Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Dori80

wodonercze wrodzone

Polecane posty

Go艣膰 alex_821
do Kiwaczek80 - ten dren to nic innego jak nefrostomia, wprowadzaja za pomoc膮 d艂ugiej ig艂y do nerki dren, kt贸ry na zewn膮trz jest zako艅czony rurk膮, dzi臋ki kt贸rej odp艂ywa z nerki mocz do woreczka. sam zabieg jest ma艂o przyjemny, bo u mnie chyba jeszcze nie dzia艂a艂o znieczulenie i wszystko czu艂am :/ ale juz po samym wprowadzeniu wcale tego nie czu膰 w ciele, trzeba tylko uwa偶a膰 zeby przez przypadek nie wyrwa膰 :) ja w艂a艣nie mia艂am ten zabieg robiony tydzie艅 temu i wodonercze znika :) bardzo du偶o moczu jest odprowadzane :) nawet chyba wi臋cej ni偶 w siebie wlewam ;) ma艂o komfortowe jest p贸藕niej to chodzenie z woreczkiem, ale i to da si臋 prze偶y膰 :) trzymam kciuki, wszystko b臋dzie ok ;)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Karrr_olina
witam wszystkich jestem 艣wie偶utko po operacji:)nawet jeszcze leze w szpitalu ale to chyba ostatni dzie艅...mia艂am usuni臋te przew臋偶enie moczowodu przy miedniczce metada laparoskopowa...jesli macie jakies pytania to chetnie odpowiem...jednego nie wiem..to czy wyciaganie drenu boli...??bo czeka mnie to jutro..:) pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arrek77
Wyj臋cie drenu nie boli :) 4 lata po operacji, miesi膮c w szpitali ( spore powik艂ania ) opisz臋 to z czasem

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Karrr_olina
w艂asnie sie przekonalam ze nic to nie boli...:)naprawde...wyciagneli mi wszystkie szwy i dren i dzis spadam do domu...mam dziurke w brzuchu ale tak niby ma byc:P pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 220V
te偶 mia艂am wodonercze wrodzone i przez 10 lat o nim nie wiedzia艂am by艂o ju偶 za p贸藕no i usuni臋to mi trzeci膮 nerk臋 wraz z dolnym kielichem drugiej nerki i tym oto sposobem zosta艂am z jedn膮 lewa nerk膮 i niewielkim fragmentem prawej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
chyba nie ma takiej osoby ktora by mogla nam pomuc;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
jestem rok po operacj wodonercza milam zalozony cewnik pigital ma go do tej pory skonsultowalm sie z drugim lekarzem powiedzial ze moga byc problemy przy wyjeciu boje sie;/ czy wiecie cos na ten temat ???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
karrr zycze ci szybkigo powrotu do zdrowia ja po operacj goraczkowalam 3 tygodnie tylko u mnie doprowadzili do zakarzenia malo co sie nie skonczylo sepsa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magd-a50
Czy kto艣 mia艂 przyp臋cherzowe zw臋偶enie moczowodu? Czy jest jaki艣 skuteczny spos贸b na pozbycie si臋 tej przypad艂o艣ci?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
moje ukm jet miedniczki 5 cm kielichow2cm wielkosc nerki 12cm czy ktos wie czy to dobrze czy zle prosze odp

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Karrr_olina
hej napiszcie cos o cewniku JJ...czy czuliscie jakis dyskonfort w zwiazku z tym cewnikiem...???jak wyciaganie???bo ja go mam i moim zdaniem czuc go bardzo...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
cewnik J.J JA MAM JUZ ROK CZSU NIE CZULAM GO AZ DO PEWNEGO CZASU TERAZ ZACZELY SIE PROBLEMY BO ZA DLOGO GO MAM A KIEDY MAJA CI GO WYCIAGAC

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
JA TO DZIS ZALUJE ZE PODALAM SIE OPERACJ W MOJM MIESCIE MOGLAM IECHAC DO KATOWIC LUB DO BYDDGOSZCZY NIGDY NIE MIALAM TAKICH ZLYCH WYNIKOW PRZED OPERACJA JAK MAM TERAZ PO OPERACJ MODLE SI DO BOGA ZEBY BYLO WSZYSTKO WPORZADKU BO MAM WSPANIALE DZIECI A ONI CZUJA I WIDZA JAK JA SIE MECZE

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Karrr_olina
ja mam go na 7 tygodni, a operowana by艂am w szpitalu w ko艣cierznie i serdecznie wszystkim polecam ten szpital!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koty kingi
to naprawde masz chyba dobrego lekarz bo moj chcial wyjmowc cewnik i nowy wsadzac udalam sie do drogiego specjalisty w inym miescie i wpiatek jade na wyjecie cewnika boje sie bo moga byc komplikacje bo za dlogo sedzi cewnik rok czasu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
dori80 jezeli mam ukm 3 stopnia to konieczna jest operacja lekarz powiedzial ze tak a ja boje sie na nowo to przechodzic w tamtym roku juz jedno mialam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
prosze o pomoc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magd-a50
Do kotki kingi - A jaka jest przyczyna tego poszerzenia ukm? Jaki zabieg mia艂a艣 robiony i jaki teraz Ci proponuj膮?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
mialam operacje otwarta i te raz tez ma taka sama byc bo w mojm wjewodztwie nie robia laparaskopowo ajezeli znow sie nie uda?samej operacj sie nie boje tylko tego bol po operacj i ze znowu bede miala jakies komplikacje po zabiegu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
to jest wada wrodzona zostala wykrta w zeszlym roku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magd-a50
Czy to by艂o zw臋偶enie podmiedniczkowe moczowodu czy inne np. przy p臋cherzu? Czy po pierwszej operacji stan cho膰 na jaki艣 czas si臋 poprawi艂, czy od razu okaza艂o sie, 偶e zabieg nie przyni贸s艂 efektu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
to zwerzenie podmiedniczkowe stan najpierw sie po prawil bylo okpuzniej zaczely sie bole nerki lekarz do ktorego chodzilam powiedzial ze bole moga byc przez cewnik ale zdecydowalamsie pojechac dalej i okazalo sie ze cewnik powinien byc wyjty po 6 tygodniach po operacj a cewnik siedzial rok po zrobieniu usg okazalo sie ze trzeba znow operowac jade jutro na kontrol i na ustalenie kiedy bedzie operacja boje sie znow to przechodzic

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 atena76t
Witam! Ju偶 kiedy艣 do Was pisa艂am, ale temat musia艂am odwlec w czasie i teraz wracam. Mam wodonercze wrodzone - zw臋偶enie podmiedniczkowe. Mia艂a zrobion膮 urografi臋 i renoscyntygrafi臋. Lewa nerka ok i uropatia zaporowa nieca艂kowita prawej nerki (ukm poszerzony odpycha kor臋 na obw贸d). Miewam b贸le plec贸w, nie mia艂am infekcji dr贸g moczowych z wyj膮tkiem ci膮偶y. W艂a艣nie w ci膮偶y dowiedzia艂am si臋, 偶e mam wad臋. Lekarze widz膮 tylko operacj臋 tradycyjn膮. Czy to konieczne? Co o tym s膮dzicie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 magd-a50
Atena! Trudno doradza膰 w kwestii czy zabieg jest konieczny. Ka偶da z nas zmaga si臋 z takim, b膮d偶 podobnym problemem i wiadomo, 偶e ka偶da z nas chcia艂by uslysze膰, 偶e operacja nie jest konieczna, a lekarze wiadomo, m贸wi膮 zazwyczaj - " to nie jest normalny stan, os艂abia to funkcje nerki, trzeba to operowa膰". Tak przynajmniej m贸wi m贸j lekarz. Ja te偶 nie mam infekcji i objawy b贸lowe takie, 偶e da si臋 z tym funkcjonowa膰 i te偶 bardzo chcia艂abym us艂ysze膰 - taka Pani uroda, mo偶na z tym 偶y膰. My艣l臋, 偶e przed podj臋ciem decyzji o zabiegu powinna艣 skonsultowa膰 to z inyym jeszcze lekarzem lub lekarzami i sama podj膮膰 decyzj臋, kt贸ra wyda Ci si臋 najlepsza z mo偶liwych. Mo偶na chyba t臋 wad臋 pr贸bowa膰 korygowa膰 laparoskopowo lub tradycyjnie. Nie wiadomo, kt贸ry wariant w Twoim przypadku zaleca艂by lekarz, i kt贸ry da艂by dobry rezultat. Nie pociesz臋 Ci臋, je艣li napisz臋, ze nie zawsze zabieg daje dobry rezultat, ale jesli czyta艂a艣 ca艂y w膮tek, to o tym wiesz. Nie oznacza jednak, 偶e tak by膰 nie mo偶e. Pytasz, czy to konieczne - lekarze twierdz膮, 偶e szkodzi to pracy nerki i 偶e nie ma innego leczenia z tym wypadku jak leczenie operacyjne. My艣l臋, 偶e powinna艣 jeszcze zasi臋gn膮膰 rady innego, dobrego specjalisty i podj膮膰 stosown膮 decyzj臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 atena76t
Bij臋 si臋 z my艣lami a czas ucieka. To powiedzcie czy dlugo dochodzi si臋 po operacji i jaki czas po mo偶na smia艂o i艣膰 do pracy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 atena76t
I jeszcze prosi艂abym o namiary na dobrego specjalist臋 z 艁odzi, Warszawy lub okolic.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
do ateny76t to zalerzy jaka operacja czy otwarta czy laparoskopowa ja maialam otwarta to dlurzy czas dochodzilam

Udost臋pnij ten post

Witam Dawno tu nie zagl膮da艂am bo troch臋 sobie poleza艂am w szpitalach. Jak wcze艣niej pisa艂am wykryto u mnie wodonercze kt贸re powsta艂o w wyniku zw臋偶enia oby dw贸ch moczowod贸w w okolicach p臋cherza co spowodowa艂o poszerzenie UKM i niszczenie nerek. Jestem teraz miesi膮c po operacji kt贸ra by艂a konieczna i bardzo pilna. Mia艂am robiona operacje otwarta przeszczepiania moczowod贸w oraz ich zw臋偶ania. Leczy艂am si臋 w szpitalu w katowicach i jestem bardzo zadowolona Dzi艣 czuje si臋 dobrze czasem jedynie poszczypuje mnie z prawej strony, i wg zwyk艂ych badan usg jest ju偶 znaczna poprawa, ale czas poka偶e co dalej... Jezeli kto艣 chce si臋 dowiedzie膰 wiecej na temat ca艂ej operacji i leczenia pooperacyjnego to pisac :) do magd-a50 operacja fachowo nazywa sie przeszczepienie moczowod贸w a nie przeszczep :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kotki kingi
czesc wam ja mialam miec droga operacje otwarta na zwerzenie miedniczkowe ale nie moga operowac bo mam astme i narkoze mialam nie dawno i jest ryzyko i zaluje tego ze nie zgodzilam sie na operacje w katowicach moze dzis bym nie bylo zadnych komplikacj te raz bardzo zaluje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Diagnoza_Urologiczna
Mam wielki problem, prosz臋 o pomoc. Problem z nerkami zacz膮l si臋 ok. 1984 roku, kiedy to szukaj膮c przyczyny b贸lu, na RTG i USG wyszed艂 ok. 1 cm kamie艅 w prawej nerce. Nie chcia艂 si臋 on rozpu艣ci膰 ani rozbi膰, wi臋c po latach b贸lu w ko艅cu 1993 uda艂o mi go pozby膰 operacj膮 PCNL. Mialam spokoju 15 lat. W marcu 2008 zacz臋艂a mnie znow bole膰 prawa nerka, ale troche inaczej. Przedtem by艂y to bardzo silne ataki trwaj膮ce ok. 2dni potem przerwa i znowu atak. Teraz bola艂o jakby w tym samym miejscu , ale znacznie mniej i nie w formie atak贸w lecz b贸lem ci膮g艂ym. W lutym 2009 zrobi艂am urografi臋 – opis by艂 偶e kamieni nie znaleziono a nerki obni偶one, prawa bardziej. Po jej obejrzeniu jeden doktor powiedzia艂, 偶e s膮 obustronne przeszkody w odp艂ywie do moczowod贸w i kontrola za p贸艂 roku. Napisa艂, 偶e leczenia w poradni specjalistycznej nie wymagam, ale powiedzia艂 mi, 偶e je艣li dostan臋 temperatur臋 i drgawki, to mam si臋 zg艂osi膰 na S.O.R. i b臋d臋 odrazu operowana. Poniewa偶 w艂a艣ciwie to nie wiedzia艂am, co mam robi膰 a nerka bola艂a mnie nadal, wi臋c posz艂am z tymi samymi zdj臋ciami do drugiego doktora, kt贸ry da艂 mi skierowanie do szpitala na operacje plastyczn膮 Andersona Hynesa odci臋cia cz臋艣ci miedniczki i moczowodu z rozpoznaniem wodonercza po stronie prawej. Poniewa偶 ta operacja jest ci臋偶ka i nie zawsze si臋 udaje, wi臋c posz艂am z tymi samymi zdj臋ciami do trzeciego doktora, kt贸ry powiedzia艂 偶e nie ma przeszkody w odp艂ywie, miedniczka jest ma艂o powiekszona, nie ma wodonercza, wi臋c do takiej jw. operacji nie ma wskaza艅. Powiedzia艂, 偶e nerka jest obni偶ona i to mo偶e bole膰, ale odchodzi si臋 obecnie od podwieszania nerek, wi臋c takiej operacji nie poleca. Nerka mnie boli nadal tak samo, wi臋c je艣li kto艣 zna dobrego lekarza, b膮d藕 klinike godn膮 polecenia (r贸wnie偶 ze wzgl臋du na trafn膮 diagnostyk臋) to bardzo prosz臋 o pomoc.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰