Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przerazonaaa

PROGRAM O OPETANIU DZIEWCZYNY Z NIEMIEC NA 2-KTO OGLADAL??MAKABRA

Polecane posty

10 przykazanie jest wynikiem podzialu 9 - po prostu jedno z przykazan, dotyczace przedstawiania wizerunku Boga, usunieto... a ze musialo byc 10 to zrobili szacher macher i mamy 10 :P "On po prostu dał nam wolną wolę, a poza tym chodzi o to, zeby uwierzyć, gdybyśmy niezaprzeczalne dowody to nie mogłoby być mowy o wierze" Jesli dla wolna wole... to po co jest? Prawda jest taka, ze byc moze jest jakas sila sprawcza,ale jest tak dalece odmienna od tego co przedstawia nam kk, ze trudno uznawac katolicyzm za powazna religie... to jakis tam zestaw fajnych i morlanych zasad, psutych przez ludzi z powodu ich slabosci.... tyle

Gość emilyrose
może stare baby którym na strość został tylko strach przed nieznanym, bo jak narazie tylko one odpowiadają opisowa. ( parafianie)

Ale wiecie co? Jedno tylko mnie strasznie wkurza: jak słyszę "ja jestem katolikiem niepraktykującym" :O No ja pier...co to w ogóle znaczy? Albo dostosowuję się do mojej religii albo nie...żal mi takich ludzi, bo nie potrafią się po prostu przyznać, że nie wierzą:O

Pa milosniczko rogaczy - ale na tym forum nawet testow na poziom frustracji i braku dystansu nie trzeba robic - wszystkich od razu mozna wrzucic do jednego wora :)

No tak ale dlaczego religię pełną miłosierdzia, miłości, dobra, czynienia drugiemu tego co miłe równiesh tobie, odpuszczania grzechów ...bla bla bla propagować w taki sposób?:) Bo to się mija z celem. Ciekawe co by teraz kościół zrobił gdyby raptem ubywało mu wyznawców i stanął na skraju "wypadnięcia z rozgrywki" ... eh musieliby chyba rozebrać ta śmieszną bazylike ze złota i bursztynów:) Albo sprzedać swoje fury:) żeby mieć co jeść... z resztą nie sądzicie, że to nie fair- że kościół nie odprowadza podatków od darowizny:) ? Przecie to musza być miliony:) A potem się krzyczy, że w kraju bieda....

wierzacy niepraktykujacy, to taki asekurant - ogolnie to ma w dupie religie, ale jakby sie okazalo, ze jednak ktos tan na gorze jest, to on ma dobre wytlumaczenie :)

Krwawa - spokojnie poddam sie tej generalizacji w ramach zasady, ze wyjatki potwierdzaja regule

"Jesli dla wolna wole... to po co jest?" był zawsze, więc chyba nie powstał po coś :-) my zaś jesteśmy tutaj po coś, pewnie po to, żeby stawać się na Jego podobieństwo

niedawno usłyszałam takie zdanie :Szatan wtedy zapanuje nad światem ,kiedy ludzie przestaną w niego wierzyć.

Gość A ja mam pytania-
jakie sa imiona tych wypedzonych upadlych aniolow? kto to jest szatan? czy diabel i szatan to to samo? czy szatan moze wchodzic pod rozne postacie? czy ktos wie?? czy jest udowodnione ze szatan ma straszna twarz, czy bardziej ludzka? jak wyglada jesli chodzi o wyglad?jak do rozpoznac?

No zabijali się w imię Boga:) Ale równie szybko parzyli- bo trza w miłości do Boga się rozmnażać i płodzić nowe owieczki- wiadomka;-D Taki lukratywny biznesik;-D

Gość emilyrose
Krwawa, przeciez nikogo nie obraziła. Wiara, wiarą w naszej są to wszelkie obrządki kościelne, a to że ktoś ślepo wierzy w to co mu ksiądz powie to inna sprawa.

cóż, wierzyli w to co robili... nam to trudno teraz pojąc... tak jak nie pojmiesz terrorystów islamskich, też w coś wierzą

Przykazanie II Dekalogu: Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą.

Gość miśkaaa
Ludzie muszą w coś wierzyć. Muszą być przekonani, że jest coś "silniejsze" od nich, wszechmogące. Dlatego wymyślili Boga. Obojętnie czy byłby to bóg o imieniu Kwiat, czy Jezus Chrystus. Liczy się by po porostu BYŁ, oczywiście nie widoczny. Mam nadzieję, że nie ma tu posłańców od Ojca "wysokiego ryzyka", bo jeszcze mi komputer za prawdę zabiorą. Krwawa, gdybym zobaczyła taką zjawę na pewno w psychiatryku można by było mnie odwiedzać. Jestem z wyznania chrześcijanką. Ale w głębi duszy ateistką. Choć od najmłodszych lat miałam wpajane wszystkie modlitwy, idee że Bóg istnieje, co niedzielne msze, święta itd.. (Teraz już tego nie praktykuję, od jakiś 5 lat?) Zadając sobie pytanie: czy jest Bóg? Odpowiem: nie wiem, chyba go nie ma. Nawet po obejrzeniu programu i odsłuchaniu tych przeraźliwych wrzasków NIE WIERZĘ w opętanie. Sądzę, że prawie 40 lat temu nie znano wielu chorób (tak jak i zarówno teraz) dlatego też, nie rozpoznano dokładnie przez co przechodziła ta dziewczyna. Skoro człowiek jest istotą cielesną, a pod kośćmi, skórą i tymi wszystkimi tkankami znajduje się mózg i inne narządy, to gdzie, no powiedzcie mi gdzie, usadowiło się 6 demonów w ciele tej dziewczyny?! Moim zdaniem przedawkowała religię... Załóżmy, że jest niebo i piekło. To dajcie mi kryteria: jakie trzeba spełniać by wejść do piekła i nieba po śmierci.

a poza tym jak Hitler nas najechał to też zabijaliśmy Niemców w słusznej wierze (i bardzo dobrze robiliśmy)

Szatan nie ma postaci;-D Szatan to szept :) A tak na serio- w ogóle buahah kiedyś się uśmiałam bo spytałam się mojego katechety o coś takiego: "Proszę Pana a skoro ja mówię "o kurwa ja pierdolę!" jak sie uderzę w nogę to przeklinam?" On na to że TAK To ja na to, że dlaczego...bo przeciesh kiedyś w tamtych czasach kiedy ustanawiano Przykazania to nie mówili tak jak się uderzyli w noge i to nie było przekleństwo- a w zasadzie to kiedy ja mówię Kurwa to wcale nie przeklinam:) Bo to znaczy Krzywa- a Kurwa Osrana To krzywa kość żaby..." No i się zassał facet i już nic mi nie odpowiedział... Tjaa ciekawe czemu:)

komiczne -> nic im z tego, Bóg wszystko widzi... Myślę, że grunt to być po prostu dobrym człowiekiem i nie starać się popadać w skrajności, które serwuje nam Kościół Katolicki Chodzę teraz na nauki przedmałżeńskie i to co wygaduje nasz wykładowca woła o pomstę do Nieba...Chociaż podejrzewam, że gdyby trwało to dłużej, może bym mu uwierzyła bo jest niestety przekonujący:o Np. wg niego nawet antykoncepcja jest zabijaniem dziecka o aborcji i eutanazji już nawet nie mówię

usciślijmy jedno.... Tzw diably to wynik wojny w niebie... Wywolanej przez Lucyfera... jego zwolennicy, czyli chyba 1/3 aniolow, zostaly wygnane z nieba i staly sie upadlymi aniolami, demonami, diablami... szatan i diabel to okreslenia wymienne, ale w wierzeniach hebrajskich Szatan byl ksieciem ciemnosci

Voodica, czepiasz się :p inteligentny człowiek spojrzy na poprzednie przykazanie i będzie wiedział o co chodzi, a sierota będzie się zastanawiać, co "ani żadnej rzeczy..". poza tym to wina ludzi, a nie Biblii czyli wszyscy "pójdziemy do piekła" bo jakiś kretyn sobie tłumaczył Biblię jak mu się podobało??

Prawdą jest że starsze babcie są uzależnione od tego co mówi ksiądz ,przykładem jest ks Rydzyk ,one są tak jakby z innej epoki wpojono im pewne zasady które uznały za pewnik ,jest wielu ludzi którzy sie nie zastanawiają tylko biernie wszystko przyjmują ale dla mnie kościół i jego polityka to jedno a wiara to drugie.

"W początkowym okresie judaizmu jednak Bog Jahwe i Szatan były jedną istotą. \"We wczesnym okresie religii izraelickiej nie znano szatana: kiedy jakaś potęga spotyka człowieka i mu zagraża, również w niej, choćby była okrutnym nocnym koszmarem, należy rozpoznać JHWH i dotrzymać mu pola\", pisał M. Buber, komentując walkę Jakuba z Jahwe (Rdz 32.22-32). Biblijny Jahwe zachowuje się jak Szatan, ma podobne preferencje i wygląda jak Szatan. Zarówno Boga, jak i Szatana jeszcze w czasach chrześcijańskich wiązano z ognistymi epifaniami." zdecydowanie przedawkowała ;):D

Gość miśkaaa
(C. D. mojej wypowiedzi) To dajcie mi kryteria: jakie trzeba spełniać by wejść do piekła i nieba po śmierci.

Gość miśkaaa

No ale ty nie wiesh , że obrazy i figurki się dobshe sprzedają;-D każdy beret ma po 10 sztuk na jednej ścianie;-D Biznez is Biznes:) Co do Przykazań- ta śmiesznie to wycieli tak od Dupy strony- i wiadomo po co- żeby sprzedawać Figurki:) I ciekawe czemu do dziś nie brzmi to tak jak w orginale...czyli nie będziesz pożądał ani żony, ani wołu ani bla bla bla...bo ten wół mnie najbardziej rozpierdolił:) To prawie coś tak cennego jak żona ...dla chrześcijanina..chyba se kupię cielaczka;-D i na ogródek puszczę:)

"inteligentny człowiek spojrzy na poprzednie przykazanie i będzie wiedział o co chodzi, a sierota będzie się zastanawiać, co "ani żadnej rzeczy.."." nie zrozumialas - chodzi o to, ze skoro ludzie sobie usuneli jedno przykazanie - to jaki sens wyznawac religie w ktorej wszysztko ustalili ludzie?