Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość nooo takkk
ha ha jasne :) tłumaczą sie winni :) a twoje wypociny trudno sie czyta :) tłusty i smierdzący masz pot :)

Gość nooo takkk
idź sie pochlastac :) zrobisz przysługe wielu ludziom :)

Gość nooo takkk
idż bo śmierdzi :)

Gość Cucumber.
"Bez wiary potykamy się o baobaby, z wiarą bez obawy wyrywamy te baby" - Soren Kierkegaard.

Gość Cucumberek.
Mt 5,11 błogosławieni jesteście, gdy ludzie plują na was i urągają wam... No właśnie, baptyści powinni się cieszyc, że w ogóle poświęcamy tym popaprańcom cenny czas i wyświadczamy im łaskę, urągając im.

Gość do cucumbera
Zielonoswiatkowcy osmieszaja sie :) a mnie najbardziej smiesza oni- zieloni gdy mówia o " mówieniu jezykami " bałkocza w imie szatana :( straszne:(

Gość heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeek
NIECH SWOJA CALA ODDA; A NIE TWOJA

Gość Cucumber.
Ewangelia według Jana 6.37n : ...tego. który do mnie przychodzi, precz nie odrzucę, ponieważ z nieba zstąpiłem nie po to, ABY PEŁNIC SWOJĄ WOLĘ, ale wolę Tego, który Mnie posłał. Jeżeli Pan Jezus nie miał wolnej woli, tylko podporządkował swoją wolę Ojcu, to cóż dopiero my, nędzni robaczkowie szczycimy się jakąś wolną wolą ????? Wystarczy jakaś reklama i już wszyscy pędzą, żeby tylko miec to samo, co maja inni !!!!!

Gość do cucumbera
cucumber tu by tu wymieniac , ale zieloni tego nie rozumieja co w zyciu najwzniejsze :(

przyjście do Jezusa w sensie uwierzenie w Niego nie jest tym samym co ochrzczenie sie . Bo chrzest jest symboliczną i śmiercią i nowym życiem dla kogoś kto wierzy . Natomiast dla kogoś kto wiary nie ma - z róznych względów np . jest za mały . jest niewierzący , robi to pod presją rodzina a naprawdę tego nie chce , jest ograniczony umyslowo , nie zdaje sobie sprawy co to tak naprawdę znaczy - taki chrzest jest po prostu pustym obrzędem zadawalającym jedynie ludzi . Jest chrzest również znakiem dla Boga i ludzi ,że wierzący chce w sposób świadomy podążać za Jezusem , dlatego aspekt dorosłosći a co najmniej świadomości jest tu tak ważny . Nie ma moim zdaniem granicy metrykalnej zdolnej odgórnie ustalić kto jest dojrzały a kto nie do chrztu . Na nic zdadzą sie tu obliczenia i autorytatywne stwierdzenia ,że w takim czy innym wieku osiągamy odpowiednią dojrzałość , bo wiadomo - świadomość , dojrzałośc a nawet ilośc piegów;) jest sprawą indywidualną . Dlatego tak ważne jest osobiste rozpoznanie wierzącego czy wie w kogo wierzy , jakie ma to dla niego konsekwencje i skutki oraz czy chce tą drogą podążać , tzn min. ochrzcić się . Nie jestem w stanie z całą mocą stwierdzić ,ze 11 , 12 czy nawet 13 latek jest dojrzały albo niedojrzały , bo żeby tak stwierdzić trzeba takie dizecko znać , albo być jego rodzicem :) Brałam niedawno udział w chrzcie gdzie uczestnicy tej uroczystości byli skrajnie rozrzuceni wiekowo - najmlodszy 14 lat , najstarszy lat ok 60 . Czy można powiedzieć ,ze któryś z tych wieków jest słuszniejszy ? stosowniejszy do chrztu ?

Gość Anna-Protestantka
A co jeśli dana osoba jest upośledzona umysłowo? Skąd wiadomo, że rozumie co znaczy wiara i śmierć Jezusa, skoro nie rozumie, że 20 zl to więcej niż 10 zł? Oni nie zostaną ochrzczeni? A co z osobami chorymi, które nie mogą zostać zanurzone w wodzie? I co ze słowami Pisma 'chrzcijcie dzieci'?

po pierwsze chętnie - znowu :) zobaczę fragment Pisma , który w ten sposób rzecz ujmuje - " chrzcijcie dzieci "

po drugie - pisząc ograniczone umysłowo mam na uwadze szerokie grono róznych zaburzeń , i nie mnie wdawać sie w rozsądzanie , które z nich czyni chrzest skutecznym a które nie . Pisząc o chorobie czy ograniczeniu umyslowym chcę tylko pokazać ,ze nie każdy kto jest dorosły jest dojrzały , nie każdy pełnoletni jest świadomy .

Gość Anna-Protestantka
Już podawałam w Dziejach. A no właśnie? I co z takimi osobami? Odmawia się im chrztu? A co z tymi chorymi? A co jak dziecko umrze przed 12-13 rokiem życia?

sam chrzest ,czyli zanurzenie w wodzie jest tylko symbolem . Byłam świadkiem chrztu starszego pana w jego własnej wannie :) Ale to nie miejsce czyni ten sakrament świętym ale pragnące serce i Boża łaska , która objawia sie na różne sposoby różnym ludziom .

Gość ffffffffffff
Licencja o czym ostatnio gadałas z szatanem podczas bełkotu ?

(37) Gdy to usłyszeli, przejęli się do głębi serca: Cóż mamy czynić, bracia? - zapytali Piotra i pozostałych Apostołów. (38) Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. (39) Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy są daleko, a których powoła Pan Bóg nasz. to jest fragment na który sie powołujesz - pokaż gdzie Jezus mówi " chrzcijcie dzieci "

Gość Anna-Protestantka
Dla was i dla dzieci waszych. A chrzest jest obietnicą, bez chrztu jej nie ma, no i nawoływanie do chrztu... To mówi samo za się. A nadal nie odpowiedziałaś na moje pytanie.

Gość fffffffffffffffff
Ann moja porada : przyznaj Licencji racje pomimo , ze nie ma :( bo zaraz sie obrazi i powie : żegnam :) he he

zrobiłaś to co mi zarzuciłaś - wyrwałaś zdanie z kontekstu :) i uznałaś je za wyczerpujące , bo pasujęce do twojej tezy . TYle tylko ,ze to zdanie jest fragmentem pewnej całości inie mówi o chrzcie tylko najpierw o nawróceniu a poźniej o chrzcie . Dzieci są w nim ujęte jako następpne pokolenia , jako ciągłość Narodu wybranego . Ale najpierw nawrócenie a óżniej chcrzest . Nawrócić sie mozę czlowiek dorosły , swiadomy swoich grzechów , toteż ochrzcić sie może wląsnie taki dorosly .

żadne prawdziwy duchowny nie odmówi czlowiekowi pragnącemu chrztu . Ani choremu , ani w wiezieniu , ani na wygnaniu .

Gość ffffffffffffffffffffffffffff
Licencja kiedy sie obrazisz i powiesz : zegnam ?

Gość Anna-Protestantka
Nic nie wyrywam, po prostu widzę co widzę. Chrzest jest dla was i dla dzieci. Nie jest napisane 'dla was ale w żadnym razie nie dla dzieci', prawda? Wręcz odwrotnie. Skoro nikomu się nie odmawia to znaczy, że dzieciom w niemowlęctwie też się chrztu udziela. Czyli przeczycie sami sobie? Jak to możliwe? No i co z tą świadomością? Poza tym jeśli to tylko symbol to gdzie jest łaska?

Gość ffffffffffffffffffffffffffff
no Licencja obraż sie :) powiedz : żegnaj :)

czy niemowlęta tego chcą ? nie mozesz powiedzieć ,zę nie chcą , ale nie powiesz tezzę chcą - wieć po co to robić? skoro i tak nic z tego nie wezmą ? ćhrzest jest dal odpuszczenia grzechów- jakie grzechy maja niemowlęta ?

(39) Bo dla was jest obietnica i dla dzieci waszych, i dla wszystkich, którzy są daleko, a których powoła Pan Bóg nasz. obietnica jest dla was i dla waszych dzieci - nie - chrzest jest dla was i dla waszych dzieci . obietnica zbawienia , jeśli sie nawrócisz . odnoszę wrażnei ,ze wszystko ci jedno jakich słów używasz - chrzest - obietnica , zbawienie , nawrócrnie - to dla ciebie jedno i to samo .