Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

Mala odpowiedz na twoje cytaty- autorstwa Jezusa: \"Nie b贸jcie si臋 tych, kt贸rzy zabijaj膮 cia艂o, lecz duszy zabi膰 nie mog膮. B贸jcie si臋 raczej Tego, kt贸ry dusz臋 i cia艂o mo偶e zatraci膰 w piekle.\" (Mt 10,28) Prosze o cytat, w ktorym Jezus mowi, ze dusza ludzka umiera wraz z cialem.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Moi Drodzy
Nie pisze, kiedy dok艂adnie, kiedy to si臋 sta艂o, pomi臋dzy 艣mierci膮 cielesn膮, a ozywieniem duchowym, czy od razu, czy po jakim艣 czasie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moi Drodzy
Je艣li chodzi o cytat, ze dusza ludzka umiera, poda艂am dwa cytaty troszk臋 wy偶ej.

Udost臋pnij ten post

Tyle udowodni艂e艣/a艣, 偶e nie wiesz, 偶e \"dusza\" bywa w Pi艣mie homonimem. Czasem oznacza cz艂owieka, czasem dusz臋 nie艣mierteln膮, a czasem tylko 偶ycie. I tak np. dusza=偶ycie Mt 2:20 - \"dusza\" (w Biblii Gda艅skiej - chwalonej niejednokrotnie za j臋zykow膮 wierno艣膰 orygina艂owi, tak偶e w przek艂adzie NS) - w innych przek艂adach oddana jako \"偶ycie\", najzupe艂niej zgodnie z kontekstem i rozumieniem tekstu. dusza=dusza nie艣miertelna Mt 10:18 \"Nie b贸jcie si臋 tych, kt贸rzy zabijaj膮 cia艂o, lecz duszy zabi膰 nie mog膮. B贸jcie si臋 raczej Tego, kt贸ry dusz臋 i cia艂o mo偶e zatraci膰 w piekle.\" dusza=cz艂owiek (ca艂y cz艂owiek, cielesny. Takie rozumienie tego okre艣lenia nie ogranicza si臋 tylko do Pisma, jako archaizm spotykane jest w innych j臋zykach, w tym polskim i rosyjskim, 偶eby daleko nie szuka膰, por. Gogol \"Martwe dusze\" - swoj膮 drog膮 polecam, przezabawna ksi膮偶ka z okresu rosyjskiego romantyzmu).1P 3:20 \"...niegdy艣 niepos艂usznym, gdy za dni Noego cierpliwo艣膰 Bo偶a oczekiwa艂a, a budowana by艂a arka, w kt贸rej niewielu, to jest osiem dusz, zosta艂o uratowanych przez wod臋.\"; Ez 18:20 \"Umrze tylko ta osoba, kt贸ra grzeszy. Syn nie ponosi odpowiedzialno艣ci za win臋 swego ojca ani ojciec - za win臋 swego syna. Sprawiedliwo艣膰 sprawiedliwego jemu zostanie przypisana, wyst臋pek za艣 wyst臋pnego na niego spadnie.\" \"Dusza\" oddana zosta艂a jako \"osoba\" - prosz臋 sobie por贸wna膰 rozmaite przek艂ady. Ten ostatni fragment jest o tyle znamienny, 偶e zauwa偶cie - znosi jasno wyra偶one w Starym Testamencie o艣wiadczenie, 偶e B贸g karze za winy ojc贸w - por. Dekalog, Ex 20:5 \"poniewa偶 Ja Pan, tw贸j B贸g, jestem Bogiem zazdrosnym, kt贸ry karze wyst臋pek ojc贸w na synach do trzeciego i czwartego pokolenia wzgl臋dem tych, kt贸rzy Mnie nienawidz膮.\" Nie mo偶na rozpatrywa膰 Starego Testamentu bez Nowego, a SJ niejednokrotnie to robi膮, ustanawiaj膮c oderwane od innych zakazy, nakazy i praktyki, kt贸re Nowy Testament zni贸s艂. (Za nic nie mog臋 zrozumie膰, dlaczego powstrzymywa膰 si臋 od krwi, ale nie podlega膰 obrzezaniu na przyk艂ad. No i przy okazji, jak w ko艅cu ma by膰 z tym karaniem potomk贸w za winy ojca? Stary Testament m贸wi \"tak\". Nowy - \"nie\". Kt贸ry艣 k艂amie? Nie - p贸藕niejsze zasady znosz膮 wcze艣niejsze, to proste przecie偶. 2 Kor 5:6-8 \"Tak wi臋c, maj膮c t臋 ufno艣膰, wiemy, 偶e jak d艂ugo pozostajemy w ciele, jeste艣my pielgrzymami, z daleka od Pana.Albowiem wed艂ug wiary, a nie dzi臋ki widzeniu post臋pujemy. Mamy jednak nadziej臋... i chcieliby艣my raczej opu艣ci膰 nasze cia艂o i stan膮膰 w obliczu Pana.\" Rozpatruj膮c okre艣lone wersety trzeba pami臋ta膰 o homonimii i uwzgl臋dnia膰 kontekst. Je艣li si臋 tego nie robi, mo偶na doj艣膰 do niew艂a艣ciwych wniosk贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moi Drodzy
Piotr napisa艂: Gdy偶 i Chrystus raz za grzechy cierpia艂, sprawiedliwy za niesprawiedliwych, aby was przywie艣膰 do Boga; w ciele wprawdzie poni贸s艂 艣mier膰, lecz w duchu zosta艂 przywr贸cony 偶yciu. W nim te偶 poszed艂 i zwiastowa艂 duchom b臋d膮cym w wi臋zieniu, Kt贸re niegdy艣 by艂y niepos艂uszne, gdy B贸g cierpliwie czeka艂 za dni Noego, kiedy budowano ark臋, w kt贸rej tylko niewielu, to jest osiem dusz, ocala艂o przez wod臋. Niekt贸rzy my艣l膮, 偶e wiersze te dowodz膮, i偶 Jezus by艂 艣wiado-my po 艣mierci i poszed艂 do piek艂a g艂osi膰 umar艂ym. To oczywi-艣cie by艂by absurd, gdy偶 martwi nie mog膮 my艣le膰 i z pewno艣ci膮 nie mog膮 s艂ucha膰 przemowy. Co wi臋cej, martwi s膮 straceni i g艂oszenie nie pomo偶e im. Pomazaniec nie marnowa艂by swego czasu z dw贸ch powod贸w: nie mogli go s艂ysze膰 i nie mogli z te-go wynie艣膰 korzy艣ci. Trudno艣膰 jest w wierszu 20. Piotr napi-sa艂, 偶e Pomazaniec g艂osi艂 duchom w wi臋zieniu. Oczywiste, 偶e Jezus g艂osi艂 przez Noego (1Piotra 1.11). By艂o to podczas jego 偶ycia. Niczego w tym wierszu nie ma, co sugerowa艂oby, 偶e 藕li ludzie przedpotopowi mieli to og艂oszone w wi臋zieniu, ale g艂o-szono im to wcze艣niej i dopiero teraz s膮 w wi臋zieniu 艣mierci.

Udost臋pnij ten post

A co przeczy mojej interpretacji? Czy jesli wziac to na rozsadek, to nie jest to logiczne? No powiedz, kiedy bedac duchem, poszedl wyzwolic duchy zmarlych? Jakie masz przypuszczenia? Co do twoich cytatow, to opieraja sie one na starotestamentalnym jezyku, w ktorym dusza=cialo, czyli calosc. W ST jest albo dusza albo cialo. I zawsze znaczy to to samo (osobe czlowieka), bo nawet nauka o raju nie byla wtedy rozwinieta. Zmarli mieli gnic na wieki wiekow w szeolu i koniec. Nie bylo mowy o wskrzeszeniu i zyciu w raju- byl tylko raj dla przyszlych pokolen, ktore przez przypadek by tego dozyly. A Jezus wyraznie rozroznia miedzy dusza i cialem- to dwie rozne rzeczy i maja rozna trwalosc. Nauka o nagrodzie wiecznej w niebie i zmartwychwstaniu cial wychodzi- jak mi sie wydaje- od Jezusa. Dlatego prosze, zebys mi pokazala, ze Jezus gdzies sam sobie przeczy lub, ze sie myli mowiac, ze cialo umrze a dusza nie.

Udost臋pnij ten post

Czy sugerujesz, ze Jezus=Syn Bozy, ktory przez wieki egzystowal jako Duch, byl w tym stanie niestepna wladz umyslowych? Czy sugerujesz, ze Bog, bedacy Duchem nie mysli? Bardzo odwazna jest twoja interpretacja. Wychodzi na to, ze tylko w ciele sie mysli.... Tego cie ucza na spotkaniah zboru?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rodzynek jeden z drugim
Aga,ty Nie czytalas moich wczesniejszych postow chyba?ja sie tam pytalem Ciebie,w ktorym momencie Jezus umar?l jesli w ogole umarl,gdyz ty twierdzisz ze on tuz po smierci zmartwychwsal w duchu,a biblia mowi ze bylo to 3dnia.Kazdy to wie ze Jezusa cialo( nie zmatwychwstalo), gdyz zostalo zlozone w ofierze on po zmartwychwstaniu na 3dzien stal sie osoba duchowa i tak jak aniolowie chodz sa osobami duchowymi potrafili sie materi- alizowac przybierac rozne postacie, ludzkie takze,tak iz ludzie rozmawiajac z nimi mysle,ze maja doczynienia z normalnymi ludzmi,.Teraz zatem powiedz mi wiec co zmartwychwstalo?jezus czy dusza jego?bo jednak w bibli pisze ze jezus zmartwychwstal,Bo to jezus byl dusza zyjaca!a zeby kogos na nowo wskrzesic to ten ktos czy (cos ),wedlug twojej wypowiedzi,MUSI UMRZEC!Jeszcze raz:ty napisalas",ze jezus umarl na ciele a nie na duchu."nie! w tym cytaciku nie pisze,ze jezus nie umarl w duchu!pisze tylko,ze "w ciele poniosl smierc,lecz w duchu zostal przywrocony zyciu"a wiec jeszcze raz!MUSIALO COS UMRZEC BY BYC PRZYWROCONY DO ZYCIA CZY TO W DUCHU CZY CIELESNIE!poza tym gdzies ty wyczytala,ze w wiezieniu czy otchlani glosil duchom (zbawienie)?pisze ze glosil!ale co glosil ,o tym nie pisze nigdzie!a co to byly za duchy,(nie mylic prosze z dusza bo to zasadnicza roznica)biblia mowi w 1piotra3:20"ktore niegdys byly nieposluszne,gdy bog cierpliwie Czekal za dni noego" itd co to za duchy ,to nic innego jak buntowniczy aniolowie 1moj.6:1-4.i ew. luk.8:30-33.takze jak widzisz ten werset nie mowi o duszach przebywajacych w otchlani tylko o duchach czyli demonach.

Udost臋pnij ten post

Czego艣 tak naci膮ganego w 偶yciu nie czyta艂am. Co wi臋cej, przeczy to Pismu. Ap 6:9-11: 9 A gdy otworzy艂 piecz臋膰 pi膮t膮, ujrza艂em pod o艂tarzem dusze zabitych dla S艂owa Bo偶ego i dla 艣wiadectwa, jakie mieli. 10 I g艂osem dono艣nym tak zawo艂a艂y: «Dok膮d偶e, W艂adco 艣wi臋ty i prawdziwy, nie b臋dziesz s膮dzi艂 i wymierza艂 za krew nasz膮 kary tym, co mieszkaj膮 na ziemi?» 11 I dano ka偶demu z nich bia艂膮 szat臋 i powiedziano im, by jeszcze kr贸tki czas odpocz臋li, a偶 pe艂n膮 liczb臋 osi膮gn膮 tak偶e ich wsp贸艂s艂udzy oraz bracia, kt贸rzy, jak i oni, maj膮 by膰 zabici. \"dusze\" tu maj膮 wyra藕ne cechy osobowe, wo艂aj膮 (zadaj膮 pytanie), s艂ysz膮 wypowiadane polecenia i dostaj膮 bia艂e szaty. Wiar臋 w 偶ycie po艣miertne i co za tym idzie, 艣wiadomo艣膰 po艣miertn膮, dobitnie wy艂o偶y艂 Chrystus w przypowie艣ci o 艁azarzu i bogaczu - 艁k 16:19-31. Moim zdaniem skrajn膮 bezczelno艣ci膮 jest m贸wi膰, 偶e Jezus sk艂ama艂 opisuj膮c otch艂a艅 w przypowie艣ci.

Udost臋pnij ten post

jezus nigdy Nie sklamal a przypowiesc o lazarzu i bogaczu byla tylko unaoczniem czegos by uzmyslowic cos swoim sluchaczom,a nie faktem,ktory rzeczywiscie istnial!natomiast ks,apokalipsy cala jest pelna symboli i tak ja nalezy odbierac a nie interpretowac slowo w slowo.Takze twoj argument nie jest istotny ,gdyz Biblia mowi ze gdy czlowiek umiera wraca do prochu skad zostal wziety!a jego imie idzie w zapomnienie!mozemy miec tylko nadzieje za zycia, na to iz bog wspomni go i przywroci go na nowo do zycia.

Udost臋pnij ten post

Rodzynek 1 P 3:20 odnosi si臋 do potopu. Przeczytaj jeszcze raz Gen 6:5-7: Kiedy za艣 Pan widzia艂, 偶e wielka jest niegodziwo艣膰 ludzi na ziemi i 偶e usposobienie ich jest wci膮偶 z艂e, 偶a艂owa艂, 偶e stworzy艂 ludzi na ziemi, i zasmuci艂 si臋. Wreszcie Pan rzek艂: «Zg艂adz臋 ludzi, kt贸rych stworzy艂em, z powierzchni ziemi: ludzi, byd艂o, zwierz臋ta pe艂zaj膮ce i ptaki powietrzne, bo 偶al mi, 偶e ich stworzy艂em». Jeszcze raz: \"zg艂adz臋 LUDZI...bo 偶al mi, 偶e ich stworzy艂em\". LUDZI! Potop zosta艂 sprowadzony na ziemi臋, by wygubi膰 niepos艂usznych ludzi, a nie anio艂贸w (s膮 oni wspomniani w pierwszych wersach jako ojcowie mocarzy i z ich powodu B贸g ograniczy艂 ludzkie 偶ycie do 120 lat, ale Biblia jasno stwierdza, 偶e przyczyn膮 sprowadzenia potopu byli 藕li LUDZIE). Osiem dusz (czyli o艣mioro ludzi) ocala艂o, ale reszta ludzi zgin臋艂a. I o duszach niepos艂usznych ludzi jest mowa w li艣cie Piotra.

Udost臋pnij ten post

Wi臋c Jezus wedlug ciebie wymy艣li艂 sobie otch艂a艅 i dusze w niej, tak? Odpoczynek po 艣mierci te偶 sobie zmy艣li艂, tak? Mimo, 偶e o tym odpoczynku m贸wi tak偶e Apokalipsa. Zabajdurzy艂, wykonfabulowa艂, zmy艣li艂 co艣, czego tak naprawd臋 nie ma, bo zabrak艂o Mu konceptu? Ciekawe, co jeszcze zmy艣li艂 wed艂ug ciebie.

Udost臋pnij ten post

Mt 28:20 Uczcie je zachowywa膰 wszystko, co wam przykaza艂em. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, a偶 do sko艅czenia 艣wiata. Tak powiedzia艂 Jezus. Przez wszystkie dni, do sko艅czenia 艣wiata. Na zawsze. To te偶 sobie wymy艣li艂? O przerwach nic nie m贸wi艂.

Udost臋pnij ten post

przeczytaj jeszcze raz i jak trzeba to jeszcze zaz i jeszcze 1piotra i powiedz gdzie tam pisze ze jezus glosil duszom?ja czytam i widze ze glosil duchom ktorzy zyli za czasow noego i byli nie posluszni.miedzy innymi z powodu nich rozprzestrzenila sie niegodziwosc na ziemi gdyz postepowali wbrew naturze biorac sobie corki ludzkie za zony a te rodzily im mocarzy,niegodziwcow.Bog wytracil ludzi z ziemi,a niegodziwych aniolow czyli duchy wtracil do otchlani i wlasnie im glosil Jezus w otchlani, zwanym tez wiezieniem by czekali na sad bozy az wszystko sie dopelni.

Udost臋pnij ten post

1) W ktorym momencie Jezus umarl? W piatek o godz 3:00. 2) NIe twierdze, ze Jezus od razu zmartwychwstal w duchu. Twierdze, ze Jezus ma dusze niesmiertelna- a wiec jego dusza nie umarla- tylko cialo. 3) Jezus zmartwychwstal w niedzilny poranek- nie jako duch- mial cialo. MIal cialo duchowe czyli uwielbione. Nie materializiwal sie on jednak, nie przybieral roznych postaci- byl tym samym Jezusem, wygladal tak samo jak przed smiercia. 4) zmartwychwstanie= powstanie z martwych. Czyli ten, ktory lezal w grocie, nie ruszal sie, serce mu nie bilo, ktory zostal zmasakrowany- znowu byl miedzy zywymi. A tak swoja droga- skoro powstal z martwych, to nawet logiczne jest, ze byl w tej Otchlani- tam gdzie martwi przebywaja. Nieprawdaz? 5) Dusza Jezusa nie musiala zmartwychwstac, bo nigdy nie umarla. Bog jest niesmiertelny. 6) Skoro czytam, ze Jezus byl martwy, przebywal miedzy martwymi, to w tej Otchlani, to w tym stanie im glosil. Jako duch, moja droga, bo ciala- jak wiesz- nie mial. 7) Niegodziwy aniol to w naszej nauce diabel i nie przebywa on w otchlani, lecz w piekle. NIegdzie nie czytalam, ze Jezus by glosil cokolwiek szatanowi.

Udost臋pnij ten post

przeczytaj dokladnie jeszcze raz co napisalem,nie chce wkolko sie powtarzec.przykro mi ze nic nie rozumiesz.A otchlan i pieklo to dwie rozne sprawy.Pieklo to grob i ida tam dobrzy i zli ludzie.Jezus byl rowniez 3dni w grobie.Nawet sklad apostolski o tym mowi, a byl bez grzechu poza tym wasza nauka mowi, ze z piekla niema wyjscia,a zarowno jona z jak i Jezus wysz z piekla.Ponawiam prosbe wroc do moich wypowiedzi i przeczytaj ze zrozumieniem.I nie zlosc sie tak bo zlosc urodzie szkodzi,a swoja drogu lubie takie zawziete kobietki!:)

Udost臋pnij ten post

Alez ja sie nie zloszcze. Mi sie tez nie chce w kolko powtarzac. Zgadza sie- pieklo i otchlan to dwie rozne sprawy. Dlatego utrzymuje, ze Jezus byl w Otchlani, a nie w piekle. Pieklo jest miejscem przebywania Szatana, nie zas dobrych dusz.

Udost臋pnij ten post

Przeczytaj jeszcze Obj 20:2 i dla porownania Obj12:9 szatan wraz ze swoimi poplecznikami demonami zostal zrzucony.O demonach czyli zbuntowanych aniolach pisze troche takze w ewangeach.Zachecam do glebszej analizy!a co do ciala jezusa juz mowilem materializowal sie tak jak anialowie ,bliscy uczniowie go nierozpoznawali bylo to mozliwe dopiero gdy cos niezwyklego uczynil lub znanego im wypowiedzial.Przenikal przez sciane.przypomnij sobie niewiernego tomasza,on nie wierzyl ze jezus to jezus musial palce w jego rany wlozyc by uwierzyc,inne zdazenie gdy szedl z uczniami kilkanascie kilometrow i oni nie wiedzieli kim on jest dopiero po slowach go rozpoznali.dobra koncze poczytaj troche agus slodkosci ty Moja!musze spadac moze potem zajrze.buziaczek dla ciebie!:)

Udost臋pnij ten post

Powolujesz sie na sklad apostolski- ze nawet katolicy mowia, ze Jezus zstapil do piekiel. No coz jest to dosc niefortunne, staropolskie tlumaczenie z laciny- ad inferos oznacza Kraine Umarlych. I jest to cos innego niz pieklo=miejsce przebywania szatana.

Udost臋pnij ten post

Dobra, dobra, ta sprawa ciala uwielbionego jest jasna. Wszystko sie zgadza. mam nadzieje, ze zgadzasz sie tez ze mna, ze Jezus nie byl duchem, lecz mial cialo duchowe. OK?

Udost臋pnij ten post

Mnie te偶 si臋 nie chce w k贸艂ko powtarza膰. Kto si臋 uprze, 偶e b臋dzie inaczej odczytywa艂, tego nic nie przekona. Ja uwa偶am 偶e Jezus m贸wi艂 prawd臋 o otch艂ani, a ty 偶e zmy艣la艂, 偶eby co艣 tam unaoczni膰. Wiesz co, ja wol臋 zak艂ada膰, 偶e On zawsze m贸wi艂 prawd臋. Nawiasem m贸wi膮c, Jezus rozmawia艂 na g贸rze z Moj偶eszem i Eliaszem. Je艣li oni ju偶 nie 偶yli i ich dusze nie istnia艂y, to kim byli ci, z kt贸rymi rozmawia艂 Jezus? Halucynacj膮?

Udost臋pnij ten post

W膮tpi臋 Ago. Przek艂ad NS odda艂 ten werset \"zaprawd臋 powiadam ci dzi艣: b臋dziesz ze mn膮...\", zmieniaj膮c sens wypowiedzi. Formu艂a \"zaprawd臋 powiadam ci/wam\" wyst臋puje w NT wielokrotnie, ale ani razu nie zosta艂a uzupe艂niona przez \"dzi艣\". Zmiana wprowadza zreszt膮 delikatn膮 dawk臋 absurdu, bo to \"powiadam dzi艣\" brzmi sztucznie. Skoro \"powiadam\" (\'m贸wi臋\' - czas tera藕niejszy) to naturalne, 偶e odbywa si臋 to teraz, a nie \"wczoraj\" na przyk艂ad. Takie mas艂o ma艣lane si臋 z tego zrobi艂o. Chocia偶, z drugiej strony, rodzynek pos艂uguje si臋 Bibli膮 Warszawsk膮. We wszystkich przek艂adach opr贸cz NS sens wersetu jest taki, jak to zapisa艂a艣. Pawe艂 w li艣cie do Filipian twierdzi艂, 偶e umrze膰 dla niego jest zyskiem. I dalej "Z dw贸ch stron doznaj臋 nalegania: pragn臋 odej艣膰, a by膰 z Chrystusem, bo to o wiele lepsze, pozostawa膰 za艣 w ciele - to bardziej dla was konieczne". Przek艂ad z B. Warszawskiej: "Albowiem jedno i drugie mnie poci膮ga: pragn臋 rozsta膰 si臋 z 偶yciem i by膰 z Chrystusem, bo to daleko lepiej;"... Po co mia艂by chcie膰 odej艣膰 do jakiej艣 nie艣wiadomo艣ci i czeka膰 dopiero na powt贸rne przyj艣cie? Bez sensu. Mnie si臋 wydaje 偶e to jasne, 偶e Pawe艂 wiedzia艂 - podobnie jak wiedzia艂 to po s艂owach Chrystusa 艁otr - 偶e bezpo艣rednio po 艣mierci ujrzy Jezusa i ta 艣wiadomo艣膰 nie czyni艂a 艣mierci straszn膮, a wr臋cz przeciwnie, upragnion膮.

Udost臋pnij ten post

Wiesz, najpierw trzeba by przeczyta膰 t臋 ewangeli臋. Nie czyta艂am, wi臋c si臋 nie wypowiadam. W filmie pada chyba tylko jeden cytat. Poza tym, nie bardzo si臋 dziwi臋, bo cho膰 samo przes艂anie bardzo mi si臋 podoba (to wyci膮gni臋te z cytatu, mam na my艣li), to przecie偶 istnieje du偶o innych ewangelii, odrzuconych przez Ko艣ci贸艂 i nawet chrze艣cijanie innych od艂am贸w nie protestuj膮 przeciw temu. S膮 cztery i ju偶. Skoro ta mia艂aby by膰 dodana, to czemu nie inne? I ju偶 po dw贸ch tysi膮cach lat wchodzimy na 艣cie偶k臋 bardzo g艂臋boko si臋gaj膮cych zmian. Chyba za du偶e zamieszanie. Zreszt膮, sk膮d mieliby艣my wiedzie膰, 偶e akurat ta ewangelia jest prawdziwa, 偶e nie jest jakim艣 kolejnym apokryfem... (przypominam, 偶e w tych odrzuconych znajduj膮 si臋 np. fragmenty zupe艂nie nieprawdopodobne, ba艣niowe wr臋cz... albo zachowania Jezusa ca艂kowicie nie przystaj膮ce do Jego p贸藕niejszych s艂贸w, typu wredna zemsta na jakich艣 dzieciakach, no, ja w to nie wierz臋 ;) ) Narobili szumu wok贸艂 tej ewangelii, w filmie potraktowana jest jakby by艂a pi膮t膮 ewangeli膮, a nie kt贸r膮艣 z kolei; a przecie偶 takich jak ona, odrzuconych, jest ca艂kiem sporo. B臋d膮 艂atwiej dost臋pne, to sobie poczytam :)

Udost臋pnij ten post

Sluchajcie- chwila reflekcji- czym jest tak naprawde Ewangelia? Czy nie Dobra Nowina? A co jest dla nas tak naprawde trescia tej Dobrej Nowiny? Wydaje mi sie, ze smierc i zmartwychwstanie Jezusa. Mysle, ze to jest trescia i fundamentem naszej wiary. Gdyby Chrystus nie umarl za nas, nie bylibysmy zbawienia. Gdyby nie zmartwychwstal, prozna by byla nasza wiara. Czy cos z tych tresci jest w Ewangelii sw. Tomasza? Ja mialam raczej wrazenie, ze to spis dziwnych sentencji madrosciowych, ktore nie wnosza nic do mojego zbawienia. Sa wprawdzie madre, interesujace, ale nic ponad to. Wiecej! Badacze oceniaja ta ewangelie, jak zrodlo gnostyczne, ktore jest sprzeczne z przeslaniem chrzescijanskim. Wg gnozy bowiem WIEDZA prowadzi do zbawienia (nie zas wiara)! Druga sprawa sa sentencje panteistyczne, ktore rowniez kloca sie z przeslaniem chrzescijanskim. Chodzi tu o utozsamienie Boga z przyroda. A my wyznajemy, ze przyroda jest jedynie wynikiem stworczego dzialania Boga, nie zas czescia jego samego. Przyklad z Tom: \"Roz艂upcie drzewo, ja tam jestem. Podnie艣cie kamie艅, a znajdziecie mnie tam\"

Udost臋pnij ten post

Mnie nieco zaje偶y艂 ostatni fragment, 114. Z wiadomych wzgl臋d贸w :p (acz pono膰 w innych apokryficznych ewangeliach s膮 podobne wzmianki, jakoby Aposto艂owie nie 偶yczyli sobie obecno艣ci Marii z Magdali, dok艂adnie nie wiem, wi臋c nie b臋d臋 si臋 wym膮drza膰). Ale fakt. Tekst ten wydaje mi si臋 raczej podobny do notatek (takich \"pami臋ci贸wek\") do sporz膮dzenia p贸藕niejszego tekstu. Niewiele dowiadujemy si臋 o 偶yciu Jezusa, po co przyszed艂 na ziemi臋 i jak z niej odszed艂. W najlepszym razie ta ewangelia mo偶e s艂u偶y膰 tylko jako uzupe艂nienie tych kanonicznych. Je艣li nie wiedzia艂abym nic o chrze艣cija艅skiej wierze, z tego tekstu, czytanego jako pierwszy, nie dowiedzia艂abym si臋 wiele, w艂a艣ciwie prawie nic. Ogromnie si臋 r贸偶ni od kanonicznych i od Dziej贸w i list贸w. Brak mi tu... ci膮g艂o艣ci, celu. Nie posuwa艂abym si臋 jednak偶e do doszukiwania si臋 tam panteizmu... odczyta艂am ten wers (77) jako po prostu \"B贸g jest wsz臋dzie\", ale raczej 偶e mnie wsz臋dzie widzi i s艂yszy. Chocia偶, kto wie, du偶o zale偶y od odczytuj膮cego... Moim zdaniem, najlepiej by by艂o zna膰 wszystkie apokryficzne czy te偶 \"niepewne\", cho膰by z ciekawo艣ci samej, a kanon niech dalej b臋dzie kanonem.

Udost臋pnij ten post

skoro mowa o kanonie i 艣J - czy to nie zabawne, 偶e tak bardzo atakuj膮c KK, 艣J pos艂uguj膮 si臋 Pismem, kt贸rego zakres (czyli ksi臋gi wchdz膮ce w Jego sk艂ad), 艣wi臋to艣膰 i prawdziwo艣膰 orzek艂 nie kto inny jak w艂a艣nie przedstawiciele tej religii i tego wyznania? :) Pozdrawiam wakacyjnie!

Udost臋pnij ten post

Witam! D艂ugo mnie tu nieby艂o widz臋, ze mn贸stwo post贸w jest napisane i nie ma tu Ani. Ale s膮 stali bywalcy. No c贸偶, 艢wiadkowie Jehowy zawsze b臋d膮 \"kontrowersyjni\". Tylke mog臋 doda膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 i wi臋cej od ciebie nie trzeba

Udost臋pnij ten post