Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Bóg dał człowiekowi wolną wolę , dar wielki ,ale trzeba umieć sie nim posługiwać. Łatwiej jest powiedzieć - na nic nie mam wpływu - i zrzucić z siebie odpowiedzialność za wybory , ktorych jednak dokonujesz . Ja Bogu dziękuje za tą możliwość , że jestem wolna i mogę wszystko ,dla mnie to przywilej , dla ciebie obciążenie . Może warto nad tym pomyśleć ,ze coś co dla ludzi jest błogosławieństwem dla ciebie jest nic nie warte , bo i tak nie masz na to wpływu - jak twierdzisz ?

Gość Cucumber.
Skąd ten pomysł Licencja, że Bóg dal człowiekowi wolną wolę ? Alleluja!

no pomyśl trochę - masz wolną wolę czy nie ? możesz być dobry - mozesz mozesz być zły - możesz wyżesz wybrać czarne albo białe - mozesz możesz wierzyć w Boga albo w Niego nie wierzyć - możesz . jeśli to nie jest wona wola - to ja nie wiem co to jest :)

Gość Cucumber.
Możliwośc dokonania wyboru a wolna wola to dwie różne sprawy. Nawet podjęcie decyzji i wybranie jednej rzeczy z dwóch różnych, lub podobnych, to nie lada wyczyn. Chwała Panu!

Gość Cucumber.
Każdy wybór obciążony jest niecałkowitą i ograniczoną wiedzą. A co tu dopiero mówic o wolnej woli ?? Chwała Panu !

Gość Cucumber.
To, co piszesz Licencjo to jest wybór, a nie wolna wola. Mogę wybrac to, lub tamto. Wolna wola to jest coś więcej. Człowiek jest istotą ograniczoną i stąd jedynie ma bardziej lub mniej wolny wybór. Człowiek nie ma nieograniczonych możliwości. Nie ma też wolnej woli. Człowiek ma ograniczoną wiedzę, stąd też i jego ograniczone możliwości, stąd też i jego ograniczona wolna wola, to znaczy niewolna wola. Alleluja.

Gość Anna-Protestantka
CYTAT:Skoro chrzest jest jeden to czemu Jezus nie ochcił sie jako dziecko a jako dorosly mężczyzna ? Bo Jan Chrzciciel chrzcił gdy Chrystus był dorosły. Samemu ochrzcić się nie można CYTAT:Jaki skutek ma chrzest niemowlęcia bądx niczego nie świadomego dziecka ? Taki sam jak dorosłego. Pismo nam to mówi. Przez wiarę tych co niemowlę do kościoła przynoszą i proszą o chrzest. CYTAT: Czy nie mają racji ci , korzy twierdzą ,zę chrzest powinien być aktem świadomym i dojrzałym ? A na jakiej podstawie? W Biblii nic takiego nie ma. Nie znaczy, że jest to złe, w żadnym wypadku. Ale nie niezbędne. Dlaczego prymat papieski jest ważniejszy niż Słowo Boże? I skąd przeświadczenie, że kolejni papieże są nieomylni? Przecież to tylko ludzie. Omylni, grzeszni... jak to ludzie. To Jezus jest 'twórcą' chrześcijaństwa. Czyli podążając logiką katolicką papieże powinni być następcami Jezusa? CYTAT: Skąd ten pomysł Licencja, że Bóg dal człowiekowi wolną wolę ? Z Biblii. To Ona jest wykładnią życia chrześcijanina, niezależnie od jego denominacji. Jeśli dla kogoś słowo ludzkie stoi nad Słowem Bożym nie powinien się mienić chrześcijaninem.

Gość Cucumber.
Możliwośc wyboru jest wynikiem posiadania wyboru. Niestety, są i tacy, którym wyboru nie pozostawiono. Kyrie Eleison !!

Gość Cucumber.
Anna protestantka -- jeżeli to z Biblii pochodzi ten pomysł, że człowiek ma wolną wolę, to proszę mi podac konkretne cytaty Biblijne. W przeciwnym wypadku takie poglądy nie są biblijne. Pa.

Gość Anna-Protestantka
Radzę przeczytać Pierwsze wersety Biblijne. Przy stworzeniu świata Bóg daje Adamowi i Ewie możliwość wyboru dobra lub zła. Nie predestynuje ich do takiego czy innego zachowania. Dla katolików za to-stoi o tym w waszym katechizmie.

Gość Cucumber.
Anna protestatnka, no właśnie, piszesz o możliwości wyboru, nasze poglądy są więc identyczne. Nie czytałaś moich wypowiedzi. Licencji chodziło o wolną wolę. Człowiek ma niewolną wolną wolę. Kto grzeszy jest niewolnikiem grzechu +++ mówi Pan Jezus. Pan Jezus przyszedł nas z tej niewoli uwolnic. No proszę. I kto nie grzeszy ?? Jeżeli grzeszysz jesteś niewolnikiem grzechu, nie jesteś człowiekiem wolnym. Stąd potrzeba okupu, który zapłacił za nas, grzeszników Jezus Chrystus. Mamy bardzo ograniczoną wolną wolę. Z powodu grzechu. Jeżeli człowiek tonie +++ powiedz mu, że ma wolną wolę. Może nie tonąc !!! Przeczytaj opis nawrócenia apostoła Pawła. Gdzie tam jest miejsce na wolną wolę ?? To nie takie proste mój drogi ?

Gość Anna-Protestantka
Jeśli toniemy (a nie umiemy pływać) to nie ma wyboru. jak nie ma wyboru to po co wolna wola? Jeśli istnieje wybór a nie ma wolnej woli, to po co wybór? Twierdzenie, że nie mamy wolnej woli, i że nie możemy decydować czy grzeszymy czy nie powoduje, że spowiedź staje się bez sensu, żal za grzechy również. Pokuta? Ale za co? Nie mogłam inaczej, nie mam wolnej woli. To nie tak; mamy wolę; decydujemy czy chcemy w naszym życiu zła czy dobra, Szatana czy Boga. Od zarania dziejów wybór wbrew zaleceniom Boskim jest nasz własny. Jesteśmy grzeszni jako ludzie. Ale nie znaczy to, że nie możemy się od grzechu odwracać, choćby to miało nam zająć całe życie.

Gość Cucumber.
Dziwne, że nazywasz się Anna -protestantka a głosisz takie czyste poglądy katolickie. Masz rację, czemu nie.

CYTAT:Skoro chrzest jest jeden to czemu Jezus nie ochcił sie jako dziecko a jako dorosly mężczyzna ? Bo Jan Chrzciciel chrzcił gdy Chrystus był dorosły. Samemu ochrzcić się nie można- czyli to nie Jan był dla Jezusa ale Jezus chciał sie ochrzcić akurat wtedy kiedy Jan chrzcił ? czy nie jest to aby sprzeczne choćby nawet z EW >Jana ? CYTAT:Jaki skutek ma chrzest niemowlęcia bądx niczego nie świadomego dziecka ? Taki sam jak dorosłego. Pismo nam to mówi. Przez wiarę tych co niemowlę do kościoła przynoszą i proszą o chrzest. czyli jaki ? Biblia mówi ,ze chrzest jest znakiem upamiętania siez grzechów i jako znak dla Boga i ludzi , jako wyznanie wiary . Jak wiarę mozę " wyznać " niemowlak ? CYTAT: Czy nie mają racji ci , korzy twierdzą ,zę chrzest powinien być aktem świadomym i dojrzałym ? A na jakiej podstawie? W Biblii nic takiego nie ma. Nie znaczy, że jest to złe, w żadnym wypadku. Ale nie niezbędne. czy na pewno nie ma ? a kogo chrzcił Jan ? dorosłych . Dlaczego ? ano dlatego ,ze ą oni na tyle dojrzali ,zeby pojąc znaczenie grzechu a tym samym znaczenie Ofiary Odkupienia Jezusa czego nie mogą zrozumieć dzieci . co zaś do znaczenia terminu " wolna wola " myślę ogórku ,ze doskonale ją rozumiesz.

Gość Anna-Protestantka
W ten sposób rozumując, nikt nie powinien być ochrzczony, bo nikt tak naprawdę nie jest w stanie pojąć grzechu ani tym bardziej odkupienia. A przecież Jezus sam mówił, że łaska spływa na człowieka przez wiarę ludzi, którzy tego człowieka przynoszą. Czyli co? Spływa ta łaska czy nie? Ogórku; ja po katolicku myślę? Nie sądzę. To Luter mówił o wolnej i niewolnej woli. Wolnej w wyborze zła lub dobra. Niewolnej w akcie zbawienia; człowiek sam siebie nie może zbawić; ani przez czyny ani ze swej woli. To bardzo protestanckie. Ale jeśli uszczęśliwi Cię, że to po katolicku, to czemu nie ;) Dla mnie najważniejsze co mam w sercu, a nie co ktoś myśli ;)

A przecież Jezus sam mówił, że łaska spływa na człowieka przez wiarę ludzi, którzy tego człowieka przynoszą. Czyli co? Spływa ta łaska czy nie? chętnie zobaczę ten fragment Słowa , który w ten sposób definiuje potrzebę chrztu .

Gość Anna-Protestantka
Poszukam. A jak nie znajdę to popytam ;) W każdym razie cierpliwości.

Gość Cucumber.
Kocham Was moje drogie heretyczki i bardzo chętnie bym Was troszkę potorturował metodą hiszpańskiej inkwizycji, która kobitki darzyła szczególną atencją. Obiecuję Wam, ze przy bliższym poznaniu wcale nie tracę - tak jak ten przysłowiowy kat - w wręcz przeciwnie, poddane mojemu nieodpartemu urokowi rychło byście się ze mna na wszystko zgodziły. Alleluja !!

Gość Anna-Protestantka
Dzieje Apostolskie 2:37 A to ile lat musi mieć ktoś żeby się ochrzcić? 18? I czy na pewno wtedy wie, co robi? A co ze zmarłymi bez chrztu?

(37) Gdy to usłyszeli, przejęli się do głębi serca: Cóż mamy czynić, bracia? - zapytali Piotra i pozostałych Apostołów. (38) Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr - i niech każdy z was ochrzci się w imię Jezusa Chrystusa na odpuszczenie grzechów waszych, a weźmiecie w darze Ducha Świętego. Dz.Ap 2 : 37-38 . Nawróćcie się - powiedział do nich Piotr -nawróćcie sie czyli uwierzcie w Jezusa . Biblia mówi ,zę wierzący powinni stać siejak dzieci jeśli chodzi o wiarę , bo dzieci są ufne i wierzą w to co powie im Ojciec bez zastrzeżeń .Dzieci śa również symbolem jeśli nie bezgrzeszności to niewiedzy c oto jest grzech i kiedy on zachodzi . Niewiedzy wynikającej z braku rozpozania tego co jest dobre a co jest złe a wiedza ta przychodzi wraz z wielkiem . Dlatego ,żeby przyjąc chrzest trzeba być świadomym sojej grzeszności , swojej niemocy w zmazaniu go i zaufaniu Bogu ,ze jedynie On mozę to zrobić . Trzeba być świadomym ,ze jest to nie tylko symboliczny gest ale tego ,ze on coś oznacza coś nam daje ale i też nakłada na nas pewne zobowiązanie .

nie jest wążny wiek metrykalny , choć trudno podejrzewać o dojrzałą świadomość człowieka 16 letniego i porównać go z np 45 latkiem , ale o dojrzałośc wiary , o świadomą chęć chrztu jako aktu symbolizującego śmierć grzesznej natury człowieka żyjacego bez Boga i narodzenie nowej istoty żyjącego z Bogiem i w Bogu . (17) Jeżeli więc ktoś pozostaje w Chrystusie, jest nowym stworzeniem. To, co dawne, minęło, a oto wszystko stało się nowe. (2 list do Koryntian 5:16-18, Biblia Tysiąclecia)

Gość Anna-Protestantka
Ale czemu akceptujesz jedno słowo odrzucając inne? nawróćcie się- wy nienawróceni. Ochrzcijcie się - wy nieochrzczeni. Wy i wasze dzieci. Nie można urywać sobie jednego zdania z kontekstu i nim operować, bo w ten sposób można 'wytłumaczyć' wszystko. A zdecydowanie nie do tego Pismo jest.

"A to ile lat musi mieć ktoś żeby się ochrzcić? 18? I czy na pewno wtedy wie, co robi? A co ze zmarłymi bez chrztu?" A mnie dalej ciekawi, jaka jest dolna granica wiekowa w której można przystąpić do chrztu. U Izraelitów uważa się 12 letnie dziewczynki za dorosłe ( u chłopców zaś 13 lat). Na tej podstawie można sądzić, że osoby w tym wieku ( przez nas uważane za małoletnie) mogły bez problemu przystąpić do chrztu. A jak jest u Was? Dlaczego 11 -12 latek może być uważane za nieświadome swej wiary? Bo co? Czy nie sam Jezus powiedział: pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie?

Gość nooo takkk
smutna ty naprawde masz taki skrzywiony ryj ?

Noo :D tak czasami bywa :D :P musi być jakaś równowaga w przyrodzie. Jedni są piękni jak Ty, inni zaś takie pokraki jak ja :D :D Dzięki temu można się jakoś na kafe dowartościować, co nie? :classic_cool:

Gość nooo takkk
teraz juz wiem dlaczego jestes samotna i zgorzkniała - typowa stara panna :)

A co Ty możesz o mnie właściwie wiedzieć :D :D nawet moich postów nie czytasz, bo się pomyliłaś nie tyle co do wieku, ale też mojego stanu cywilnego. :D :P A ja już o tym pisałam. Ale co tam, Wasze podejście wcale mi nie przeszkadza. Co więcej, sama prowokuje takie wpisy. Stąd mój nik :P :P