Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość do cucumbera
Anno wchodze tutaj czasami juz od jakichs dwóch lat i widze ich ( kamelii i licencji ) zachowanie . Albo przyznajesz im racje albo wypad . Sa beszczelne ! zupelnie brak im owoców Ducha sw . Wysmiewaja sie z innowierców . Uwazaja ze zbawienie nalezy tylko do nich bo tylko na nich działa Duch sw . Zgrozo!

Gość Anna-Protestantka
Zdaję sobie z tego sprawę. Ale nie tylko oni tak myślą. Wiele odłamów chrześcijaństwa przypisuje sobie monopol na zbawienie. I wielu ludzi w ramach wyznania. Tzn; oficjalne stanowisko naszego i katolickiego kościoła jest takie, że zbawieni zostaną wszyscy ochrzczeni i wierzący. Choć (nawet na tym forum) spotkałam się z glosami, że tylko katolicy będą zbawieni, a chociażby ewangelicy nie. Wychodzi na to, że nauka kościoła to jedno, a własne przekonania to drugie.

Gość Cucumber.
No tak, ale baptyści to masońscy sekciarze a zielonoświątkowcy to już kompletni popaprańcy. Oto co Apostoł Pawel zrobił z zielonoświątkową prorokinią, która dręczyła wszystkich swoimi skądinąd prawdziwymi wizjami Dz Ap 16,17n. Rzecz w tym, że demony też znają prawdę, wiedzą i drżą.

smutna, piszesz ze ten przykład jest nieadekwatny, ale zwróćmy uwagę: (35) A Filip otworzył swoje usta i zwiastował mu dobrą nowinę o Jezusie, począwszy od tego ustępu Pisma. (36) A gdy tak jechali drogą, przybyli nad jakąś wodę, a eunuch rzekł: Oto woda; cóż stoi na przeszkodzie, abym został ochrzczony? (37) Filip zaś powiedział mu: Jeśli wierzysz z całego serca, możesz. A odpowiadając, rzekł: Wierzę, że Jezus Chrystus jest Synem Bożym. (38) I kazał zatrzymać wóz, zeszli obaj, Filip i eunuch, do wody, i ochrzcił go. Dzieje Ap. 8 czy jest jakaś przeszkoda aby dokonać chrztu? czy jest jakiś warunek by ktoś został ochrzczony? i ten fragment ewidentnie i bezkompromisowo potwierdza , ze jest. w. 37 JEŚLI WIERZYSZ- MOZESZ dodatkowo- jesli wierzysz z CAŁEGO SERCA:) mozesz czyli jeśli nie wierzysz w Jezusa, jeśli nie wierzysz w Jego odkupienie- nie możesz!!! jeśli nie wierzysz z całego serca!!!:) taka jest idea chrztu- przez wiarę , przez decyzję - osobistą. Potem zeszli do wody i nastąpił chrzest. A potem wielka Boza radość w Duchu Swiętym. :):):)

ponadto teza jako baptysta :) czyli ktoś majacy wiele wspólnego z chrztem z pewnościa jest świadomy , że chrzest mimo ,ze może być udzielony wszędzie - na co wskazuje Biblia - to nie jest aktem , który powinien następować z marszu , z automatu . Jak każda wartość wymaga przynajmniej zastanowienia sie - czy wiem co robię i dlaczego to robię ? przynajmniej zastanowienia . Na szcżęscie i nieszczęście ;) Biblia jest tak rozległa ,ze każdy moze znaleść w Niej coś co zinterpretuje z korzyścią dla siebie . Podobnie rzecz ma sie z chrztem . Mnie jednak zastanawia - czy Jezus , Mesjasz zapowiadny od wieków , przpowiadany i oczekiwany przez pokolenia zaniedbałby tak ważna sprawę jak chrzest - w tym wypadku w wieku niemowlęcym ? Dlaczego Biblia wspomina o błogosławieństwie w Świątyni nowo narodzonego Jezusa , wspomina szczegółowo chrzest Jezusa - mężczyzny dorosłego a jednak są ludzie , ktorzy mówiąc " naśladujmy Jezusa " sprawę chrztu traktują wedle swojego widzimisię ? Mogłabym to jeszcze zrozumieć gdyby zachowanie Jezusa w sprawie chrztu bylo niejasne, Biblia mowiłaby o nim w sposób symboliczny , wspominała tylko jakieś szczegóły - ale jest przeciwnie .Bardzo mocno i jasno jest opisany chrzest Jezusa a nawet powód dla którego Jezus to robi ...a jednak nadal są ludzie , którzy uważają ,ze chrzest niemowlęcia jest tak samo ważny jak chrzest Jezusa .

Gość Anna-Protestantka
Ale skoro nie uznajecie chrztu za Dar łaski, to czemu tyle zaprzeczeń, tyle 'udowadniania' nieudowodnionego? Nigdzie nie ma napisane 'tylko dorośli'. Za o jest dom ze wszystkimi domownikami. A nie 'ze wszystkimi za wyjątkiem dzieci'. Dopowiadacie coś czego nie ma. Czarno na białym dla każdego niezapatrzonego w nauki człowieka. Dzieci nie są wykluczone, a wręcz przeciwnie. Tylko trzeba to zobaczyć własnymi oczami; nie oczami księży, rodziców, czy jakichkolwiek zwierzchników. A co jeśli ktoś u was myśli inaczej niż ogół? Zostanie usunięty?

Kamelio, ten przykład jest nieadekwatny, bo został przytoczony przy dyskusji o chrzcie niemowląt. Licencja nawet przy tym cytacie zapytała:"czy tutaj też jest aluzja do chrztu niemowląt ?". Przypadek tyczył dorosłego człowieka, jego nawrócenia. Nie wiem po co dalej to ciągnąć i czemu to służy. Dwa, to że nie ma czegoś napisane "jak wół" nie oznacza że nie było to praktykowane przez apostołów. Nie całe nauczanie apostolskie jest zawarte w Piśmie. Ono ma swoją kontynuację w Tradycji właśnie. Orygenes napisał wyraźnie: "Kościół przyjął tradycję od Apostołów by także niemowlętom dawać chrzest". " Biorąc pod uwagę rok jego urodzenia - 185r, należy przypuszczać że był, trzecim, czwartym pokoleniem pierwszych chrześcijan. Dlatego taką wiedzę nie wziął sobie z sufitu, a stwierdzenia typu"nie miał racji" nie mają racji bytu, biorąc pod uwagę że nauka apostolska została mu przekazana niemal bezpośrednio, zważywszy że był jednym z pierwszych chrześcijan, więc na nic takie stwierdzenia takich "mądralińskich" którzy urodzili się niemal 2 tys lat później. :P Tak samo rzecz tyczy się Justyna, który poniósł męczeńską śmierć za wiarę. Najwidoczniej poniósł ją na darmo skoro i dziś się pojawiają takie stwierdzenia. Czy ktoś z nas ma prawo ich osądzać? Trzy. W KK są praktykowane też chrzty dorosłych. Sama mam taki przypadek w rodzinie, która się ochrzciła po 30 stce. Nie ma czegoś takiego w Kk, jak "only" chrzest niemowląt. Cztery. W Piśmie stoi: "jeden chrzest, jedna wiara". Skoro waszym zdaniem, Pismo nic nie mówi o chrzcie niemowląt, to nie mów też o nieważności takiego chrztu. Bądźmy konsekwentni, takiej nauki nie ma. Więc stąd się bierze takie łażenie od baptysterium do baptysterium, i przyjmowanie chrztu, nawet kilka razy w życiu? Jeden chrzest, może to się stało mało ważne, skoro nie w tej denominacji w jakiej trzeba? Cztery. Nie spodobały mi się uwagi w stosunki do Anny. Że jej kościół jest błędny czy też nauki błędne bo "ludzkie". Coś w ten deseń, nie dokładnie. Proszę o wskazanie takiego kościoła który byłby dokładnym odwzorowaniem pierwszych zborów i gmin chrześcijańskich o jakich mowa w dziejach. Takiego kościoła nie ma. A czym jest interpretacja, to pisać chyba nie muszę, definicji podawać nie trzeba. O tym też rozmawialiśmy na Twoim temacie Kamelio, przy czynnym udziale Iftar, więc chyba nie muszę do tego wracać I to było by na tyle. Kończę dyskusję na temat chrztu, tym bardziej że ten temat był wałkowany na innych tematach. za błędy przepraszam

Gość Cucumber.
Ile razy można tak się chrzcic z całego serca ?? No bo żydzi robili to kilkakrotnie w sezonie. W ten sposób zaspokajali swoje potrzby higieniczne, nie tylko duchowe. Przystępujesz do baptystów - masz się chrzcic, przystępujesz do adwentystów - masz się chrzcic, - przystępujesz do mormonów - masz się chrzcic, itd. Co inna wiara to inny chrzest i nny bóg.

Gość Anna-Protestantka
Inny Bóg raczej nie, najwyżej inaczej pojmowany. Ale fakt, czasem Duch Święty jest 'inny'. Skoro w jednym kościele człowiek podczas chrztu (choćby i w wieku dorosłym) jest napełniany Duchem, to przechodząc do innego kościoła znów Duch Święty musi kogoś napełnić podczas nowego chrztu. To trochę dziwne, bo w Biblii nie ma dwóch Duchów Świętych, prawda? Dlatego dziwi mnie nieuznawanie wspólnoty chrztu przez niektóre wyznania. No, chyba, że ktoś udowodni, że w Piśmie stoi, iż każde wyznanie ma własnego Ducha.

Gość helenka z okienka
z tymi duchami dobrze jest uwazac. czasem trudno rozeznac duchy.

Gość helenka z okienka
niektore koscioly odchodza od czystej nauki kosciola, a nawet rozwijaja sie rozne anomalie i zboczenia i ciagle czlonkowie sa przekonani ze dziala u nich Duch Sw. hmm. jakis duch napewno tylko czy swiety? najbezpieczniej jest zachowywac chyba przykazania i zyc Prawem Bozym na codzien w kazdej minucie i nie ulegac porywom duchow

W każdym kościele, w każdej religii zdarzają się szaleńcy :( Hejka Smutaska ;)

Cztery. Nie spodobały mi się uwagi w stosunki do Anny. Że jej kościół jest błędny czy też nauki błędne bo "ludzkie". Coś w ten deseń, nie dokładnie. i czyje to były uwagi ? dam glowę ,ze owiesz ,ze albo moje albo Kamelii :D Ale zanim zaczniesz sie do ego odnosić - po pierwsze - pokażą prosże te uwagi autorstwa kameli albo mojego po drugie oczytaj - odrzucajac jakiekolwiek sympatie i anatypatię co anna wypisuje . Jak miesza pojęcia i terminy , jak wszystko jest dla niej jednym . I być moze z tego bierze sie podejrzenie ,ze jako " nieoficjalna " przedstawicielka swojego kościoła sieje wiedze o tym kościele cokolwiek dziwną ,zeby niepowiedzieć nieprawdziwą . I nie jest to wina kościoła ale anny , która przedstawia doktryny swojego kościoła tak a nie inaczej . Osobiście jednak wolę naśladować Jezusa - jeśli chodzi o chrzest i nie tylko :) - niż najbardziej mądrego czlowieka urodzonego nawet tuż po Jezusie :D

23:24 [zgłoś do usunięcia]Anna-Protestantka Przez chrzest został zmazany mój grzech pierworodny i dostałam nadzieję na zbawienie przez wiarę ludzi (jak mówi Pismo, już o tym pisałam, ale pewnie zaraz usłyszę, że wcale nie). i choćbyś na palcach stawała nie powiesz ,zę jest to oficjalne stanowisko jakiegokolwiek kościoła chrześcijańskiego :D a to tylko jedna , no prawda ,ze perła ;) " nowość " :)

No bo ty byłaś Ty albo Kamelia :D ;) chciałam przekopiować dokładnie owe wypowiedzi, ale komp zaczął mi się wieszać, i napisałam to co utkwiło mi w pamięci z wczorajszego dnia. napisałam że nie jest to dokładne

napisanie że " nie dokładnie " niewiele wnosi do sparawy - albo coś pisałam albo nie . nie można być troche w ciąży :D mam nadzieję ,zę jak komp ci sie odwiesi to jednak to znajdziesz - chętnie zobaczę:)

kamelia: "już wszystko na temat chrztu napisałam. Nauka ta płynie ze SŁowa Bozego i nie ma w niej kszyty ludzkiej nauki." "jak widać trochę wam tam jeszcze pozostałości zostało z ludzkiej nauki." "To nie był twój chrzest tylko obrzadek tradycji dla twoich rodziców. Ty byłaś czysta jak łza. To był bezzasadny rytułał. Obrządek. Nic więcej."

Co Cię nie dziwi? Stanowiska Jej kościoła i mojego jest takie samo wobec chrztu Przez chrzest został zmazany mój grzech pierworodny i dostałam nadzieję na zbawienie przez wiarę ludzi (jak mówi Pismo, już o tym pisałam, ale pewnie zaraz usłyszę, że wcale nie). z pierwszą częścią zdania się zgodzę, co do drugiej to nie wiem o co włąściwie chodzi

Gość helenka z okienka
smutna mam twarz, w jakim jestes kosciele?

to wyżej to są niby te niemiłe uwagi ?:) i to piszesz ty , zaprawiona w bojach z niemiłymi uwagami ? :D daj spokój , trzeba dużo złej woli ,zeby dopatrzyć się w tych zdaniach złych emocji . no , ale jak sie chce ....

Gość helenka z okienka
Smutna twarzo, a dlaczego jestes smutna? Chrystus nakazal sie radowac, wiec tez nie wypelniasz prawa, podobnie jak wiekszosc chrzescijan, nie smuc sie:) Zasady ładu społecznego chrześcijan 12 Prosimy was, bracia, abyście uznawali tych, którzy wśród was pracują, którzy przewodzą wam i w Panu was napominają. 13 Ze względu na ich pracę otaczajcie ich szczególną miłością! Między sobą zachowujcie pokój! 14 Prosimy was, bracia, upominajcie niekarnych, pocieszajcie małodusznych, przygarniajcie słabych, a dla wszystkich bądźcie cierpliwi! 15 Uważajcie, aby nikt nie odpłacał złem za złe, zawsze usiłujcie czynić dobrze sobie nawzajem i wobec wszystkich! 16 Zawsze się radujcie, 17 nieustannie się módlcie! 18 W każdym położeniu dziękujcie, taka jest bowiem wola Boża w Jezusie Chrystusie względem was. 19 5 Ducha nie gaście, 20 proroctwa nie lekceważcie! 21 Wszystko badajcie, a co szlachetne - zachowujcie! 22 Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła6.

no , smutna twarzo , zraniłaś mnie do żywego mięsa - a ja cię tak skomplementowałam , na wzór cię podałam ..... chyba pójdę sobie jeszcze kawałek ciasta ukroić , bo tak wbiłaś nóż w me serce ...:D