Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

Kamelio chcesz porozmawiać o tym, ilu duchownych protestanckich siedzi w więżieniach z powodu pedofilii czy interesuje Cię dyskusja bardziej teologiczna???

A co do be Katolicyzmu. Mieszasz pojęcia. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, nie skupiam się na szukaniu złych rzeczy w innych wyznaniach. W ogóle mnie to nie interesuje. Traktuję Chrześcijaństwo jako jedność, a podziały wewnątrz niego się wynikiem ludzkich niedoskonałość. Nie posługuję się nazwami heretycy, odszczepieńcy. Modlę się i w kościele i w cerkwi. Nie ma to dla mnie zadnego znaczenia. Staram sie widzieć pozytywy, a nie negatywy. W końcu Bóg jest jeden i jest MIŁOŚĆIĄ.

iftar ja nigdy nie rozmawiam na temat ludzkich konkretnych osobistych przypadków, tylko na temat OGÓLNYCH zasad i NAUK obowiazujących w danej denominacji religijnej i tylko o tym pomyślałam. A ty chcesz omawiać ludzki grzech poszczególnych ludzi? Ja zupełnie nie o tym.... gdy mówiłam o KK to o ogólnej jego nauce, nie o przypadku danego księdza pedofila. Więc myślałam ze ty chciałabyś o protestantyźmie a nie o danej osobie siedzącej w wiezieniu.

Gość mów iftar o ciemnych stronach
protestantyzmu - dawaj

Dana osoba, siedząca w więzieniu z powodu pedofilii jest dla mnie źródłem większego zła, niż dogmat o nieomylności papieża.

Staram sie widzieć pozytywy, a nie negatywy. Ale sama przyznasz ze ważne jest czym karmią ciebie nauczyciele których słuchasz? Dla mnie osobiście jest to bardzo ważne, czego słucham. Chcę karmić się dobrym, jedzeniem, bez żadnych niebezpiecznych "dodatków". 1P 2:2 Bw "jako nowonarodzone niemowlęta, zapragnijcie nie sfałszowanego duchowego mleka, abyście przez nie wzrastali ku zbawieniu," Boze Słowo jest pokarmem dla duszy, byśmy wzrastali ku zbawieniu, ku doskonałości w Bogu. Pokarm podawany dziecku musi być dobry....prawdziwy, czysty.

Kamelia nie rozpoczęła dyskusji o nieomylności papieży. Kto inny zaczął. Bardzo dobrze, że Kamelia wyjasnia to wszystko. A że wyjaśnia dokladnie i w sposób zrozumiały dla wszystkich to wiemy. Biblia nie tylko nic nie mowi o tym jakoby papież był nieomylny i wyznaczony przez Boga. Biblia w ogóle nie wspomina o takiej funkcji. Urząd papieża to wymysł ludzki. I dlatego jest tak niedoskonały. Każdą wypowiedź Kamelii czytam z dużą przyjemnością i duzo mi one dają. A że wypowiadaja sie tutaj tez katolicy, często ortodoksyjni, to i dyskusja jest o katolicyźmie. Gdyby zjawiali sie tu Swiadkowie Jehowy to z nimi i na temat ich religii bylaby polemika, tak jak polemika choćby z osobami, ktore odrzucaja Biblię jako Slowo Boże.

Gość ulka nic dodac nic ująć
a ja jako katolik muszę chylić czoła słowom Kamelii za wytłumaczenie

Odniosę sie jeszcze do wypowiedzi solansz z godz.19.54 A zatem, skoro Kościół Chrystusowy zbudowany jest na Piotrze, to również na jego następcach. Z tego wynika, że tylko ten należy do Kościoła Chrystusowego, kto wierzy w to, czego naucza Następca Piotra, czyli papież. Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim. Gdyby więc mylił się papież, to również myliłby się wraz z nim cały Kościół katolicki, któremu on przewodzi. Kościół Jezusa Chrystusa zbudowany jest na OPOCE , którą jest ON SAM. (wczorajsza dyskusja)- opoka skała.- Jezus mówisz ze Głową kościoła jest papież. Kto jest GŁOWA KOSCIOŁA? człowiek czy JEZUS????? A Biblia mówi: Ef 4:15 Bw "lecz abyśmy, będąc szczerymi w miłości, wzrastali pod każdym względem w niego, który jest Głową, w Chrystusa, (16) z którego całe ciało spojone i związane przez wszystkie wzajemnie się zasilające stawy, według zgodnego z przeznaczeniem działania każdego poszczególnego członka, rośnie i buduje siebie samo w miłości. Chrystus jest Głową, a my członakami ciała Chrystusowego (kosciołem) Ef 5:23 Bw "bo mąż jest głową żony, jak Chrystus Głową Kościoła, ciała, którego jest Zbawicielem." Kol 1:18 Bw "On także jest Głową Ciała, Kościoła; On jest początkiem, pierworodnym z umarłych, aby we wszystkim był pierwszy," Kol 2:10 Bw 8) Baczcie, aby was kto nie sprowadził na manowce filozofią i czczym urojeniem, opartym na podaniach ludzkich i na żywiołach świata, a nie na Chrystusie; (9) gdyż w nim mieszka cieleśnie cała pełnia boskości i macie pełnię w nim; On jest głową wszelkiej nadziemskiej władzy i zwierzchności," czy Bóg pozostawia jeszcze jakieś wątpliwości, kto jest GŁOWĄ JEGO KOŚIOŁA.

Gość Masz rację ...
21:33 belaiza

Gość Do ...iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Wybaca, ale to co piszesz nie przekonuje mnie, raczej widze w tym twój egoizm i wmawianie innym czegos czego nie ma ... Niedawno była glosna sprawa ... matka zmuszała syna dorosłego do słuchania Radia Maryja i modlitw ... skonczylo się to dla matki szpitalem ... Bóg zapłac za taka milość.... A tak na marginesie to powiem tobie, że nawet w zakonach nie czyta się codziennie Biblii ... :)

Gość Kamelio ...
[A zatem, skoro Kościół Chrystusowy zbudowany jest na Piotrze, to również na jego następcach. Z tego wynika, że tylko ten należy do Kościoła Chrystusowego, kto wierzy w to, czego naucza Następca Piotra, czyli papież. Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim. Gdyby więc mylił się papież, to również myliłby się wraz z nim cały Kościół katolicki, któremu on przewodzi.] Papiez jak pokazuje historia KK mylił się nie raz i nie dwa ... i nie tylko mylił się, ale wyrządzał duzo zła ... Poza tym Kamelio sama napisałaś, że NIEOMYLNY JEST TYLKO BÓG więc chyba sama sobie przeczysz ?

21:33 belaiza Pamietam taka scene, jak tlumy ludzi spiewaly papiezowi "Abba Ojcze" - a moim ojcem jest Bog. Bardzo mnie to zasmucilo, ze ludzie oddaja czlowiekowi czesc boska i ten czlowiek uwazany za nieomylnego tego nie kwestionuje. Kiedys sluchalam kazania znanego ewangelisty, tlum ludzi wiwatowal na jego czesc i skandowal jego nazwisko a ewangelista zawolal " Chwala Jezusowi, oddajcie czesc i chwale Bogu" i wtedy ludzie zaczeli wolac "Jezus Jezus...." tak, to jest bardzo mocne świadectwo. Nie wolno czcić człowieka i na jego cześć wołać Abba Ojcze. Bo to jest okreslenie BOGA OJCA. "Ojcze nasz który jesteś w Niebie" "Jeden jest Ojcec wasz który jest w niebie" - wiem, ze to powtarzam juz nie pierwszy raz, ale to są bardzo ważne sprawy.Jezus bardzo wyrażnie o tym mówił w Słowie swoim. Wszyscy uczniowie Jezusa w Nowym testamencie wskazywali na Niego, nigdy na samych siebie. To cecha uczniostwa. Była taka scenka jak ludzie padli na kolana przed Puiotrem, co On wtedy powiedział? Dz 10:26 Bw A gdy Piotr miał wejść, Korneliusz wyszedł mu na przeciw, padł do nóg jego i złożył mu pokłon. Piotr zaś podniósł go, mówiąc: Wstań, i ja jestem tylko człowiekiem." w innym miejscy anioł w apokalipsie mówi: "Bogu jedynemu oddaj pokłon"

to był cystat solansz, przepraszam, nie zaznaczyłam 19:54 solansz cytuje.............. A zatem, skoro Kościół Chrystusowy zbudowany jest na Piotrze, to również na jego następcach. Z tego wynika, że tylko ten należy do Kościoła Chrystusowego, kto wierzy w to, czego naucza Następca Piotra, czyli papież. Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim. Gdyby więc mylił się papież, to również myliłby się wraz z nim cały Kościół katolicki, któremu on przewodzi

ja odniosłam sie do tego cytatu , ale napisałam, ze z godz.19.54- solansz, wycinek jej wypowiedzi

Gość iiiiiiiiiiiiiiii
12:03 Do ...iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Wybaca, ale to co piszesz nie przekonuje mnie, raczej widze w tym twój egoizm i wmawianie innym czegos czego nie ma ... Niedawno była glosna sprawa ... matka zmuszała syna dorosłego do słuchania Radia Maryja i modlitw ... skonczylo się to dla matki szpitalem ... Bóg zapłac za taka milość.... A tak na marginesie to powiem tobie, że nawet w zakonach nie czyta się codziennie Biblii ... właśnie !!!!!!!!!!!!! to na czym mamy opierać wiarę jeśli nie na Biblii ? ksiądz czy zakonnica nie potrafią odpowiedzieć na proste pytanie z Biblii , nie potrafią wytłumaczyć tłumacza swoją niewidzę - nie jesteśmy biblistami pytam: na czym oparta jest wiara katolika ? na tym co powie ksiądz , biskup, papież , który jest tylko człowiekiem , który może byc omylny , który jest grzeszny jak my wszyscy? wybacz ale tego to zupełnie nie rozumiem : Niedawno była glosna sprawa ... matka zmuszała syna dorosłego do słuchania Radia Maryja i modlitw ... skonczylo się to dla matki szpitalem ... Bóg zapłac za taka milość....

Gość iiiiiiiiiiiiiiii
Biblia jest : droga , prawdą i życiem......

Gość mam pytanieeeeeee
dlaczego katolicy spozywają krew skoro jest to zakazane w Biblii Dzieje 15 :28i 29 oraz 21: 25 ?

Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim.(cyt solansz) Nikt z ludzi nie ma prawa powiedzieć która osoba należy do Jezusa a która nie. Bóg to wie. I ta osoba to wie. Bogu dzięki, ze należę do Jezusa:) Zna Pan tych którzy są JEGO 2Tm 2:19 Bw "Wszakże fundament Boży stoi niewzruszony, a ma taką pieczęć na sobie: Zna Pan tych, którzy są jego, i: Niech odstąpi od niesprawiedliwości każdy, kto wzywa imienia Pańskiego." JA znam głos mojego Pana:) Znam Go.:) J 10:27 Bw "Owce moje głosu mojego słuchają i Ja znam je, a one idą za mną (28) I Ja daję im żywot wieczny, i nie giną na wieki, i nikt nie wydrze ich z ręki mojej. (29) Ojciec mój, który mi je dał, jest większy nad wszystkich i nikt nie może wydrzeć ich z ręki Ojca. (30) Ja i Ojciec jedno jesteśmy. Nikt nie jest w stanie wyrwać mnie z ręki mojego Zbawcy, choćby inny człowiek powiedział, ze jesli nie należę do KOścioła Katolickiego nie należę do Jezusa. TO WIELKIE KŁAMSTWO: Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim.(cyt solansz) Pan zapewnia tych którzy JEMU UWIERZYLI i są JEGO: Rz 8:38 Bw "Albowiem jestem tego pewien, że ani śmierć, ani życie, ani aniołowie, ani potęgi niebieskie, ani teraźniejszość, ani przyszłość, ani moce (39) ani wysokość, ani głębokość, ani żadne inne stworzenie nie zdoła nas odłączyć od miłości Bożej, która jest w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. ❤️ :):):) Chwała CI JEZU:) ze mogę do CIEBIE należeć:)

Gość Kamelio ...
[ "Bogu jedynemu oddaj pokłon"] No własnie, więc dlaczego hierarchowie KK nie przestrzegaja tego ?

Gość Kamelio ...
I jeszcze jedno ... [A zatem, skoro Kościół Chrystusowy zbudowany jest na Piotrze, to również na jego następcach. Z tego wynika, że tylko ten należy do Kościoła Chrystusowego, kto wierzy w to, czego naucza Następca Piotra, czyli papież. Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim.] Czy następcy Piotra żyja i nauczają tak jak im Bog nakazał ? Czy zatem KK jest Kościołem Chrystusa czy tylko wymysłem ludzkim ?

Czytanie Biblii nie jest sprawą prosta. Trzeba miec troche samozaparcia. I nie nastawiac sie od razu na nie. Nie trzeba czytać jej codziennie. I rzecz najważniejsza - nie nalezy zaczynac od Księgi Rodzaju. Najlepiej wybrac sobie księge, ktora nas zainteresuje, zatrzyma naszą uwagę, nawet jej fragment, później stopniowo czytać inne fragmenty, ktore nas ciekawią lub które sa nam potrzebne do wyjasnienia pewnych zagadnien. Po takim przygotowaniu potrzeba przeczytania calej Biblii przyjdzie sama. I nie bedzie to juz klopotliwe i męczące.

Gość hmhmhmhmhmh
Ja też mam pytanie. Może nie tyle dotyczące Biblii, ale ogólnie religii katolickiej, więc chyba w temacie. Proszę o odpowiedź, bo to kwestia dla mnie bardzo ważna. A więc... Chodzi o śmierć Chrystusa. Na krzyżu. O Jego cierpienie, męczeńską śmierć, ofiarę. Religia chrześcijańska głosi, że Jezus umarł za nasze grzechy. Nie twierdzę, że nie jesteśmy grzeszni, ale o automatycznie zaprzecza twierdzeniu, że Bóg jest miłością, że jest miłosierny. I tutaj rozważam dwie opcje. Albo to Bóg kazał Chrystusowi iść na ziemię i umrzeć na krzyżu, w sumie nie wiem dlaczego, skoro jest tak miłosierny i mógł ludziom tak po prostu wybaczyć, a nie jeszcze wymagac śmierci swego najukochańszego dziecka (analogicznie - przykładowo jesteś rodzicem i twój siostrzeniec zalazł ci czymś za skórę, no więc, ty uważając się za kogoś bardzo dobrego i miłosiernego decydujesz się mu wybaczyć. Ale dodatkowo dodajesz, że zrobisz to tylko wtedy, gdy jakieś zbóje skopią twoje własne dziecko. To jest cena twego przebaczenia. Dla mnie to jest sadyzm a nie miłosierdzie.). Jeśli zaś Bóg chciał zapłacić śmiercią Jezusa za nasze grzechy komuś innemu, to znaczy, że jest jeszcze jakiś inny Bóg, ktoś, komu podlega, a to nie zgadza się z religią chrześcijańską, pomijając już to, że ten inny Bóg byłby sadystą. Opcja druga - Chrystus sam decyduje się umrzeć na krzyżu i prosi Boga Ojca o wybaczenie grzechów. A więc znów wychodzi na o, że Bóg jest sadystą, bo sam z siebie nie potrafi wybaczyć, tylko najpierw ktoś musi umrzeć, żeby się tym zadowolił. Może mi to ktoś wytłumaczy... Dlaczego właściwie Jezus musiał umrzeć i komu zapłacić za nasze grzechy, skoro Bóg nie potrzebuje zapłaty, bo jest miłosierny i ta po prostu nam je wybacza?

Gość uważam ze dobrze
jest zacząc czytac od ewangelii

Czy hierarchowie KK zyją wg tego co glosił Jezus? Oto co przed chwila przeczytalam: "....co trzecie polskie dziecko nie dojada lub gloduje, a jednocześnie biedne zadłuzone po szyję państwo polskie przeznacza miliardy zlotych na potrzeby przebogatego watykańskiego Kościoła i kleru.

Gość moim skromnym
zdaniem ...... Jezus umarł za grzechy abysmy mogli zbawieni każdy z nas ma grzech po naszych rodzicach którzy byli nieposłuszni ( Adam i Ewa ) Bóg po potopie obiecał , że nigdy czegos takiego nie zrobi po raz kolejny ( tęcza na znak przymierza ) ponieważ tak bardzo nas kocha i chce by wszyscy zaznali kolejnego życia dał nam szansę .... widocznie wg Boga to była jedyna możliwośc poprzez śmierć własnego syna - z jednej striny straszne by dac życie jedynego syna dla tylu ludzi z drugiej piękne jak bardzo Bóg nas kocha !!! Jezus jest w niebie i zasiada po prawicy Ojca a co do innego boga owszem istnieje ..... dlatego tyle zła na świecie ....

Ja tez zaczynałam czytanie Biblii od Ewangelii, bo najlepiej je znałam no i duże wrażenie robily na mnie nauki Jezusa. Później czytałam Księgę Daniela i Izajasza. Bardzo dobrze czyta sie Księge Estery.

Gość moim skromnym
w/w to odpowiedz do : 13:13 hmhmhmhmhmh

Gość musztardówka
i tutaj nasuwa się samo pytanie , które bardzo mnie nurtuje : Jezus złożył za nas ofiarę ( jedną jedyną bo takiej chciał Bóg ) dlaczego w kk ta ofiara składana jest podczas każdej mszy ?

Gość hmhmhmhmhmh
moim skromnym ---> dziękuję za uwagę, jednak twoja odpowiedź w niczym mi nie pomogła, właściwie to stweirdziłeś/ aś tylko, że jest miłosierny i już bo dał swego syna na śmierć, napisałaś to zupełnie nie odnosząc się do głównej idei mego postu...