Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

M_O

KADRY, PŁACE, ZASIŁKI - CHĘTNIE POMOGĘ

Polecane posty

Olllalla zgodnie z art. 36 par. 1 pkt. 3 masz 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Patrzac dalej jesli wypowiedzenie powoduje z powodu ogłoszenia upadlosci lub likwidacji pracodawcy alno z innych przyczyn niedotyczacych pracownika, pracodawca moze skrocic 3 mies okres wypowiezenia najwyzej do 1 miesiaca. W takim przypadku przysluguje odszkodowanie w wysokosci wynagrodzenia za pozostala czesc wynagrodzenia. avemsuka 👄 dziekuje za mile slowa. Choc wiesz, ze takie dzialania jak moje nie zawsze sa dobrze odbierane? i to jest nalepsze :) atazy w przypadku przedstawicieli handlowych ujemuje sie jako siedzibe wlasnie siedzibe firmy. A zakres obowiazkow juz okresla, ze masz inny teren pracy. milianna Kobiet w ciąży oraz karmiących piersią nie wolno zatrudniać przy pracach szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia. Wykaz tych prac umieszczony jest w rozporządzeniu rady ministrów z dnia 10 września 1996 r. w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla zdrowia kobiet. art. 176 wynika, że pracownica nie może być zatrudniona w warunkach szczególnie szkodliwych wymienionych w rozporządzeniu nawet za swoją zgodą. Przepis ten jest bezwzględnie obowiązujący, nie zwalnia z niego pracodawcy nawet brak zgłoszenia ciąży przez pracownice, jeśli jest ona już widoczna. Jeśli zaś nie można zmienić tych szkodliwych warunków, pracodawca zobowiązany jest przenieść pracownice na inne stanowisko pracy. Pracownica nie może jednak ucierpieć finansowo na tej zmianie. W razie gdy zmiana warunków pracy na dotychczas zajmowanym stanowisku pracy, skrócenie czasu pracy lub przeniesienie do innej pracy powoduje obniżenie wynagrodzenia, przysługuje jej dodatek wyrównawczy. Może jednak zaistnieć sytuacja w której przeniesienie pracownicy na inne stanowisko nie jest możliwe, wtedy pracodawca jest zmuszony zwolnić pracownicę na niezbędny czas z obowiązku świadczenia pracy. Pracownica zachowuje jednak wtedy prawo do dotychczasowego wynagrodzenia. Inne niż w rozporządzeniu warunki pracy szkodliwe dla ciężarnej kobiety określić może lekarz w zaświadczeniu lekarskim stwierdzającym przeciwwskazania zdrowotne do wykonywania dotychczasowej pracy.

Gość ollllala
Dziękuję za odpowiedź :)

Gość milianna
M.O. no właśnie wiem o tym rozporządzeniu ale u nas panuje taki zwyczaj że kobieta będąca w ciąży po prostu idzie na zwolnienie lekarskie aż do czasu porodu, warunki jakie mamy na produkcji są szkodliwe ze względu na chemię ale wg badań wykonywanych co parę miesięcy są w normie, chodzi mi że kobieta w ciąży na wszelki wypadek jest odsuwana od pracy i wysyłana na zwolnienie, nie chcę brac zwolnien ze względu na macierzyński, czy to prawda że ZUS może przesunąc macierzyński o np tydzień przed porodem jeśli kobieta była parę miesięcy na zwolnieniu przed urodzeniem dziecka? i wtedy obniżony jest zasiłek macierzyński ze względu na zwolnienia lekarskie jest on niższy?

Gość atazy
Serdecznie dziękuję za odpowiedź :-)

M_O - dlaczego pisałaś, że premie nie wchodzą do podstawy chorobowego? Nie wchodzą ale tylko wtedy, gdy nie zmniejszają się jeżeli pracownik jest na chorobowym. tzn jeśli np. w każdym miesiącu przysługuje premia w wysokości 10% wynagrodzenia, nie ważne czy pracownik pracuje czy np. jest cay miesiąc na urlopie czy na zwolnieniu i tak ją dostaje. Wtedy nie wchodzą. Bo jak pracownik będzie na chorobowym, to tą premię i tak dostanie. Jakby wchodziła do podstawy, dostałby ją drugi raz w zasiłku chorobowym.Logiczne. Ale jeżeli premie podlegają zmniejszeniu proporcjonalnie do czasu przepracowanego, albo są po prostu uznaniowe - czyli pracownik nie ma napisane w angażu bądź w regulaminie wynagradzania, że musi dostać premię w jakiejś wysokości, dostaje ją kiedy szef uzna za stosowne i w wysokości w jakiej szef uzna za stosowne - to takie premie jak najbardziej wchodzą do podstawy chorobowego. Na stronie ZUS można sobie poczytać : "podstawa wymiaru zasiłków przysługujących ubezpieczonym będącym pracownikami" od punktu 114 do 119 No chyba, że ostatnio się coś zmieniło, ale ja nic o tym nie wiem.

miliana zasilek chorobowy nie zmniejszy Ci macierzynskiego! Wymiar podstawy jest identyczny, 100 proc. wynagrodzenia. Rafinka Jeżeli premia nie stanowi integralnej części wynagrodzenia za pracę pracownika, a pracodawca wypłaca ją pracownikowi w sposób uznaniowy, premia taka nie wchodzi skład podstawowego wynagrodzenia, a zatem nie może być brana pod uwagę przy podstawie wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe i wypadkowe. W sytuacji, kiedy pracownik na podstawie regulaminu wynagradzania za pracę zachowuje prawo do premii jako stałego elementu wynagrodzenia, to wówczas w okresie pobierania wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy lub zasiłku, wypłacana pracownikowi za ten okres premia również nie stanowi podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, a w konsekwencji na ubezpieczenie zdrowotne, chorobowe i wypadkowe. Natomiast w sytuacji, kiedy wypłata premii następuje w okresie, w którym osoba pobiera wynagrodzenie za okres choroby lub zasiłek chorobowy, a sama premia jest należna za okres, w którym osoba ta wykonywała pracę, wypłacana premia stanowi podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia chorobowe i wypadkowe. Podstawa prawna: Ustawy z 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 z późn. zm.).

Gość milianna
ale czy zmiejszy mi okres macierzyńskiego? jeśli np ciężarna przez ostatnie 5 miesiecy do porodu była na zwolnieniu to czy ZUS może przesunąc termin macierzyńskiego i zacząc go tydzień przed porodem? ja dostaję pensję plus premię uznaniową od dyrektora czy w przypadku pójścia na zwolnienie 5 miesieczne z ZUSu dostanę tylko gołe wynagrodzenie? u nas premia potrafi dojś do 40% wynagrodzenia to dużo jest do stracenia a jeśli ciąża będzie przebiegac normalnie i tak na zwolnienie ze względu na szkodliwośc muszę iśc :( czy strace aż tak dużo?

Hm Jak to - nie może być brana pod uwagę to jak chcę od niej składki zapłacić to nie mogę??? Ja od wszystkiego naliczam pracownikom składki z wyjątkiem nagrody jubileuszowej, ale na chorobowym ze wszystkiego dostają zasiłek :) Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego stanowi PRZECIĘTNE miesięczne wynagrodzenie wypłacone pracownikowi za okres 12 kalendarzowych miesięcy poprzedzających miesiąc w którym powstała niezgodność do pracy. (pkt 89 powyższego poradnika ze strony ZUS)

Rafinka odsylam Cie do tej ustawy, ktora wymienilam powyzej. Ja naliczam zgodnie z tym i nigdy zus mi nic nie podwazyl. Wiec trzymam sie tych przepisow.

przy umowie o pracę na czas nieokreślony czy pracodawca ma prawo zmienić podstawę wynagrodzenia pracownika (pracownicy będącej w ciąży) i czy ma prawo zmienić warunki otrzymywania przez nią wynagrodzenia prowizyjnego - regulamin premii?

miliana nikt nie moze cie zmusic do pojscia na wczesniejszy urlop macierzynski! To jest Twoj przywilej z którego mozesz skorzystac, ale nie musisz. Jesli sie na to zdecydujesz - zwracasz sie z pisemnym wnioskiem do pracodawcy.(art. 180 § 3 KP) Co do premii uznaniowej - wg mnie nie wchodzi do postawy, ale to tez zalezy od zapisow w waszym regulaminie wynagradzania Rafinka Są firmy, które wliczaja premie uznaniową i do podstawy wymiaru chorobowego i do wyliczeń za urlop i ekwiwalentu za urlop. Jesli tylko sa stosowne zapisy w regulaminie wynagradzania nikt tego nie kwestionuje. ale jesli nie ma regulaminu to premia uznaniowa nie wchodzi.

MM- Pracodawca nie może zmienić kobiecie w ciąży warunków pracy i wynagrodzenia bez jej zgody. Nie jest możliwe zastosowanie w tym wypadku tzw. wypowiedzenia zmieniającego, do którego stosuje się przepisy o wypowiedzeniu umowy o pracę (art. 42 k.p.). Wypowiedzenie umowy o pracę w okresie ciąży nie jest dopuszczalne, zatem nie jest również dopuszczalne w okresie ciąży wypowiedzenie warunków pracy i płacy pracownicy i zaproponowanie nowych, mniej korzystnych (art. 177 § 1 k.p.).

M_O Przeczytałam i nie doszukałam się tego, o czym mówisz, niestety. Na mój rozum, jeżeli pracownik nie ma premi zagwarantowanej, czyli takiej, którą dostanie i tak gdyby nawet był chory, (a nie bardzo wiem, kto takie premie może wypłacać, nie ma już chyba takich pracodawców :D) wszystkie premie wchodzą do podstawy zasiłku. Dowiadywałam się w ZUS i tak jest. Zresztą z tej ustawy też to wynika: Art. 36. 1. Podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu będącemu pracownikiem stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. PRZECIĘTNE - właśnie ze względu na premie i rózne inne np. prowizje Art. 38. 1. Przeciętne miesięczne wynagrodzenie stanowiące podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przez podzielenie wynagrodzenia osiągniętego przez ubezpieczonego będącego pracownikiem za okres, o którym mowa w art. 36 ust. 1 i 2, przez liczbę miesięcy, w których wynagrodzenie to zostało osiągnięte. OSIĄGNIETEGO - czyli takiego, które otrzymał pracownik - łącznie z premiami Art. 41. 1. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, jeżeli postanowienia układów zbiorowych pracy lub przepisy o wynagradzaniu nie przewidują zmniejszania ich za okres pobierania zasiłku. Czyli nie uwzględnia się premii lub nagród, które i tak pracownik otrzyma, nawet będąc na chorobowym. Art. 42. 1. Premie, nagrody i inne składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy miesięczne wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego w kwocie wypłaconej pracownikowi za miesiące kalendarzowe, z których wynagrodzenie przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku. No więc o co chodzi? Skąd wyciągasz wnioski, że premie (takie, których pracownik nie dostanie będąc na chorobowym, to oczywiste), nie wchodzą do podstawy zasiłku???? No ja tego nie widzę :(

Gość milianna
M.O. moja koleżanka która była na zwolnieniu ponad 3 miesiące przed porodem otrzymywała już wypłatę z ZUSu gdy urodziła okazało się że ZUS przesunął jej ze względu na długie zwolnienie macierzyński o tydzień przed porodem tłumacząc się jej długoterminowym zwolnieniem, co prawda było to 3 lata temu i nie wiem czy dalej ZUS tak postępuje, gdy koleżanka była w drugiej ciąży pracodawca powiedział jej żeby przed samym porodem wróciła na np tydzień do pracy wówczas sytuacja się nie powtórzy bo ZUS nie będzie miał podstaw

Rafinka szanuje Twoje spojrzenie na ta sprawe. Ja jednak trzymam sie mojej wersji, ktora mam potwierdzona kontrolami ZUS :) Wiec nie wdaje sie w dalesze dyskusje. Trzymam sie tej zasady ale oczywiscie mozesz robic inaczej jesli uwazasz to za sluszne. Milianna powiedzmy sobie szczerzez - ZUS to ZUS :) i roznie postepuje. Powiem CI na moim przykladzie - bylam na L4 od 5 tyg ciazy bo niestety mialam krwawienia i ciaza byla od poczatku zagrozona. Bylam na L4 a pozniej na swiadczeniu rehabilitacyjnym. Zgodnie z kodeksem pracy wylacznie pracownica moze wystapic z pisemnym wnioskiem o macierzynski przed porodem.

M_O tu nie chodzi o moje spojrzenie, tylko o prawidłowość chciałabym wiedzieć skąd wyciągnęłaś takie wnioski bo wydaje mi się, że wprowadzasz w błąd te biedne kobity... a w moim ZUS pierwsze słyszą o takich nowościach jak Ty tu opowiadasz pamiętaj, że kontrola nic nie znaczy zawsze następny kontrolujący może być mądrzejszy od poprzedniego ;) i często tak jest :D ja jastem księgową i zajmuję się też płacami ale Twoje spojrzenie na sprawę to dla mnie nowość :P I nie tylko dla mnie

Gość milianna
no właśnie mi nie chodzi żeby brac urlop macierzyński przed porodem tylko od dnia porodu żeby jak najdłużej byc z małym w domu, właśnie chcę uniknąc sytuacji kiedy z ZUSu dostanę decyzję że mój macierzyński wbrew mojej woli zaczeli liczyc na tydzień przed porodem ze względu na długie L4 :( nie musze jak na razie iśc na zwolnienie, ciąża przebiega prawidłowo i chciałabym jak najdłużej byc w pracy ale warunki na to nie pozwalają i pracodawca wyśle mnie na przymusowe L4, w ustawie jak i w wyniku badań nie jest to bardzo szkodliwa praca ale na wszelki wypadek pracodawca od 4 miesiąca ciąży prosi wszystkie ciężarne o nie przychodzenie tylko pójście na L4 więc nie mogę wg ustaw wynegocjowac od niego zwolnienia z obowiązku świadczenia pracy :( nie dośc że tracę czas (krótszy macierzyński) to jeszcze pieniądze (bo premi ZUS nie wypłaca) :(

Rafinka Główną zasadą jest, że w podstawie wymiaru zasiłku chorobowego uwzględnia się składniki wynagrodzenia, jeżeli postanowienia układów zbiorowych pracy lub przepisy o wynagradzaniu przewidują zmniejszanie ich za okres pobierania świadczeń chorobowych (art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 267, zwanej dalej zasiłkową). Zatem ustalając, czy w podstawie tej powinien zostać uwzględniony dany składnik wynagrodzenia należy kierować się przede wszystkim zapisami w regulaminach wynagradzania obowiązujących w poszczególnych zakładach pracy. Regulaminy te decydują także o sposobie ewentualnego wliczenia, tj. czy daną premię lub dodatek należy uzupełnić, czy też przyjąć w kwocie faktycznie wypłaconej. UWAGA! Jeżeli w regulaminie wynagradzania brak jest zapisu o zmniejszaniu premii czy dodatków za czas nieobecności w pracy z powodu choroby, składników tych nie uwzględniamy w podstawie wymiaru zasiłków.

Gość Quellania
Witaj M_O mam jedno pyt.: czy osoba mająca umiarkowany stopień niepełnosprawności uzyskany w 2001 r. ma prawo do biletu ulgowego uprawniającego do przejazdu KZK GOP??? :)

Quellania to pytanie juz nie do mnie :)

Gość do M_O
mam do Ciebie prośbe,jest to pytanie dotyczące mojego chorobowego,ale mysle,że nie warto poruszać to tu na forum.Jesli mogłabys mi pomóc,daj znac,to podam meila pozdrawiam Ala

gdzie jesteś M_O????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

dziewczyny juz jestem. Od sobotniej nocy bylam z synkiem w szpitalu :( straszne :( dzis dopiero wyszlismy. Takze nadal chetnie pomagam

w styczniu moja córka była chora, dokładnie 28 stycznia, poszłam z nią do lekarza i dostałam zwolnienie na dziecko od 28 stycznia do 30 stycznia (3 dni) teraz okazuje się, że zus wymaga zaświadczenia z pracy mojego męża, że w tych dniach pracował i nie mógł zająć się dzieckiem mój mąż pracował ale tylko 28 stycznia i zakład na ten dzień wystawił mu zaświadczenie co ja mam zrobić - przecież to bez sensu, nawet nie wiedziałam o tym przepisie - dostałam zwolnienie od lekarza na 3 dni i już!!! przykro mi z powodu synka :( ale mam nadzieję, że już wszystko ok. możesz mi pomóc zus kasy mi jeszcze nie wypłacił

Gość hugfwushdcbsh
Witaj MO! Mam pytanie dotyczące macierzyńskiego.Otóż prowadzę działalność gospodarczą a mój mąż pracuje na umowie o pracę. Czy przysługuje mi macierzyński? A jeśli tak to po jakim czasie mogę z niego zrezygnować i jaką część może wykorzystać mąż?

Gość przysługuje
Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym: * pracownikom, * członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych, * osobom wykonującym pracę nakładczą, * osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia oraz osobom z nimi współpracującym, * osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym, * osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania, * duchownym. Po 14 tygodniach, urlop może wykorzystać mąż, czyli 4 tygodnie.

M_O pisałam do Ciebie na samym początku tego tematu, ale mnie ominełaś?Dlaczego?Je4sli mozesz to odp. na moje pytania:) z góry dziekuje:)

Gość milianna
M_O w naszym zakładzie obowiązuje system premiowy, od dni przepracowanych (jeśli nie chodziło się na chorobowe czy wolne) i premia dodatkowa produkcyjna, będąc w ciąży kierownik obcina premię twierdząc że nie jest się pełnowartościowym pracownikiem mimo że wykonuje się tą samą pracę czy to jest zgodne z prawem? nawet jak stanowisko pracy jest lżejsze ale pracują tam inne osoby z normalnym systemem premiowym i wykonuje się taką samą prace jak one czy prawne jest pozbawienie pracownicy ciężarnej premi?

Gość Ssssłonko
Witam wszystkich, ku przestrodze opowiem Wam czego dowiedziałam sie od mojej "kadrowej" ostatnimi czasy. Otóż wysłałam pismo do ZUSu z numerem konta aby zasiłek przelewali mi na konto. Zrobiłam tak, bo kadowa powiedziała mi ze to ZUS będzie wypłacał mi zasiłek. Okazało się że w ZUSie nie mają mojego zwolnienia bo wynagrodzenie wypłaca mi pracodawca. O tym nie wiedziala kadrowa i powiedziala mi ze w ZUSie nie ma mojego zwolnienia bo to LEKARZ ma obowiązek dostarczyc takie zwolnienie do ZUSu !!! Nie pracodawca tylko lekarz i na podstawie tego zwolnienia będą wypłacane pieniążki. Była przeświadczona o tym że ma rację do momentu kiedy inna osoba jej wyjaśniła że jest inaczej a mi zamiast ZUSu płaci pracodawca, bo przekroczyl liczbę 20 pracowników. Widzicie z kim mam do czynienia - nie wiem jak to bedzie kiedy przejdę na zasiłek rehabilitacyjny.... ta kobieta w niczym sie nie orientuje !!!! Uważajcie na swoje kadrowe - pozdrawiam.

Gość TOPIK UMARł