Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Milo

Praca w OVB - czy warto??plis

Polecane posty

nomy - nie mia艂em zamiaru nikogo obra偶a膰, oczernia膰 czy robi膰 antyreklam臋. Wyrazi艂em swoj膮 opini臋. Skoro tak nalegasz, to powiem, 偶e rozmow臋 mia艂em w biurze na Skrzetuskiego w Wawie na Mokotowie. Z tego samego biura 3 osoby zamieszczaj膮 oferty pracy na gumtree. Dla mnie to by艂 pierwszy znak, 偶e z firm膮 jest co艣 nie tak... Jeszcze raz powt贸rz臋, 偶e moim celem nie by艂o obra偶anie czy nagadywanie nikogo ani 偶adnej firmy. OVB dzia艂a na zasadzie piramidy finansowej. Najpierw musisz z艂apa膰 klient贸w dla swojego szefa. Oczywi艣cie najprostsz膮 i jedyn膮 drog膮 do realizacji tego jest sprzeda偶 produkt贸w swojej rodzinie i znajomym, a p贸藕niej szukasz os贸b do swojej struktury kt贸rzy tobie dadz膮 takie kontakty aby艣 m贸g艂 sam si臋 wzbogaci膰. Nikt nie wymaga ani wiedzy ani do艣wiadczenia czy umiej臋tno艣ci sprzeda偶y bo s膮 zupe艂nie zb臋dne. Organizacja dzia艂a na innych zasadach i tyle. Ja nie mam ochoty mie膰 niczego wsp贸lnego z tak膮 firm膮 ale jak kto艣 chce to 偶ycz臋 powodzenia... Radz臋 tylko dobrze si臋 zastanowi膰, czy warto nara偶a膰 swoj膮 rodzin臋 i znajomych dla przysz艂ego zysku na naiwnych ludziach. Ja jestem przeciwny czemu艣 takiemu... nomy- czemu jako podejrzewam zadowolony pracownik OVB nie odpowiedzia艂e艣 na moje pytania? Dlaczego pracownicy OVB wstydz膮 si臋 w艂asnej firmy? No i dlaczego pomimo zapewnie艅 kilku os贸b z OVB, 偶e nie bierzecie os贸b z ulicy do pracy, pracownik waszej firmy widz膮c na tym forum osob臋 zainteresowan膮 prac膮 dla was chce j膮 um贸wi膰 z jakim艣 dyrektorem? To jest 偶enuj膮ce....

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
aniam.m. - zanim p贸jdziesz na rozmow臋 rodzi艂bym przeczyta膰 Ci moje opinie i spostrze偶enia. Zapewne Twoja rozmowa b臋dzie identyczna do mojej. Nie mam poj臋cia czego Ty oczekujesz, natomiast w swoich postach opisa艂em swoj膮 sytuacj臋 i moje wra偶enia na temat pracy na Skrzetuskiego. Radzi艂bym Ci zastanowi膰 si臋 na temat w艂asnej przysz艂o艣ci, firmy OVB zanim cokolwiek podpiszesz. Im naprawd臋 nie zale偶y na tym czym Ty samym sob膮 reprezentujesz, Twojej wiedzy czy do艣wiadczeniu. To nie jest firma, kt贸ra poszukuje specjalist贸w, czy nawet m艂odych i zdolnych os贸b kt贸re w przysz艂o艣ci i oczywi艣cie po szkoleniach b臋d膮 specjalistami, tylko ludzi kt贸rzy zapewni膮 im klient贸w. To jest Tw贸j wyb贸r. Dla mnie rodzina czy przyjaciele to rzecz 艣wi臋ta i nigdy w 偶yciu nie po艣wi臋ci艂bym ich dla przysz艂ej "kariery"... Osobi艣cie wol臋 nadal by膰 bezrobotnym i mie膰 w niedalekiej perspektywie karier臋 w "normalnej" firmie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OVB-Frog
Witajcie! Nie wiem sk膮d takie negatywne jest Wasze (oczywi艣cie nie wszystkich) do OVB? Z tego co widz臋, to najwi臋cej zarzut贸w maj膮 osoby raczej nie maj膮ce wiele do艣wiadczenia w kontaktach z OVB. Co do kontaktu z "DYREKTOREM" - b臋d臋 szczery - mnie te偶 czasami 偶enuj膮 wyst臋py niekt贸rych koleg贸w ale nikt nie jest doskona艂y. Skoro facet uwa偶a si臋 za autorytet - a spyta艂e艣 go o jego wykszta艂cenie? Ja mam uko艅czone studia wy偶sze (mgr in偶. - dla wyja艣nienia) i si臋 tego nie wstydz臋 i na mojej wizyt贸wce dumnie ten tytu艂 pisz臋. Wielu koleg贸w (nie jest to mo偶e w艂a艣ciwe okre艣lenie ludzi pracuj膮cych w tej samej organizacji ale niech b臋dzie) natomiast ma czasami uko艅czone liceum a nawet nie. Dlatego ten DYREKTOR nie chcia艂 ci膮gn膮膰 dalej rozmowy - bo chyba wiedzy nie mia艂 :). Mnie osobi艣cie pomagaj膮 moje studia - chocia偶 nic nie maj膮ce wsp贸lnego z rynkami finansowymi, technikami sprzeda偶y itp. S膮dz臋, 偶e z wiedz膮 jak膮 masz spokojnie jeste艣 sobie w stanie poradzi膰 w rozmowie z klientem. Dobra..generalizuj臋 m贸wi膮c, 偶e w ka偶dej profesji trafi si臋 Pan Kazio co to wszystko umie - i p艂ytki super po艂o偶y i auto naprawi i piec gazowy... ale jest humanist膮 i czego si臋 tknie to spierd..... Ale IMAGE ma super i swoje umiej臋tno艣ci zachwala .... zgadzacie si臋 ze mn膮? Do tej pory zdarza mi si臋 "naprawia膰" b艂臋dy koleg贸w ma艂o odpowiedzialnych... Dlatego wi臋c je艣li kto艣 trafi na partacza to delikatnie m贸wi膮c mia艂 pecha. Wa偶ne 偶eby mie膰 艣wiadomo艣膰, 偶e idea jak膮 promuje OVB jest s艂uszna, oferowane produkty dobre a ludzie? no c贸偶... powt贸rz臋 - nikt nie jest doskona艂y :) Co do 艂apanki na ulicy... a mo偶e ten kto艣 akurat trafi na w艂a艣ciwego managera i zrobi karier臋? Pozdrawiam gor膮co

Udost臋pnij ten post

Powt贸rz臋 po raz n-ty nikogo nie chcia艂em obra偶a膰 i nie mam zamiaru generalizowa膰. By膰 mo偶e Ty jeste艣 "fachowcem", masz wiedz臋 i jeste艣 uczciwy. Napisa艂em na kogo ja trafi艂em. Jeszcze raz zadam pytanie do pracownik贸w OVB. Dlaczego wstydzicie si臋 w艂asnej frimy? Dlaczego w og艂oszeniach nie podajecie nazwy firmy? Praca jest specyficzna, ale daj膮c og艂oszenia powinni艣cie chocia偶 spr贸bowa膰 wyja艣ni膰 na czym polega praca u Was. Odpisuj膮c na og艂oszenie kt贸re wystawi艂 jeden z Waszych pracownik贸w mia艂em zupe艂nie inne wyobra偶enia o stanowisku. Jeszcze na dodatek osoba kt贸ra kontaktowa艂a si臋 ze mn膮 przedstawi艂a si臋 jako pracownik europejskiego funduszu inwestycyjnego (albo bardzo podobna nazwa, powiedzia艂 j膮 wyj膮tkowo szybko). Dla mnie to jest oszustwo... Strata i mojego czasu i czasu tego faceta...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fragancias
Ja od jakiego艣 czasu poszukuj臋 pracy. Mam dowiadczenie,tytu艂 magistra, wi臋c liczy艂am, 偶e oferta OVB jest powa偶n膮 ofert膮. Rozmowa odbywa艂a si臋 w znanym hotelu w naszym mie艣cie. Os贸b by艂o ok 40. Ok, czekam, konkurencja, wi臋c czekam na swoj膮 kolej. Zaproszono nas do sali wyk艂adowej uprzednio ka偶膮c si臋 wpisa膰 si臋 na jak膮艣 list臋. Pani z cycem i zachrypni臋tym g艂osem m贸wi "przesi膮d藕cie si臋 bli偶ej". Przechodzili艣my na "ty"? Nie przypominam sobie. I tak do ko艅ca wyk艂adu o zamydlaniu oczu kas膮. Po po艂owie wysz艂am.

Udost臋pnij ten post

Aha i jeszcze oby rozwia膰 w膮tpliwo艣ci. Nie uwa偶am siebie za eksperta z dziedziny finans贸w. Ale mam do艣膰 spor膮 wiedz臋 teoretyczn膮 ze studi贸w a opr贸cz tego mia艂em 3 miesi臋czny sta偶 w NBP i 2 miesi臋czne praktyki w KB. Nie zajmowa艂em si臋 bezpo艣rednio instrumentami finansowymi ale jak膮艣 tam wiedz臋 praktyczn膮 wch艂on膮艂em :) Opr贸cz tego jako bezrobotny kt贸ry ma sporo wolnego czasu zamiast pi膰 piwo pod blokiem wol臋 czyta膰 artyku艂y czy interesowa膰 si臋 sytuacj膮 na rynkach finansowych... Tak wi臋c zapewne mam troszk臋 wi臋ksz膮 wiedz臋 z zakresu od ludzi po szkole 艣redniej ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Siaalllddsa
HEhehe, ludzie ale wy macie problemy, pranie mozgu to jest ta wasza cala gadka. I tych od OVB i tych "skadsiewzieliprzeciwnikow". Firma jak firma, gdy ktos wam sprzedaje jaja czy skarpety na targu tez wam wciska psychologiczny belkot (moze troche w biedniejszej formie xD). Dla mnie sie zanosi na smiech jak to czytam bo praca jak praca, klientow trza namawiac, ludzi werbowac, trzeba byc hien膮 aby sporo zarobic a nie jak ta cipka sie rozczulac nad moralnoscia aby nie oszukac kogos. Sranie w banie a nie zarabianie. To mowilem ja. Jarz膮bek :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 6ninja4
Do kolegi wy偶ej. Ciekawe co powiesz jak b臋dziesz mia艂 zwrot prowizji i b臋dziesz musia艂 odda膰. Opowiem wam jak ja by艂em na rozmowie. Oczywi艣cie w 艂odzi. Zadzwonili do mnie nie przedstawiaj膮c si臋 co to za firma :| zawsze si臋 przedstawiaj膮 ale to by艂 wyj膮tek, no mowie ok p贸jd臋 zobaczymy co b臋dzie. Wchodz臋 do budynku znalaz艂em ich pok贸j. Na drzwiach dowiedzia艂em si臋 co to za firma. Czeka艂em a przedemn膮 jaki艣 gostek w garniaku wida膰 ledwo szko艂臋 艣redni膮 sko艅czy艂 i mia艂 jeszcze w膮sik m艂odzie艅czy ale tu nie oto chodzi. Go艣膰 wyszed艂 oko艂o 40-50 lat i da艂 mi ankiet臋 personalna do wype艂nienia, tylko podstawowe dane tam mo偶na by艂o napisa膰 takie mniej wi臋cej jak w CV. Czeka艂em jakie艣 15 minut do wej艣cia a ju偶 za mn膮 jakie艣 dwie osoby z jedn膮 pogada艂em kr贸tko. Wszed艂em go艣膰 si臋 przedstawi艂 ale nie pami臋tam jak si臋 nazywa. Go艣膰 powiedzia艂 mi 偶ebym co艣 o sobie powiedzia艂 no to powiedzia艂em. Wi臋c zacz膮艂 ze to instytucja finansowa kt贸ra jest od 40 lat na 艣wiecie i taki tam be艂kot, po czym powiedzia艂 mi 偶ebym sprzeda艂 mu netbook co by艂 na biurku, ja troch臋 zdziwiony ale nic wzi膮艂em sobie zadanie do serca i jak kaza艂 tak zrobi艂em. Zadowolony go艣膰 zapyta艂 mnie ile mam kontakt贸w w telefonie i powiedzia艂 mi 偶ebym u艂o偶y艂 dla nich analiz臋 finansow膮 czy co艣 w tym stylu co ju偶 mi si臋 wyda艂o dziwne ;/ na ko艅cu rozmowy powiedzia艂 mi 偶e jest zadowolony z przebiegu rozmowy i zatrudni mnie na sta偶 i uwaga szkolenie 2-3 miesi膮ce. Mi to niestety nie na r臋k臋 by艂o ale si臋 zgodzi艂em. Go艣膰 um贸wi艂 si臋 ze mn膮 na nast臋pny dzie艅 porozmawia膰 o charakterze tej pracy lecz ju偶 nie przyszed艂em gdy偶 poczyta艂em sobie o tej firmie troch臋 i wi臋kszo艣膰 same negatywy. Polecam link i sobie poczyta膰 troch臋 o nich (http://forumprawne.org/ubezpieczenia/140338-zadanie-zwrotu-prowizji-1-5-roku-po-zerwaniu-umowy.html) Go艣膰 gdy wychodzi艂em da艂 mi papiery do wype艂nienia 偶ebym sobie j膮 wype艂ni艂. Wr贸ci艂em do akademika och艂on膮艂em poczyta艂em o tej firmie, papiery wyrzuci艂em do kosza i tak si臋 sko艅czy艂a moja przygoda z firm膮 OVB. Nie polecam chyba 偶e kto艣 lubi klimaty cwaniakowania i kombinowania. Piramida finansowa w czystej postaci Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

firma ovb to przede wszystkim zarabianie polegaj膮ce na naci膮ganiu i wykorzystywaniu kogo si臋 da ,艂膮cznie z pracownikami . Mia艂am niestety przyjemno艣膰 z t膮 instytucj膮 .Raz 偶e m贸wi艂am ludziom o rzeczach kt贸re s膮 oszustwem to sama siebie te偶 o ma艂o nie zrujnowa艂am --m贸wi臋 tu o zak艂adaniu dzia艂alno艣ci na niemieckim zusie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OVB-Frog
Zaaaaraz ! jakim niemieckim zusie :) Czytasz ze zrozumieniem co piszesz? Naci膮ganiem to ja nazywam np. sprzeda偶 staruszkom multiwitaminy albo srebrnych kuleczek z Chin jako CUDOWNEGO LEKU NA RAKA albo na przywr贸cenie erekcji tu偶 po 80-tce za 1000 z艂. za kuracj臋 np. miesi臋czn膮 - to jest czyste oszustwo!. Tote偶 podtrzymuj臋 wcze艣niejsze swoje argumenty, 偶e najwi臋cej to ci maja do powiedzenia, kt贸rzy nawet z艂ot贸wki nie zarobili w OVB albo Expanderze, albo w Efekcie albo w tysi膮cu innych tego typu firm . Krowa kt贸ra du偶o ryczy... i tak dalej.. :) ponownie Pozdrawiam Gor膮co :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 RXV
tu si臋 zgodz臋 z przedm贸wc膮: nie ka偶dy w OVB to oszust i naci膮gacz- takich nie brakuje w ka偶dej bran偶y (nawet w艣r贸d duchownych). tu wszystko zale偶y od ludzi, firma firm膮, jak ka偶da inna- musi zarabia膰 na czym艣, ale to etyka sprzedawc贸w m贸wi sama za siebie- jak kto艣 jest szuj膮 to zepsuje ka偶demu opini臋 a p贸藕niej k艂adzie si臋 to cieniem na ca艂膮 firm臋- niepotrzebnie... http://twojczastwojbiznes.blogspot.com/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ale dwaj panowie pierdolicie
1. Panowie dwaj,czyli RXV i Frog , czyli to , 偶e Dyrektor Pajac przez godzine pierdzieli bez 艂adu i sk艂adu , a koronnym argumentem w przyj臋ciu do pracy jest opowie藕膰 , ile to MO呕NA zarobi膰 jest wg. was normalne , cz raczej to jest parodia z Firmy o 40-letnim sta偶u ? 2. Czy zatajanie konkretnego profilu dzia艂alno艣ci firmy tj. sprzeda偶 produkt贸w finansowych kilku TU , a szafowanie bez opami臋tania has艂ami ,, Doradcy Finansowi ,, nie k艂adzie si臋 cieniem na Firm臋 z 40-to letni膮 histori膮 ? Mo偶na tak pytac i pyta膰 , a kto艣 odpowie :,, znowu jaki艣 nieudacznik , co mu w OVB nie wysz艂o , niech idzie do Biedronki ,, Panowie Dwaj , czy nie pro艣ciej powiedzie膰 na pocz膮tku o co chodzi ????

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OVB-Frog
heh no powiem ci, 偶e si臋 ubawi艂em... Czy nie jest zastanawiaj膮ce, 偶e temat wa艂kuje si臋 od 2006 roku? Zarzucasz komu艣, 偶e namawiaj膮c kogo艣 na wsp贸艂prac臋 m贸wi si臋 o mo偶liwo艣ci zarabiania pieni臋dzy! OVB jak i inne firmy typu MLM nie jest w 偶aden spos贸b podobna do WO艢P, czy CARITAS !! Jakie jest twoje pierwsze pytanie na rozmowie kwalifikacyjnej w celu podj臋cia pracy?? -> co masz robi膰 i ZA ILE !!! No wi臋c uspok贸j si臋 i nie wkurzaj. A co do ZATAJENIA profilu dzia艂alno艣ci?? to co? na spotkaniu mia艂e艣 prezentacje materacy masuj膮cych? ko艂der antyalergicznych czy wibrator贸w do betonu?? a mo偶e pomyli艂e艣 sale??? loozik :) Pad艂y wcze艣niej zarzuty, 偶e wstydzimy si臋 marki OVB... nie rozumiem takich s膮d贸w u nas w dyrekcji 60% samochod贸w ma nalepki Powered by OVB i jako艣 nikt si臋 nie wstydzi :P nawet spinki do koszuli mam z logo OVB - ale szczerze - nie chce mi si臋 NIKOMU i NICZEGO udowadnia膰! to tak jak z wojskiem - opinia jest jedna ale najcz臋艣ciej opowiadaj膮 o wojsku tacy co to byli - RAZ i to na komisji wojskowej :) jak zwykle... Pozdrawiam gor膮co!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Rowelek
To teraz ja bym chciala napisa膰 swoje przemy艣lenia: 1. Fakt faktem pranie m贸zgu, ale nie ma si臋 co dziwi膰, jak w ka偶dej firmie. I ka偶dy to b臋dzie przerabia艂, nie ma co ukrywa膰. 2. Praca z lud藕mi - czy Ci si臋 uda, to zale偶y od nastroju klienta (tudzie偶 dobrej gatki). 3. Tak jak cz臋艣膰 z was pisa艂a: trzeba si臋 przy艂o偶y膰 do pracy i ju偶. A teraz mam pytanie do sta艂ych pracownik贸w tej偶e firmy: -czy nie czujecie, 偶e "naci膮gacie" ludzi na co艣, czego np. wcale nie chc膮?? (osobi艣cie nie mog艂abym pracowa膰 na tych zasadach)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 OVB-Frog
Witaj! Mnie raz zdarzy艂o si臋 mie膰 poczucie b艂臋du - 藕le dobra艂em rozk艂ad portfeli inwestycyjnych.... klient nie wiedzia艂 nawet, 偶e co艣 nie tak, ale szybko skorygowa艂em i jest ok.. To pocz膮tki i zawsze s膮 trudne szczeg贸lnie jak masz ma艂o wiedzy. Dlatego wa偶ne jest nie jak uczestnicy tego forum pisz膮 WCISKANIE CIEMNOTY, PRANIE M脫ZGU.. tylko rzetelna wiedza. No chyba, 偶e kto艣 podchodzi do sprawy jak hurtownik namiesza膰, sprzeda膰 maksymalnie du偶o produkt贸w, co艣 co nie koniecznie jest komu艣 potrzebne, zainkasowa膰 prowizj臋 i spierdzieli膰.. Zdarzaj膮 si臋 i tacy - pisa艂em o tym kilka post贸w wcze艣niej. WIEDZA z zakresu rynk贸w kapita艂owych, znajomo艣膰 OWU ka偶dego z produkt贸w, odrobina w艂asnej inwencji i zdolno艣ci powoduje, 偶e wszyscy s膮 zadowoleni. Dobry pracownik OVB ma pod opiek膮 od 50 do 150 klient贸w. Zawsze najci臋偶ej zdoby膰 zaufanie na pocz膮tku, ale potem regularne serwisy powoduj膮, 偶e kolejne pokolenia staj膮 si臋 klientami..... i tak dalej. Klient ma si臋 czu膰 bezpieczny. I nie tylko SPRZEDAJEMY ale r贸wnie偶 w imieniu za艂atwiamy wszystkie sprawy z aktualizacj膮 danych np. zmiana nazwiska, dowodu adresu.(dotyczy to od OFE po wszystkie towarzystwa, w kt贸rych klient ma produkty)... znowu si臋 rozpisa艂em :) jak wcze艣niej Pozdrawiam gor膮co

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nomy
Fakt , 偶e firma zaczyna艂a od sprzeda偶y garnk贸w i odkurzaczy nie powinien nikomu dawa膰 podstaw do bezpardonowej krytyki. Toyota te偶 zaczyna艂a od ma艂o znacz膮cych drobiazg贸w , a potem , jak wszyscy wiemy wyros艂a na pot臋g臋 motoryzacyjn膮. Nasi Dyrektorzy do dzi艣 wspominaja z sentymentem sprzedaz garnk贸w i odkurzaczy , kt贸re cho膰 by艂y cholernie drogie , do dzi艣 s艂u偶膮 klientom i s膮 nam z tego powodu bardzo wdzi臋czni. Dzi艣 mamy inny produkt i szczycimy si臋 nasz膮 innowacyjno艣ci膮.

Udost臋pnij ten post

Rynek finansowy to nie m贸j temat, ale po przejrzeniu kilku post贸w postanowi艂em napisa膰 par臋 s艂贸w. Tytu艂em pewnych wyja艣nie艅 pragn臋 zaznaczy膰, 偶e nie mam i nigdy nie mia艂em nic wsp贸lnego z OVB. Co wi臋cej, sam nie lubi臋 styka膰 si臋 z ich pracownikami. Ale czuj臋 偶e musz臋 wypowiedzie膰 si臋 w obronie pewnych rzeczy, opisywanych mi臋dzy innymi przez Wisnia185. Wypowiedziano zarzut - czemu wstydzicie si臋 swojej firmy, 偶e nie podajecie jej nazwy? Bior臋 na siebie 艣mia艂o艣膰 stwierdzi膰, 偶e si臋 nie wstydz膮, tylko s膮 zmuszeni "kr臋ci膰 i 艣ciemnia膰" poprzez g艂upot臋 i ignorancj臋 takich osobnik贸w jak przyk艂adowo Dr Jekul i jemu podobnych. A takich niestety jest wielkie mn贸stwo. Teraz do konkret贸w. Dzia艂alno艣膰 w MLM w du偶ym stopniu oparta jest o zaufanie i dlatego opinia o firmie czi jej wsp贸艂pracownikach jest istotna. I nie jest tajemnic膮, 偶e wi臋kszo艣膰 ludzi szuka informacji (w tym oczywi艣cie opinii) w internecie. Tacy gnoje jak Dr Jekul z nud贸w siedz膮 w sieci i wypisuj膮 r贸偶ne goowna o ludziach kt贸rych nie znaj膮, o firmach, o kt贸rych nie maj膮 bladego poj臋cia i tak dalej i tomu podobne. A taki Wisnia185 przeczyta og艂oszenie w necie czy gazecie og艂oszenie, zobaczy nazw臋 firmy czy nazwisko osoby i zaraz leci do komputera popatrzy膰 - kto i co tam o tym pisze? W tym akurat przypadku by艂o wszystko w porz膮dku - nie interesuje p. Wisnia185 tego typu praca i oczywi艣cie lepiej by艂oby, 偶eby od razu wiedzia艂 co i jak, 偶eby nie traci艂 czasu swojego i innych. Ale kto艣 inny, kogo tego typu dzia艂alno艣膰 mog艂aby zainteresowa膰 (ale nawet on sam o tym jeszcze nie wie), jak wejdzie na takie forum jak to, jak poczyta wypowiedzi niekt贸rych wprost m贸wi膮c durni贸w i ignorant贸w Dr jekul贸w, ale nie wie, 偶e s膮 to teksty w艂a艣nie nie ludzi powa偶nych i znaj膮cych si臋, tylko kretyn贸w, k艂amc贸w i po prostu gnoj贸w, to od razu zrezygnuje z pomys艂u p贸j艣cia i poznania szczeg贸艂贸w oferty. Zrobi sobie w ten spos贸b niesamowit膮 krzywd臋! Bo mo偶e w艂a艣nie straci najlepsz膮 okazj臋 swojego 偶ycia. Dlaczego tak twierdz臋? Bo sam z przera偶eniem czasami my艣l臋, 偶e m贸g艂bym nie p贸j艣膰 na spotkanie mojej pierwszej MLM-firmy i nie zainteresowa膰 si臋 tym biznesem. W贸wczas straci艂bym wszystko, co teraz mam dzi臋ki temu biznesowi. Ch艂贸d po plecach mi leci przy tej my艣li!!! W艂a艣nie dlatego ja sam prawie zawsze, przez internet daj膮c informacje o mo偶liwo艣ci wsp贸艂pracy, unikam wymieniania nazwy firmy czy jej produkt贸w. Nie chc臋 narazi膰 ludzi na o wiele wi臋ksze krzywdy ni偶 tylko utrat臋 kilkudziesi臋ciu minut na bezowocn膮 rozmow臋 kwalifikacyjn膮. Dopiero przy spotkaniu osobistym odkrywam wszystkie karty. I - prosz臋 mi uwierzy膰! - jestem super-hiper dumny z moje firmy i jej produkt贸w. Ch臋tnie ju偶 w og艂oszeniu wymieni艂bym nazw臋, ale ze wzgl臋du na dobro ludzi i sprawy - nie mog臋!

Udost臋pnij ten post

Jestem bardzo przeciwny wyci膮ganiu z nowicjuszy namiar贸w do rodziny i znajomych. Te偶 uwa偶am to za nieetyczne i w zasadzie bezperspektywne dla biznesu. Dlatego popieram krytyk臋 skierowan膮 do dzia艂aczy OVB. Ale nie mo偶na te偶 tych znajomych zostawi膰 ca艂kiem bez informacji, gdy偶 p贸藕niej mog膮 mie膰 pretensje, 偶e ich pomini臋to w dobrej, korzystnej sprawie. Mam na to mn贸stwo przyk艂ad贸w ze swojej dzia艂alno艣ci. Rozs膮dnym by艂oby POINFORMOWA膯 bliskich i przyjaci贸艂, 偶e zaczynam now膮 dzia艂alno艣膰, kt贸ra mi si臋 podoba i uwa偶am, 偶e jest bardzo korzystna. Decyzj臋, czy tym si臋 zainteresowa膰 czy nie, nale偶y zostawi膰 im samym.

Udost臋pnij ten post

Witam. Mia艂em ju偶 sobie darowa膰 wpisy odno艣nie OVB. Ale dzisiaj r臋ce mi opad艂y. Wcze艣niej opisa艂em swoje spostrze偶enia odno艣nie ca艂ej rozmowy kwalifikacyjnej i "dyrektora" z kt贸rym mia艂em przyjemno艣膰 rozmawia膰. Dzisiaj po raz drugi zadzwoni艂 do mnie. Po kr贸tkiej rozmowie telefonicznej powiadomi艂 mnie (w艂a艣ciwie po raz drugi), 偶e w艂a艣nie przeszed艂em pierwszy etap kwalifikacji :) Oczywi艣cie znowu nie powiedzia艂 mi, 偶e dzwoni z OVB. Powiedzia艂em mu, 偶e ju偶 mieli艣my obydwaj przyjemno艣膰 si臋 spotka膰 i nic z tego nie wysz艂o :) Faceta tak zamurowa艂o, 偶e si臋 roz艂膮czy艂 :) Ciekawe po kolejnej rozmowie zaznaczy艂 gdzie艣 sobie, 偶e nie jestem zainteresowany wsp贸艂prac膮... @Business Owner - piszesz, 偶e sam dzia艂asz w MLM i jeste艣 przeciwny mieszaniu rodziny czy znajomych nowego pracownika do interes贸w. W OVB to jest warunek konieczny, podstawa pracy u nich. Nie tylko facet z kt贸rym mia艂em rozmow臋 da艂 mi to do zrozumienia ale tak偶e pracownicy OVB na tym forum o tym m贸wi膮. Mnie to ca艂kowicie zrazi艂o do podj臋cia pracy. Czy nowicjusz po kilku godzinnym szkoleniu pozna na tyle dobrze produkty aby m贸c je sprzeda膰 rodzinie? Szczerze w to w膮tpi臋. B臋dzie si臋 stara艂 sprzeda膰 wszystko aby m贸c zosta膰 w firmie. Zupe艂nie inn膮 spraw膮 jest to, 偶e w OVB nie potrzebuj膮 偶adnego do艣wiadczenia, czy jakiejkolwiek wiedzy a tylko i wy艂膮cznie nowych kontakt贸w. Czyli de facto rodziny i znajomych... Ca艂a rozmowa kwalifikacyjna by艂a zupe艂nie odwrotna od wszystkich kt贸re mia艂em do tej pory. Zawsze to kandydat na okre艣lone stanowisko "sprzedaje" siebie, swoj膮 wiedz臋 czy umiej臋tno艣ci. Natomiast OVB sprzedaje siebie a od kandydata nie wymaga niczego, jedynie kontakt贸w... Co do opinii to nie jest jedyne forum o OVB. Informacji w sieci jest ca艂a masa od chyba tysi臋cy ludzi. Nie tylko by艂y pracownik贸w, potencjalnych pracownik贸w ale i od niezadowolonych klient贸w. Na tak膮 opini臋 trzeba by艂o ci臋偶ko pracowa膰 wiele lat... Zobacz jeszcze, nawet na tym forum postaw臋 pracownik贸w OVB. Pisz膮, 偶e nie bior膮 nikogo z ulicy. Po czym kto艣 na forum napisa艂, 偶e chce pracowa膰 w OVB a oni od razu chc膮 go skontaktowa膰 z jakim艣 dyrektorem. Oczywi艣cie nie znaj膮c tej osoby, nie widz膮c jej cv. Sami sobie zaprzeczaj膮...

Udost臋pnij ten post

"Ca艂a rozmowa kwalifikacyjna by艂a zupe艂nie odwrotna od wszystkich kt贸re mia艂em do tej pory. Zawsze to kandydat na okre艣lone stanowisko "sprzedaje" siebie, swoj膮 wiedz臋 czy umiej臋tno艣ci." To 偶e rozmowa ma zupe艂nie inny kontekst jest absolutnie normalne. W wielu MLM rzeczywi艣cie niema wi臋kszego znaczenia ani wykszta艂cenie ani dotychczasowe do艣wiadczenie zawodowe. OVB jednak - jak my艣l臋 - jest pewnym wyj膮tkiem. Ich towarem jest produkt finansowy i z pewno艣ci膮 wymaga okre艣lonej wiedzy do jego sprzeda偶y. Ja pracuj臋 z bardzo prostym produktem, wlewasz do zbiornika samochodu i je藕dzisz. Jaka tu wiedza jest potrzebna, prawda? Wracaj膮c do tak zwanej rozmowy kwalifikacyjnej, to w MLM mnie jako lidera zamiast wykszta艂cenia i do艣wiadczenia zawodowego osoby kandyduj膮cej, interesuje - czy ma plany finansowe na przysz艂o艣膰, marzenia, ambicje do ich osi膮gni臋cia, ch臋膰 si臋 uczy膰 nowych rzeczy, sk艂onno艣膰 do kontakt贸w z lud藕mi, og贸lne usposobienie do ludzi? Bo jak kto艣 pozjada艂 wszystkie rozumy 艣wiata, a jest biedny jak mysz ko艣cielna, nie potrafi do innego cz艂owieka kulturalnie si臋 odezwa膰, za szczyt ambicji ma browar przed telewizorem czy winko w parku na 艂aweczce, to niema szans w moim biznesie. Po co mam z takim si臋 boryka膰? :-D

Udost臋pnij ten post

Nie zgodz臋 si臋 z Tob膮 akurat w tej kwestii. Zgadzam si臋, 偶e je偶eli chodzi np o sprzeda偶 odkurzaczy wiedza czy do艣wiadczenie nie koniecznie s膮 potrzebne. Ale w wypadku instrument贸w finansowych, szczeg贸lnie d艂ugoletnich plan贸w inwestycyjnych czy oszcz臋dno艣ciowych ju偶 tak. Co z tego je偶eli kto艣 艂atwo nawi膮zuje kontakty czy ma dobr膮 prezencj臋 jak bez podstawowych umiej臋tno艣ci analitycznych czy nawet marginalnej wiedzy z zakresu finans贸w nie jest w stanie przeprowadzi膰 dobrej analizy. Co艣 tam mo偶e taka osoba zrobi膰, ale skutki tego w膮tpi臋 aby by艂y pozytywne. Szczeg贸lnie jak ju偶 wcze艣niej napisa艂em pierwszymi klientami OVB-owca b臋dzie rodzina czy znajomi. Szczerze m贸wi膮c, kto艣 bez wiedzy a bazuj膮c na zaufaniu jest w stanie przeprowadzi膰 analiz臋 ciotce czy wujkowi. Ale co z tego wyniknie? Przecie偶 kilkugodzinne szkolenie nie wystarczy... Szczeg贸lnie, 偶e na rozmowie kwalifikacyjnej nie s膮 sprawdzane zdolno艣ci analityczne. W艂a艣ciwie jedyna rzecz opr贸cz kontakt贸w na jak膮 zwracaj膮 uwag臋 do prezencja w garniturze...

Udost臋pnij ten post

M贸wi膮c og贸lnie - uwa偶am 偶e niepotrzebnie kierownictwo OVB zastosowa艂o w swojej dzia艂alno艣ci system MLM. Po pierwsze - idealnie jest, kiedy produkt w MLM jest zu偶ywalny i to szybko. Po drugie - musi by膰 prosty na tyle, 偶eby przys艂owiowa pani Genia mog艂a go promowa膰. I po trzecie - takie oszcz臋dzanie, czy jak tam oni przedstawiaj膮 sw贸j plan, jest ma艂o korzystne. Kr贸tko m贸wi膮c - do MLM si臋 nie nadaje!

Udost臋pnij ten post

"ups a jak Pan to robi? po co panu tyle kasy?" Jak to robi臋, to musz臋 osobno opowiedzie膰. Nic nielegalnego, ale to nie jest rozmowa na forum. Je艣li jeste艣 pe艂noletnia, to zapraszam na on-line spotkanie, gdzie o tym opowiadam zainteresowanym. A po co mi tyle kasy? Uwierz, to wcale nie jest du偶o! Jak si臋 ma rodzin臋 i chc臋 da膰 im godne 偶ycie, to jest to tak sobie. No mo偶e rzek艂bym normalnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Znajomi
Mam takie pytania odno艣nie tematu znajomych i robienia im sprzeda偶y. Po pierwsze z tego co wiem to w OVB, wygl膮da to tak, 偶e najpierw nowy pracownik robi analiz臋 potrzeb ze znajomym, a sprzeda偶 i doradztwo prowadzi jego prze艂o偶ony, kt贸ry ju偶 zna si臋 na rzeczy ( przynajmniej teoretycznie). Po drugie je艣li chodzi o pocz膮tek pracy to chyba w ka偶dym MLM-ie zaczyna si臋 od rozm贸w z osobami kt贸re si臋 zna? Bo jak to sobie wyobra偶anie, przychodzi do OVB pracownik, kt贸ry jest zielony i dopiero zaczyna szkolenia... Wy wys艂aliby艣cie go do obcych klient贸w czy kazali si臋 szkoli膰 i nie zarabia膰 przez pierwsze p贸艂 roku zanim nauczy si臋 przynajmniej podstaw ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Do wi艣ni
Hej Pisa艂e艣, 偶e masz du偶o wiedzy teoretycznej, 偶e uczy艂e艣 si臋 na renomowanej uczelni i mia艂e艣 praktyki w presti偶owych instytucjach. Powiedz mi skoro jeste艣 taki dobry dlaczego sam nie inwestujesz i nie zarabiasz du偶o pieni臋dzy? Albo popatrz na wyk艂adowc贸w na uczelniach, czemu tylko niekt贸rzy z nich maj膮 w艂asne firmy, inwestuj膮 i zarabiaj膮 konkretne pieni膮dze? Natomiast masz racj臋 w OVB, jest sporo niewykszta艂conych ludzi... ale skoro kole艣 po AWF mo偶e by膰 dyrektorem i zarabia膰 100 000, a do tego prowadzi膰 go艣cinnie wyk艂ady na uczelniach to chyba znaczy, 偶e mo偶na naby膰 wiedz臋 na szkoleniach i w praktyce.

Udost臋pnij ten post