Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kristina

Chce wyjsc za obywatela Emiratow Arabskich...Jakie macie opinie na ten temat?

Polecane posty

no wlasnie . nie mogl mnie przedstawic rodzicom , bo pomysleli by ze przyprowadzil sobie jakas do zabawy... nie rozumiecie tego:(

Jesli takie zycie będzie jej odpowiadało to o.k. jej wybór, ale powinna być świadoma zagrożeń , bardzo realnych zagrożeń. Ona jest wychowana w innej wierze, innej kulturze i tak nagle się przestawić - współczuję.

Gość alutka 50
Kristino jest duża różnica między małżeństwem islamskim a chrześciańskim.Nie twierdzę,że w małżeństwach chrześciańskich nie ma przemocy fizycznej czy psychicznej ale tu możesz w każdej chwili odejść a tam.. no nie wiem.Jeżeli odpowiada ci rola całkowicie podporządkowanej rodzinie i mężowi to idż ale pamiętaj,że nie idziesz w ciemno.

Kristina, czy zdajesz sobie sprawę z tego , ze będziesz czymś gorszym niż mężczyzna , że będziesz miała więcej obowiązków niż praw itd.

Kristino , ale czy jego rodzice nie wiedza , ze wy jesteście ze sobą od tylu lat, śpicie razem , zyjecie jak małżeństwo ?

Gość alutka 50
Tak rodziców szanują ale nie żony .Żona i synowa nie ma nic do powiedzenia.Dałam ci przykład koleżanki mojej córki.Jedyne co cię czeka to rodzenie dzieci panu i władcy.Nikt mnie nie przekona ,że może byc inaczej.Ty sama masz chyba wątpliwości skoro poruszyłaś ten temat.Ja 30 lat temu mając 20 lat nie miałam żadnej wątpliwości,że to jest ten.Czy jesteś pewna ,że będziesz mogła powiedzieć to samo za jakiś czas.

\"wg. niego nie ma zadnej roznicy pomiedzy malrzenstwami w krajach chcrzescijanskich a w krajach muzulmanskich\" jasne :D:D:D

Jego siostra jest bardzo dobrzre traktowana... jest szczesliwa. wychodzimy razem na zakupy. wygladaja na rozluzniona rodzinke...nie jest ona traktowana jak podczlowiek...

Gość alutka 50
Jego siostra jego wiara jego krew.Ty będziesz tą z zewnątrz.Czy już teraz zy trochę póżniej masz przejść na jego wiarę.No i jaki będzie ślub?

spimy ze soba... bylam dziewica zanim go poznalam...moi rodzice znaja go jako mojego chlopaka. nie chce im na razie mowic wiecej... niue powiedzialam im ze chce za niego wyjsc. ale oni mimo tego mowia mi abym nigdy nie myslala nawet o wyjezdzie znim do jego kraju. moze za duzo sie nasluchsali

Jeżeli jesteś pewna że chcesz to zrobić tzn. wyjść za niego za mąż, to powiem Ci że nigdy nie powinnaś tam wyjeżdżać. Jasne że teraz jest kochający i czuły i może tak dalej będzie, ale jeśli nie a Ty wyjedziesz to tam nie już na to nie poradzisz bo tam kobiety nie mają żadnych praw. Chyba powinnaś przeczytać trochę literartury na ten temat, zanim podejmiesz decyzję.

Gość taaaaaa wy najwiecej wiecie
Kristina ja Cie doskonale rozumiem , oni tego nigdy nie zrozumią , bo nie maja pojecia o islamie, kulturze arabskiej , tradycjach itp. ja jestem chrzesiajnka i nigdy nie pzreszlabym na islam ale rozumiem to wszystko co tutaj piszesz. on NIE MOZE tak po prostu pzryprowadzic jej do domu, jezeli nie jest jego zona, nie moze bo pomysla ze ona sie nie szanuje itp. jezeli pzrejdziesz na islam , to pamietaj ze czeka Cie slob w meczecie, calkowicie zmieni sie Twoje zycie... wydaje mi sie, nawet jetsem pewna ze jego rodzina jest BARDZO relgijna i powiem wprost pewnych rzeczy nie bedziesz juz mogla robic. tylko nie rozumiem dlacezgo piszesz ze on nie moze Cie widywac w radamanie...? z czyms takim nigdy sie nie spotkalam. co do malzenstwa tymaczasowego lub tzw. "ort" nie godz sie nogdy na to!!!! przed slobem w meczecie, bedziesz spisywac tzw. umowe , tam bedziesz mogla sobie zastrzec rozne rzeczy, ze np nie chcesz zeby bral 2 zony, ze po ewentualnym rozwodzie doataniesz polowe spadku itp.itd. polecam Ci tez poratl www.arabia.pl FORUM tam tam jest dzial "prawo" i jest duuuuuzo o slobach orf musisz poszukac natomiast o weselu masz watek: http://www.arabia.pl/component/option,com_forum/Itemid,84/page,viewtopic/t,3512/

czytam duzo i jakos nic z tego zlego co wszedzie wyczytalam nie spotkalo mnie jeszcze w najmniejszym stopniu

Gość bedzisz sluzaca
i polem do zaorania(doslownie)

Gość alutka 50
Twoi rodzice nie chcą dla ciebie niepewnego losu.Sama masz wątpliwości skoro im nie mówisz.Bądż sobie z nim dajcie sobie czas.

dzieki stokrotne:)jego mama mowi ze nie powinien widywac kobiet podczas ramadanu.wiedza ze ma kogos. po slubie moge z nim byc jednak przed slubem nie powinin mnie widywac. przynamniej tak zrozumialam...chcialby abym wziela z nim slub bo w koncu chcialby mnie orzedtswic swoim rodzicom.

No wiecie nie wiem ale ja uważam że ryzyko jest za duże. Tym bardziej że jesteśmy zupelnie inaczej wychowani i nie sądze aby Ci się spodobało życie tam, które nie oszukujmy się ale jest zupełnie inne niż tu i nawet jeśli tój mąż dalej będzie kochający itd. to i tak twoje życie bardzo się zmieni.

Gość alutka 50
Dziewczyno ile ty masz lat.Co cię miało spotkac teraz .Teraz jesteś brzydko mówiąc towarem który trzeba zdobyć.On ci złote góry obieca.Jest w końcu mężczyzną.

Gość oj dziewczynoo
Jak nie chcesz słuchać pustych słów i ostrzeżen to może da Ci do myślenia hustoria mojej znajomej. Była tak samo szczęśliwa jak Ty, zakochana po uszy we wspaniałym opiekuńczym Arabie. Była głupia, wyszła za niego. Urodziła syna, i "szczęliwa" była do czasu... Do czasu aż mąż wziął dziecko pod pachy i pojechał do swojego kraju. To było kilka lat temu. Do tej pory nie widziała syna.... no i nawet Rutkowski jej nie pomógł :O.... Myślę że pewnie jesteś z tych naiwnych dziewczynek i sobie tłumaczysz że : to nie mój ukochany, mi sie to nie przytrafi bo przecież on mnie tak kocha.... Zastanów się bo może Ci zmarnować życie... a masz je tylko jedno :o

wiem ze sie zmieni. najlepsze jst jednak to ze nie bedziemy mieszkac z jego rodzicami pod jednym dachem :) dzieki bogu:)

Gość alutka 50
Nie bierz z nim ślubu tylko po to ,żeby być przedstawiona jego rodzicom.

Gość alutka 50
Piszesz " dzięki bogu" ale nie napisałaś o jakiego boga chodzi i nie napisałas co z przejściem na nową wiarę,jaki ślub w jakim obrządku.Widać rodzina narzeczonego bardzo ortodoksyjna skoro nie chce w myśl swoich wierzeń widzieć przyszłej synowej przed ślubem.To samo powinno ci już coś mówić.

slub w meczecie w Londynie W sT. JOhns Wood chce przejsc na jego wiare. bog jest wszedzie ten sam w koncu... jego religia jest dobra religia.

Gość alutka 50
Malinko ale ona już się zdecydowała tylko tu na forum szuka akceptacji czauważ jak naiwnie broni swoich racji.Siostra narzeczonego miła,narzeczony miły,mieszkanie w egzotycznym Abu Dhabi, same cuda.Tu nie ma miejsca na trzeżwe myślenie.

To niech on rodziców zaprosi do siebie i tam chyba nie będziecie musieli się tak ukrywac. Jesli poznanierodzicó jest jedynym powodem małżeństwa to jeszcze bardziej ci współczuję. Ale widze, że pomimo iż go bronisz i chcesz wszystko widzieć w pozytywach , to jasne jest że masz duże obawy skoro twoi rodzice jeszcze o niczym nie wiedzą . Dlaczego tak się obawiasz ? a może zabronił ci cokolwiek mówić przed slubem , bo w starciu z twoimi rodzicami On nie dałby sobie rady i boi się że straci to nad czym tyle lat pracował. Patrzysz na jego siostrę i wydaje ci się, że będziesz miała takie same prawa ? a może to jest tak , że on właśnie szukał obcej , bo obca traktuje się inaczej niz swoją. To jest bardzo tajemnicze i naprawdę powaznie zastanów się zanim powiesz tak i ..... wypłaczesz oczy