Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość usmieszka

Czy jest tu ktos z Niemiec - jaki land?

Polecane posty

No nie powiedziala bym ze Ruska tutaj traktoja lepiej niz Polaka,wrecz przeciwnie.Z Ruskami maja bardzo duzo \"Ärger\" Prawie kazdy u mnie w pracy to mowi i kazdy Niemiec ..

usmieszka, sonnenschein--dzieczyny co jest z wami? GLOWA DO GORY!!! Poczekajcie pare miesiecy nie od razu Rzym zbudowano. Wszystko bedzie dobrze! Takie doly to ja tez przechodzilam ale bedzie leciec z gorki-ZOBACZYCIE! Na podbudowe waszych dolow powiem: ze miliony Turkow czy Wlochow tu mieszka po 20-30 lat i nic nie mowia po niemiecku i tez zyja , to dlaczego wy nie mialybyscie dac sobie rade skoro juz mowicie po niemiecku. Najwazniejsze sa checi , a wy je napewno macie. Usmieszka --szukalas juz gdzies Aushilfe lub inna prace-zobaczysz jak pojdziesz miedzy ludzi do pracy to zapomniesz o wszystkim i bedziesz zyla ta praca z dnia na dzien. Sonnenschein-niestety nie umie ci pomoc odnosnie obywatelstwa , bo ja jestem inny przypadek-ja mam po mezu. O tym ze mozna dostac po dziadku nie slyszalam, wiem tylko ze w biurach czepiaja sie wszystkiego. Moja kuzynka ma matke tutaj z obywatelstwem niemieckim , a ojciec dostal po tej matce i ona nie moze dostac obywatelstwa , bo jest za stara. Tz. sa 4 corki: dwie dostaly , bo przyjechaly tu przed 18 -tym rokiem zyci a, a dwie nie dostaly , bo mialy skonczone 18 lat. Tak wiec dwie corki sa tutaj z rodzicami , a te dwie co maja przeszlo 18-lat musialy wrocic do Polski. Czy to jest normalne? A tym bardziej , ze oni przyjechali 89 roku gdzie wszystko bylo proste! Tak wiec nie dziw sie , jak beda w twoim przypadku sie czepiac. Mnie juz tu odnosnie biurokracji nic nie zdziwi-przezylam troche tych klotni biurowych. Moj maz jest bardzo spokojny wiec nawet nie wysylam go, zeby cos zalatwil tylko od razu sama jade lub dzwonie i faktycznie jak umiesz sie wyklocic i wygadac po niemiecku to inaczej na ciebie patrza. Ja zagladam sobie zawsze troche w umowe czytam po pare razy , zeby potem mnie nie zaskoczyli jakims prawnym pytaniem i jak tam ide to czuje sie pewna swego. Inaczej cie \"zniszcza\". Ja bym na tqoim miejscu zadzwonila do byle jakiej ambasady gdzie umiesz sie dodzwonic i sie spytala. Jak wyrabialam wize do Ameryki i Kanady , to tez godzinami wysiadywalam przy telefonie bez skutku i na koncu zadzwonilam do byle jakiej i tam tez moglam zlozyc podanie . Pozdrawiam! Dziewczyny przesylam wam pozytywna energie ode mnie ----------------!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Trzymajcie sie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PS: zdania odnosnie obcokrajowcow w Niemczech sa odmienne i zawsze znajdzie sie czarna owca. A odnosnie pica alkoholu , to taka opinie wyrabiaja Polaka ci ktorzy przyjezdzaja tu na roboty na miesiac i potem wracaja do Polski. Nie znam wsrod moich znajomych kogos kto pije i sie przewraca. Jesli chcesz sie tu czegos dorobic i zyc jak normalny czlowiek to nie ma czasu na rozpijanie. To jest moje zdanie. A co do Ruskow to chce tylko powiedziec , ze slyna za bardzo pracowitych--potwierdzam z doswiadczenia! O jej ale sie rozpisalam! Spadam! PA!

hej hej dziewczyny! U nas pada snieg, co prawda jeszcze nie tak ntensywnie, ale pada... Normalnie zima... -> micka - pewnie ze na moge sie poddac, tylko czasami takie zle dni po prostu sie ma... dzis jest juz leipej :) Pozdrowienia

Witajcie... 🖐️ Z gory dziekuje za dobre rady usmieszce,Oli_p i micke za pozytywna energie :-) ... Dzisiaj juz mi lepiej...chociaz wstalam z lekkim bolem glowy. Wczoraj bylam na kursie jako sama kursantka.Nikt nie przyszedl wiec caly 1,5 godz.przegadalam z moim nauczycielem.Zaraz na samym poczatku zwrucilam mu uwage aby mowil troszke wolniej - i sie postaral.Byly momenty kiedy go nie rozumialam zbyt dobrze a on mnie ...ha ha... ale w koncu dogadalismy sie i poszlo bardzo fajnie.Przerabialismy razem material ktory juz umiem.na koniec lekcji poprosilam go zeby zadal mi duzo zadania domowego... ten stanol i patrzyl na mnie jak wryty i nie mogl zrozumiec dlaczego.... Co tu jest do zrozumienia...ja poprostu chce ciagle cwiczyc i sie uczyc niemieckiego-proste ! My POLKI jestesmy Ambitne Inteligentne i Zdolne... wiec Damy Rade!!!!!!! Co do Turkow to prawda..ci dwaj ktorzy chodza ze mna na kurs mieszkaja juz w Deutschland 13 lat i nawet nie potrafia odmieniac osob...ich,du,er...itd. A czytanie ich jest koszmarne. O Ruskach nie slyszalam za wiele ale mam odczucia ze Nas Polakow traktuja inaczej...gorzej! :-( Ok...dziewczynki... :-) :-) :-) zycze wam milego Dnia... Ps.\"usmieszka\" ubieraj sie cieplo bo zmarzniesz...wspolczuje ci...buuuuuu bo nie lubie zimy .... brrrrrrrr przesylam ci kwiatuszki zeby zrobilo ci sie cieplutko...🌼🌼🌼🌼 🌼🌼🌼 To narazie...pa pa

Gość ewag
chcialam tylko napisac ,ze o tym lodzie nie pisalam !!!! fajnie bylo was poznac dziewczyny,ale to nie ma sensu ,bo w necie jest mnostwo ludzi ,ktorzy sa ,nie kulturalni(oczywiscie napisalam to bardzo lagodnie

lodzie? Jakim lodzie? No nie wazne! Ciesze sie dziewczyny , ze wam juz lepiej idzie! Usmieszka u nas tez snieg posypal i bardzo mnie to zdziwilo, gdyz wczoraj wyjechalam w obiad do miasta , a jak wrocilam to u nas zastalam piekna biel, a niby tylko 15 km roznicy! Zycze wszystkim udanego Wochenende! PA!

a juz wiem o jakim lodzie! ewag--serce nie przejmuj sie glupki zawsze sie znajda na forum. Chcemy zebys tu zagladala -bedzie nam bardzo milo. Tez se domyslilam , ze to chyba nie ty ale nawet gdyby-to wszystko jest naturalne. Moge ci tylko doradzic , zeby nie zdazaly ci sie takie podpisy pod twoim nickiem ---zaloguj twoj nick z haslem -to nikt sie juz pod ciebie nie podszyje! Ale zagladac tu musisz koniecznie-chetnie dzielimy sie przezyciami , radosciamy i smutkami z obczyzny! No to do \"uslyszenia\"! PA!

Gość dobra duszyczka
napisze tez tu o polskich mszach, jesli ktoras z was ma potrzebe pojsc na polska msze a nie na niem hokus pokus to na tej stronej znajdzie wszystkie wiadomosci: http://www.pmk-niemcy.de/pmk/pmk-index.php

Gość nie ma --
wszystkich na tej stronie , bo w mojej miescowosci sa polskie msze , a tu nie podaja-ciekawe dlaczego? Dzieki mimo wszystko!

hej, hej, hej :) rano gdy sie obudzilam bylo BIALUSIENKO!!! teraz biala pokrywa juz zniknela Na zewnatrz, brrr, zimno Wszystim zycze udanego weekendu!

tak u nas tez wlasnie pada snieg na przemian z deszczem! Wczoraj rano bylo -5°C. No nic spadam na moj film: no wlasnie czy ktos oglada :\"Verliebt in Berlin\"? PA!

Gość cracy-szalona-mysch
czesc dziewczyny a z kad jestescie ja jestem ze stuttgartu:) i ogladam "veriebt in berlin":)

Gość cracy-szalona-mysch
verliebt* sorki

---> cracy-szalona-mysch - ja mieszkam ok 30km o stuttgartu w Weil im Schönbuch, to jest 12 km od Böblingen i 16km od Tübingen, mysle ze kojarzysz te dwie wieksze miejscowosci. Co porabiasz tutaj? Ja wlasnie ogladam BIS IN DIE SPITZEN ;) odezwij sie pozdrawiam

---> micka u nas tez przymrozilo, rano trzeba drapac szyby dzis znow padal sniegi to takie wielkie platy (nie platki ;) ) pozdrowienia!

Hej, co u Was? strasznie dawno mnie tu nie bylo... pzdr

a tak pomyslalam sobie ,ze moze podobnie jak na innych stronach zalozymy tabelke kto , z kad i ile tu jest , zeby mozna bylo sie latwiej orientowac i dla nowych osob bedzie tu latwiej i przejzysciej!

usmieszka-bei Böblingen-Weil im Schönbuch-wiek:25lat micka-BW-Kreis Calw-9,5 lat-wiek:31lat ola_p-0,5 roku-bie Hannover-Buckenburg-wiek:35 lat JIL-NRW-Dortmund-12 lat-wiek:32lata mmmmmm-bei Hamburg hessen----Wiesbaden-5 lat Wioleta21De--Wilhelmshaven-4 lata milincia-Wolfsburg-2 lata-wiek:37lat Daylight- NWR-Bottrop malutka_de---BW-Bad Urach--3 lata-wiek:23lata killa--NWR-Bochum-16 lat sternchen24--bei Hamburg-Lübeck-3 lata bodzio-Hessen-17 lat vena-Hessen-Wiesbaden-2 lata Vida-BW-Heilbronn-7 lat-wiek :34lata ceille-Dortmund kaczucha pl-Monachium-4 lata lina-bei Stuttgart--Leonberg karolaaa-bei Hannover-Hildesheim-3 lata AgaSoko-BW-Bad Liebenzell-2 lata-wiek:29 lat madziax-bei Köln-Bergsch Gladbach edka-smerfetka-NW-Bielefeld sonnenblume-Hessen-bei Wiesbaden anielka_28-Schleswig-Holstein-Kiel-10 lat Biene-Schl.Hol.-Heide-4 lata Beatka_24-Hamburg zapach wiosny-Hessen-Fulda mapa-Köln aga1979-Pfalz-3 lata anvi-Hamburg-16 lat-wiek:39 lat kleine-NWR-Bonn-6 lat gliko koritzi-Bonn-rok losik-Hannover galaxia-Monachium Edithh24-Bayern-Passau julek-Mannheim Marieta-Mannheim lubeck-z Lubeck-wiek:21lat jakasia-Berlin-3 lata marcin_1973-BW-Villingen-Schwenningen-4 lat-wiek:32lata naneczka-Monachium-6 lat Sonnenschein-Worms-pol roku ewag-Göttingen-pol roku cracy-szalona-mysch-Stuttgart uffff!!! To wszystkie osoby co nas odwiedzily na stronie i mieszkaja w Niemczech! Pozdrawiam i zaprawszam na strone!

jak znajde wiecej czasu lub ktos z was to mozna to alfabetycznie ulozyc ale przynajmniej wiem kto, gdzie ,co?HA!HA! Bo wlasnie zastanawialam sie nad LINA-tak dawno cie nie bylo, ze zapomnialam gdzie pomieszkujesz i wpadlam na ten tabelkowy pomysl!

Gość Wulfrath się kłania
🖐️ ;)

Hallo micka 🖐️ Odwalilas kawal dobrej roboty :-) ha ha ... Wszyscy pisza o sniegu ze pada..a u nas jak narazie cisza...no i dobrze...bo nie za bardzo lubie w miescie snieg.Wole jechac w gory i sie nim cieszyc...ale tak naprawde to jestem straszny zmarzluch brrrrrrrr wiec wole ciepelko :-)) he he Pozdrawiam wszystkich goraco !!!! 👋

hej micka! WOW NIEZLA ROBOTA, z tabeltki wynika z jest nas dosc sporo ;) Na sasiednim topiku POLKI MIESZKAJACE W NIEMCZECH tez jest kilka nowych ludzikow ;) Pozdrawiam!!! 🌻

mam pytanko: jest cos co was wkurza tu w Niemczech??? Mnie po raz kolejny zbulwersowal brak dat przydatnosci na produktach kosmetycznych. :( Mimo ze to markowe produkty nigdzie nie ma tej informacji!!!! Podam kilka przykladow: kremy, balsamy do ciala Garnier, odzywki do wlosow, szampony, myseczki , peepingi, nawet zel do higieny intymnej!!! W polsce na kazdym kosmetyku znajduje sie data waznosci... hmmm POZDROWIENIA!!

Wpadlam po sasiedzku sie przywitac :) to co mnie wkurza to to, ze wszyscy moi znajomi i rodzina w Polsce mysla, ze tutaj kazdy zarabia po 2-3 tysiace euro netto (na reke) i gdy tylko powiem, ze cos jest za drogie to oni mi mowia \"stac Cie, przeciez pracujesz i zarabiasz w Niemczech\". Juz przestalam ich nawet uswiadamiac, ze moze i zarabiam wiecej ale wydatki tez sa tutaj adekwatne do zarobkow.... niestety. A poza tym to mnie wkurza ciagle narzekanie Niemcow na wszystko. Ze jak marki jeszcze byly to bylo taniej o wiele, ze im tak zle, ze w szpitalach jedzenie nie dobre, ze nie te warunki jakie oni by chcieli, na ostatnim urlopie tez wszystko dla Niemcow w szczegolnosci bylo nie tak jak trzeby, ciagle skargi i burczenie pod nosem. Takie wlasnie rzeczy wyprowadzaja mnie z rownowagi. Najchetniej to bym jednego z drugim wyslala do Polski i niech zobacza jakie by mieli super warunki w polskim szpitalu, miesiac by ich moze pokory nauczyl. Ja staram sie byc zawsze zadowolona z tego co mam i nie narzekac. Ale optymista to trzeba sie juz chyba urodzic :))))

Witam! Na początek co mnie wkurza: - ciągłe pytanie wie geht es dir/Ihnen? - pogoda w moim regionie, wieczne mgły i wiatr, wiem, że listopad to czas póżnej jesieni i mgła to normalka, miejscowośc, w której mieszkam lezy w takiej jakby dolinie, choc górki tu niewielkie, - segregacja smieci, do której powoli sie przyzwyczajam - brzydkie i drogie owoce i jarzyny w sklepach - ogórki konserwowe, które są slodkie i wyglądaja jakby miay 100 lat , bez koloru / szukalam już wszędzie gdzie sie da, ale nawet te, na których pisze, że sa według tradycyjnej receptury tez są niezjadliwe/ - brak w sklepach białego sera - twarogu, kiełbasy swojskiej i lesnych grzybów - dlaczego pierniki są tylko w okresie przedswatecznym? - dlaczego Niemcy nie mówią starannie tylko bełkoczą - biurokracja w Urzędach TRochę siętego nazbierało:)) głównie jedzenie :)) Jamaja - co do pieniędzy i pytań ile się zarabia w DE to masz racje, ale to jest w PL, nie tu. Niemcy też ciągle jęczą, że wszystko drogie, ale rozbijaja sie porządnymi autami, bo cały złom pojechał do PL, domki maja piekne i wykończone co do detalu, w PL budujemy latami, itd Własnie wróciłam ze szkoły i zaraz musze sie brać za zadanie dom. - 8 ćwiczeń gramatycznych, 2 wypracowania napisac, uff, ale dzisiaj był naprawde fajny temat - Bozonarodzeniowe obrzedy i zwyczaje, jesto czym mówic, bo w PL rzeczywiscie te święta są wyjątkowo uroczyste, tylko słówek brakuje :))). Dopiero przy takim temacie widac, jak rózny jest świat, Chłopak z Moskwy kompletnie nie ma pojęcia na temat tych Świąt, Amerykanka również, ale wszyscy chętnie słuchają, jak sie coś opowiada, każdy o swoim kraju. Tu w okolicach Hann są protestanci głównie, tez maja swoje zwyczaje, jednak nic nie zastąpi polskich świąt w domu rodzinnym. Myślałam, że spadne z krzesła, jak Niemka powiedziałam, że w wigilię jedzą smażona kiełbasę, ja na to: a u nas 12 potraw!!! ona: na pewno karpia!! ja: obowiązkowo:)))co za wigilia bez karpia!! oczywiście dziewczyna z Peru tez duzo mówiła, to katolicki kraj. Szkoda tylko, że i w PL swięta stają się coraz bardzie komercyjne - bieganie za prezentami, kolejki w supermarketach, obżarstwo i nierzadko pijaństwo, zdarzało mi sie widziec na Pasterce mocno wesołych panów, śpiewających troche inaczej niz reszta:))) Co porabiacie w te święta - jedziecie do PL czy zostajecie tu? Pozdrawiam Ola_p PS Micka, dzieki, że mnei odmłodziłas o 1 cały rok w tym rankingu jw.:))

ola_p--o sorry! To musialam gdzies na jakiejs stronie wyczytac i moze pomieszac tyle tu osob bylo! No to jestes o rok mlodsza -czyz to ni piekne?!HA!HA! Tak: prawie wszystko popiera z tym co was denerwuje: no moze z malym wyjatkiem , z enp: owoce sa brzydkie, bo w Polsce sprzedaja banany jak sa czarne , tu je sie wywala. Co do biurokracji to jest straszna ale.... przynajmniej sa prawa gdzie moge sie odwolac , a wPolsce jak babie w biurze sie nie chce to moge sie odwolywac do sw. mikolaj ai tak mi to nie wypisze. Ostatnio latalam za pieczatka o darowizne pol dnia od urzedu do urzedu i nikt mi jej nie chcial postawic a na slasku kazdy wie o co chodzi i nawet tego nie czyta co na tej kartce pisze! W przyszlym roku znow mnie to latanie czeka , a jak baba mi powie ze tym razem mi nie postawi pieczatki to chyba pojde z tym do gazety , bo juz wszedzie bylam nawet u prezydenta miasta-tak , tak ja jestem uparta i nie daje za wygrana! No tak jesli chodzi o pytanie podstawowe: ILE ZARABIASZ??? , to z czasem sie przyzwyczailam ale dla prawdziwych glupoli dodaje jeszcze z tysiac lub dwa-skoro on i tak wie lepiej ile ja zarabiam?! No , a to ze mnie na wszystko stac?! Tak to tez juz sie przyzwyczailam: ciocia przyjedzie z Niemiec to musi kupic duzy prezent -no bo ona z NIEMIEC, ale ze teraz tylko maz pracuje , bo ja mam male dziecko czyli jedna wyplata----to juz nikogo nie interesuje! Skoro stac mnie na urlop pare razy do roku to na prezenty musi tez byc mnie stac!!!! Tak, tak --to znam na pamiec! A ognosnie pytania :wie geht`s: ----zauwaz jakie padaj aodpowiedzi:\"gut\". A w Polsce pada odpowiedz : o zle , chora jestem , lub zle beidna jestem , zle maz popija itd. itd. dodam : tu w Niemczech tez idzie ludzom zle i choruja ale rzadko o tym na ulicy mowia i narzekaja! A odnosnie DM i EURO---jakby nei bylo to prawda, ze wszystko poniesli prawie razy dwa , a wyplaty stoja w miejscu-sama wiem z doswiadczenia.Tak wiec prawda w tym jest ale narzekaniem tego nie zmienimy! O tak piernikow tez mi brakuje w ciagu roku ale przynajmnej teraz najem sie kilogramami-uwielbiam je! Musze powiedzie c, ze jak kiedys jezdzilam do Polski to jeszcze kupowalam te sezamki czy ptasie mleczko itd. Obecnie mi tego tez nie brakuje i delektuj esi etym tylko raz do roku jak jade do Polski-wtedy smakuje naprawde. To tak zawsze jest jak czegos neie masz to za tym tesknisz ale jak masz to codziennie to nawet tego nie zauwazasz! I w ten to poetyczny sposob zakanczam dzisiejsze internetowe podboje-ale sie dzisiaj rozpisalam! PA!

Tak, to prawda, że odpowiadaja zawsze GUT na wie..., ostatnio na zajęciach w szkole Niemka powiedzieła, że ludzie ze wschodu zazwyczaj od wiadaja \" nie dziekuje \", kiedy sie ch zaprasza na filiżanke kawy, np. nowy sąsiad chce byc miły i zaprasza, w DE zawsze mówi sie \"tak chętnie\", bo drugi raz takie zaproszenie nie padnie. Co do bananów - te najbardzie dojrzałe są najsmaczniesze, ja własciwie nie o bananach myslałam, ale o typowo europejskich owocach - jabłko, gruszka, sliwka, kiwi, maliny, jak to pisze, to widze, że tak właściwie to chodzi o typowo polskie owoce:)) Teraz zaczyna sie sezon na cytusy, w DE podobno sa lepsze niz w PL. Nie udalo mi sie jeszcze kupić tutaj smacznego chleba, ale nie wszystkich próbowałam, które widziałam, więc może nie trafiłam. Za to musze pochwalić Niemców za wszelkie środki piorąco- czyszczące, są naprawde dobre i kosztuja porównywalnie jak w PL. ola_p z zamglonej doliny

co do chleba - mi tu bardzo bardzo smakuje!!! jest b. duzy wybor, podobnie z buleczkami, ja lubuje sie w pieczywie wieloziarnistym, razowym. w Polsce czesto zdarzalo sie ze kupilam sobie chlebek ciemny, razowy a byl to chleb bialy wymieszany z jakims \"zaciemniaczem\" :o barwnikiem Tutejsze PRECLE tez sa przepyszne :) mniam

Witam wszystkich 🖐️ Ja raczej nie bede sie wypowiadac na temat \"Co mnie wkurza w DE\" bo jestem tutaj za krotko wiec nie spotkalam sie jeszcze z biurokracja,narzekaniem innych niemcow itp... Chyba bede sie musiala do tego przyzwyczaic :-) Wpadlam zeby sie z wami :-) przywitac Kolorowe, erotyczne, zarąbiście fantastyczne, chociaż lekko tajemnicze takich snów Wam dzisiaj życze :-)) Pozdrawiam 🖐️

tak-precle tez sa dobre. Jak mieszkalam w Pfalzu to w Spayer-robili taki wlasnie festyn -byl super i rozdawali tez przepyszne precle. Osobiscie uwielbiam cieplutkie z maselkiem i sola! Wiecie ja uwazam, ze w kazdym kraju jest co do narzekania ale jak sie tu mieszka to nalezy to poczesci zaakceptowac. Narzeka karzdy i ja jak mam zle dni ale juz sie z wieloma rzeczami pogodzilam i patrze tez na zalety tego kraju. Niecierpie tylko tych co sa tu po 20 lat( a mam takich 2 w pracy) i wiecznie narzekaja na Niemcy i po powrocie z Polski opowiadaja tydzien czasu jak tam super ---jak im tu tak zle , to dlaczego nie wracaja do Polski? Z niemieckimi wyplatami w Polsce kazdemu jest dobrze ale tam mieszkac na stale i zarabiac grosze tez nie jest tak latwo! No to pozdrawiam cieplutko! PA!