Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paulika

karmienie piersią w miejscu publicznym

Polecane posty

Witam. Trafiłam tu przypadkiem.Mam córkę,ktora ma 2lata i 3m-ce.Karmiłam ją piersią do 7 m-ca.I powiem Wam,że starałam się tego nie robić ani na ulicy,ani nawet na ławeczce w markecie.Dlaczego?Bo chociaż mi osobiście taki widok sprawia dużą radość.Kobieta karmiąca wygląda pięknie.Ale wiem,że innych może to krępować.Ja karmiłam w miejscach do tego wyznaczonych.Jeżeli w markecie takowych nie było,szłam do samochodu i tam karmiłam. Wiem,nie każda mama ma samochód...to fakt.Ale wydaje mi się,że zawsze znajdzie się jakiś kącik dla matki z dzieckiem.Jeżeli go nie ma,to może wystarczy poprosić o krzesło np. w banku i przycupnąć gdzieś,gdzie nie kłębią się tłumy? Co do karmienia w domu,to powiem tak.Przy mężu i mojej mamie,karmiłam bez skrępowania.jednak jeżeli ktoś nas odwiedzał,wychodziłam do innego pokoju.Nawet przy moim tacie nie karmiłam,bo nie chciałam,żeby się czuł skrępowany. Mnie matki karmiące nie przeszkadzają,ale wiem,że mogą one krępować innych.Dlatego tak robiłam. Pozdrawiam.

Gość wielka mądra głowa
hehe , carcassone , i też na ciebie niektórzy patrzą jak na dziwoląga? :) Moim zdaniem to jest jakieś wyuczone zachowanie , poprzez dawanie dziewczynkom lalek do zabawy , wózeczków , od małego dziewczynka wozi lale w wózku i to jest dobre , i za to jest chwalona. Ja się tak nie bawiłam. I nie uważam , że coś ze mną nie tak , nie mam negatywnych odczuć w stosunku do małych dzieci , po prostu muszę je poznać. Ale ciotki, wujkowie i tak dalej to nie bardzo to rozumieją i uważają , że jestem co nieco pierdolnięta na głowę

Gość a co za bzdury
Dziecko mam i nigdy piersią w publicznym miejscu nie musiałam karmić. Eugleno - aczkolwiek nie zawsze podzielam twoje zdanie, to rozsądna kobieta jesteś.

Gość carcassonne
wielka madra glowo,owszem, patrza na mnie jak na glupia. Bo przeciez dzieci sa takie slodkie! Owszem,niektore sa ;) Najgorsze jest to,ze ludzie kochaja nadinterpretacje. Na przyklad moja kolezanka sobie ubzdurala,ze przede mna dzieci trzeba chronic, bo jestem w stanie im krzywde zrobic,a jak bede miala swoje dziecko to ono bedzie tylko siedzialo i czytalo encyklopedie :) To jest oczywiscie bzdura. Owszem,nie lubie wszystkich dzieci (nie lubie tych rozpuszczonych i niegrzecznych), ale stosunek mam do nich raczej neutralny.

Gość carcassonne
A co do eugleny. Ja tez sie nie zgadzam z niektorymi jej wypowiedziami,ale pamietam jej wypowiedzi z innych topikow i uwazam ja za bardzo madra osobe. Pozdrawiam.

Gość łłłłłłłłłoooooooooo matko
DZIWI MNIE TA NAGONKA NA KARMIĄCE MATKI- JEST WIELE OBRZYDLIWSZYCH RZECZY- panowie sikający przy drodze, tłuste kobiety w zamałych ciuchach, pijaczki śpiące w klatkach- to nikogo nie gorszy? tylko karmiąca matka? wcale się nie dziwię, że w kraju w którym takie przekonania dominuję coraz mniej kobiet decyduje się na dzieci- no bo, z wyłania się taki obrazek, że po urodzeniu dziecka kobieta powinna się zamknąć w domu i zająć karmieniem dziecka gotowaniem obiadów i ukrwyaniem swego pooranego rozstępami ciała! zero pracy, znajomych, imprez bo to by godziło w dobro dziecka, no i w poczucie estetyki innych! wiecie co moim zdaniem TRAGEDIA!

Ja tam boję się trochę dzieci;) Z obcym dzieckiem mam tak, że zawsze się obawiam czy aby sobie źle o mnie nie myśli albo mnie nie lubi :) Trochę niepewnie czuję się przy dzieciach. Ale swoje kocham :) i nawet je musztruję czasem :D

Gość carcassonne
do łoooo matko, oczywiscie,ze denerwuja mnie sikajacy faceci na ulicy, grube laski w za malych ciuchach, ludzie plujacy na ulicy (to mnie doprowadza do szlu) i jeszcze pare innych rzeczy, ale nikt mnie o zdanie w tej sprawie nie pytal. Za to paulinka pytala o zdanie w sprawie karmiacych matek,wiec sie wypowiedzialam. Zaloz topik o sikajacych facetach,to chcetnie sie wypowiem. To,ze ktos sie wypowiada tutaj,ze denerwuja go matki karmiace publicznie piersia, nie oznacza,ze poza tym nie denerwuja go kompletnie nic innego. Nie upraszczaj.

Gość carcassonne
euglena,mozesz ujawnic, ile masz lat? Przepraszam za to pytanie,ale to czysta ciekawosc, powodowana jak najbardzije pozytywnymi uczuciami :)

Gość Tematem topiku jest karmienie
piersią w miejscu publicznym---------dziecka! niemowlęcia! a część wypowiadających oburza się jakby autorka chciała karmić piersią męża albo narzeczonego .Jak dziecko płacze z głodu to co mama ma zrobić wg.was płakać razem z nim czy nakarmić?Przecież nikt nie obnosi się w takiej sytuacji z piersiami,tylko szuka ustronnego miejsca i karmi.Normalne to i naturalne .

Gość carcassonne
No wlasnie sie mylisz,bo nie dla kazdego to jest takie oczywiste,zeby poszukac ustronnego miejsca i nakarmic dyskretnie-przeczytaj sobie przyklad kuzynki pewnej pani i pare innych wpisow. Poza tym tak troche wystrzelilas ni przypial,ni wypial i nie chce mi sie po raz kolejny pisac tego samego,wiec po prostu przeczytaj jeszcze raz moje wpisy.

Ja gówniara jeszcze jestem - dobijam powolutku do 40 :D W każdym razie bliżej mi już do 40 niż 30 ;)

Gość łłłłłłłłłoooooooooo matko
carcassonne>> no widzisz, ale jakoś tematów o siusiających facetach brak, a o obrzydliwych karmiących matkach widzę już króryś z kolei na tym forum! moim zdaniem, przy takim niżu demograficznym, macierzyństwo powinno być promowane na wszystkie sposoby. Bo za kilkadziesiąt lat, kiedy już wszyscy będziemy nieestycznie pomarszczeni nie będzie miał kto pracować na nasze emerytury! A zamiast piętnować karmiące kobiety, może zaczniemy po prostu promować i pokazywać jak robić to kulturalnie! Tak jak pisała Euglena w szpitalu lekarze obmacują nasze cycki przy wszystkich, więc niektóre kobiety mogą stracić dystans, gdyby częściej można było zobaczyć odpowiednio karmiącą matkę, może zreflektowałłyby się i nabrały właściwych nawyków. Zauważcie też to, że dopiero od kilku lat w sklepach pojawiają się działy dla ciężarnych i karmiących- jak ja byłam w ciąży- mimo, że mieszkam w dużym mieście- mogłam liczyć co najwyżej na worowate ogrodniczki, o bluzkach ze specjalnymi klapkami nie wspomnę.

Gość zastanawiam się
Źródłosłów słowa tolerancja brzmi "znosić" - czyli włożyć trochę wysiłku w zrozumienie,że ktoś zachowuje się inaczej niż ja, zapanowanie nad swoimi emocjami w stosunku do czyjejś inności powiem raz jeszcze i wielka mądra głowa jesteście za tym żeby kobiety karmiły piersią ale tak aby ten widok przypadkiem nie raził Waszych oczu - czy taki sam jest Wasz stosunek do małżeństw homoseksualistów i marszów równości? Niektóre osoby razi to, że para dwóch gejów trzyma się za ręce czy znaczy, że mają się oni schować w swoim domu i nie uczestniczyć w normalnym życiu ponieważ ktoś nie życzy sobie widoku osób tej samej płci okaujących sobie uczucie?

Eeee... to nie ja o macaniu piersi przez lekarza pisałam ;) Ale zgadzam się w kwestii promowania kulturalnego karmienia. Jak czytam niektóre wypowiedzi o zezwierzęceniu to trochę mi się przykro robi. Niby każdemu wolno mieć swoje zdanie, ale niektóre wypowiedzi na forum trącą ignorancją. Nie dalej jak dziś przeczytałam że obecnie już NIE uważa się pokarm matki za najlepszy. Co innego nie karmić piersią z jakiś tam swoich powodów (to przecież nic złego), a co innego głosić głupoty.

Sama karmię piersią,zawsze robię to dyskretnie...jak jestem na zakupach to karmie w samochodzie,spacer staram sie rozplanowac tak zeby nie musiec karmic gdzies w parku,a jezeli mówimy i sytuacjach karmienia przy stole to już napewno mi sie nie zdarza,no chyba ze przy mamie,moja mama uwielbia jak karmie małego i przypuszczam ze jakbym wyszła to poszła by za mną:-) ....zachowuję się tak bo jestem poprostu skrępowana.... ...piszę o tym dlatego bo nie podoba mi się to w Polsce że tak właśnie jest,uwazam ze ludzie powinni być bardziej otwarci na takie sprawy. We Włoszech po plaży kobiety chodzą z cyckami na wierzchu i zupełnie jest to normalne...a u nas jak zachowali by się ludzie widząc taki widok....zaczęły by się dyskusje jak wyżej. Z karmieniem piersią jest podobnie tam nie wzbudza to obrzydzenia! ba....kobiety są dumne,że karmią piersią.

Euglena - a ktoż takie głupoty głosi?? Jak to się NIE uważa? Nawet koncerny produkujące sztuczne mleko przyznają, że nie dorównuje ono mleku naturalnemu - i robią to całkowicie otwarcie, na reklamach swoich produktów...

Swoimi wypowiedziami napewno nie chciałam nikogo urazić i jeżeli ktoś ma inne zdanie to staram sie to uszanować.Nikomu nic nie narzucam...poprostu wymieniamy poglądy.Jeżeli bym wiedziała ze w towarzystwie jest ktos komu to przeszkadza to starałabym się znalezc rozwiązanie,ale jak czytałam ze wzbudza to w kimś obrzydzenie i na wymioty....ble,nie wiem czy potrafie to uszanować,a uwierzcie staram się!Może zostały użyte zbyt mocne słowa???? Pozdrawiam osoby którym przeszkadza karmienie w miejscu publicznym.....Chciałabym żeby kwesti karmienia w miejscu publicznym się coś zmieniło,zeby te kobiety mogły czuć się swobodne,żeby mogły poczuć się tak jakby karmiły dzidzia,a nie srały na ulicy! Mój juz jest na tyle duzy że wcina paluszki! ...ale jak zobacze jak kobieta karmi na spacerze to napewno mnie ucieszy taki widok!.....

pereła -> wypowiedź z topiku pt. \"dziś popatrzyłam na swoje piersi i się popłakałam\": \"Karmienie piersia nie jest już teraż najlepszym pokarmem dla dziecka, dopiero teraz zaczynaja być obalane te mity (przede wszystkim kto jak karmi to jego sprawa) ale wg mnie karmienie piersia jest wygoda dla matki , bo zamiast przygotowywać dziecku butlę wystawiaja cyca i po kłopocie! Jaka jest róznica między dzieckiem karmionym piersią, a butelką? ŻADNA\" No ręce opadają :(

Gość powiem raz jeszcze
Ja tez jestem jak najbardziej za promocja KULTURALNEGO karmienia, co juz zreszta wielokrotnie podkreslalam i nie wiem,czemu nikt tego nie zauwazyl. zastanawiam sie: nie przeszkadzaja mi pary homoseksualne, bo to nie moja sprawa, kto z kim sypia. Inna sprawa jest to,ze nie lubie,gdy para obsciskuje sie na ulicy- i nie chodzi mi tu o trzymanie sie za reke, obejmowanie,czy zwykle buziaki, nie ma tez dla mnie znaczenia jakiej orientacji seksualnej jest dana para. Po prostu dziwnie sie czuje,gdy np na przystanku para obmacuje sie,jakby zaraz mieli zaczac uprawiac seks. Czuje sie wtedy troche niezrecznie,bo nie wiem,gdzie mam oczy zawiesic. Ale-chce zeby to bylo jasne- obsciskujace sie pary i karmiace matki oczywiscie przeszkadzaja mi duzo mniej niz ludzie sikajacy na ulicy (glownie sa to faceci). tez sie zgadzam,ze macierzynstwo nalezy promowac. przy czym takie ostentacyjne wyciaganie cycka i karmienie przy stole mnie osobiscie raczej odstrasza od macierzynstwa,a nie zacheca. Podkreslam,ze mowie tu o OSTENTACYJNYM karmieniu w miejscu publicznym,a nie o dyskretnym i kulturalnym.

Gość wielka mądra głowa
Ponownie podpisuję się pod wypowiedzią "powiem raz jeszcze". Gdyby lesbijki i geje chodzili na te parady z gołymi cyckami i fiutami , to owszem , miałabym coś przeciwko. Ale tak to nie mam. Już może nie wpychaj nam w usta rzeczy , których nie powiedziałyśmy i których wclae nie myślimy. Mowa jest o karmieniu NIEDYSKRETNYM , epatowanie gołymi cycami , o niczym innym. Kiedy idę na plażę , każdy jest mniej czy bardziej goły , więc tam nie przeszkadza mi , że ktoś ma stringi , że ktoś ma skąpy stanik , albo że w ogóle nic nie ma na sobie. Bo tam TO JEST NORMALNE

Gość wielka mądra głowa
Ale już przeszkadzałoby mi , gdyby jeden goły wkładał drugiej gołej penisa do cipki , czaisz ? Bo to jest sytuacja intymna. Tak jak i karmienie . Przynajmniej ja to tak widzę

Gość wielka mądra głowa
A że jeden goły drugiej gołej wkłada penisa do cipki - nie przeszkadzałoby mi na orgietce. Bo idąc na plażę oczekuję czego innego , idąc na orgietkę oczekuję czego innego - a jeszcze czego innego oczekuję w środku miasta na rynku albo przy stole wśród gości

Gość powiem raz jeszcze
Dokladnie wielka madra glowo: twoje ostatnie zdanie powinno dac do myslenia.

Gość mi to bardzo przeszkadza
Kiedyś widząc babsko z wywalonym cycem spojrzałam na nią z obrzydzeniem i głośno przy ludziach powiedziałam: Boże jakie obrzydlistwo jak tak można. Kobiecina się pobeczała, dosłownie dostała ataku histerii, ona w ryk, dzieciak w ryk a wszyscy przyznali mi rację.

Gość paulika
No to szok ,a co to dziecko zawiniło ?

Gość powiem raz jeszcze
No coz, moglas byc bardziej delikatna. W koncu ona pewnie tez wolalaby miec piersi ladne i jedrne... Zrobilas jej przykros,a tego nic nie usprawiedliwia. Mialas prawo jej zwrocic uwage, ale kulturalnie. Kultura obowiazuje wszystkich. A mowiac glosni: "obrzydlistwo", zwyczajnie przegielas.

Gość a ja bym ci na miejscu tej
kobitki odpowiedzuiała, że pewnie ZAZDROŚCISZ, bo takiej zacofanej maszkary nikt nawet kijem by nie ruszył, o zrobieniu dzieciaka nie wspominająć he he he! ciekawe kto by się wtedy poryczał

Gość no ja nie moge
uwazam to za obrzydlistwo feee wogole cale to karmienie piersia jest obrzydliwe :O cieknie z piersi feee a jak sie kochac z takimi cieknacymi cyckami przeciez to obrzydliwe. Sama mam dziecko ale karmienie piersia bylo dla mnie odrazajacym doswiadczeniem, w dodatku takie wyssane piersi pozniej wygladaja jak wisiory i nie piszcie ze nie bo sama nie karmilam i mam piersi jak 10 lat wstecz a moje kolezanki wstydza sie je pokazac :O

Gość powiem raz jeszcze
Masz prawo do takich odczuc, masz prawo do uwazania karmienia za obrzydliwe, ale NIE MILALAS PRAWA PUBLICZNIE UPOKARZAC KOBIETY!!!!!