Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

Transllate i kogo ja tu widze:) a jednak mialam razcje ty jesteś z tej stronki:0 i widzisz twoje ataki na nic sie zdały nadal tu jestem i mam się dobrze:) pozdrawiam

Beatrycze od wysokiej temperatury mózg się kurczy - choć kto wie - może czarownice - wróżki tak mają !

\" Gdy ty wejdziesz do kraju, który ci daje Pan, Bóg twój, nie ucz się popełniania tych samych obrzydliwości jak tamte narody. Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza. Dochowasz pełnej wierności Panu, Bogu swemu. Te narody bowiem, które ty wydziedziczysz, słuchały wróżbitów i wywołujących umarłych. Lecz tobie nie pozwala na to Pan, Bóg twój.\" /Pwt 18,9-14/ \"Nie będziecie się zwracać do wywołujących duchy ani do wróżbitów. Nie będziecie zasięgać ich rady, aby nie splugawić się przez nich. Ja jestem Pan, Bóg wasz!\" /Kpł 19,31/ \"Także przeciwko każdemu, kto się zwróci do wywołujących duchy albo do wróżbitów, aby uprawiać z nimi nierząd, zwrócę oblicze i wyłączę go spośród jego ludu. Uświęćcie się więc i bądźcie świętymi, bo Ja jestem . Ja, Pan, Bóg wasz! 8 Będziecie strzec ustaw moich i wykonywać je. Ja jestem Pan, który was uświęca! /Kpł 20,6-8/ Myślę, że te fragmenty dobitnie ukazują to, czego Pan Bóg nam zakazuje.

Stary Testament stwierdza, ze Bóg brzydzi się takimi praktykami, a ci, którzy je uprawiają, dopuszczają się wobec Niego niewierności, gdyż wrożby oraz różne praktyki magiczne stanowiły dla autorów biblijnych jedną z form bałwochwalstwa poprzez odwoływanie sie do sił postrzeganych jako demoniczne. Biblia nie neguje zresztą całkowicie możliwosci jakiejś realnej skuteczności tego rodzaju praktyk. Podkreśla tylko, że ich moc działa jedynie w takim stopniu, w jakim pozwoli na to Bóg, nie ma bowiem takich sił, które mogłyby w najmniejszym stopniu zagrozić Bożemu panowaniu nad światem lub je przyćmić. Moc towarzyszącą magii i wróżbom Biblia zawsze przedstawia jako związaną ze śmiercią: albo rodzi ona czyny śmierci, albo ostatecznie do śmierci moc ta prowadzi. Równocześnie Biblia wyśmiewa się z ludzi, którzy w magii pokładają nadzieję, choć nie może im ona uratować zycia, ani odwrócić Bozej kary: "Niechaj się stawią, by cię ocalić, owi opisywacze nieba, którzy badają gwiazdy, przepowiadają na każdy miesiąc, co ma się z tobą wydarzyć. Oto będą jak źdźbła słomiane, ogień ich spali. Nie uratują własnego życia z mocy płomieni" (Iz 47,9.13n). Z Nowego Testamentu jednoznacznie wynika, że uwierzenie w Chrystusa powinno pociągać za sobą radykalne zerwanie z wszelką magią i wróżbami. Opis nawróceń, które dokonały się za sprawą Apostoła Pawła w Efezie, zawiera m.in.informację, że "także wielu też z tych, co uprawiali magię, poznosiło księgi i paliło je wobec wszystkich" (Dz 19,19).

Księgi Nowego Testamentu w całości podzielają negatywny stosunek Starego Testamentu do wróżb i magii. List do Galatów (5,20) wymienia czary wśród grzechów, które "rodzą się z ciała" i wykluczają człowieka z Królestwa Bożego. W Apokalipsie (9,21) czary są piętnowane obok zabójstw, nierządu i kradzieży, zaś czarowników wymienia się obok rozpustników, zabójców i bałwochwalców (Ap 22,15; por. 21,8). Warto też przeczytać następujące fragmenty Dziejów Apostolskich: 8,9-13; 13,5- 12; 16,16-20.

"Kiedyśmy szli na miejsce modlitwy, zabiegła nam drogę jakaś niewolnica, opętana przez ducha, który wróżył. Przynosiła ona duży dochód swym panom. Ona to, biegnąc za Pawłem i za nami wołała: «Ci ludzie są sługami Boga Najwyższego, oni wam głoszą drogę zbawienia». Czyniła to przez wiele dni, aż Paweł mając dość tego, odwrócił się i powiedział do ducha: «Rozkazuję ci w imię Jezusa Chrystusa, abyś z niej wyszedł». I w tejże chwili wyszedł" /Dz 16,1618/

solansz--->ja wierze w to ze czlowiek zostanie oceniany za to co dobrego zrobil dla bliźniego swego a nie jakiej był wiary itp.... Na przykład osoby ktore tu piszą ...osoby uważajace sie za wierzące a pofrafiły mnie na moim topicku obrzucić błotem a gdzie miłośc dla bliźniego ,bezinteresowna? Pozatym Bóg jest miłośierny i wybaczy nam wszystkie nasze grzechy kiedyś.......

....Pozatym Bóg jest miłośierny......... tu masz rację ;) Ale te zabawy z wrózbami mogą być niebezpieczne. Mam nadzieję, że o tym wiesz. Dla Ciebie wkleiłam te wersetyz z Pisma Świętego.{kwiat]

tak beatrycze, to co napisała solansz w związku z magia i wróżbiarstwem to wielka prawda. Jeśli chcesz być blisko Boga to powinnaś bardzo mocno wziąśc to do serca co Bóg mówi na temat wrózb. Jesteś bardzo piękną młodą kobietą. Przez kontakty z czarami, z demonami mozesz nawet nieświadomie uwikłać się w wiele problemów, jeśli nie teraz to w przyszłosci. Słowo Boga jest prawdą a On nie zmienia zdania. Znam osobę która wiele lat robiła to samo co ty, znalazła sie w pewnym momencie w piekle, to co opowiadała poprostu wydaje się niemozliwe, ale ona mówiła ze to wielka prawda.Nie chce teraz opisywać tego co przezywała w swoim zyciu ale nie były to szczęsliwe dni. Poznała Jezusa który odmienił całkowicie jej życie, zostawiła ciemną duchową stronę, Jezus uwolnił ją z demonicznej mocy. Jest szczesliwym innym człowiekiem. Zawsze jak jestem na nabozeństwie w niedzielę i patrzę na \"byłą wróżkę\" która składa wielokrotnie świadectwo potężnej mocy Boga w jej życiu...myślę o Tobie beatrycze, myślę ze powinnaś poznać tą kobietę. Jest starsza od ciebie, ma około 46 lat. mogła by ci dużo opowiedzieć. Powiedziała ze ezoteryką zajmowała się wiele lat a doprowadziło ją to do samych bram piekła z demonicznymi siłami nad jej zyciem. Skończyła z tym bo jak sam powiedziała: Diabeł skończyłby z nią i to szybko. Wiem ze jesteś z okolic śląska. w moim niku jest mail, zapisz go, jakbyś kiedyś chciał to napisz. Myślę o Tobie beatrycze często, Bóg kładzie mi na serce modlitwę o twoje życie, chce cię wyrwać z tego, być moze nie zdajesz sobie sprawę do czego prowadzi to czym sie zajmujesz. Jeśli byś chciała poznać osobę o której napisałam to napisz. Pozdrawiam cię.

Jak ty interpretujesz słowo "wierzysz " to nie wiem. Ja wierzę w Trójcę Świętą i wiem czego Bóg odemnie oczekuje. Ale przepowiadanie przyszłości czy inaczej dar przepowiadania przyszłości, może mieć bardzo złe skutki.

solansz--->nie uważam się za kogoś wszechwiedzącego i kto w stu procentach zna przyszłośc ludzi i decyduje o ich losach taka władze i wioedze ma tylko Bóg...... ja natomist mam tylko namistke tej wiedzy......

Kamelia--->w pewnym sensie zgadzam sie z Tobą Kamelio jeśli chodzi o to że zajmując sie tym można zajść zadaleko ,ja zdaje sobie z tego sprawe dlatego nieprzekraczam pewnych granic......twoja znajoma musiala chcieć za wszelko cene pośiąść wiedze i moc która wiąże sie z tym że trzeba cos dać w zamian:( Niczego nie mamy za darmo...... ezoteryce jest niestety tak że czym chcemy mieć większą moc i siłe musimy wchodzić w reakce ze złem,demonami itp...... Ja tego nie praktykuje poniewaz zdaje sobie z konsekwencji ..... działam tylko z dobrymi pozytywnymi energiami ,duchami i aniołami...... Praktykuje tak zwana białą magie.....nikogo nie krzywdze tym co robie......

beatrycze tak może ci się tylko wydawac ze to biała magia, to wielkie oszustwo...( do czasu) Bóg wyraźnie mówi o wróżbitach i przepowiadaczach przyszłości, nie dzieli tych praktyk na lepsze i gorsze.Mnie j groźne i bardziej. Te anioły i i "dobre" energie mogą być pozornie bezpiecznymi. 2Kor 11:14 Bw " wszak i szatan przybiera postać anioła światłości." I ty mozesz czuć się pozornie bezpieczna, ale twoja dusza moze być zagrożona wieczną smiercią. Moja propozycja poznania cię z tą osobą jest cały czas aktualna. Mozesz dowiedzieć się więcej jaka to była magia i co ona robiła.

solansz--->może czasami zajrze tu znowu🌻 chciałabym byscie wiedzieli że ja jestem katoliczką wiara rzymsko-katolicka....przez pewien czas nie praktykowałam z różnych powodów ale to już przeszłość... dlatego wiele osob obrażając mnie że tak bardzo grzesze ,strasznie sie myli ......zapewnim że wiele osob ktore sie tutaj udziela jest owiele gorszymi grzesznikami niż ja....... a ja owszem grzesze jak każdy człowiek zresztą:(

Niczego nie mamy za darmo......- beatrycze. za darmo mamy wstęp do krainy wieczności. za darmo mamy dostęp do Bozego tronu. Do Ojca który czeka na swoje dzieci Rz 3:24 Bw "i są usprawiedliwieni darmo, z łaski jego, przez odkupienie w Chrystusie Jezusie," Ap 22:17 Bw "A Duch i oblubienica mówią: Przyjdź! A ten, kto słyszy, niech powie: Przyjdź! A ten, kto pragnie, niech przychodzi, a kto chce, niech darmo weźmie wodę żywota."

Kamelia ---->ok kamelio chętnie poznam historie tej kobiety..... Czy ty opiszesz mi jej historie na malia czy jest możliwość pisania z nia osobiście?

zostaw to Beatrycze bo to oddziela Cie od Tego który czeka na Ciebie z całą swoją miłoscią.

napiszę ci maila, znam ją osobiście, nie piszemy internetowo, ona najlepiej opowiedziałaby ci to co przeszła i dlaczego tak sie działo. Skontaktuję się z Tobą.

Kamelio zmasz moje s tanowisko w tej sprawie i nie zamierzam go zmieniać.....natomiast bardzo ch etnie poznam hisorie tej kobiety i jej złe doświadczenia związane z tym czym sie zajmuje.....więc widzisz moj adres mail więc będe czekała na wiadomość:) Pozdrawiam i spokojnej nocy życze wam:)

wysłałam maila Beatrycze. ona juz się nie zajmuje ezoteryką, zostawiła to całkowicie. Ale już sama ci opowie dlaczego. Dobrej nocy ❤️

Beatrycze ----> po pierwsze to Ty zajmij się swoim mężusiem ... bo zawsze wieczory spędza samotnie ... po drugie nikt ( kiedys ) nie obrzucił Cię błotem tylko wyraźnie tłumaczył , że to co robisz jako osoba wierząca jest BłęDEM !!! Tobie można czasami tłumaczyc sto razy i tak nie rozumiesz .... masz swoją wersję , ktorej się trzymasz nie rozumiejac słów innych , którzy nie są wrogiem ...

Gość Akutka
Bo jeśli czekamy to znaczy umarli czekają do zmartwychwstania to dlaczego miewamy ostrzeżenia od zmarłych. (Beatrycze) A skąd wiadomo, że to umarli daja ostrzeżenia? A może to są po prostu demony?

Gość Akutka
Jania, chyba nie zrozumialas Kamelii i zbyt doslownie przyjęłas biblijny werset. Ponadto Kamelia nie napisała: "Jania jesteś wieprzem". Nie wiem czy rzeczywiście nie rozumiesz tego wersetu czy celowo zaczepiasz Kamelię.

Przeczytaj wrozko fragment z ksiazki znanego egzorcysty diecezji Rzym,Gabryel\'a Amorth\'a.Czlowiek ten od kilkudziesieciu lat zajmuje sie egzorcyzmowanie,.To jest wlasnie to,przed czym na tym forum wielokrotnie was-wrozki,ezoteryczki ostrzegamy. pytanie zadaje Marco Tosatti:\"Jakich podstepow najczesciej uzywa szatan,by opetac dana osobe?\" odpowiada Gabryel Amorth:\"By wejsc i posiasc jakas dusze,stosuje on 4 metody.Dwoch uzywa bardzo rzadko.Jedna dotyczy swietych;szatan w stosunku do osoby,ktora postrzega jako swieta,podejmuje inicjatywe kuszenia,by zeszla z Bozych drog.Te metode stosuje rzadko.Innym sposobem jest podstepne przekonywanie danej osoby o powadze grzechow ciezkich.Wprowadza osobe w kompleks grzechow ciezkich.W takiej sytuacji dana osoba czuje sie bezradna i nieodwracalnie utwierdza sie w przekonaniu,ze juz nic nie da sie zrobic....Najczestsza metoda stosowana przez diabla(spotykam sie z nia w 90 % przypadkow)jest metoda zlego wplywu,uroku,czaru.Nastepuje to wtedy,gdy osoba cierpi z powodu szatana,do ktorego ktos inny zwrocil sie o pomoc,ktory dziala z szatanska perfidia.Pozostale przypadki opetania,czyli okolo 10-15 %,nie jestem dokladny w liczbach,zwiazana jest z praktykami okultystycznymi.Mam na mysli seanse spirytystyczne,uczestniczenie w czarnych\"mszach\",lub konsultowanie sie z wrozkami,czarownikami itp.To sa w dzisiejszym swiecie najbardziej rozpowszechnione formy,czy metody dzialania szatana.Prosze pomyslec,ze w samych Wloszech istnieje ponad 800 sekt satanistycznych.Pomyslmy o roznego rodzaju zespolach muzycznych,o idolach,jak np.Marylin Manson,ktorzy maja ogromny wplyw na mlodziez,a ktorzy graja muzyke satanistyczna.Nie mam nic przeciwko muzyce rockowej;nalezy sie jej szacunek.Mam na mysli rockowa muzyke satanistyczna.Seanse spirytystyczne odbywaja sie dzis nawet bez medium,tylko po to,zeby wejsc w kontakt na przyklad z osoba zmarla.Obecnie ludzie ucza sie to robic sami,za pomoca dwoch najbardziej rozpwszechnionych sposobow;magnetofonu i komputera. pytanieMarco Tasatti-czy z pomoca tych metod szatan moze opetac czlowieka? odp.G.Amorth\"-Moze,poniewaz w ten sposob otwiera mu sie drzwi.W 90 % sa to jednak przypadki rzucania uroku.Te natomiast realizowane sa przez osoby zwiazane z szatanem.\"