Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość helenka z okienka
po co prowokowac? mamy sie kochac, wspierac i przebaczac, nie trzeba prowokowac

23:03 [zgłoś do usunięcia]LICENCJA:) dziecko , nie ma co tuać nóżkami ., bo to nic nie da . Smutna twarz jest katoliczką , z wieloma rzeczami sie zn ią nie zgadzam ale ona wie o czym pisze , potrafi podać swoje argumenty , cytaty i pisam i uczonych swojego koscioła a ty co ? tak jest - bo tak jest . nie ma dla ciebie roznicy czy piszesz o łasce czy obietnicy . Brak ci merytorycznych argumentów a ten brak reagujesz złością . Dlaczego ? to śa topiki ska wiele mozan sienauczyć , wiele dowiedzieć czasmi nawet od ludzi , których niezbyt sie lubi , ale wiedza jest wiedzą i jest wartośćia sama w sobie i nawet tylko dla niej warto rozmawiać. proszę :D

a proszę bardzo :) a teraz jak już obie posłodziłyśmy - musże na razie znikać , bo rozmowa , rozmową , ciasto ciastem a roboty czekaja:) na razie :)

Gość Anna-Protestantka
'Nieoficjalna'? A to żeś wymyśliła, doprawdy. Najpierw daję dużo cytatów z Biblii; Ty mówisz, że wcale... Ktoś wkleił żywcem tekst z jednej stronki; Ty mówisz, że to bardzo dużo wnosi... Podaję nauki mojego Kościoła; Ty mówisz, jako specjalistka od mojego wyznania, że jestem 'nieoficjalna'.... Kto dał Ci monopol na wiedzę? Tego was uczą w kościele? Że tylko wy znacie prawdę? A reszta to co? Kłamcy, oszuści, podszywacze i samo zło. Ja bym nie chciała należeć do kościoła, który uczy mnie nienawiści, który twierdzi, że każdy kto jest inny, jest gorszy, który wie wszystko najlepiej i nie pozwala mi myśleć samodzielnie. Za to cieszę się, że jestem ewangeliczką, że większość mojej rodziny i przyjaciół to katolicy, że jesteśmy razem nawet jeśli się nie zgadzamy. Bo wtedy czujemy, że jest z nami Duch Święty. W konflikcie i nienawiści Go nie będzie niezależnie ile by ktoś to wmawiał.

O przepraszam, ja skopiowałam jedynie listę osób, związanych z wczesnym chrześcijaństwem. Reszta, to moje przemyślenia. :P Ja słyszałam sto razy gorsze teksty na swój temat, Kamelia nawet wywalała mnie z tematu. Dlatego Licencja pisała o moim zaprawieniu w bojach, bo ja miałam rzeźnię. :D A potem miała rzeźnie Kamelia.:D :P Nie przejmuj się, bo nie warto

Gość helenka z okienka
smutna napisz na maila. helenkazokienka@hotmail.com

Nie wiem za bardzo o co Ci chodziło z tą samodzielnym czytaniem Pisma, ale jak byś coś takiego napisała, to byś usłyszała ode mnie, że czytam głośno Pismo na głos a moja mama mi tłumaczy :D ;) pa

Gość helenka z okienka
nie wiem po co jak nie chcesz to nie pisz. ale mozesz napisac jak chcesz

Gość Anna-Protestantka
Nie to, że się przejmuję. Po prostu napisano 'idźcie i nauczajcie'. A więc nauczam. Duch Boży jest tam gdzie pokój, miłość i zrozumienie; niezależnie od wyznania. Zło i niegodziwość 'odstrasza' Go. Chociaż czasami mam wrażenie, że nie ma najmniejszego sensu rozmawiać z kimś, komu nie wolno samodzielnie myśleć. I tu też nie ma znaczenie wyznanie. możliwość samodzielnego podejmowania decyzji i bycia odmiennego zdania powinno być podstawą KAŻDEGO wyznania.

Gość helenka z okienka
tak prawda Anno. czlowiek swiadomie i dobrowolnie musi przyjac badz odrzucic i slowo i wyznanie. ma do tego prawo i jednoczesnie nie mozna odbierac mu godnosci jezeli nas odrzuci. ciagle bowiem jest Bozym dzieckiem

Gość Anna-Protestantka
CYTAT: czytam głośno Pismo na głos a moja mama mi tłumaczy A no właśnie to nazywam niesamodzielnością. A skąd Twoja mama ma absolutną wiedzę i nieomylność? Sama myśl, a nie mów ani nie postępuj tak jak Ci narzucą. Sama to powiedziałaś a nadal nie widzisz jak jesteś zmanipulowana. Nie daj się!

Gość Cucumber.
wydarzenie dworzanina z Filipem z Dziejów Apostolskich dotyczy wyłącznie ich dwóch i NIKOGO WIĘCEJ NIKOGO WIĘCEJ NIE DOTYCZY A baptyści to masońska sekta

Gość Anna-Protestantka
To w takim razie przepraszam.

Gość Anna-Protestantka
Zarzutów skierowanych do mnie słyszałam już bardzo dużo i jeszcze więcej spodziewam się usłyszeć. Dopóki żaden nie jest nawet w połowie prawdziwy, to nie trzeba się nimi przejmować. Prawda? :)

Ok. nic się przeciez nie stało :) A co do zarzutów, to jeszcze trochę a będziesz "zaprawiona w bojach" jak ja :D Trzeba być twardym a nie "miętkim" ;) idę, bo się od kompa nie mogę oderwać

Gość Szukam protestanta/-ki
Zaglądają tutaj jacyś wyznawcy religii protestanckiej? Sądząc po temacie jest to możliwe. Chciałabym głębiej poznać religię protestancką. Wiem, że istnieją w tym celu różnego rodzaju fora internetowe, ale swobodniej czuję się rozmawiając z jednym, konkretnym człowiekiem. A może ktoś zna miejsca, w których organizowane są spotkania dotyczące w/w religii? (Mieszkam w Poznaniu). Jeśli ktoś zechce mi pomóc, podaję adres mailowy: dedusia_@buziaczek.pl Nie szukam fanatyków religijnych! Pozdrawiam! Magdalena, 24 lata

A jaki konkretnie kościół Ciebie interesuje? Bo zaglądają tutaj osoby z różnych denominacji, luteranie jak i osoby należące do KZ? Jest wiele denominacji protestanckich, nie ma przecież jednego kościoła...

Gość Anna-Protestantka
Są. W każdym kościele każdego wyznania (nie religii!). Wystarczy wejść na stronę wybranej parafii i się wszystkiego dowiedzieć.

Gość Anna-Protestantka
A jeszcze dokładniej: KE-A PARAFIA EWANGELICKO - AUGSBURSKA 60-289 POZNAŃ, ul. Obozowa 5 KE-R Kościół św. Piotra w Poznaniu (nie znam adresu) KE-M Kościół Świętego Krzyża w Poznaniu ul. Ogrodowa 6 Adwentyści DIECEZJA ZACHODNIA Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego ul. Zeylanda 11, 60-808 Poznań Zielonoświątkowcy Grunwaldzka 55 60-953 Poznań Ewangelickie i ewangelikalne. Do wyboru, do koloru.

Na temat doktryn nie chce się wypowiadać ale jestem bardzo zaskoczony uogólnieniami i wrzucaniem wszystkich do jednego worka Np zielonoświątkowcy to nie jest wyznanie tylko rodzaj duchowości. proponuję przeczytać tekst którego autorem jest rzymskokatolicki biskup pomocniczy diecezji wrocławskiej http://www.apologetyka.katolik.pl/dyskusje-z-chrzescijanskimi-pogladami/problemy-charyzmatyczne/104/395-i-ogie-z-nieba-pentekostalizm-jako-globalny-fenomen-wspoczesnego-chrzecijastwa jak pisze do tego nurtu należą również katoliccy charyzmatycy ( 70 mln w tekście biskupa pisanym 7 lat temu, dzis są szacowani na 120 mln) W tekście napisane jest o 3 "falach" i do tego w ramach każdej z 3 fal tez są podziały . Cały ruch szacowany jest obecnie na nawet 600 mln. W Polsce jest zarejstrowanych okolo 20 kosciołów i zwiazków wyznaniowych które uwazają sie za nalezące do "ruchu zielonoswiatkowego"

Nawet wiecej niz 20 bo ponad 30 http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentekostalizm Ale najbardziej mnie zaskoczył kardynał Koch (przewodniczący Papieskiej Rady ds. Popierania Jedności Chrześcijan) który oswiadczył cytuję za katolickim portalem fronda.pl "Dziś głównym partnerem ekumenicznych relacji Kościoła powinni być zielonoświątkowcy. Są oni bowiem największym po katolikach wyznaniem chrześcijańskim" zródło: http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/glownym_partnerem_ekumenicznym_dla_katolikow_powinni_byc_zielonoswiatkowcy_16665/ Czy to znaczy że Watykan twierdzi ze głównym partnerem do rozmów ekumenicznych mają byc chrzescijanie których tu niektórzy na tym portalu nazywaja sekta ? Dziwna ta sekta bo ma tylko 600 mln wyznawców Kobieta Biskup z Nigerii ma tylko w swoim kosciele ( ponoć jest jego głową i załozycielem) w Nigeri 150 parafi . A ile jest wszystkich "parafi" typu zielonoswiątkowego w Nigeri ? ksiądz Natanek tez mówi rózne rzeczy np "przeklina dziennikarzy" , ma okolo 1000 zwolenników i nadal jest rzymskokatolikiem .chociaz jeśli zostanie ekskomunikowany zapewne załozy jakiś .......katolicki kosciół tak jak np Starokatolicki mariawitów czy katolicki mariawitów i prawdopodobnie jego zwolennicy pójdą za nim . Czy na podstawie ksiedza Natanka czy Betanek mam budowac swój obraz o kościele rzymskokatolickim w Polsce ? Zadaję te wszytskie pytania bo dziwia mnie pewne uogólnienia czytaj wrzucanie wszystkich do jednego worka przez niektórych uzytkowników na tym forum Jescze jedno pytanie jaka wspólnota chrzecijanska rozwija sie najszybciej na swiecie ? Odpowiedz w tekscie : http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ubywa_ateistow._chrzescijanie_rozwijaja_sie_najszybciej_13170 A tak zupełnie na koniec po lekturze dyskusji na tym forum na temat chrztu mam pytanie . Jak to został zbawiony łotr na krzyzu któremu Jezus powiedział że dzis jeszcze bedzie z nim w raju ? Kto go ochrzcił przed smiercią ?