Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

To ja już nic nie rozumiem. To czym się kierujecie? Nie Słowem, to czym? Grzechu pierworodnego nie uznajecie, chrztu nie uznajecie, odmawiacie zbawienia niektórym osobom, wedle uznania. To co jest ważne? Co jest zasadą?--- chętnie zobaczę gdzie napisalam ,ze chrztu nie uznajemy albo że odmawiam komuś zbawienia . chyba sie troszke zgalopwałaś , no ,ale jak argumentów brak ...

Gość Anna-Protestantka
hej, nie wciskaj mi tu brak argumentów. Sama powiedziałaś, że niemowląt nie chrzcicie. Czym się różni? A tym, że to jest ten [pierwszy, od którego inne grzechy pochodzą. bez rozprawienia się z tym pierwszym nie ma możliwości poradzenia sobie z innymi. O to chodzi w chrzcie. Bo przecież ochrzczeni grzeszą tak sami jak i nieochrzczeni.

Anno dzieci są swięte. Do takich należy Królestwo Niebieskie. Jeśli dziecko umiera- idzie prosto do nieba- do Ojca. Nie ma rozeznania między dobrem a złem- jest święte. Dopóki nie staniecie się jak dzieci - nie ujrzycie królestwa Bozego. Tak o dzieciach mówi Pan. chrzest- to świadoma decyzja WIARY. Dziecko nie jest w stanie uwierzyć ze potrzebuje zbawiciela- bo jest czyste. Przykład eunucha i dworzanina mói wyraźnie kto moze się ochrzcić. Jeśli wierzysz możesz. Kto uwierzy i ochrzczony będzie - ten będzie zbawiony. Ta kolejność nie jest przypadkowa. Uwierzyć w Jezua i na swiadectwo wiary- ochrzcić się. Wszystkie chrzty w Dziejach Ap były chrztami upamiętania się - dorosłych ludzi.

napisałam ,ze nasz kosciól uznaje chrzest dorosłych a to nie jest oto samo co " nie uznajecie chrztów " żeby zgrzeszyć trzeba okazać nieposłuszeństwo Bogu - jak moze okazć nie posłuszeństwo Bogu niemowlę ? jak małe dizecko moze zgrzeszyć ?

a obietnica o której pisałąś wcześniej odnosi się do obietnicy błogosławieństwa następnych pokoleń wierzacych ludzi, błogosławieństwa zbawienia. Dz 16:31 bw "A oni rzekli: Uwierz w Pana Jezusa, a będziesz zbawiony, ty i twój dom."

Mk 16:16 bw "Kto uwierzy i ochrzczony zostanie, będzie zbawiony, ale kto nie uwierzy, będzie potępiony." czy chrzest jest wymogiem zbawienia? nie- ale ten kto uwierzy powinien się ochrzcić, lecz ten kto nie uwierzy- bedzie potępiony. Wiara zbawia, chrzest potwierdza wiarę i przynajeżność do Jezusa.

Gość Anna-Protestantka
Ma grzech pierworodny, który jest początkiem każdego grzechu. Tylko trzeba uznać te wersety. A 5 latek? Już grzeszy a nie może być ochrzczony. Co z nim? Tak jak 10-latek.

no ,ale skad się wziął ? Gdzie Biblia o tym pisze ? nie wystarczy powiedzieć - jest , bo jest " i tyle . Ja rozumiem ,zę to pasuje do twojej teorii ,że chcrst jest uzasadniony , bo porzez jego moc dokonuje ise obmysie z grzechu -no ,ale z jakiego grzechu ?

Łk 3:3 bw "I przeszedł całą krainę nadjordańską, głosząc chrzest upamiętania na odpuszczenie grzechów," chrzest jest na odpuszczenie grzechów tym którzy go WYZNAWALI. Dz 13:24 bw "przed którego przyjściem Jan zwiastował chrzest upamiętania całemu ludowi izraelskiemu." chrzest UPAMIĘTANIA- czyli po raz kolejny wyznawania grzechów i pragnienia zmiany życia z 18:8 bw "A Kryspus, przełożony synagogi, uwierzył w Pana wraz z całym swoim domem, także wielu z Koryntian, którzy słuchali, uwierzyło i przyjmowało chrzest." najpierw uwierzył potem się ochrzcił, ci co słuchali przyjmowali chrzest. Byli świadomi, rozumni, wiedzieli po co przyszedł Jezus , wyznawali swoje grzechy i na swiadectwo tej WIARY- chrzcili sie.

Nie mam czasu, więc muszę się streszczać A co ma udowodnić nam ten cytat który Licencjo wrzuciłaś? :P warunek jego chrztu jako nie ochrzczonej wcześniej osoby dorosłej nic nam nie mówi na temat chrztu dzieci z chrześcijańskich rodzin. To raz. To że Pismo opisuje że Pismo opisuje w dużej mierze chrzest dorosłych, jest rzeczą zrozumiałą, jeśli weźmiemy pod uwagę to, że chrześcijaństwo stawiało wówczas dopiero pierwsze kroki, a nauka apostołów kierowana była do tych, którzy mogli stanowić sami o sobie w podejmowaniu decyzji co do swego wyznania. Jest bowiem zrozumiałe, że aby ochrzcić dziecko lub niemowlę potrzebna była wiara i zgoda rodziców, którzy również winni być wpierw ochrzczeni. Dopiero w następnych pokoleniach, może być mowa o chrzcie niemowląt. w Dziejach czytamy o chrzcie "całych domach" Wiem że napiszesz że w tym cytacie nic nie ma o chrzcie niemowląt (już ja Ciebie znam :P )ale też go nie wyklucza. A z tą świadomością to też różnie bywało, weżmy jako przykład choćby Szymona Czarnoksiężnika (Dz 8:13,18-23) nie do końca był świadomy tego, co się stało przyjmując chrzest. Dowodem tego jest jego postawa w chwilę potem. Dwa, chrzest niemowląt istnieje od zarania chrześcijanstwa.: Kilka przykładów:- -Orygenes (ur.185) w "Komentarzu Listu do Rzymian" (5:9) pisał: "Kościół przyjął tradycję od Apostołów by także niemowlętom dawać chrzest". Patrz też jego "Homilie o Księdze Kapłańskiej" (8:3) i "Homilie o Ewangelii św.Łukasza" (14:5): "Małe dzieci otrzymują chrzest na odpuszczenie grzechów. Jakich grzechów? Kiedy zgrzeszyły? (...) 'Nikt nie jest czysty od brudu, choćby nawet życie jego trwało tylko jeden dzień'. Ponieważ sakrament chrztu usuwa brud narodzenia, dlatego też i małe dzieci otrzymują chrzest. 'Jeśli się bowiem ktoś nie narodzi z wody i z Ducha, nie będzie mógł wejść do królestwa niebieskiego' [J 3:5]". -Justyn Męczennik (ur.100) w Apologii (15:6) pisał o współwyznawcach, że "są chrześcijanami od dzieciństwa", a "Akta męczeńskie św.Justyna i innych" (+163) podają, że przesłuchiwany przez prefekta Pajon na pytania: "Czy Justyn zrobił z was chrześcijan?", "Kto był twoim nauczycielem?" odpowiedział: "Od rodziców naszych przejęliśmy to wspaniałe wyznanie" (4:6). -św.Polikarp (ur.69) przed męczeńską śmiercią (+155) stwierdził, że "86 lat służy Chrystusowi" ("Męczeństwo św. Polikarpa" 9:3), więc od dziecka; por. Polikrates (IIw.): "który żyje w Panu 75 lat" (Euzebiusz "Historia Kościoła" V:24,7). - Synod Kartagiński (ok.252) ganił bp. Fido za to, że nie chrzcił dzieci drugiego, czy trzeciego dnia życia, lecz dopiero po 8 dniach ("List 64" - św.Cyprian). - św.Ireneusz (ur.130-40) o chrzcie pisał: "Przyszedł bowiem (Chrystus) zbawić wszystkich; wszystkich mówię, którzy przez Niego odradzają się dla Boga, niemowlęta i dzieci, młodzieńców i starszych" Adversus haereses II,22,4. - Tertulian (ur.155) w "O chrzcie" mówi o istniejącym za jego życia chrzcie niemowląt, choć sam osobiście jest zwolennikiem odkładania go, poza przypadkami naglącej konieczności. Pisze on: "Dlatego jest rzeczą korzystniejszą (...) odkładanie chrztu, szczególnie jednak gdy chodzi o dzieci" (1, "Wówczas bowiem śmiałość śpieszącego na pomoc jest usprawiedliwiona, jeśli zmusza okoliczność znajdującego się w niebezpieczeństwie. Albowiem ten zawiniłby względem człowieka ginącego, jeśli zaniedbałby udzielić tego, co mógł swobodnie" (17). Na początku III wieku św. Hipolit Rzymski napisał traktat pt.: Tradycja Apostolska". W dziele tym pisze też o chrzcie, wyraźnie faworyzując dzieci, którym najpierw każe udzielać "sakramentu odrodzenia" (Tradycja Apostolska", nr.21)

Jezus kilka razy mówił o dzieciach ze są święte. Ze tacy są właścicielami Królestwa Bozego. a do nieba nie wejdzie nic nieczystego: Ap 21:27 bw "I nie wejdzie do niego nic nieczystego więc o jakim grzechu dzieci ty mówisz???? Pozwólcie dzieciom przychodzic do MNIE bo do takich NALEŻY KRÓLESTWO BOZE. I nigdy nie nakazywał chrztu dzieci ani nie wspominał o tym ze są skalane. Wręcz przeciwnie. Po co się upierasz bezzasadnie. Nie czujesz swiętosci dziecka?

Gość Anna-Protestantka
Wraz za całym domem, czyli i dziećmi. Nie ma napisane 'oprócz dzieci'. Nie ma słowa o wykluczeniu dzieci. A za to jest obrzezanie dzieci (nieświadomych), bo tak nakazywało Pismo. A nie dlatego, że sami tego chcieli. Jezus mówi, że trzeba mieć wiarę dziecka, czyli dziecko ma wiarę żeby dostać chrzest; nie mówcie, że nie ma. Sam Jezus mówił o tym. zbyt wybiórczo stosujecie Pismo. Nie wolno tak robić. Nie boicie się potępienia?

wraz z całym domem. Czy tam jest napisane ze z dziećmi? Pokaż mi CHOCIAŻ JEDEN fragmen w Piśmie gdzie chrzci się dziecko. A wiesz ile mogę pokazać ci fragmentów gdzie chrzci się dorosłych którzy uwierzyli, odwrócili się od grzechu- upamietali się - a potem sie ochrzcili???

ja wysiadam :) tak jak już ci napisałam - dla ciebie wiara , chrzest , nawrócenie , obietnica , teraz doszlo obrzezanie - to dla ciebie slowa bez żadnego znaczenia . Posługujesz sie nimi kompletnie bez związku z tematem . Podejrzewam nawet ,ze nie bardzio nawet wiesz coone znaczą . zostawiam cie w lepszych rękach :) kamelia --- :D

jak wybiórczo? jeden fragment popiera nastepny. Jezus sam podał przykład chrztu- aby się wypełnił sprawiedliwosć- własnie w wieku dorosłym. Jako dziecko został przyniesiony dl świątyni- NA BŁOGOSŁAWIEŃSTWO I MODLITWĘ- nie na chrzest. Bóg jest Bogiem porządku i nie zaprzecza sam sobie- gdy mówi o chrzcie upamiętania i o tym że dzieci są święte i do takich należy Jego Królestwo i że do nieba nie wejdzie nic nieczystego- to sam sobie nie zaprzecza. Chrzest dzieci został wprowadzony- KIEDY??? w którym wieku??? W Biblii nie ma o tym ani jednej wzmianki. Bo nie jest on Bożą drogą. Bóg nie chwieje się jak chorągiewka określając dzieci swiętymi a potem nakazując im chrzet. CHRZEST DZIECI JEST LUDZKĄ NAUKĄ. Koniec .:)

smutna twarzo - z całym szacunkiem do tych wszystkich mędrców - jest to ich dość swobodna interpretacja dostosowana także na potrzeby konkretnego kościoła . Nie będę sie odnosić do ich wypowiedzi bo zwyczajnie uważam ,ze nie maja racji .

Anno piszesz- dziecko ma wiarę zeby dostać chrzest. No po takim zdaniu stwierdzam, ze chyba kompletnie nie wiesz co piszesz. :D Sory:) Niemowlak ma wiarę aby przyjąć chrzest. .....Hmmm....czytam kilka razy i pojąć nie umiem:) masz dzieci??:D:D:D:D

Gość Cucumber.
A jednak baptyści to sekciarze !!

co jednak z pewną ciekawościazauważam ,ze o potrzebie chrztu niemowląt ;) bardoz bogato wypowiadaja sie ludzie natomiast Biblia skąpo - albo nawet wcale - ciekawe czemu ?:)

22:08 [zgłoś do usunięcia] Kamelia jak wybiórczo? jeden fragment popiera nastepny. Jezus sam podał przykład chrztu- aby się wypełnił sprawiedliwosć- własnie w wieku dorosłym. W Piśmie nie ma nic temat że Jezus kazał sie chrzcić w wieku dorosłym. Od kiedy to świadomość oznacza dorosłość? Pisałam już w jakim wieku Izraelici stawali się dorośli. Dorosłość też nie oznacza w pełni świadomości - patrz. Szymon Czarnoksiężnik :P

Jezus kazał oznacza Jego SŁowo np w Dziejach APostolskich. Jezus jest SŁOWEM. Całym:D droga twarza:)

22:10 [zgłoś do usunięcia] LICENCJA:) smutna twarzo - z całym szacunkiem do tych wszystkich mędrców - jest to ich dość swobodna interpretacja dostosowana także na potrzeby konkretnego kościoła . Nie będę sie odnosić do ich wypowiedzi bo zwyczajnie uważam ,ze nie maja racji . No cóż, masz do tego pełne prawo :D Tak samo pewnie oni, siedząc sobie gdzieś w obłokach i dumając na Twoją postawą :P Co nie zmienia faktu że chrzest dzieci był praktykowany w pierwszych wiekach, przecież tego faktu nie zamażesz ;) Stoi przecież czarno na białym

a niech sobie chrzczą dzieci jak chcą. Pytanie tylko po co? Kto uwierzy i ochrzczony zostanie - będzie zbawiony. Najpierw uwierzenie potem ochrzczenie- UPAMIĘTANIE. Nie można inaczej mówi Pismo. Albo wola ludzka albo wola Boża:) Róbta co chceta:)

nie sądzę abo owi umarli męzowie mogli w tej chwili o czymkolwiek dumać , a i samo chrzczenie niemowląt malo mnie wrrusza , uważma to tylko za praktykę zupełnie niepotrzebną i niczemu nie służącą .

moje dziecko jest święte :) Gdyby Bóg je powołał do siebie już- będzie z Nim w niebie. Potem- w miarę dorastania poczuje na sobie ciężar swoich grzechów- ufam ze będzie pragnać zbawienia- uwierzy ze Jezus przebacza grzechy, przyjmie to do swojego zycia i zapragnie chrztu na odpuszczenie grzechów. Proste- bibilijne- Boże drogi:)

ale tak sobie teraz myśle ,że to mozę być nawet szkodliwe , bo daje złudna nadzieję takim jak Anna ,ze poprzez chrzest w dzieciństwie jest sie zbawionym , co oczywiście jest bzdurą ,ale ska taka Anna moze o tym wiedzieć ? a dziś żyjesz a jutro ,,, niekoniecznie . i co dalej ?

Gość Anna-Protestantka
Jezus tak powiedział. Jeśli Jego słowa nic nie znaczą... To nie wiem co dla was coś znaczy. I zauważyła, że wszystko jest pięknie jeśli rozmówca się z wami zgadza. Jeśli się nie zgadza kończy się rozmowa, zaczynają się wymówki typu 'nie wiesz co mówisz', 'bez związku', 'nie wiesz co znaczy'. Zarzucacie mi, ze chrzest, wiara, nawrócenie nie mają znaczenia, co już wielokrotnie tłumaczyłam, ze mają i to ogromne, a wy swoje, jakbym się nie odzywała. Jezus nie mówił, że dzieci są święte. Mówił, że dzieci mają wiarę. Chrzest dzieci był praktykowany od początku, tylko trzeba uznać te wersety za istotne a nie pomijać je lub interpretować tak by pasowały do własnej teorii. Podałam wystarczająco cytatów. Nie tylko ja. I człowiekowi nie wolno decydować kto zostanie obdarowany łaska i Duchem, a kto nie. Bo interpretując na własny użytek i tylko to co nam pasuje 'udowodnimy' wszystko. A nie do tego Biblia służy. Cieszę się z bycia Ewangeliczką. Nie muszę się martwić, że decyduję za Ducha Świętego ;)