwo. Cel priorytetowy to zniszczenie chrześcijaństwa.) 1. Obie organizacje przeczą podstawowym prawdom wiary chrześcijańskim. 2. Obie utrzymują, że zbawienie duszy można osiągnąć tylko przez pracę, natomiast „narodzenie się na nowo” (z wiary) nie jest potrzebne. 3. Obie mają swoją własną Biblię i uważają, że Pismo Święte zostało zredagowane szyfrem. Swoich członków nauczają, że tajemnice Pisma Świętego są znane tylko wtajemniczonym członkom. Russell napisał w „Bible Examiner” z października 1876 roku na str. 27: „Pisma są jak świątynia (określenie wolnomularskie!) i aby je wyjawić, potrzeba klucza”. 4. Obie zbierają się w salach wolnomularzy (w Polsce jest inaczej, bo masoni nie mają oficjalnych sal zebrań). 5. Obie opierają się na symbolice liczb, piramidzie i starożytnym Egipcie. 6. Obie wierzą, że Bóg kazał wybudować wielką piramidę. Według nich piramida przedstawia kościół. 7. Obie stawiają na równi Hirama-Abifa z Mesjaszem. 8. Obie zaprzeczają bóstwu Chrystusa, uznając, że jest On tylko człowiekiem. Poza tym przeczą temu, że jest On pośrednikiem chrześcijan. Albert Pike wyjaśnił w swoim sztandarowym dziele „Morals and Dogma of the Ancient and Accepted Rite of Scottish Freemasonary” (Richmond 1921, wznowienie w 1966), że za pozwoleniem Najwyższej Murarskiej Rady zostało obwieszczone, jakoby Jezus był człowiekiem, a Jego historia stanowi wymyślone ożywienie pewnej starej legendy. Inni pisarze Loży porównują Chrystusa do Izis. 9. Obie oczekują Nowego Porządku Światowego i Rządu Światowego. 10. Obie identyfikują Kościół katolicki z Wielkim Babilonem. Uderza ich antykatolicka postawa. Według francuskiego „Grand Orient” („Wielki Wschód”) misja francuskiej masonerii zakłada wojnę przeciw Kościołowi katolickiemu. Osiągnięciem XX wieku miał być koniec Kościoła katolickiego. Tego samego uczą Świadkowie Jehowy. Ataki są prowadzone z ogromną nienawiścią do papiestwa i do wszystkiego, co jest z nim związane. 11. Obie posługują się określeniem „Wielki Budowniczy”, którego Russell często używał w swoich pismach. Wolnomularstwo identyfikuje bowiem Wielkiego Budowniczego ze Stwórcą wszechświata. „Bóg” rzadko pojawia się na ich ustach, a imię Chrystus – w ogóle. 12. Obie posługują się kalendarzem żydowskim. Zamiast powiedzieć „przed” lub „po narodzeniu Chrystusa”, mówią „przed” lub „w czasie naszej ery”. 13. Obie zawsze podkreślają, że rozumieją Objawienie, a słowu „Światło” przypisują wielkie znaczenie. 14. Obie uczą także, że można krzywoprzysięgać, aby ochronić „braci”. Twierdzą również, że nie należy mówić prawdy takim osobom, które nie zasługują na to, by ją poznać. 15. „Obie traktują kłamstwo jako strategię wojenną”. 16. Obie są przekonane o wyższości białej rasy. Russell wzywał Badaczy Pisma Świętego, by nie marnowali czasopism i książek dla czarnych, ponieważ są oni gorzej wykształceni i nie będą mogli wyciągnąć z pism żadnej korzyści. Loże w większości Stanów USA nie przyjmują Murzynów. Nie można zatem ignorować szczególnych związków Towarzystwa Strażnica z wolnomularstwem. W „Newsletter from a Christian Misnistry” z lipca 1992 roku czytamy: „Ruch Nowego Porządku Światowego ma swoich ludzi infiltrowanych do Towarzystwa Strażnica. Zajmują oni wszystkie kluczowe stanowiska. Ciało Kierownicze Świadków Jehowy ma organizację, którą samo nie kieruje. Natheer Salih, ochroniarz Freda Franza, należał do zespołu ludzi podziemia i odgrywał w Towarzystwie Strażnica kluczową rolę.

Gość magicdream
w kazdym czlowieku drzemie dobro i zlo, w kazdym wyznaniu sa zli ludzie i dobrzy ludzie, i tu nie ma znaczenia jaka religie wyznajesz bo i tak kazda religia uczy tego samego. spotakalam sie z roznymi wyznaniami i wiele ludzi zawistnie patrzy na inne wyznanie, tu nie chodzi tylko o swiadkow jechowy takze o wszystki religie swiata... moim zdaniem nie ma ani doskonalego rzadu na swiecie ani doskonalej religii na swiecie i nigdy nie bedzie kazdy czlowiek ktory zieje nienawiscia do innych wyznan i innych ludzi jest gorszym od najgorszych kiedy slysze jak ludzie mowia -- moja religia jest prawdziwa -- ech szkoda mowic

Gość magicdream
kazda religia to sekta kazda!!!

Gość SWIATUS
TAK ZGAZADZM SIE SJ TO SEKTA I TEOKRATYCZNE CIALO KIEROWANE PRZEZ CIALO KIEROWNICZE CZYLI CZLOWIEKA ZAJELI MIJSCE JEZUSA CHRYSTUSA FALSZEZE PISMA SWETEGO ZBIERACZE PONKTOW!!!OGARNIJCIE SIE SWIATKOWIE RUTENFORDA ROZWODNIKA CO SWIADCZYCIE KLAMSTO I PRZEKRECONE WERSETY BY ODPOWIADALY STRAZNICY????? CZY SKLAL PIOTROWA WAM CO NIE MOWI????DLACZEGO CHODZICIE ZE STEKIEM BZDOR NAZUCONYCH WAM Z CIALA KIEROWNICZEGO PO NASZYCH DOMACH I DLACZEGO NIE ZWRACACIE SIE PER SWIATUSIE ??????ODSTEPCY OD NAUCZANIA CHRYSTUSOWEGO OWCY BEZ PASTERZA!!!!!

Gość Może się uda a może nie uda
sekta i tyle :classic_cool:

Gość Może się uda a może nie uda
sekta i tyle :classic_cool:

Gość jesteście porąbani
Poco sie sprzeczaći jak i tak ani jedna ani druga strona nie przyjmuje argumętów drugich. róbcie tylko co Pismo Święte mówi a będze dobrze tylko ani jedni ani drudzy nie wybierajcie sobie tylko co wam pasuje.

Gość jesteście porąbani
dla mnie religia Świadków Jehowy jest mniej zakłamana niż religia katolicka w katolicyzmie to większoś zwyczajów z pogaństwa sami posprawdzajcie skąd sie wywodzą zwyczaje .

Gość Kasia z poznania
ja przychylam sie do słów z buddyzmu....."jest wiele dróg do tego samego miejsca"...Serio tak uważam ze Bóg jest ten sam,jeden jedyny,a ze w jednej kulturze nazywają go Allahem,w innej Buddą ,Jehową i Bogiem po prostu.....no cóż najprawdziwszą religią dla mnie jest czyste sumienie.Jak sie zagłebicie w te dwa słowa,to stwierdzicie ze wszystkie 10 przykazan ,ich przestrzeganie,bycie człowiekiem zawiera sie w sumieniu.....

Gość dawna członkini
czemu świadkowie okupują i ten topik, wiem że nie którzy są w ciąży ale.. powiem Wam wszystkimże z perspektywy czasy to widze u nich straszne zakłamanie tylko oni o swoich braciach którym dażyło się potknąć nie mówią, "morda w kubeł" że powiem brzydko.

Gość krótka opowieść
moja mama przeszła do Świadków. W ich \"wierze\" wychowuje mojego brata. A niech im się dobrze żyje :) Chodzi mi o to, że moja mama nie widziała moich dzieci już pół roku. Mam kilkuletniego synka (który czasem pyta o babcię) i kilkumiesięczną córeczkę. Mała to już w ogóle babci nie widziała. Moja mama nie chciała jej widzieć. W zeszłym roku się pokłóciłyśmy. Ona już wtedy spotykała się ze Świadkami parę miesięcy i była nimi zachwycona. Dopiero u nich pierwszy raz do ręki wzięła Biblię, oczywiście wydanie jehowickie. Zaczęła mi tłumaczyć Pismo, rzucać cytatami i mówić jak mam wierzyć. Nie chciałam się z nią kłócić, więc tylko odpowiadałam, że w moim Piśmie jest napisane inaczej i że skoro zaczęła wierzyć w Boga to super ale niech mnie nie próbuje przekabacić. Po jakimś czasie pokłóciłyśmy się. Nie kontaktowałyśmy się w żaden sposób. Po urodzeniu córki napisałam jej sms-a o tym. Odpisała do mojego męża: gratuluję. Do tej pory moja mama nie kontaktuje się z nami, ja też nie zamierzam (powód kłótni był zbyt poważny). Tylko przykro mi z powodu moich dzieci. Syn czasem pyta czy babcia go jeszcze kocha (bo przy każdej wizycie tak mu mówiła). Mam kontakt z moimi ciotkami, ale mama nawet ich nie zapyta jak się mają moje dzieci. Przykro mi, że nauka Świadków doprowadziła do takiego stanu rzeczy. Nie mówiąc już o tym, że jak zerknęłam w ich \"Biblię\" to aż się przeraziłam, tyle tam niezgodności. Ponadto mój mąż kiedyś się z nimi spotykał, zrezygnowal bardzo szybko, do dziś ostrzega przed tą organizacją. Dzięki. Chyba musiałam się wygadać , bo jest mi po prostu przykro.

Gość SWIATUS
DZIENKUJE za email moi drodzy co do ostatniego email co dostalem ,dla sj nie liczy sie rodzina lecz sekta ludzie ktorzy ja tworza kiedy nastepuje rozlam rodziny po przez ingerencje swiadkow w zycie i wiare rodziny tak jest daza oni by poglebic rozlam i skucic miedzy soba wpajajac ze my swiadkowie jestesmy rodzina , a ci ktorzy do tej pory byli z naszych sercach sa nie istotni takie mechanizy ma sekta oddzielic nas i zkucic!!!!przykre to jest ale to fakt!!!Dla Boga istota jest rodzina Pan dal przeciez Jezusowi Juzefa jako ojca cielesnego .Mowie jeszcze raz z pzrekonaniem i w obronie naszej wiary i nauk CHrystusowych ze swiatkowie to sekata z zadami teokratycznego ciala jakim nimi kieruje >wyuczone wersety wyrywane konteksty z pisma sw.to przyklad jak poglebiaja swlowo Boze ?to nauka i wiara bez owocu a Jezus powedzial ze takie drzewo usycha nie dajac wowocu .

Gość kaczita
Swiatus, czytając Twoje wypowiedzi dochodzę do wniosku, że dyskusja na ten temat nie ma sensu.Mało jest ludzi otwartych na drugiego człowieka, chcących zrozumieć, dlaczego Świadkowie postępują tak, a nie inaczej. I jak ich nie bronię.Ale apeluję o trochę pokory i zrozumienia! A do Pani, która napisała "Krótką opowieść" To faktycznie smutne.Ale spory z rodziną na temat prezentowanych poglądów to normalna sprawa.Gdyby Pani mama postanowiła być muzułmanką, zapewne też doszło by do konfliktu.U mnie konflikt ukazał się, kiedy postanowiłam odejść od Organizacji Świadków.Też było ciężko.Ale nikt nie "trzymał" mnie tam na siłę.Odeszłam z własnego, świadomego wyboru.Zdołali to zrozumieć. Każda religia jest niedoskonała. Ale każda mówi o miłowaniu bliźniego.

Gość SWIATUS
Witaj kaczita ja tylko przestrzegam i mowie jacy ludzie sa w tej sekcie milowac bliznego swego tak jak najbardziej ,ale nie zapomnij ze oni nam daja broszurke 'brzebucie sie' jest tam wiele zeczy opisanych na pozor bardzo ladnych pieknych ciekawych a w zeczywistosci z straznicy jest napisane o nas cherzcijanach ze jestesmy wieza babel ze zywimy sie ze stolow demonow ,ze jestesmy swiatusami,czynimy babochwalstwo p luja i obelgi zucaja na Kosciol CHrstusowy 'plujac jednoczesnie na CHrystusa .Pamietajcie my twozymy Kosciol my ludzie wiezicy w Boga jestesmy zywym kosciolem nie budowla z cegiel ktora nic nie znaczy od zywego ciala .Tam gdzie dwoch lub trzech wzbierze sie w imie MOJE tam jestem w srod nich.Widac ile las dostaje Kosciol on Od Boga nawrucen owoce prawdy Koscol tez jest podanny na grzech i porodzi syna pierworodnego a lew bedzie krazyl by go pozrec szatan .Bronmy skaly CHrystusowej bo w naszych recach mamy klucze piotrowe,przygarniajmy do Kosciola zblodzonych i umeczonych!!!!Swiatynia jest mila PANU albowiem stoi na gorze i z daleka ja widac w won i modlitwy sa zanoszone do Boga radosne progi nasze wejdz!Przyjdz utrudzony praca a JA cie Pokrzepie!pozwulecie dzieciom przychodzic do Mnie!

Gość CHRZESCIJANIN
CODZIENNIE MÓWIĘ BOGU, JAKI JEST CUDOWNY. A IM CZĘŚCIEJ TO ROBIĘ, TYM WIĘCEJ ON MI UKAZUJE I POMAGA. POZDRAWIAM BRATA W CHRYSTUSIE.POZDROWIANIA DLA CHRZESCIJANSKIEGO OFICJUM JHS. JUŻ CZYTAŁEM O WAS. JEDNOCZYCIE LUDZI. TO JEST ŻYCIE Z EWANGELJĄ I Z BIBLIĄ. TEŻ WIEM ŻE MODLICIE SIĘO ZA ŚWIATKÓW JEHOWY,COĆ INNI KRYTYKUJĄ.TO WY NIE.NA INNEJ STRONIE CZYTAŁEM O DOŚWIADCZENIACH. W BIBLI PISZE ŻE DROGA DLA CHRZESCIJAN JEST TRUDNA.JEZUS OTYM NAUCZAŁ.WIELU MŁODYCH LUDZI MA PĘTLIK W GLOWIE.DLA CZEGO TAK JEST.EWANGELIE UCZĄ O MIŁOSCI O POZNAWANIU PRAWDY I MIŁOSCI.PIĘKNE SŁOWA DLA CHRZESCIJAN, JEZUS ŻYJE. KOCHANY BRACIE,ŻE BYTAK DUCHOWNI,POZNALI PRAWDĘ BOŻĄ.SZKOŁA, TEOLOGIA CZY,TEŻ INNE WYUCZANIA NIE PRZYJMĄ WYKŁADNI BIBLII.A WIELU LUDZI I TYCH ZACIĘTYCH, NIE ROZÓMI SŁÓW JEZUSA CHRYSTUSA.LICZY SIĘ PIENIĄDZ I LEKKIE ŻYCIE BEZ DŻWIGANIA KRZYŻA.NIE SZTUKA O NIM,MÓWIĆ ALE GO NIESĆ.NASZA WSPÓLNOTA BĘDZIE SIĘ MODLIĆ ZA DZIEŁA ; CHRZESCIJANSKIEGO OFICJUM JHS ;I O JEDNOŚĆ CHRZESCIJAN [EWANGELIKÓW, PROTESTANTÓW,KATOLIKÓW CZY TEŻ ŚWIATKÓW JEHOWY.]TO SĄ TEŻ BRACIA ŚIOSTRY.; ABY BYLI JEDNO W NAS; POWODZENIA.

Gość SWIATUS
TAK MODLMY SIE BY WSZYSCY WRUCILI NA LONO KOSCIOLA DO JEDNEJ OWCZARNI.AMEN

Gość frytoshka
Mam ogromna proźbę !! Czy może mi ktos tak po krutce opowiedzieć jak to z nimi jest tak naprawde. Czy naprawde nie wolno im obchodzic Świat Bożego narodzenia i Wielkanocnych, urodzin czy imienien?? I przedewszytskim czy nie wolno im wejśc do kościoła na na Ślub kogos z rodziny ??!!

Gość magicdreamanna
Swiadkowie Jehowy nie obchodza swiat wcale nawet urodzin imienin, jedyne ich swieto to pamiatka smierci jezusa chrystusa, nawet na imprezy na dyskoteki itd nie mozna chodzic... moi rodzice byli SJ i ja tez i wiem duzo na ten temat... cdn...

Gość zlotygold
byli czyli poszli po rozum do głowy i odeszli od sekty

Gość magicdreamanna
nie powiedzialabym ze poszli po rozum do glowy, powiem tylko jedno kazda religia ma plusy i minusy nie ma religi bez wad, kazda religia to sekta moim zdaniem i nie zmienie zdania ja nie wyznaje zadnej religii trzymam sie z daleka od kazdej ale to nie znaczy ze jestem zlym czlowiekiem i ze nie wierze w Boga, wrecz przeciwnie - kocham boga jestem neutralna osoba nie kloce sie o wyznanie jakie kto ma bo to glupota, kazdy czlowiek ma prawo do wyboru religii i ja zadnego czlowieka nie wykreslam z powodu jakiegos dziwnego wyznania...

Gość ghgdjhgjdhfkjhk
o rany, ten sekciarski wątek jeszcze nie skasowany??? :P

Gość siara
w mojej rodzinie jest paru sekciarzy ciotka pozwolila umrzec swojej 12 letmiej córce bo przy amputacji potrzebna byla transfuzja wójo jak zaczą pic to wylali z sekty ale jak latach 80 jeżdzili do swoich "braci" do miemiec sprowadzali maszyny szwalnicze to religia pozwalała sie bogacic -jednym słowem porazka zwłyka SEKTA

Gość Tinka2604
Słuchajcie mój chłopak jest świadkiem Jehowym jest bardzo oddany tej religii a mi to nie pasuje... Chciałabym go wyciągnąc z tej sekty lecz niewiem jak? Moi rodzice go nienawidza i nie akceptuja co jest najgorsze ale ja bym chciala powalczyc o niego

Gość stan06
dulos twierdzi że nauka ŚJ nie jest oparta na Biblii to ja się pytam w takim raziena czym oparta jest nauka Kościoła kat. podająca do wierzenia takie dogmaty jak Trójca św. dusza nieśmiertelna, wstąpienie do nieba Maryi,czy jej wieczne dziewictwo,czy urodzenie bez grzechu? Zarzucasz SJ, ze sa sektą bo twierdzą, że tylko ich wiara prowadzi do zbawienia,albo że wydają swoją literaturę,a czyż KRzK nie czyni tego samego?Chwalisz się, że czytasz Bibije, ale z Twojej wypowiedzi wynika, że jej nie rozumiesz, albo nad słowo Boże przedkładas nauki Katechizmu kościoła RzK.

Gość bakost
znam sj od 25 lat uciekaja oni od tych co znaja ich historia ktora nawiasem mowiac wypaczaja Swiadek przeczyta pare straznic i juz wszystko odrzuca wszystko poznalale to nie tak Doktryna sj jest oparta na odnosnikach do biblii a nie na biblii sami to twierdza Ich nauki sa zmieniane wystarczy przeczytac uwaznie i ch pisma Bracia i siostry sa tylko w zborze to analogia do nauki faryzeuszy Kazdy jest naszym bratem Prawde nalezy badac czy jest prawda a nie wierzyc bez podstaw bo cialo kierownicze sj jest omylne mozna to sprawdzic a sj nie naleza do chrzescijanstwa por. Prowadzenie rozmow na podstawie pism str 23 jestem chetny do korespondencji ale powaznej Swiadkowie nie znaja swojej historii a powinni Zanim cos sie powie to trzeba sprawdzic co sie mowi Bog czlowiek nigdy nie oklamal a swiadkowie systematycznie to robiaDoktryna swiadkow poniza czlowieka