Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Justyna74

Badanie HSG drożność jajowodów

Polecane posty

Gość Megi5
Hej dziewczyny! Mnie osobiscie bolal brzuch i jajniki tak okresowo jakies 5 dni i krwawilam, wiec mozna powiedziec ze to byl taki okres. To dziwne ze ja nie moglam miec stosunku po HSG miesiac, musialam czekac do nastepnej miesiaczki, lekarz powiedzila ze tak jest najlepiej zajsc w ciaze , minelo juz prawie 2 miesiace za 7 dni mam dostac miesiaczke , odchodze od zmyslow czy jestem w ciazy czy nie. Ale nic jeszcze nie czuje nie mam zadnych objawow wiec chyba nic z tego albo po prostu jest za wczesnie. pozdrawiam i Gratuluje tym co sie udalo!!!!

Gość agusiass
Mój ból jajników to było takie kłucie, jakby ktoś mi wbijał szpileczki. Mi lekarz zalecił współżycie zaraz po HSG. Ja współżyłam tydzien po zabiegu, bo wtedy miałam dni płodne, ale niestety nic nie wyszło z tego. Ale to może z takiej przyczyny, że u mnie za wczesnie pękają jajeczka - nie osiągają potrzebnej do zaplodnienia wielkości. Teraz jestem na Clo. Właśnie po 18 idę na USG zobaczyć czy jest jakieś jajeczko. Pozdrawiam wszystkich bardzo ciepło.

Gość martusi.a
iwibal lekarz mnie nie badal ale przyszedl i zapytal czy sie dobrze czuje czy nic mi nie jest a ze sie super czulam to kazal mi isc do domu ale wynikow jeszcze nieznam dzisiaj dzwonilam i jeszcze ich niema wkurzam sie bo niewiem jak wyszly czy jajowody byly drozne czy nie a w srode mialam badania a juz jest piatek a ty iwibal dostalas odrazu wyniki niewiem dlaczego ja tak dlugo czekamjezeli chodzi o jajniki to mnie niebola nic mnie nieboli ale dzisiaj troszke krwawilam

Gość martusi.a
marti04 gratuluje dzidziusia dzieki za odpowiedz niewiem sama niektore dziewczyny pisza ze mozna a niektore ze nie sama niewiem to chyba dzisiaj bede probowac i zobaczymy pozdrawiam wszystkich

martusi.a dostałam od razu wyniki po jakiejś godzinie może półtorej, ale radziłabym Ci jescze poczekać z próbowaniem skoro nie znasz wyniku, ale to dziwne może zadzwoń na rentgen, czy wydali taki wynik. A mi ciągle pobolewa z lewej strony już nie wiem co myśleć, może po prostu to badanie mi coś podrażniło i dlatego boli..

Gość agusiass
iwibal może skontaktuj się ze swoim lekarzem. A może to zaczeły pracowć jajnika i dlatego cię boli. Mnie na drugi dzień po HSG bardzo bolał lewy jajnik i okazało się, że jest tam pęcherzyk. Wczorajsze USG wykazało u mnie pęcherzyk wielkości 15 mm. W poniedziałek kolejne USG i wrazie czego pregnyl na pęknięcie. Trzymam mocno kciukaski za wszystkie strające się kobietki.

Gość lucy81
Witam, chciałam spytać o HSG w Invikcie w Gdańsku z opcją "znieczulenie" czy to boli? Pan doktor mówił, że jak się wykupi znieczulenie to nie, ale nie wydaje mi się, aby panu doktorowi ktoś sprawdzał czy ma drożne jajowody :)

Dziewczyny a wiecie może, albo słyszałyście, jakie jest prawdopodobieństwo, że po jednej ciąży pozamacicznej zajdę w następną pozamaciczną?

Gość misia 32
CZeść dziewczyny dziś jestem z wami pierwszy raz.Dzięki za info na temat badania nie ukrywam boje sie okropnie ,spodziewając się bólu ale również dzięki wam mam nadzieję ,że i nam sie uda.Ja na HSG mam zgłosić się w Bydgoszczy do Szpitala Wojskowego na 7:30.Proszę trzymajcie kciuki .Jak będzie po wszystkim to się odezwę.

Gość żabka.aaa
Dziewczyny trzymam za was w kciuczki i za siebie też żeby się udało.Gratuluję tym co są w ciąży.Dzięki waszym wypowiedziom wiem co i mnie może czekać .Mam zgłosić sie jutro do wojskowego na HSG . O tym co dalej i jakie wyniki napiszę następnym razem jak będzi po badaniu.

Gość agusiass
misia 32 i żabka.aaa trzymam za was kciuki, żeby wyniki wyszły pozytywne. Nawet jak będzie bolało to warto zrobić to badanie, bo wiadomo po nim jakie podjąć dalsze starania.

Gość martusi.a
witam was ponownie na wyniki czekalam tydz czasu odebralam je i nie wiem co mam myślec nikt mi niewytlumaczyl co to oznacza tylko wreczyli mi opis ze zdjeciami napisze wam moze ktos mi wytlumaczy czy byly drozne czy nie hsg:jama macicy bez ubytków wypełnienie zakontrastowały sie jajowody-oba poszerzone, z ubytkami wypełnienia.podczas badania kontrast nie wylał sie z nich do otrzewnowej na zdjęciach oddalonych (po ok 10 min )widoczny jest wylany kontrast w jamie otrzewnej z obu jajowodów:tak tam dokladnie pisze nierozumiem tego opisu jestem wsciekla ze nikt mi niewytlumaczyl

Gość żabka.aaa
Dziewczyny dziś już jestem po HSG. idąc do SZP.Wojskowego w Bydgoszczy ,byłam pełna obaw i lęku jak to będzie czy będzie bolało po prostu bałam się.Do szpitala przyszłam na 7-00 na odział przyjeli mnie o 9-00 no i sie zaczęło.Najpierw pobrali mi krew na zbadanie hormonów potem usiadłam na samolot pobrali cytologie ,zrobili USG.dopochwowo lekarz powiedział że ,jest ok.Potem długie oczekiwanie na samo badanie wreszcie dali mi głupiego jasia przyszła sistra i zawiozła mnie do pracowni RTG.Drżałam cała ale dzięki wspaniałej siostrze i naprawdę cudownemu lekarzowi nazywa się Fiałkowski uspokoiłam się i się zaczęło usiadłam na prowizorycznym samolocie zrobionym ze stołu lekarz informował co robi po kolei nie ukrywam bolało jak diabli w szczególności jak kontrast przepływał coraz dalej miałam wrażenie że wszystko mi rozerwie na prawdę dzięki temu że lekarz był ta czuły i delikatny przeżyłam.Trwało to może z 15 minut a na końcu usłyszałam ,że możemy przy najbliższej owulacji starać się o dzidzie bo jajowody są w porzo.DZIEWCZYNY CHOć TO BOLI TO WARTO JE ZROBIć .TRZYMAM ZA WAS W KCIUKI.

Gość żabka.aaa
Bo bez tego badania nie można podjąć dalszego leczenia.Jeśli chodzi o współżycie zaraz po badaniu to lekarz mi wytłumaczył że kontrast nie zaszkodzi zarodkowi gdyż jest bardzo szybko wchłaniany . WIęC MOJE DROGIE GłOWA DO GóRY I DO DZIEłA.NAPRAWDę TRZYMAM W KCIUKI ZA WAS I ZA SIEBIE.DO astępnego razu pa pa.

Hej, dziewczyny, długo się nie odzywałam, ale w końcu jestem. Po badaniu hsg praktycznie przez całe 3 tygodnie nie rozstaję się z bólem w podbrzuszu. Byłam u lekarza, który stwierdził, że wszystko jest w porządku, w lewym jajowodzie niepęknięty pęcherzyk, czyli znowu czeka mnie rozczarowanie, niepierwsze oczywiście, miałam nadzieję że po badaniu się uda, ale jak widać nici z tego... no coż w tym cylku robię wszystkie badania hormonalne, może tutaj tkwi przyczyna.

Gość agusiass
martusi.a z twojego opisu wychodzi na to, ze kontrast udrożnił twoje jajowody. U mnie było podobnie... w lewym jajowodzie kontrast od razu rozlał się, a w prawym nie. Dopiero gdy lekarz jeszcze wstrzyknał trochę kontrastu to rozlał się w prawym jajowodzie. Lekarz tłumaczył mi, że jajowody moga być sklejone i jajeczko nie ma jak wydostać się, a kontrast rozkleja je. Kontrast równiez może odblokowac jakieś zatory. Ale radziłabym ten wypis zabrać do lekarza i niech ci ona powie co z niego wynika.

Witam Was wszystkie serdecznie!Troche mnie tu nie było ale zajełam sie szczerze powiem przeprowadzką do naszego nowego gniazdka i dopiero od dzisiaj mam neta. Poza tym robiłam badania hormonalne i z progeteronem chyba jest cos niebardzo choc nie wiem na 100 % Reszta wyszła ok Badania tarczycowe tzn tsh t3 i t4 oraz usg tarczycy wyszły ok Z tymi badaniami ide we wtorek na wizytę do gina zobaczymy co powie...

Gość JANA30
Hej, jestem nowa, ale mam ogromną prośbę o pomoc. Dostałam skierowanie od mojego lekarza (leczę się prywatnie) na badanie HSG, w jednym szpitalu termin mam dopiero na sierpień, a w drugim już na 2 lipca, ale tu jest problem, bo nie mam zrobionego badania na czystość pochwy. Mój ginekolog powiedział, ze jest ono niepotrzebne, bo miałam niedawno cytologię, a wystarczy jak wezmę jakieś globulki wcześniej itp. W szpitalu chyba tego mi przed samym HSG nie zrobią, próbowałam gdzieś dowiedzieć się w dwóch przychodniach, ale nic z tego. Tak bardzo zależało mi na tym, żeby to było już w tym cyklu, bo potem jadę na urlop więc znowu mi termin przepadnie. Jest też opcja żeby zrobić prywatnie to badanie, lekarz z tego co się orientuję przed tym badaniem robi badanie na czystość pochwy. Całe HSG wykonywane prywatnie jest nagrywane na płytę CD, nie ma zdjęć rentgenowskich. Czy któraś z Was miała w taki sposób robione (utrwalone) to badanie??? Czy jest to lepsza metoda czy gorsza, od zdjęć RTG??? nie wiem czy warto czekać i iść do szpitala na NFZ za miesiąc a może nawet za dwa?, czy zapłacić 400 zł i zrobić prywatnie z wynikiem na płycie, być może już za trzy dni??? Proszę o pomoc, jeżeli któraś z Was zna opinie lekarzy na temat tego bardziej nowoczesnego badania, a może zna jakąś inną opcję dotyczącą Wrocławia, gdzie można jeszcze zrobić to badanie?? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Gość JANA30
Hej, agusiass ale w szpitalu miałaś to badanie robione prywatnie??? We Wrocławiu, może na Kamieńskiego??? Czy niestety nie we Wrocku? Koleżanka mówiła, że miała tylko nagrane na płytę, ale nie miała zdjęć RTG, czy to ma jakieś znaczenie, tzn czy zdjęcia są lepsze, czy może nowa technika? Ja badania na czystość pochwy nie mam, mój ginekolog powiedział, że nie trzeba (???) Miałam tylko cytologię i chlamydię. A tam prywatnie chyba przed samym badaniem coś tam lekarz sprawdza, ten który wykonuje HSG. Podobno to badanie na czystość można zrobić w kilka minut więc może to to. Wydać 400 zł. dlaczego nie, ale denerwuje mnie to że pracuję i płacę na to zdrowotne a ciągle muszę za wszystko płacić. :-( A niestety z drugiej strony szkoda mi znowu kolejnego cyklu, albo dwóch. Tym bardziej że i tak będę musiała dodatkowo brać tablety, na te leniwce. ;-))

Gość agusiass
Tak miałam robione w szpitalu te badanie. Niestety nie we Wrocławiu. Nie mam pojęcia czy bez zdjęć HSG jest lepsze czy gorsze. Niestety tak jest u nas, że za wszystko trzeba płacić. Ja niby miałam miec za darmo te HSG, ale oczywiście musiałam wykupić cegiełke w szpitalu za 50 zł. Przed samym badaniem miałam zrobione dopochwowo USG jeszcze.

Gość iwona73sz
cześć dziewczyny ! Dawno tu nie zaglądałam urlop zleciał raz dwa ale dzis jest wazny dzien jade na laparoskopie udroznic jajowody bo lewy mam całkiem zapchany a prawy tilko troszke drozny. troche sie boje to moja pierwsza narkoza i pierwsza wizyta na sali operacyjnej. trzymajcie kciuki żeby wszystko poszło ok

Gość agusiass
iwona73sz trzymam mocno kciuki, żeby wszytsko przebiegło pomyślnie i jajowód został udrożniony. Ja wczoraj powinnam dostać @. Jak do południa nie dostanę to o 15 idę robić betę. Wczoraj zrobiłam test ciążowy sikany, ale wyszedł negatywny.

Gość żabka.aaa
Do jana30 ja miałam HSG robione w zeszłym tygodniu i czystość pochwy zrobili mi na miejscu przed badaniem więc dowiedz się jak to robią u Ciebie może uda się i w tym cyklu będziesz miała zrobione.Życzę powodzenia trzymam w kciuczki.

Gość żabka.aaa
DO iwona 73.Trzymam w kciuki powodzenia mam nadzieję że Ci się uda i będzie w porzo.

Gość jana30
Hej dziewczyny, dzwoniłam dziś rano do szpitala i Pani doktor miała chyba lepszy humor, bo powiedziała, "to może na miejscu zrobimy", albo żeby globulki. Mam jeszcze jedną szt. Polseptolu, więc dziś wieczorkiem sobie zaaplikuję ;-), a w czwartek rano do szpitala. Może mnie tam nie zabiją ;-)) Najbardziej boję się o to, czy jest u mnie czysto, więc wolałabym żeby mi tam na miejscu zrobili jednak tą "czystość", bo gdyby coś, to mogą być powikłania. Dziękuję za pomoc i wsparcie. Jakoś lżej się robi na duszy. Pozdrawiam i życzę także wszystkiego najlepszego. :-))

Gość Marti 04
Agusiass Jeszcze troszkę za wcześnie. Iwiona 73sz Trzymam kciuki

Gość żabka.aaa
Do Jana 30 cieszę się że dostałaś ze szpitala leprze wiadomości. Będę trzymać w kciuki żeby się wszystko udało i życzę powodzenia na badaniu nie jest ono przyjemne ale mam nadzieję że po nim powiesz że było warto trochę pocierpieć.Naprawdę trzymam w kciuczki i życzę powodzenia.

Gość jana30
Witam, jestem już dziś po badaniu, przyznam, że mimo iż dostałam tzw."głupiego jasia" pod koniec myślałam, że już nie wytrzymam, nie wiem czy ja taka słaba jestem, czy pozapychane mam te jajowody. Nie zostawałam w szpitalu do dziś, chociaż doktor się pytał, ale z drugiej strony nie powiedział, że trzeba, więc sobie po 2 godzinkach pojechałam do domciu. Niestety dziś muszę jechać po wypis dopiero i dowiem się co i jak, bo jak wychodziłam, doktora już nie było. Najbardziej przeraziła mnie noc, bo miałam dreszcze, a rano temperaturę 38st.C. Czy to jest normalne??? Teraz miałam 37,4st.C więc spada. Wczoraj w sumie poza tym, że mdliło mnie po tym znieczuleniu, po godzince już mnie w sumie brzuch nie bolał. a dziś coś jakoś nie mogę nawet wciągnąć brzucha i przy wstawaniu z krzesła coś mnie boli, ale tak nie w samym środku, tylko tak jakby..., może to mięśnie tak się wczoraj ponapinały? Mam nadzieję, że to nic złego i ta temperatura też mi spadnie, może to ta upalna noc tak wpłynęła? Czy któraś z Was miała jakieś dolegliwości w następnych dniach po badaniu??? Przed badaniem pobrali mi chyba jakiś wymaz, ale nikt mi potem nic nie mówił, więc chyba było OK. :-/

dziewczyny mam pytanie odnośnie HSG - czy lekarze zalecili wam jakis okres abstynencji od strarań o dziecko po HSG? Mam tu na myśli wpływ RTG na jajeczka i to że logicznie rzecz biorąc powinno się po tym badaniu poczekać ze staraniami...? Nigdzie się nie spotkałam z takim zaleceniem, a wczoraj ginka przy rozmowie o ewentualnym HSG tak mi powiedziała...i już sama nie wiem co mysleć... pozdrawiam

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować