Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 krakrakarkrakra

chce umiec zrobic szpagat!!!

Polecane posty

Go艣膰 azunia1
Powiem jedno osoba kt贸ra ma nie rosciagniete kosci nie zrobi za nic szpagatu a osoba rosciagnieta zrobi podac przyk艂ad moja kolezanka chodzi od 4 lat na akrobatyke i sie 2 lata uczy艂a szpagatu a ja 3 dni wiec jaki z tego mora艂 ze mam rosciagniete kosci PS trening czyni mistrza

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Moni_A
pliss zalozylam sie z bratem ze do konca stycznia 2008 zrobie szpagat bardzo prosze o konkretne wskazowki tu lub na gg 9205842 prosze chcem sie nauczyc szpagatu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiunia
Tez chce uemic ronbic szpagat ale neiw eim jakie cw na rozciaganie ktos moze pomoze prosze ???? kasiunia.kochana@vp.pl odpisywac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kasiunia
m贸j brat tez powiedzia艂 ze nie zrobie!! jak mam go sie nauczyc pisac 7477348

Udost臋pnij ten post

膯wiczenia na pierwszej stronce s膮 dosy膰 ciekawe. Przede wszystkim porz膮dna rozgrzewka, wymachy n贸g w ty艂 i na boki, sk艂ony, wykrok kolanem ugi臋tym 90 st. (bardzo dobre 膰wiczenie). Poza tym schodzenie do szpagatu coraz ni偶ej (ale z umiarem!!!). Fotka mojego szpagatu: http://www.photoblog.pl/theblueangels/9963655 Pozdrawiam. Piszcie, a ch臋tnie pomog臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 pati艅ka
umiem zrobic szpagat w wzd艂贸偶 ale nie umiem w sze偶 pom贸偶cie

Udost臋pnij ten post

Pati艅ka - nie pozostaje Ci nic innego jak si臋 rozci膮ga膰 i jeszcze raz rozci膮ga膰!! Szpagat turecki (bo chyba o ten Ci chodzi) wymaga wi臋kszego rozci膮gni臋cia ni偶 francuski. Polecam 膰wiczenia izometryczne oraz rozjazdy na boki. Ponadto pom贸c mo偶e siad p艂otkarski, motylek. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olnak
Ja nie umiem robi膰 szpagat ale umiem dotkn膮膰 stopami czo艂a i ci膮gle nie daje rady prosz臋 pom贸偶cie to m贸j e-mail olawojtynek@o2.onet.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olnak
to znowu ja pomy艂ka m贸j e-mail to olawojtynek1@o2.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moni_A
chce umiec szpagat!!!! plisssss pomozcie co mam zrobic zeby szpagat zrobic w conajmiej trzy tygodnie prosze!~!!! dostawalam juz wiele cwiczen ale zadne mi nie pomoga moje gg:9205842 piszcie tu lub na gg plissssssssssssssssssssssssssss!!!!!!!!!!!!!!!!1111 naprawde!!! to moje marzenie piszcie!!!!!!!!!!!!!!!11

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moni_A
lilka napisz co musze zrobic by go umiec(szpagat)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monia.
Ja dzia艂am wed艂ug tego planu. 1. ROZGRZEWKA Przed przyst膮pieniem do 膰wicze艅 w艂a艣ciwych - rozci膮gaj膮cych nale偶y dok艂adnie rozgrza膰 mi臋艣nie!!! Rozgrzewka jest kluczowym elementem we wszelakim treningu a szczeg贸lnie przy rozci膮ganiu. Tak wi臋c zabieramy si臋 za rozgrzewk臋: - Stajesz w rozkroku, nogi mniej wi臋cej na szeroko艣膰 bark贸w. Wykonujesz kr膮偶enia biodrami w jedn膮 i drug膮 stron臋. - Nast臋pnie z艂膮czasz stopy i kolana i wykonujesz kr膮偶enia kolanami, a na koniec stawami skokowymi (palce i poduszki stopy dotykaj膮 pod艂ogi i kr臋cimy stopami). - Dla dobrego rozgrzania najlepiej pobiega膰 w miejscu przez oko艂o 3 minuty wykonuj膮c naprzemiennie skip A i B (raz kolana wysoko a raz pi臋ty dotykaj膮 po艣ladk贸w). Jednak nie ma tutaj sztywnej formy i biega膰 mo偶esz jak tylko chcesz, wa偶ne, 偶eby trwa艂o 3 minuty ci膮g艂ego poruszania. - Teraz 3 minuty pajacyk贸w. Jeszcze 20 przysiad贸w i rozgrzewka zrobiona. 2. ROZCI膭GANIE - Wykrok nog膮 ugi臋t膮 w kolanie (kolano ugi臋te pod k膮tem prostym) stopa nogi prostej po艂o偶ona prostopadle do pod艂o偶a (poduszk膮 stopy dotykamy pod艂ogi). Trzymamy ok. 20 sekund. - To samo druga noga. Powtarzamy 3 razy na ka偶d膮 nog臋. - To samo z t膮 r贸偶nic膮, 偶e noga prosta jest teraz skr臋cona i stopa opiera si臋 na wewn臋trznej cz臋艣ci. - Teraz noga prosta opiera si臋 na pi臋cie. rozciagania izometrycznego - 10 przysiad贸w (dogrzanie mi臋艣ni). - stajesz w lekkim rozkroku, wyci膮gasz r臋ce do g贸ry i robisz sk艂on w bok. Wa偶ne jest, aby nie pochyla膰 si臋 do przodu ani do ty艂u. Po kilkunastu sekundach robisz sk艂on w drug膮 stron臋, i tak kilka razy. Powiniene艣 poczu膰 jak rozci膮gaj膮 si臋 mi臋艣nie z boku tu艂owia i od wewn臋trznej strony ud. - stajesz w szerokim rozkroku, pochylasz tu艂贸w do przodu opieraj膮c d艂onie na pod艂odze. Wyci膮gasz proste r臋ce jak najdalej do przodu i jednocze艣nie pchasz biodra do ty艂u. Zadbaj, aby plecy by艂y proste (nie garb si臋!) 膯wiczenie to mo偶na troch臋 zmieni膰 dodaj膮c pompki. Pozycja jak wy偶ej, potem uginasz ramiona, prostujesz jednocze艣nie wypychaj膮c biodra w ty艂. Wszystko oczywi艣cie bez po艣piechu i bez szarpania, ani forsowania mi臋艣ni. Efekty b臋d膮 przychodzi膰 stopniowo, a po艣piech mo偶e tylko doprowadzi膰 do kontuzji - Si膮d藕 na ziemi, z艂膮cz stopy razem, kolana na zewn膮trz, dociskaj kolana w kierunku pod艂ogi. Powoli i stopniowo, coraz ni偶ej, wytrzymaj w najni偶szej pozycji 10 sekund, rozlu藕nij nogi i powt贸rz 膰wiczenie 3x. - 20 przysiad贸w (teraz trzeba przygotowa膰 mi臋艣nie i 艣ci臋gna do naprawd臋 ci臋偶kiej pracy). - Przechodzimy to rozci膮gania dynamicznego: oprzyj r臋k臋 o st贸艂 lub krzes艂o i wykonuj wymachy nogi na boki 20 razy, zmie艅 nog臋. - Teraz do przodu - 20 razy, zmiana nogi. Powt贸rz seri臋 3 razy. - Rozlu藕niamy mi臋艣nie wykonuj膮c skr臋ty bioder (jak na pocz膮tku). - Przechodzimy do 膰wiczenia prowadz膮cego do szpagatu bocznego, spokojnie rozje偶d偶asz nogi na boki, powoli i z umiarem. Nie chodzi tu o to, 偶eby by艂o jak najszerzej bo to 膰wiczenie izometryczne i polega na napinaniu mi臋艣ni. napinasz mi臋艣nie tak jakby艣 chcia艂(a) zw臋zi膰 nogi (nogi pozostaj膮 w tej samej pozycji), czyli izometrycznie 艣ciskasz uda ale nie poruszaj膮c nogami. Je艣li czujesz mi臋艣nie to dobrze, wytrzymaj tak 20 sekund. - Teraz trzeba rozlu藕ni膰 nogi. Najlepiej nadaje si臋 do tego kr膮偶enie bioder. Przerwa ta ma trwa膰 20 sekund. - Teraz rozje偶d偶asz nogi maksymalnie na bok Kiedy ju偶 poczujesz maksymalny naci膮g i wyra藕ny b贸l (ale nie za mocny!!!), si膮d藕 na ty艂ku i spokojnie wykonuj sk艂ony do lewej nogi, prawej i do przodu. Ma to trwa膰 oko艂o 20 sekund, po czym rozlu藕niasz mi臋艣nie. - Wstajemy, wykonujemy kr膮偶enia biodrami dla rozlu藕nienia 艣ci臋gien. - Powtarzamy serie 3x pocz膮wszy od lekkiego rozkroku i 膰wiczenia izometrycznego 20 sekund, rozlu藕nienie 20 sekund i maksymalny naci膮g 20 sekund. Czas 膰wiczenia mo偶na wyd艂u偶y膰 wraz ze wzrostem zaawansowania. 3. ROZLU殴NIENIE - Kr膮偶enia biodrami, kolanami i stawami skokowymi. - Sta艅 naturalnie, nogi na szeroko艣膰 bark贸w, pochyl si臋 do przodu i staraj si臋 dotkn膮膰 d艂o艅mi pod艂o偶a (dla zaawansowanych - g艂ow膮 dotknij kolan). R贸b to 膰wiczenie spokojnie i powoli, to ju偶 rozlu藕nienie ale i doci膮gni臋cie mi臋sni ud i podudzi. - Wykonuj teraz spokojne kr膮偶enia uniesion膮 i zgi臋t膮 w kolanie nog膮 zataczaj膮c kr膮g od wewn膮trz do zewn膮trz ( na bok). To samo druga noga. - Uspok贸j oddech, my艣l o rozci膮gni臋tych 艣ci臋gnach i mi臋艣niach, bo tylko 艣wiadomo艣膰 prowadzi do efekt贸w! - Nastaw si臋 pokonanie kolejnych barier na nast臋pnym treningu, b膮d藕 systematyczny, cierpliwy i my艣l pozytywnie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martorrr
jak

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 martorrr_20bjj
Witam all!!! Mam 20 lat i trenuj臋 od pewnego czasu BJJ... ale nie stety nie potrafi臋 wysokich wykop贸w;/ a do tego potrzebna jest umiej臋tno艣膰 szpagatu!!! Prosz臋 jak kto艣 si臋 zna to pisa膰 na maila albo moje gg 4758303!!! Bed臋 OGROMNIE WDZIECZNA za wskaz贸wki;D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dzynka
jak sie nauczyc robi膰 szpagat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ameczka89
hejo x* !!! i co jak tam szpagat?? u mnie spoko ale mam 1 problem.... bo jak ja robie szpagat to mi sie krzywi kolano i nie wychodzi .... =/ nie wiem co mam zrobi膰 ,aby noga mi sie nie skrzywia艂a =( pomocy !! piszcie na gg : 211706 !!! z g贸ry thx !!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jakies inne sposoby
hej dziewczyny jak sie jest mlodym niskim i nieumi臋snionym to nie sztuka nauczyc sie w krotkim czasie szpagatu!!! Im sie jest starszym wyzszym i im sie ma wiecej miesni tym jest to trudniejsze, wiem bo naczytalam sie tego na roznych stronach! ja jak mialam 10 lat to tez umialam szpagat! potem jednak nie trenowlam go dalej. Dzis mam 16 lat jestem wysoka mam umiesnione nogi bo tancze i plywam - i szpagatu nie zrobie! a kiedys to bylo takie proste...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Alishia **
Ja niedawno umia艂am robi膰 szpagat ale niestety p贸藕niej mia艂am kontuzje ;/ i przesta艂am 膰wiczy膰 i si臋 rozci膮ga膰 ;P teraz jeszcze mam z tym k艂opot bo bardzo chcia艂abym robi膰 szpagat ale niestety noga boli ;))((i nie mo偶na ;)Ja tam nawet nie wiem jak dosz艂am do zrobienia tego szpagatu ;D Po prostu tylko niekiedy si臋 rozci膮ga艂am a umia艂am zrobi膰 ;P teraz wielka szkoda 偶e nie mog臋 ;P ;(( i bardzo 偶a艂uje ;P bo lubi臋 to robi膰 :PP

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moni_A
czy jak sie umie juz troche stac na rekach czy to pomaga choc troche w uzyskaniu szpagatu?/prosze o odpowiedz. PS. umiem tez mostek i gwiazd臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Moni_A
hej dziewczeta!!!!! umiem:gwiazde,fikolka i mostek ale ze szpagatem se nie radze.jak go zrobic??/pomozcie piszcie na moje gg 9205842. potrzebuje waszej pomocy!! musze umiec szpagat ucze sie jeszcze stania na rekach!! ale szpagat jest najwazniejszy prosze o wskazowki. jak najszybciej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 *Lili*
Hejka! w艂a艣nie odkry艂am wasz temacik i postanowi艂am spr贸bowac :) og贸lnie od dzieci艅stwa jestem bardzo gibka- nie wiem czemu bo nigdy nie by艂am specjalnie wysportowana :) umiem wygina膰 si臋 na wszystkie strony, np: za艂o偶臋 nog臋 za g艂ow臋 w pozycji siedz膮cej sk艂on do ziemi z wyprostowanymi kolanami- umiem nie tylko dotkn膮c palcami ziemi, ale wr臋cz po艂o偶yc d艂onie ca艂膮 powierzchni膮 na pod艂odze, ugi膮膰 je w 艂okciach i sta膰 w takiej pozycji d艂u偶szy czas- pewnie mog艂abym nawet stac tak z godzin臋, ale jest to bardzo niewygodne dla g艂owy- trzyma膰 j膮 tak pochylon膮, bo po jakim艣 czasie strasznie szumi w uszach :) :) szpagaty nigdy mnie nie interesowa艂y, ale chyba spr贸buj臋, raczej powinno mi si臋 udac? ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kOcIaRa*
PROSZE O WSKAZOWKI DO UZYSKANIA SZPAGATU!WYZNACZYLAM SOBIE TERMIN NA CZAS ZROBIENIA GO I TO JEST 31 STYCZEN NIE ZMIENIE TEGO POMOZCIE MI GO ZROBIC BYLABYM URADOWANA GDYBY UDAWALO MI SIE BEZ PROBLEMU ZROBIC DWA(DAMSKI I MESKI) NAJBARDZIEJ ALEZY MI NA DAMSKIM PROSZE POMOZCIE MOJE GG 9205842 PROSZE JAK NAJSZYBCIEJ O WSKAZOWKI

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kOcIaRa*
JA JUZ DUZO RAZY CWICZYLAM TE CWICZENIA NA ATRONIE WIZAZ I TROCHE POMOGLY PEWNIE POMOGA JESZCZE ....ALE PEWNIE NIE ZNACZY NAPEWNO:) PROSZE O WSKAZOWKI JESLI KTOS CHCE MOGE TEZ UDZIELIC BO MAM ICH BARDZO DUZO:):) MOJE GG TO 9205842 POZDRO:):)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Instruktor Tanca-Ania
Dziewczyny!!! Mozecie nauczyc sie szpagatu w 1 dzien! Piszcie na m贸j nr.gg a udziele wam jak najwi臋cej porad zwiazanych ze szpagatem! :-)) nr.gg: 9034922

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 na100latka
W jeden dzien?? Ciekawe..A co z mi臋艣niami??W jeden dzie艅 chyba nie zd膮偶膮 si臋 ro艣ci膮gn膮c..BzduRa....:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 BezkOszulkOwa_
Dzi臋kuj臋 ci Dronia za porad臋 napweno skorzystam..:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Becha
uff..nie jest tak 艂awto...ale bedzie sie ciwczy艂oo:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 RoZcIaGnIeTa
hEj WaM ! SZCZERZE M脫WI膭C TO NIE JESTEM PRZEKONANA 呕E W JEDEN DZIE艃 MO呕NA UMIE膯 SZPAGAT MUSIA艁OBY KOMU艢 MA艁OBRAKOWA膯 TO WTEDY CO艢 MO呕E BY SIE DA艁O ZROBI膯.... SAMA SIE DU呕O ROZCIAGAM DO SZPAGATU BO BRAKUJE MI KILKU CM MO呕E Z 10 ALE SIE NIE PODDAJE CHODZ NIE KT脫RE 膯WICZENIA DAJA W KO艢膯 :):):) ALE WTEDY CZYJE ZE SIE ZBLI呕AM DO CELU .... JE艢LI CHCIA艁YBY艢CIE JAKIE艢 WSKAZ脫WKI PISZCIE GG11148985

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 aanniiaaaaaaa
Siemka. Moja sytuacja wygl膮da nast臋puj膮co:kiedy by艂am m艂odsza(jakie艣 5 lat temu) szpagat umia艂am zrobi膰 bez rozgrzewki. P贸藕niej przesta艂am si臋 rozci膮ga膰(teraz tego 偶a艂uj臋) A niedawno zacz臋艂am na nowo. Pierwszego dnia brakowa艂o mi jakich艣 15 cm. Nast臋pnego by艂o gorzej, ale po kilku dniach z powrotem ok. No, mog艂abym sobie tak 膰wiczy膰 powoli i spokojnie, ale...za dwa dni mam wyst臋p. I MUSZ臉 tam zrobi膰 szpagat. My艣licie, 偶e s膮 jakie艣 szanse? Pozdrawiam serdecznie

Udost臋pnij ten post