Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość jij
"wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej "

Gość jij
zmiana ? kiedys pisałas ze Jezus tez zgrzeszył :( pisałas wszyscy zgrzeszyli zmina w PS nastapiła ?

coś ci sie z jaśką pomyliło :D a tak na marginesie - nie odrózniasz projektów i prowokatorów od zwykłych dyskutantów ?

Gość jij
chetnie odszukałabym , ale szkoda mi czasu na Ciebie 100% tak pisałas

Gość jij
ale nie w bezsensownej dyskusji prowadzonej przez Ciebie , poprostu szkoda czasu :) moge ten czas spozytkowac o wiele przyjemniej miłego wieczoru , pa

Gość Anna-Protestantka
Zdecydowanie mi nie jest wszystko jedno. Obietnica (zbawienia) jest przez chrzest. Prawda? Bo bez chrztu nie dostąpisz łaski zbawienia. Jeśli chrzcicie dzieci, które mogą umrzeć to jaki to ma sens w takim razie? A co z 13-latkami, które się chrzczą bo tak rodzice mówią? Bo taki jest nacisk środowiska, w którym dorastają? I kto o tym decyduje? I jak człowiek może decydować na kogo może zstąpić Duch a na kogo nie? I co z łaską przez wiarę innych osób? Skoro można prosić o zdrowie dla kogoś i z wiary ona następuje, chociaż chora osoba nie musi być ani wierząca ani nawet ochrzczona? Chrzest dzieci jest Biblijny a decydowanie o tym kogo ma nawiedzić Duch Boży jest niebiblijne. Czarno na białym stoi i żadne słowa ani dyskusje tego nie zmienią.

Gość ffffffffffffffffffffffff
ha ha ha ha juz żegna ha ha ha

nie bardzo wiem o czym piszesz Anno . o niczym takim nie rozmawiałyśmy a już posadzanie mnie o to ,że chcę decydować na kim ma spocząć Duch Św jest kompletnym absurdem

Obietnica (zbawienia) jest przez chrzest. Prawda? Bo bez chrztu nie dostąpisz łaski zbawienia. absolutnie nie . Biblia mówi ,ze żbawienie jest za darmo , z łaski Boga . Nie mozna na nie zasłużyć ani zapracować , kupić go ani wyprosić . Jest darem Boga dla człowieka , jest Ofiarą Jezusa dla wiewrzących w Niego . chrzest jest tylko uwidocznieniem , fizycznym i duchowym aktem pokazujacym Bogu i ludziom ,ze wierzymy a tym samym jesteśmy zbawini .

(8) Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: (9) nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił. (List do Efezjan 2:7-9, Biblia Tysiąclecia)

Gość Anna-Protestantka
Skoro tak, to po co chrzest? Całkiem zbędny? Skoro to tylko symbol, nie mający żadnego znaczenia? Jak na razie nie mogę za nic pojąc Twojej logiki. Przykro mi. Nadzieja na zbawienie jest dla wszystkich. Dla dzieci również. Nie Ty osobiście miałabyś decydować, nic takiego nie napisałam. Człowiek, obojętnie kto.

Gość Anna-Protestantka
Poczekam do niedzieli. Mój drogi ksiądz to umie wszystko ładnie wytłumaczyć i i wie gdzie zajrzeć aby znaleźć odpowiednie cytaty. :)

nie zależy mi na szermierce na cytaty :) zresztą odejrewam ,zę zacznie mówić o grzechu pierworodznym , a już mi sie nawet tego słuchać nie chce ... Ale moze zamiast opierać sie na tym co ci ksiądz odpowie - moze sama spróbuj sie coś o tym dowiedzieć ? Biblia , chwała Bogu , jest dostępna u nas wszędzie :)

Gość Cucumber.
Oto fragment Pisma Świętego, który mówi o chrzcie niemowląt : Ewangelia Jana 3,5 ...Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci, jeśli się ktoś nie narodzi Z WODY i z Ducha, nie może wejśc do Królestwa Bożego" To jest wyraźna aluzja do sakramentu chrztu, który - wg Pisma Świętego najwyraźniej może poprzedzac odrodzenie duchowe. Pan z Wami!

Jezus mówił o sobie ,ze jest Wodą życia , często mówił ,o piciu wody - czyli o wierze . woda jest symbolem Jezusa a nie symbolem chrztu niemowląt .

a jeśli już mowa o wodzie ----- 35) A Filip wychodząc z tego /tekstu/ Pisma opowiedział mu Dobrą Nowinę o Jezusie. (36) W czasie podróży przybyli nad jakąś wodę: Oto woda - powiedział dworzanin - cóż przeszkadza, abym został ochrzczony? (37) Odpowiedział Filip: Można, jeśli wierzysz z całego serca. Odparł mu: Wierzę, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym. (Dzieje Apost. 8:35-37, Biblia Tysiąclecia)- czy tutaj też jest aluzja do chrztu niemowląt ?

Gość Cucumber.
To znaczy się, że wszyscy muszą dokładnie tak samo przeżyc i wiarę i chrzest w ten sam sposób, co ten dworzanin ?? Chyba niewielu mam taka szansą ?

Gość Anna-Protestantka
To wy nie uznajecie grzechu pierworodnego?

Gość Anna-Protestantka
To ja już nic nie rozumiem. To czym się kierujecie? Nie Słowem, to czym? Grzechu pierworodnego nie uznajecie, chrztu nie uznajecie, odmawiacie zbawienia niektórym osobom, wedle uznania. To co jest ważne? Co jest zasadą?

Gość Cucumber.
Jeżeli to wydarzenie opisane w Dziejach Apostolskich z dworzaninem i z Filipem nie jest wydarzeniem uniwersalnym przeznaczonym do naśladowania przez wszystkich to po co w ogóle je cytowac ?? Nadal obowiązuje wobec tego mój fragment Pisma Świętego z Ewangelii Jana, który mówi, że ktokolwiek nie narodzi się z WODY i z Ducha ten nie wejdzie do Królestwa Bożego !! Amen.

Gość Anna-Protestantka
Twój? Myślałam, że Jana ;) A no właśnie. To dowód na istotę chrztu. Nie można Biblii traktować wyrywkowo i uznawać tylko te elementy, które pasują do ludzkiej teorii.