Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xyz...

tycie po tabletkach antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość Kasia z Lublina
Witajcie - od prawie dwóch lat biorę Yasminelle. W tym czasie znacząco przytyłam (z 67 kg do 82kg) czego początkowo nie wiązałam z tabletkami. Moja Pani ginekolog, zapytana przeze mnie o kwestię powiązania tycia z tabletkami, odpowiedziała mi w ten (jakkolwiek słuszny) sposób, że taka mała tabletka, dostarczana do organizmu raz dziennie nie zawiera aż tyle kalorii, żeby przytyć od samego ich brania, a więc tabletki "same w sobie" nie tuczą. Jednak jedno jest pewne - hormony w tabletkach zawarte wpływają niejednokrotnie na organizm dając mu sygnał do zwiększonego kumulowania zapasów - stąd wynikają sytuacje, że przy normalnym dla danej wagi/wieku/wzrostu/trybu życia odżywianiu nagle zaczynamy przybierać na wadze. Hormony wpływają na przemianę materii, stąd wierzę w prawdziwość waszych historii dotyczących trudności z odchudzaniem jak i z tyciem niewspółmiernym do stopnia ruchliwości czy ilości jedzenia. Tabletki są wygodne pod względem ograniczenia możliwości zajścia w ciążę, ale są też olbrzymią ingerencją w organizm - w końcu hormony są "zarządcami" wszystkich funkcji naszego organizmu, a zmiany ich poziomów powiązane są z chorobami każdego z układów organizmu ludzkiego. Ja sama poważnie zastanawiam się nad odstawieniem tabletek, kiedy kolejne tygodnie wyrzeczeń i ćwiczeń nie przynoszą rezultatów. Bo skoro hormony regulują nawet kwestie, czy też zapasy tłuszczu zostaną spalone czy nie, to wówczas prędzej doprowadzimy do wycieńczenia organizmu nieskuteczną dietą niż do pozbycia fałdek.

Gość evik269
Hejka kobietki ja również brałam tabletki anty - jak zaczelam brac samopoczucie okropne libido zero brałam przez 2 miesiace teraz odstawilam bo moja waga poszla w gore oprucz tego celulit na udach masakra jestem zalamana musze sie tego pozbyc ciekawe czy dam rade......

Gość dsp
Dziewczyny, czy zauważyłyście po Yasminelle, że macie wahania nastrojów, depresje?

Gość sie nie tyje bzdura
ja mialam po cilest na poczatku jak zaczelam brac, to masakra jakie mialam humorki

Gość karolinecka831
czesc dziewczyny no to mnie zalamalyscie.... Ja bralam kontracept , utylam to fakt ale no nie zwrocilam uwagi az tak , ale przestalam palic i to mnie zmotywowalo do chodzenia na fitnes by troche schudnoc i zaczac dbac o swoja kondycje i zamiast chudnac to nic nie dziala brzuch jak piszecie tez dostalam a po fitnesie jak opije sie wody to juz w ogole masakra , i dowiedzialam sie ze tabletki kontracept zatrzymuja wode , wiem to od swojej pani doktor i zmienila mi na tabletki yasminelle , zobaczymy jak bedzie ale martwi mnie to nie mieszcze sie w swoje ubrania masakra co tu robic ....

Gość koYa
hej! ja pod koniec maja zaczęłam brać Harmonet, po którym przytyłam 8 kg w ciągu 4 m-cy :/ żadne diety, ćwiczenia, fitnessy nic nie dawały! bywały nawet takie tygodnie, kiedy ostro ćwiczyła, jadłam warzywa, a przybywało mi 2 kg:/ kompletnie się załamałam...:/ ginekolog powiedział mi, że NAJWIDOCZNIEJ mam tendencje do tycia... absolutnie się z tym nie zgadzam, bo przy wzroście 161 cm ważyłam 51-52 kg:/ a teraz?? masakra:/ nie mieszczę się w spodnie :/ w październiku zmieniłam gin i ten nowy przepisał mi YAZ... zobaczymy... narazie nie widzę żadnych skutków - ani pozytywnych, ani negatywnych... może jeszcze za wcześnie...

Gość AnQlA
Ja z kolei biore OC 35 , chciałam brac tabletki gdyż miałam problemy z okresem...miałam krawawienia mlodociane i nie regularny okres tak ze mogłam mies nawet raz na 2 lata ;) ale moj ginekolog powiedział ze mam 3 opcje do wyboru gdyz jestem w 5% kobiet które nie bede miały regularnego okresu... (robiłam badania i wyniki miałam dobre) 1) zyc z tym 2) brac tabletki hormonalne które sprawia że bede miala regularny okres 3) tabletki antykoncepcyjne .... pomyslałam ze wezme anty poniewaz jestem w stałym zwiazku ...a zabezpieczyc sie warto ......biore juz jakies 2 lata i chcem je rzucic bo zawsze byłam szczupła wazyłam 50 kilo i mam 1,64 wzrostu zawsze energiczna duzo cwiczyłam aktywna fizycznie zawsze! teraz waze 57 kilo i waga sie nie stabilizuje poza tym nic mi sie nie chce robic jestem strasznie leniwa ....nawet cwiczyc przestalam...czuje sie malo atrakcyja.....i zmniejszył sie moj pociag do seksu:( a tabletki to miała byc wygoda... i lepsze zabezpieczenie poniewaz gumka nie daje całkowitej pewnosci a poza tym seks z gumka nie sprawial tyle przyjemnosci co bez...dlatego rzucam to jaknajszybciej , A partnerowi trzeba jeszce bardziej zaufac

Gość juz_bez_tradziku
Ja biore tabletki na tradzik-Juliette. Przytylam przez 5 miesiecy 3 kg- ale wiedzialam ze tak bedzie, bo mam doswiadczenie z tego typu tabletkami z okresu dojrzewania. Wtedy podczas roku ich brania(diane35) przytylam 10kg i nie moglam ich zgubic. Po odstawieniu tabletek, bez zmiany diety zlecialam wtedy te 10kg do mojej normalnej wagi. W tej chwili tabletki zadzialaly na mnie w ten sposob ze mam piekna cere- tradzik zniknal. Niestety od kiedy je biore mam ciagla grzybice pochwy ktorej nie moge sie pozbyc oraz bole zyl w nogach i hemoroidy. Tabletki to syf- ale co mam zrobic jezeli tylko one pomagaja mi na cere. Nie chce cale zycie wygladac jak wypryszczony potwor, wiec je lykam.

Gość ja=
u mnie jest trageeeedia! biorę Cilest od stycznia tego roku, i przytyłam 20kg!nie wspominając o rozstępach które mi spać nie dają ...endokrynolog nie stwierdził zmian w tarczycy, powiedział że to może być przez tabletki, ale muszę porobić jeszcze dodatkowe badania! idę w grudniou do mojego lekarza na kontrolę, chyba go poproszę o zmianę tabletek, proponujecie jakieś?

Gość AnQlA
o jej 20 kg to bardzo duzo!!! ja przytyłam 7 i juz sie zraziłam do tabletek nawet nie chcem zmieniac ...bo to roznie bywa mysle ze od innych tez przytyje jak juz od jednych przytylam....dlatego zjadam ostatni listek...i koniec ..chyba wole bardziej uwazac przy stosunku i miec nieregularne okresy niz po prostu nie moc patrzec na siebie....i miec w sobie taka niechec do wszystkiego

Gość depres
ja przytyłam ponad 10 KILO:(((( załamka straszna..... cycki mam ogromne.. Odstawiam tabletki. Wczesniej brałam novynette i jak odstawiłam to super schudłam!! mam nadzieje ze teraz tez tak bedzie:))))

Ja przez 2 .5 roku brania tabsów (novynette i yasminelle) przytyłam 7kg. Nie od razu, ale w ostatnich miesiącach. Brzuch, tyłek, uda - istnie rubensowskie. Nie biorę 1.5 m-ca. Chce mi się żyć, ale waga wciąż zniechęca... Czuję się ocieżała, gruba, z rozm. 36 przeszłam prawie na 40, żadne spodnie nie pasują, bo grube udźce się w spodnie nie mieszczą... Trzymam kciuki za nas wszystkie! Będzie dobrze!

Gość Nemesja
Ja biorę Milvane od 6 lat.Przytyłam 8 kg, jestem załamana!!!!Kiedy zrobiłam sobie 2 miesięczną przerwę w braniu tabl. schudlam ok.1,5 kg.Zostały mi jeszcze 2 tabletki i kończę już z tym!!!chcę normalnie wyglądać , zgubić celulit i te ogromne biodra , których nie mogę wbić w zadne dżiny....A i aerobik nic nie pomaga.

Ja skusiłam sie na tabletki 2 razy.Zaczęłam od HARMONET po których miałam plamienia,następne były JEANINE po których w 4 miesiące przytyłam 8kg.Dodam że zawsze byłam szczupła,przy wzroście 174 cm ważyłam 56kg,jadłam co chciałam.Później były CILESTE po których w 2 miesiące schudłam 4 kg,ale miałam zawroty głowy,następne były MICROGYON 21-czułam się fatalnie. Ogólnie utyłam,czułam się jak napompowana do tego zero ochoty na seks,nerwowa.Przez nastepne 6 miesięcy używałam plastry EVRA po których czułam się dobrze ale pojawiło się następne 5kg.Dałam sobie spokój,5 miesięcy po odstawieniu waga poszła w dół do 58-bez diety.Drugi raz skusiłam się na tą metodę antykoncepcji po urodzeniu dziecka.Po ciąży schudłam w 5 tygodni do 57kg .10 miesięcy używania EVRY dało 10 kg.Od roku nie stosuję żadnej chemii i dopiero teraz przy diecie,ćwiczeniach+dzidzia zaczynam powoli chudnąć.Niektóre dziewczyny stosuja tabletki i czują się normalnie,ale dla mnie chyba jeszcze tabletek nie wymyślili :-)

Gość manelka
Ja biore Cilest i nie narzekam. nie przytyłam, może tylko mniejsza ochota na sex, ale biore 9 lat.

Gość Sylwiaaaaaaaaa
"NIE MA TABLETEK PO KTÓRYCH SIĘ NIE TYJE.." Brak słów.... Co za średniowieczne poglądy :) Biorę tabletki od dwóch lat, wzrost 165 cm, waga (od pięciu lat) w granicach 43-45kg. Jem ile chcę i co chcę, zero cellulitu i innych świństw. Także, Drogie Panie, przestańcie wypisywać bzdury, że od tabletek anty przytyłyście, bo to jest tylko żałosne wytłumaczenie grubych, w kółko obżerających się bab :) W końcu trzeba na coś zwalić winę, w tym przypadku na tabsy. Śmiech na sali :D

Gość no ale
ja biorę QLAIRA drugi miesiąc. przytyłam - spodnie robią się ciasne :) wydaje mi się, że po tych tabletkach, bo nie jem więcej niż do tej pory, ćwiczę prawie codziennie od roku. Mam ponad 40 lat i nigdy wcześniej nie brałam tabletek anty (teraz biorę głównie ze względu na torbiele - lekarz mi zapisał i pomaga! są mniejsze). Moje pytanie brzmi: jak sądzicie, czy jak postanowię przestać brać tabletki, lekarz powiedział, że ze względu na torbiele już nie muszę, to schudnę??? macie takie doświadczenia?

Gość WrozkaAgataPrawdePowie
No wiec tak... mam 25 lat, 175, obecnie 64kg W wieku lat 18 zaczelam przyjmowac Harmonet na uregulowanie cykli... szczerze powiedziawszy to przez 2 letni okres brania tych tabletek tylam i chudlam 2kg w zaleznosci od miesiaca a wiec nie przekraczalam wagi 60 kg. Przez przypadek musialam odstawic tabletki, zanikl mi cykl na pare miesiecy a w przeciagu 2 miesiecy przytylam 7 kg, takze doszlam do 67kg! MASAKRA! Bylam zalamana. Regularnie uprawialam sport, nie przejadalam sie. Jadlam jogurty, sery, mieso + warzywa. Normalna zdrowa dieta. Po pol roku wrocilam do tabletek Micrynogen. Z jakiegos powodu dosc szybko zrzucilam wage do ok.61-62kg co utrzymywalam przez kolejne bite 3 lata brania tabletek. Bez wzgledu na to czy podjadalam czy nie. Pol roku temu odstawilam tabletki (we wrzesniu) i w przeciagu dwoch miesiecy waga znowu mi podbila o 4kg. Przez miesiac bylam chora na refluks zoladkowy gdzie praktycznie nie moglam nic jesc, waga spadla raptem o 1kg i utrzymuje sie do tej pory. Wszystko odlozylo mi sie w okolicach dolnego brzucha. Dzien w dzien czuje sie opuchnieta, jakbym polknela balon. Okresu znow nie mam... jakies sugestie?

Gość Alexiel
MAM JUŻ TEGO SERDECZNIE DOSYĆ! Ludzie! Jacy Wy jesteście chamscy! Na każdych tabletkach jest napisane, że MOGĄ POWODOWAĆ PRZYROST LUB SPADEK WAGI! Ja biorę Diane. Dopiero miesiąc, a już przytyłam 3kg. Dlaczego? Po pierwsze: Zbierająca się woda w organizmie. Tak, wyglądam jak balonik z wodą. Po drugie? Źle dobrane hormony. Ginekolog ostrzegał mnie, że wzrośnie apetyt. Co zrobiłam? Z początkiem brania przeszłam na dietę. Teraz jem 5 posiłków dziennie [płatki, jabłko, obiad bez ziemniaków, jabłko, jogurt] + godzinka jazdy na rowerku. Tyje. Ważyłam 60 kg. Zima zmusiła mnie do przybrania jeszcze 2kg - efekt - 62kg. Dzisiaj waga pokazała mi 65kg i chce mi się płakać. Katowałam się dietą kopenhaską rok temu po to, żeby po mozolnej pracy przy utrzymywaniu wagi wpaść w depresje przez tabletki anty! Wilgotność zmalała, ochota na seks również. Więc nie mówcie, że tabletki nie mają wpływu. Owszem, od tabletek się nie tyje. OD DOBRZE DOBRANYCH TABLETEK! Od tych złych dzieją się różne rzeczy. Więc proszę nie wypisywać takich bzdur jak: "... żałosne wytłumaczenie grubych, w kółko obżerających się bab." Bo to na prawda jest chamskie i nie miłe! Dlatego gdy zaczyna się tycie - radzę zmienić tabletki. Ja mam taki zamiar. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam wszystkie kobietki, które toczą walkę o linię ;)

Gość Haifa
Hej babki :) Ja tabletki (Yasminelle) zaczęłam brac dopiero 2 miesiące temu. Co do wagi, a właściwie apetytu, to muszę przyznać, że gdyby nie głód, to mogłabym nie jeść wcale! I już mi kilka kilo odjęło. Nie zależy mi na schudnięciu, dlatego muszę pilnować jedzenia. :/ Bo tabletki + nerwy = głodująca Haifa. :/

Gość Shass
Microgynon biore od 2 lat i niestety przytyłam przy nim sporo. Ale tabletki są tanie a na inne nie moge sobie pozwolić. Poza tym po nich czuje się dobrze tylko waga zaczyna mi przeszkadzać.

Gość Yazzz
Biore YAZ i po 8 miesiacu brania przytylam ok 5 kg, i ciezko mi zrucic!!! ;/

Gość telimenaa
Fakt, że tabletki zatrzymują wodę w organiźmie, ale u mnie nie jest to aż tak widoczne ( biorę Logesta ). Od czasu kiedy je biorę przytyłam raptem 1-1,5 kg więc to raczej niewiele. A z samych tabletek jestem zadowolona bo skutków ubocznych ich brania prawie wcale nie odczuwam ( czasem ból głowy, a poza tym to nic ). Logest jest dla mnie atrakcyjny z jeszcze jednego powodu - jest tani. W aptece Juventa w łódzkiej manufakturze płacę ok. 29 zł za opakowanie, a więc cena bardzo dobra jak na tutejsze warunki.

Gość tina25
hej ja zazywałam piguły przez ponad 5 lat rózne bo zawsze cos sie działo po dłuzszym stosowaniu. Odłozyłam bo sie źle czułam przytyłam, miałam nastroje , bole głowy co już nie mogłam ich znieść, zerowe libido i waga oczywiscie od 7 kg do przodu teraz pracuje jak i wtedy nad jej spadkiem i efekty sa pozytywne.Dodam, ze narazie szybko do tabletek nie wróce no chyba ze po urodzeniu dziecka (nie ukrywam chemia i tyle dla mnie nie były dobre wiecej skutków ubocznych) pozdrawiam

Hej Dziewczyny. Mam podobne problemy jak większość z Was- niestety. Przygodę z tabletkami zaczęłam 2 lata temu. Przy wzroście 170 zawsze ważyłam 54kg mimo tego ze nie zważałam na to co jem, kebaby i inne świństwa ( choć smaczne:) na które teraz nie mogę sobie pozwolić nie wpływały na moją wagę. Zaczęłam od Yasminelle- ginekolog mi przepisał bo chyba miał z nimi umowę..:/ totalne dno! przestrzegam, brałam 2 opakowania i przez większość czasu miałam zapalenie pęcherza, wysypkę, trądzik ( wczesniej nie mialam) więc poszłam do niego i tym razem dał mi Yasmine, który biore do teraz i przymierzam się do przestania. Przytyłam 5 kilo, mimo tego że pilnuję diety, cellulit mam ogromny- nawet na ramionach, gdzie kiedys było to nie do pomyślenia. Zamówilam na allegro Bańki chińskie i zamierzam zacząć za pomocą nich zwalczać cellulit. Do tego kupiłam tabletki Aqua Femin, które zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu wody w organizmie- mojej koleżance pomogły pozbyć się kilku kilo po tabletkach. Mam nadzieję, że wróci też ochota na sex- kiedyś była ogromna, teraz praktycznie zerowa:( Jedyną moją obawą jest to że powrócą upiorne bóle miesiączkowe przez które byłam 2 dni wyłączona- wymioty, biegunka, okropny ból, nawet omdlenia z bólu.....ale mimo to nie mam ochoty dalej się truć i czuć się okropnie we własnej skórze!!! Dam znać czy pojawiły się jakieś efekty. Pozdrawiam:)