Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona 82

Torbiel zapalna zatoki szczękowej

Polecane posty

Gość gość
Ja nie miałam żadnych bóli.. ani głowy ani zębów... torbiel wyszła przy okazji zrobienia panoramicznego zdjęcia RTG. Sama torbiel nie dawała żadnych objawów. Pewnie zależy od rodzaju, wielkości i umiejscowienia torbieli. Jeśli występuje stan zapalny lub torbiel jest bardzo duża to z pewnością bóle będą.

Gość justa1245
Kobieta777 a ile czasu ma się zwolnienia po usunięciu torbieli? i czy można w miarę aktywnie spędzać czas? zbliżają się urlopy i nie wiem czy zaplanować przed zabiegiem/operacją, czy po..

Gość Kobieta777
Chyba zależy od szpitala i lekarzy, u nas dawali 2 tygodnie zwolnienia z pracy po zabiegu. Łącznie z przebywanie w szpitalu to prawie 3 tygodnie wolnego Ci wyjdzie. Urlopu zaraz po zabiegu nie polecam.. po 1 jest zakaz aktywności fizycznej po 2 zakaz przebywania na słońcu/solarium. Do tego dojdzie mniejsza czy większa opuchlizna na twarzy ( możesz być też siniak na policzku ) więc ja bym raczej nie chciała wyjechać gdzieś i wyglądać jakby mi ktoś łopatą w twarz dał :D Moim zdaniem na urlop lepiej przed zabiegiem jechać.

Gość gonia l 3 8
Do gonia 32, czy lekarz mówił Tobie byś czymś smarowała wnętrze nosa. Idę na kontrol w środę i nie wiem jak mam wytrzymać z przesuszonym nosem. Podobno ma mi oczyszczać w znieczuleniu miejscowym (miałam fess 6 dni temu), jak to wygląda?

Gość gosia l 3 8
Każdorazowo po pobycie szpitalnym (zabiegu), lekarze nie ryzykują i zwolnienie jest wystawiane na 14 dni, licząc od dnia wyjścia ze szpitala.

Gość gość
Witam, 3 miesiące temu miałem usuwaną torbiel z zatoki szczekowej (opisałem swoją operację dosyć dokładnie na poprzedniej stronie). Po kilku tygodniach od operacji znów zaczeła mnie mocno boleć głowa. Ból był bardzo podobny jak przed operacją, więc udałem się do laryngologa, ale on stwierdził, po badaniu że wszytko jest ok. Niestety ból nie ustąpił więc postanowiłem udać się do neurologa, ponieważ myślałem, że może coś niedobrego dzieje się w głowie. Neurolog po badaniu również stwierdził, że wszystko jest ok. Postanowiłem więc wrócić do laryngologa, lekarz po badaniu postanowił skierować mnie na rezonans magnetyczny głowy, w celu uspokojemnia mnie że wszystko jest ok. Po otrzymaniu wyników szok... Diagnoza torbiel w zatoce szczękowej lewej o wymiarach 30mmx17mmx23mm. Torbiel jest dokładnie w tym samym miejscu w którym była operowana. Lekarz powiedział mi, że torbiele mogą się odradzać, ale chyba nie po 3 miesiącach od operacji, ponieważ moim zdaniem wyklucza to sens poddawania się takim opracją. Czy ktoś z Was miał może taką samą sytuację. Proszę o radę co mam zrobić czy wybrać się do szpitala w którym była operacja i przepraszam za określenie reklamować ją?

Gość gość
Do Gościa powyżej: Jak najbardziej skontaktować się ze szpitalem, w którym była operacja. Duża już ta torbiel. Pytałam kiedyś lekarza, jak to jest z ich odradzaniem się. Powiedział mi, że niektórym wystarczy jedna operacja na całe życie, a innych trzeba by ze 20 razy ciąć :( Także chyba możliwe, że tak szybko urosło, wszystko zależy od człowieka. A może niedokładnie wycięli i dlatego się odrodziło?

Gość gość
Gościu dziękuję bardzo za radę. We wtorek jestem umówiony z moim lekarzem. Zobaczymy co mi doradzi.

Gość gość
Daj znać, co lekarz powiedział :) Czekam tutaj na Ciebie ;)

Gość gość
Gościu! (ten z odnowioną torbielą) - gdzie jesteś?! Mam nadzieję, że przeżyłeś konsultację z lekarzem ;)

Gość gonia32
Ja miałam zwolnienie ze szpitala wystawione na 3 tygodnie. gonia l38, do zwilżenia nosa jest maść którą smarujemmy od razu po operacji i tak 2-3 tyg. Napewno jestteś juz po wizycie. Nie miałam czasu wcześniej tu zajrzec. Tą maść stosuję czasami przy katarze,do tego plukanie zatok. Węch mi czasami powraca, a powinien byc cały czas, musze iść do laryngologa. Pozdrawiam.

Gość gość
witam mam ten sam problem co większość wykryto u mnie torbiele w obu zatokach szczękowych (2 cm).Troche się boje zabieu a ztego co wyczytałam to bez niego się raczej nie obejdzie,mialam robiony rezonans glowy z powodu silnych boli glowy i teraz tylko mam strach

Gość gość
Ja również podobnie. Rezonans z powodu bólu głowy i diagnoza- torbiel zajmująca zatokę szczękową. Teraz czekam na wizytę u laryngologa i mam nadzieję, że jak najszybciej się gada pozbędę ;).

Gość gość
Www.j.gs/4Xlw tyle w temacie

Gość Jusss
Hej, miałam usuwaną torbiel zatoki szczękowej w sierpniu tego roku. Torbiel miała około 2 cm, wyszła na rezonansie magnetycznym, to przez pewien okres miałam dziwne, bardzo intensywne bóle głowy. Bóle przeszły, torbiel została i tak chodziłam od lekarza do lekarza, bo nie wiedziałam, czy usuwać. Pierwszy laryngolog próbował rozbić mi ją lekami sterydowymi, ale nic to nie dało. Potem byłam u chirurga szczęki i powiedział, że to się zawsze usuwa i trzeba to zrobić, ale odesłał mnie na laryngologię. Potem widziałam jeszcze dwóch laryngologów i oboje potwierdzili, że to się usuwa. Więc ostatecznie umówiłam się na zabieg na NFZ, miałam go w Jastrzębiu Zdroju (czekałam 6 miesięcy, we Wrocławiu terminy są dopiero za 2 lata...). Pierwszy dzień przyjęcie do szpitala i badania, w drugi zabieg, a na czwarty dzień wypis. Znieczulenie ogólne, w dniu zabiegu na czczo, trzeba się całkowicie do zabiegu rozebrać i pod kołdrę wskoczyć, zabieg trwa krótko, po około 1,5-2 h byłam już z powrotem na sali. Cięli nad dziąsłem, rana jest raczej mała i nie boli tak bardzo, nawet szybko się zagoiła, dali mi szwy rozpuszczalne, ale poprosiłam po tygodniu na kontroli o ich zdjęcie ze względu na nieprzyjemny zapach z buzi, który powodowały. Ściąganie szwów było najbardziej bolesne z tego wszystkiego :) W szpitalu dostałam cały czas leki przeciwbólowe, do domu dostałam ketonal, którego nie wykorzystałam, bo nie było potrzeby. Pierwszy tydzień jest trochę kijowy, bo samopoczucie jest słabe, zatoka jest bardzo tkliwa, policzek opuchnięty, głowa taka trochę ciężka, nie wolno kichać ani smarkać nosa, zęby są takie jakby zdrętwiałe, szwy ciągną skórę. Poza tym jestem alergiczką (kurz i roztocza) i przez pierwszy miesiąc po zabiegu na okrągło miałam uciążliwy katar i na najmniejszy kurz reagowałam kichaniem, a zazwyczaj tak intensywnych objawów nie miałam. Na szczęście teraz już katar zniknął, ale policzek w miejscu rany jest nadal tkliwy i takie dziwne uczucie jest, jak go dotykam. Poza tym co jeszcze mogę napisać: często przed zabiegiem lała mi się krew z nosa z lewej tylko dziurki, czyli tam gdzie była torbiel i często mnie bolała głowa, też głównie z lewej strony. Krew z nosa się uspokoiła - od czasu zabiegu tylko raz się polała, ale głowa niestety dalej boli, więc przyczyną tego nie była torbiel. Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam swoim sprawozdaniem :)

Gość gość
Czemu cieli nad dziaslem ? Zabieg wykonuje laryngolog czy chirurg szczekowy ?

Gość gość ALa
Taka jest procedura, że tnie się pod wargą. Mi dwa tygodnie temu robiła to pani laryngolog. Niestety jestem dopiero 3 dni po usunięciu szwów, boli mnie dalej nad tą wargą, jest jakby sztywne, zdrętwiałe ta część. Powiedzcie, ile wam się goiła ta rana, boję się, że coś się dzieje nie tak...

Gość gość
Do gościa z poprzedniej strony. To ja gość z odnowioną torbielą. Byłem u lekarza, który mnie operował i mam ponowny termin operacji na 2 grydnia. Podobno takie rzeczy się zdarzają i mogą się odradzać. Mam nadzieję, że w moim przypadku to już ostatnie problemy z zatokami i po tej operacji bedzie już spokój. Oczywiście po zabiegu dam znać jak było.

Gość gość
bodyage.pl/aaab7e231d sprawdź wiek swojego ciała

Gość zomenka
czy majac torbiel smierdzi z buzi?

Gość milkamilka222
hej, byłam dzisiaj na wizycie u dentysty i ten poinofmował mnie, że mam najprawdopoobniej polip zatoki szczękowej, bardzo mnie zdziwiła ta informacja ponieważ nigdy nie miałam problemów z zatokami, żadnych wzmożonych katarów, wydzielin, bóli itp. Teraz czekam na wizytę u laryngologa. Czy będę musiała usuwać tego polipa? trochę sie tego obawiam a mianowicie powikłań po takim zabiegu, szczegolnie, że teraz nie mam żadnych dolegliwości, nawet bym nie wiedziała, że coś takiego mi tam urosło gdybym nie wzięła sie za usuwanie wrednych ósemek i nie zrobiła zdjecia panoramicznego szczęki. Czy taki polip może sie jakoś sam wchłonąć czy mogę go jakos bez interwencji chirurgicznej usunąć?? A utworzył się on najprawdopodobniej od górnej szóstki, którą miałam leczoną kanałowo już jakiś czas temu

Gość BEATA
Witam Mój wynik CK zatok obocznych nosa. Ze ściana dolna lewej zatoki szczękowej związana torbiel retencyjna o sr.2 cm. Lewostronne upowietrznienie małżowiny nosowej środkowej-concha bullosa. Wpuklanie sie korzeni zębow trzonowych do światła zachyłkow zębodołowych zatok szczękowych. Co mnie czeka po wizycie u laryngologa?

Gość agam1982
Witam. Jestem 12 godz po usunieciu torbieli z zatoki szczękowej lewej. Naczytalam się wszedzie jak wyglada zabieg i bałam się tego bólu po. Jedyny bol jaki odczuwam to bol gardla teraz juz jak przy przeziebieniu. Nie bylam nigdzie cieta tylko mialam zabieg endoskopowy. Dyskomfort jaki sie pojawia to saczaa krew z nosa nic poza tym. Pozdrawiam.

Zgadzam się z "agam..." Przynajmniej jeszcze zabieg bez nacinania czyli endoskopowo robią w klinice leczenia zatok mml.

Gość gość
Agam , zaglądasz tu jeszcze?

Gość juliazagubiona
w rezonansie 2 lata temu wyszło mi torbiel w zatoce szczękowej prawej, coś tam w lewej. neurolog powiedział, że nie mam z tym iść do laryngologa bo po co. a do neurologa poszłam bo od 3 lat dziennie boli mnie głowa, nie da się z tym żyć. ale zmienilam po dwóch latach neurologa, obejrzał płytkę i na zatoki od razu powiedział : do laryngologa a na mikrogruczolaka w przysadce że mam zrobić kolejny rezonans. na zatoki mam zrobić tomografię i raczej będą usuwane operacyjnie. pytanie. czy podczas tej operacji po, przed, w trakcie jest duża ingerencja przez nos? nie wiem jakieś szwy, wyciaganie torbieli czy cokolwiek? boję się bardzo tego bo mam strasznie wrażliwy nos od dziecka , wiecznie mi krew leciała.

Gość Kaolinka
ludzie proszę poratujcie wiedzą na temat opisywanej choroby w tym wątku. Jakieś pół roku temu wykryto mi polipa zatoki szczękowej nad górną szóstką, to ta źle zrobiona szóstka jest przyczyną powstania tej torbieli, nic bym w ogole o tej torbieli nie wiedziała, gdyby nie zdjecie rtg, które musiałam wykonac przy usuwaniu ósemek. Więc nie mam żadnych dolegliwości z tym polipem związanych ale muszę go usunąć ponieważ ciągle czuję rope w ustach. Byłam u laryngologa ale ten powiedział mi , żebym nic nie robiła , bo od tego się nie umiera!!! szkoda tylko wywalonej kasy na niego, bo bylam prywatnie. Lekarz dentysta chciał mi ratować tego zęba i wyczyścił kanały oraz założył tymczasową plombę i po 3 miesiącach jeśli się nie poprawi to zalecił usunięcie zęba wraz z polipem. No i się nie poprawiło, obecnie znajduje się za granicą i zamierzam przyjechać do Polski na zabieg usunięcia tego polipa, bo boję się oddać w ręce tutejszych lekarzy. Tylko teraz nie wiem jak to rozegrać? Bo na NFZ nie pójdę tego robić, tylko prywatnie , zależy mi na czasie , bede miala 10dni urlopu. Jak to prywatnie zrobić? Do jakiego lekarza się udać???? Proszę o porady!!! Pozdrawiam

Gość siweex
Witam ja jestem po zabiegu FESS i polecam szpital Górniczy w Sosnowcu :), w czwartek przyjęty , podstawowe badania, krew, ekg, wywiad ogólny czy na coś chorowałem itd,, na drugi dzień czyli piątek był zabieg, po 8 rano dostałem głupiego Jaska i odjazd na salę operacyjną. Pamiętam jeszcze oddychanie w masce tlenowej potem już odleciałem w głęboki sen. Po 1,5 godziny już leżałem na sali w pokoju:). Polecam tą metodę, nawet rządnych opatrunków na nosie nie miałem , jak by nie wenflor na dłoni to bym pomyślał że jestem jeszcze przed zabiegiem,weekend spędziłem w szpitalu dostając antybiotyk dożylniem podają zapobiegawczo by nie doszło do zapalenia, po weekendzie wyciągnięcie małego opatrunku z przegrody nosa to chyba jedyny nieprzyjemny moment , poleciało jeszcze trochę krwi ale to normalne. Ogólnie polecam ten odział otolaryngologi ,mila i fachowa obsługa, a i ordynator bardzo fachowo tłumaczy i podchodzi do swojej pracy!, już w domu tydzien odpoczynku i do pracy:)

Gość gość
Witajcie, W lewej zatoce prawdopodobnie od źle wyleczonego zęba zrobiła się torbiel. Został wykryty przypadkiem - bolący ząb. Mam w związku z tym kilka pytań: 1. Czy torbiel zastoinowa jest usuwana przez chirurga szczękowego czy laryngologa? Jeśli przez obydwu to u którego lepiej? 2. Czy można usunąć ową torbiel endoskopowo? 3. Czy bezwzględnie usunięcie musi zostać wykonane pod znieczuleniem ogólnym czy może miejscowym? 4. Czy mogę czekać rok (chirurg szczękowy) - dwa (laryngolog) na termin NFZ czy lepiej zrobić to szybko (2500-3500pln). 5. Czy na coś szczególnego powinienem zwrócić uwagę? 6. Czy ząb, od którego prawdopodobnie powstał problem, lepiej jest wyrwać czy leczyć? Dzięki za odpowiedź. Przemek.