Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedno pytanie

Czy celem zycia ateistow sa

Polecane posty

Gość mowcie co chcecie ale
Ten ktory potrafi traktowac innych w ludzki sposob, nie isc do celu po trupach, wie co to godnosc. To tylko taki przyklad.

Katolicy mają fajnie, bo moga grzeszyć do woli (i robią to), wystarczy się wyspowiadać i po krzyku i jeszcze im ksiądz mówi, że moga upadać, no problem, byle sie podniesli. Więc sobie robią złe rzeczy, co się martwić, jest spowiedź. Ateista ma gorzej, bo kieruje się sumieniem i moralnością, a nie naukami kościoła, więc ma utrudnienia w czynieniu zła:)

Gość kara boska
juz myslalam ze napiszesz ze lepsi sa ci co wierza w boga.

Bo bardzo czesto u ateistow brakuje tych hamulcow ktorzy maja ludzie wierzacy.

Gość inkaaa26
W góle nie wiem po co dyskusja nad podziałem ludzi na wierzących i ateistów. Ja jestem wierzaca, bo tak od małego mnie wychowano, mi to pasuje, a ktoś inny jest ateistą i mi to nie przeszkadza, to jego wybór i nic mi do tego. Liczy się to jakim jest człowiekiem. Założę się , że więzienia całym świecie pełne są przestępców - katolików. Wazne być dobrym, uczciwym człowiekiem. Miałam kiedys koleżankę ateistkę - dziewczyna o złotym sercu. Przyjaźniłyśmy się ze sobą. A ludzie jakiego by nie byli wyznania, wiary, narodowości, wszędzie dzielą się na dobrych i złych.

Ateista ma gorzej, bo kieruje się sumieniem i moralnością, a nie naukami kościoła, więc ma utrudnienia w czynieniu zła. Juz nie idealizuj tych ateistow. Zreszta zakladasz ze wierzacy nie kieruja sie sumieniem co jest poprostu glupie.

Gość kara boska
podaj konkretne przyklady.

Prawa jest taka ze w krajach gdzie ludzie odchodza od wiary duzo wiecej jest materialistow, ludzi dla ktorych celem nadrzednym w zyciu jest zdobywanie coraz wiekszych pieniedzy, nie ogladajac sie na nic i na nikogo.

Gość okikiki
to może ty się potrafisz tak cudownie zmienić? sama swiadomość tego błędu, nie sprawi tego, że się zmienimy i przestaniemy nagle go popełniać, często jest tak, że masa ludzi choć bardzo chce to nie potrafi się zmienić, więc nie oczekuj cudów od katolików

No jasne tylko ze dla niewierzacych bardzo czesto to ze sa dobry swiadczy tylko o tym ze nie czynia nikomu krzywdy co dla mnie jest za malo.

Nikogo nie idealizuję:) Ale faktem jest, że wierzący mają nieco wyprany mózg i problemy z ocenieniem co dobre, a co złe (nie mówię o zabiciu drugiego człowieka, ale o mniejszych kwestiach) - po prostu od zawsze ktoś im mówił co należy robić, a czego nie. A ateista jest czysty i sam wg własnych uczuć kieruje swoim zachowaniem.

Tak natomiast w kraju gdzie jest większośc katolików nie ma materializmu i lecenia tylko za kasą wśród obywateli - trochę racja, tę rolę przejęli księża:)

No wlasnie w tym problem ze dla ateistow nie ma obiektywnej prawdy, sa jedynie ich wlasne osady, ktore moga byc bledne.

Gość kara boska
"No jasne tylko ze dla niewierzacych bardzo czesto to ze sa dobry swiadczy tylko o tym ze nie czynia nikomu krzywdy co dla mnie jest za malo." powalilas mnie ta wypowiedzia.

10 Przykazan Bozych kieruje sie dobrem czlowieka, a co w glowie moze sobie wymyslic taki czlowiek dla ktorego wyznacznikiem prawdy jest jego wlasny umysl ? Bardzo czesto jego osady sa podyktowane jego egoizmem.

No dla niej to za mało nie krzywdzić innych istot. Priorytet to paciorek rano i wieczorem, spowiedz, i składna na tace co niedziela:P

kara boska to moze rozwiniesz swoja mysl ?

ta, dla nas nie ma obiektywnej prawdy. jest tylko moja własna. a 2 + 3 to 17. wierz w takie głoopoty, bo wiara chyba resztek moozgu cie pozbawiła.

Gość okikiki
głupoty gadasz, to, że sie kieruje wedlug wlasnych uczuć, świadczy, że jest czysty? a jesli uwaza, ze kradzież lub egoizm jest dobry to tez jest czysty? a wyprane mózgi to mają tylko moherowe babcie, moze kiedys i wiara prala mózgi, teraz jest tak, że po prostu to co jest w biblii zgadza się z pogladami i wartościami katolika, bo gdyby się nie zgadzało zostałby ateistą, skoro teraz kazdy moze wybierać(kiedys byl przymus wiary, dzisiaj nie ma)

Oczywiscie ze za malo, trzeba jeszcze byc czlowiekiem dla innych, pomagac blizniemu. To ze nic nie bedziesz robil to jeszcze nie oznacza ze jestes dobrym czlowiekiem.

Gość kara boska
te 10 przykazan to mozna o kant dupy rozbic. po to masz mozg zeby samej analizowac co jest wlasciwe a co nie. mnie do tego nie potrzeba 10 przykazan.

Kochana, jeśli Ty jesteś egoistką, i bez przykazań robiłabyś wszystko pod siebie, to nie znaczy, że inni też. Cieszę się, że tacy ludzie jak Ty są wierzący, faktycznie, może niektórzy bez wiary nie byliby dobrymi ludźmi - współczuję.

Wiecie co? Normalnie jak tak to czytam to padam ze śmiechu... Zauważyliście moi drodzy ateiści jak wierzący starają się nam tu wmówić czym się w życiu kierujemy,jacy jesteśmy naprawdę i co dla nas się liczy? O matko no totalna paranoja... Skąd wy w ogóle możecie to wiedzieć? Wytłumaczcie mi to... Nawet ateista ateiście nie może powiedzieć,że wie czym się w życiu kieruje bo człowiek to człowiek i każdy jest inny.

No tak, ateista ktory kradnie jest oczywiscie mniej czysty od katolika, ktory kradnie, bo katolik się z tego wyspowiada:)

Gość okikiki
a czy branie pod uwagę tylko tego, żeby nie krzywdzić innych nie jest egoizmem? hę?

Oczywiscie ze mozesz sobie do dupy wsadzic bo to jest dla iebie niwygodne. Wolisz kierowac sie w zyciu przeslankami ktore sa tobie na reke a nie innym.

mówcie co chcecie nie mówię teraz tego jak ateistka do wierzącego ale masz tak zryte z dekla,że szok... Jesteś zwyczajnie totalnie ograniczonym biedactwem...

Gość kara boska
"to, że sie kieruje wedlug wlasnych uczuć, świadczy, że jest czysty? a jesli uwaza, ze kradzież lub egoizm jest dobry to tez jest czysty? " ja tam mam wyrzuty na sumieniu jak zrobie cos wbrew sobie.

Ankesenamon ajpierw ateista musi chciec sie zmienic, zadoscuczynic swojej winie, a pozniej pogadamy czy jest lepszy czy nie.