Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca_siee

kolczyk w chrząstce-ucho

Polecane posty

Gość fsdsdfdfssdf
Spokojnie, to nie operacja :P

Gość incia P
ja mam trzy dziurki w lewym uchu jedna wlasnie w chrzastce i musze przyznac ze mnie nie bolalo... mialam robiona igla przez kolezanke przez pierwszy tydzien troszke bolalo jak lezalam na lewym boku

Gość architektka
przerażacie mnie :D naprawde. znalazłam sie na tym forum bo szukam czego mozna jeszcze stosowac do ropiejącej chrząstki. i trafilam tutaj i wybuchnęłam śmiechem ogromnym :D tak maprawde to zgadzam się tutaj wyłacznie z Vel. bo wydaje sie ona byc jedna z nieiwielu osób znających sie tutaj choć ciut na piercingu heh. osobiscie mam w chrzastkach 3 normalne kolczyki, 1 industrial i jeden w chrząstce wewnątrz ucha, czyli ogolnie 6 dziurek plus kilka innych na twarzy i sama przebijam ludzi i coś o tym wiem. niepojęte jest dla mnie ze robi sie kolczyki pistoletem , ale to dla mieczaków :P co sie boją przekłócia i noszą dziwne kolczyki z zakładów kosmetycznych notabene wogole nie przeznaczone do profesjonalnego piercingu (nie mowie ze tak jest zawsze, ale dość często). ale to nic, gorzej niepojętą rzeczą jest dla mnie przebijanie samym naostrzonym kolczykiem, jeszcze pilniczkiem do paznokci :D:D:D i \"dezynfekowanie\" takimi rzeczami jak np. spirytus czy woda utleniona. kolczyk pownien byc wysterylizowany, no oczywiscie ze spirol jest lepszy niz nic, ale. ogólnie błagam! nie przebijajcie uszu kolczykami tylko igłami bądż wenflonami, prosze:) to nie drogi wydatek w aptece ok 1 zł max. bo sobie syfu przez przypadek narobicie i bedzie buba, a dla osób \"bojących sie\". nie bójcie sie, albo wręcz bójcie, bo ten wasz strach powoduje ze nie czuje sie bólu :P hehe pozdrawiam i zycze powodzenia przyszłym piercingowcom :D

Gość architektka
zapomnialam tylko dodać ze chrząstka do pełnego wygojenia goi sie około 6 - 12 miesięcy. i nikt, nikt mi nie wcisnie kitu ze krócej :) pozdro!

Gość .l.
Architektka, zgadzasz się tylko i wyłącznie z Vel., to rozumiem, że ja czy Nikkus pieprzymy kocopoły i nie należy nas słuchać? ;)

Gość architektka
nie nie .I. jak pisalam moją wypowiedz to doczytalam tylko do wypowiedzi Vel, nie chcialo mi sie dalej czytac bo pierdoły jakies laski pisały, a potem doczytalam wasze wypowiedzi i tez się oczywiscie zgadzam, to chyba oczywiste. i pozdrawiam !

Gość avangard707
jezu przepraszam że użyłam słowa spirytus :D obiecuję poprawę,będę używała mydła protex:P po prostu moja siostra,lekarz mi poleciła. ale ok może nie miała racji. co w takim razie robić jeśli będzie ropiało? Nikkus,dzieki za stronke,ale moge mieć tylko czyste srebro i złoto,każde inne mnie uczula.

Gość .l.
tytan, ptfe, implanantium, bioplast nie uczulają, a są lepsze od złota czy srebra w uchu Z dobrze gojącej się rany nie leci ropa, tylko limfa, więc nie ropieje. Jeśli sączy się limfa (i oczywiście nawet jeśli się nie sączy- o ucho należy dbać przez cały proces gojenia), należy namaczać dziurkę solą fizjologiczną i psikać octeniseptem.

Omatko. przy srebrze, czy złocie rana Ci się się wygoi. a nawet jeśli to będzie to trać kilka razy dłużej, bo srebro i złoto nie sprzyjają gojeniu. Rozumem... chciałaś się pochwalić, że Twoja siostra jest lekarzem. Tylko co z niej za lekarz, że kazała ranę spirytusem polewać... To logiczne że przemywać trzeba czymś, co jest łagodne, a odkaża. A to, że spirytus odkaża najlepiej wie każdy głupi. ale nie każdy głupi wie o tym jak on podrażnia. Jak już zostało napisane przez .l. : tytan, ptfe, implantinum i bioplast. O tym nie słyszałaś? są biokompatybilne i nie uczulają. to oczywiste, że są i alergicy na świecie i dla nich wymyślono takie materiały, żeby goiło się poprawnie i nie uczulało.

Gość Pati0707
Jak mi koleżanka przebijała to tez bardzo ropiało, bylo czerwone i spuchło ale jakos po pol roku juz wszystko calkiem sie zagoiło gorzej jak sie spi na tym uchu to moze znowu spuchnac...ale nie musi:P

Gość jowcia
kurcze, ja zrobilam sobie 5 dni temu kolczyk w chrząstce i tak sie cieszyllam, że sie nic nie dzieję, a tu ZONK boli jak cholera, czerwone i pulsuje, o spaniu na ulubionym boku mogę zapomnieć :/ dlaczego tak późno to ucho dało znać o sobie???

Gość jowcia
aha, tak w ogóle, 5 dni temu zrobilam, ten kolczyk to czy moge go już wyciągnąć? mniej więcej po jakim czasie zarasta świerzi zrobiona dziurka? czy jak zdejme na noc, żeby zeszła ta opuchlizna to zarośnie do rana?

Gość .l.
jowcia Bardzo często się zdarza, że świeżo po przekłuciu ucho nie stwarza zadnych odczuwalnych problemów i zaczyna dopiero po kilku dniach. Za nic nie ściągaj kolczyka! Kolczyka nie wolno wyciągać aż do CAŁKOWITEGO zagojenia ucha, w przypadku chrząstki może być to nawet kilka miesięscy- pamiętaj- to, że nie boli, nie znaczy że ucho jet zagojone, nie widzisz, jak wygląda w środku kanał przekłucia. Poza tym opuchlizna po zabiegu to całkowicie normalme zjawisko, czasem się utrzymuje bardzo długo, a ściąganie biżuterii tylko mogłoby ją powiększyć. Przemywaj ucho solą fizjologiczną, używaj octeniseptu i pamiętaj jeszcze raz- żadnego ruszania ucha, dopóki się nie zagoi!

jowcia... z tego co piszesz wynika że kolczyk wpija się w opuchliznę. czyli... kosmetyczka? najlepiej wyjmij. niech się spokojnie zagoi i idź do piercera... a jeśli spuchło Ci a byłaś u piercera to idź do niego i zapytaj się czemu. kosmetyczka nie będzie wiedzieć co się stało. a jak z uchem przebitym u kosmetyczki pójdziesz do piercera to tylko Cię wyśmieje. nie wiem... może zła pielęgnacja rany? uczulenie? zahaczyłaś czymś... może o poduszkę? a. jeśli wyciągniesz, to prawdopodobnie następnego dnia tego nie wsadzisz z powrotem. i broń boże nie przemywaj spirytusem! tylko podrażnisz.

Gość xvxvfgfsg
OmG! Ale się naczytałam :P

Gość Nikkus
jowcia... po 5 dniach nie masz co marzyć o wyjmowaniu koczyka chyba że ci sie coś z dziurką dzieje powarznego ;P o spirytusie też nie radze nawet myśleć! xD dziurka w chrząstce może sie goić nawet rok!zalezy to właściwie od organizmu

Gość Mysia *
Mam pytanie do Vel: W jakim studiu robiłaś industrial?? Bo tez bym bardzo chciała ale sie strasznie boje ze się będzie paprać itd...:)

Gość .l.
Mysia * Nie wiem, jak Vel., ale np. mój industrial nie był robiony w studiu, tylko prywatnie u jednego z warszawskich piercerów, jeśli chcesz mogę Ci podać namiary na maila. Przekłucie było wykonane profesjonalnie, do końca się jeszcze nie zagoiło, chociaz industriala mam od lutego- jednak gojenie przebiega bez żadnych sensacji i problemów. Cena przekłucia 60 zł.

Industrial? Ja robiłam w studiu. Płaciłam 80 zł. Goi się ładnie.. bo dbałam o rankę. ;d niestety dopadła mnie ziarnina... jak zaleczyła jedną, to pojawiła sie następna... eh. xd żadnej ropy, żadnego paprania... no, tylko ta ziarnina. ziarnina to nic złego... jak organizm ma mniejsza zdolność gojenia się to pojawia się ziarnina... taka tkanka ... niestety ziarnina = blizna. ;d wiec staramy się ją \'zabić\'. jak się boisz, to nie rób. przemyśl najpierw, bo jak masz żałować potem... to bez sensu. No, żałować to będziesz... prze jakiś pierwszy tydzień... bo o ile mnie samo przekłucie nie bolało w ogóle... to potem ciekawie nie było. Kilka dni czujesz, że boli... ale potem ból znika... nie ma się czego bać.

Gość piccolo1212
Ja mam trzy w lewym uchu ( 0 0 0 ) wyglada to swietnie chciałabym jeszcze jeden taki zwykły i na chrzastce ale nieco sie boje bo moja kosmetyczka mi mowiła ze tezsbie przekuwała na chrzastce i pozniej ten kolczyk sie o jakas kosc ocierał :(:( i sie nieco zestresowałam!! :)

Gość piccolo1212
Ja mam trzy w lewym uchu ( 0 0 0 ) wyglada to swietnie chciałabym jeszcze jeden taki zwykły i na chrzastce ale nieco sie boje bo moja kosmetyczka mi mowiła ze tezsbie przekuwała na chrzastce i pozniej ten kolczyk sie o jakas kosc ocierał :(:( i sie nieco zestresowałam!! :)

Gość piccolo1212

Gość piccolo1212

co to ta ziarnina? tez mam industriala 2 razy przbeijany, bo za 1 razem przebijali bez kleszczy i przemiescila sie chrzastka za drugim razem bardzo profesjonalnie, troche ropieje (od miesiaca) ale to dlatego ze w nim dlubię troche i nim za bardzo krece

Gość piccolo1212

co to ta ziarnina? tez mam industriala 2 razy przbeijany, bo za 1 razem przebijali bez kleszczy i przemiescila sie chrzastka za drugim razem bardzo profesjonalnie, troche ropieje (od miesiaca) ale to dlatego ze w nim dlubię troche i nim za bardzo krece

Gość .l.
U mnie nie było żadnej ziarniny, limfa- no normalne, że była, ale w przeciętnych ilościach. Przekłucie bolało, ale da się przeżyć, warto. Do teraz czasem pobolewa, jesli sobie go naciągnę włosami bądź przeleżę na nim całą noc.;) piccolo1212 Jaką kość? Jaka kosmetyczka? Nie stresuj się, tylko idź pogadać z piercerem, który zna się na rzeczy, a nie polegać na znachorskiej opinii kosmetyczek. Turquoise Polecam http://www.google.pl ;) ogolnie ziarnina to mloda tkanka łączna, niezagojona blizna, tutaj masz przykład http://news.bmezine.com/2007/06/08/i-can-guess-what-that-used-to-be/ ale ziarnina może być oczywiście o wiele mniejsza, ledwo widoczne kuleczki gesto umiejscowione na uchu, może być też dużo dużo większa. Dlaczego za bardzo kręcisz industrialem?:) Staraj się go za bardzo nie dotykac, póki się nie zagoi, oczywiście tylko do czyszczenia itp.

przepraszam bardzo... jak można robić indu z kleszczami... xD? chrząstkę nie bardzo nawet można kleszczami złapać w ogole... może sobie nazwy pomyliłaś/pomyliłeś? bo, że tragusa np z kleszczami sie przebija, to wiem... ale industraiala....? matko. tak wygląda moja ziarnina : http://img115.imageshack.us/img115/2102/ziarninacg1.jpg

przepraszam bardzo... jak można robić indu z kleszczami... xD? chrząstkę nie bardzo nawet można kleszczami złapać w ogole... może sobie nazwy pomyliłaś/pomyliłeś? bo, że tragusa np z kleszczami sie przebija, to wiem... ale industraiala....? matko. tak wygląda moja ziarnina : http://img115.imageshack.us/img115/2102/ziarninacg1.jpg

Gość Jowcia
Kocha na .I. i Vel. dziękuję za odpowiedź !!! Chciałam dodać, że na 6 dzień po przekuciu to ucho, aż mi odtsawało z powodu opuchlizny, nie mogłam juz wytrzymać bo miałam wrażenie, że ten kolczyk wrasta mi w ucho i zacisnęłam zęby i go rozkręciłam (oczywiście go nie wyciagnęłam), okazało sie,że pod tym wszystkim kryła sie ropa ! ucho zdezynfekowałam silnym środkiem, i tego samego dnia ucho wracało do normalności. Nastepnego dnia kupiłam nowy kolczyk bo sie okazało, że ten pierwszy poprostu był za krótki i dzisiaj cieszę się spokojem, ucho nie boli, ale jest wrażliwe i potrafi delikatnie pokrwawić:) Dziewczynki dzisiaj bym się zdecydowałam na zabieg u piercingera, zmroziły mnie komentarze o złamanej chrzastce, czy o jej miażdżeniu przy użyciu pistoletu, naszczęście mam to za sobą...:)