Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedno pytanie

Czy celem zycia ateistow sa

Polecane posty

Gość okikiki
katolik wie, że kradzież jest zła i pewnie miałby wieksze lub mniejsze wyrzuty sumienia, i odpowiedz na pytanie, ja sie pytam o ateiste , a nie katolika, to więc jak, jeśli jakis ateista uwazalby na przyklad, że swiat jest niesprawiedliwy i bylby biedny i okradl by kogos bogatszego i uwazal ze postapil dobrze, to to jest wedlug ciebie czyste?

Gość mowcie co chcecie ale
gorgona to juz inne argumenty nie rpzychodza ci do glowy ?

Mówcie co chcecie ale Jesteś nienormalna. Tak jak wierzący ateista też wie np,że nie wolno zabijać. Ale my w tym momencie jesteśmy gorsi bo niby co? Tak samo jak wiemy,że wolno zabijać i powinno się szanować rodziców? My przestrzegając tego choć nie tak jak wy tylko dlatego,że nam każą od małego ale dlatego,że sami tak chcemy jesteśmy gorsi?

kara boska to zalezy jaki sobie wymyslilas ten kodeks moralny, bo to ze masz wyrzuty sumienia, bo zrobilas cos wbrew sobie to jeszcze o niczym nie swiadczy.

Wszystko rozbija sie o szczegoly szacunek, godnosc to niby te same slowa dla wierzacych i niewierzacych jednak kazdy inaczej je rozumie.

Napisałam, że umysł ateisty jest czysty, nie wyprany przez organizację religijną, więc jego sumienie i moralność też są czyste. A kwestia tego jak kto postępuje to inna sprawa. Jednak jak pisalam wczesniej< katolik grzeszac moze sie wyspowiadac i po sprawie a ateista musi się spierac ze swoim sumieniem

Wnioskując po tym co piszesz to chyba uważasz,że każdy z nas myśli tylko o swojej dupie i swoich uczuciach i tylko tym się kieruje w życiu ustalając zasady których chce przestrzegać... Jesteś bardzo ograniczona :(

To nie jest prawda ze katolik moze sie wyspowiadac i po sprawie. Bzdury opowiadzasz. Slyszales o warunkach dobrej spowiedzi ?

Bo bardzo czesto tak jest, nic na to nie poradze.

Gość kara boska
ta, wiarygodne. 1. nie bedziesz mial bogos cudzych przede mna - ok, to przykazanie zdecydowanie przestrzegacie. 2. nie będziesz brał imienia Pana Boga swego na daremno - mhm, pokaz katolika ktory nie jezusuje i nie chrystusuje. 3. Pamiętaj , abyś dzień świety święcił - wytknij palcem katolika ktory musi pracowac niedziele bo inaczej go zwolnia. wytkniesz? nie, bo to katolik. 4. Czcij ojca swego i matke swoją - tak, czasami zdarza sie katolicy szanuja rodzicow ale znam wielu co oderwaloby swoim rodzicom glowy. 5. nie zabijaj - o tak, szczegolnie ze wiekszosc wojen byla na tle religijntm 6. nie cudzoloz - robi sie coraz smieszniej. 7. nie kradnij - to juz zalezy od charakteru a nie od wyznania. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliżniemu swemu - to ciekawe. duzo osob na tym forum zgnije za to w piekle. 9. nie pozadaj zony - jasne.... 10. ani zadnej rzeczy - patrrz punkt 7. ogolnie, pokaz osobe ktora przestrzega tych wszystkich zasad. nie ma!!!

Gość okikiki
kurna czytanie ze zrozumieniem by sie przydalo wam wszystkim, nie obchodzi mnie wasze glupie gadanie, ja sie pytam o okreslona sytuacje, wiec mi odpowiedzcie, a nie unikajcie odpowiedzi, pytam po raz ostatni: czy jeśli jakiś ateista uwazałby, że czasem kradzież nie jest zla i by okradał tych bogatych to bylby czysty czy nie? i nie mialby zadnych wyrzutów sumienia, po prostu uwazalby, że skoro tak czy siak pójdzie do piachu, to chociaż wykorzysta tak jak może swoje życie, uwazacie ze takie coś jest w porzadku? i jak mi teraz nie odpowiecie na temat to znaczy zescie uposledzeni jacys

Gość makaron jajeczny
a ciekawe co jest celem życia chrześcijan?:D bo znam ich wielu-piją,palą,ćpają,biją dzieci, obgadują, znam kilka żarliwych katoliczek po skrobankach, zdradzają itd moge długo wymieniac:D co ciekawe-większość z nich nigdy w życiu nie miala w ręku biblii nie mówiąc juz o czytaniu jej i właściwie nie ma pojęcia w co wierzy-wiedzą tylko że w zimie trzeba ubrać choinke i raz w tygodniu pokazać się w nowej sukience w kościele żeby sąsiadki zazdrościły:) w całym swoim życiu spotkałam tylko jedną chrześcijankę ktora przynajmniej starala się żyć wg przykazań,znała Pismo Swięte itd

Gość vvvvv
Spowiedź to wymysł księży, nie Boga. Wszystkie uczynki zostaną rozliczone po śmierci.

makaron i reszta a wy caly czas mowicie o moherach ktorych wiara sprowadza sie do chodzenia do kosciola i spowiedzi raz w roku. Dajcie spokoj.

Gość kara boska
okikiki "katolik wie, że kradzież jest zła i pewnie miałby wieksze lub mniejsze wyrzuty sumienia, i odpowiedz na pytanie, ja sie pytam o ateiste , a nie katolika, to więc jak, jeśli jakis ateista uwazalby na przyklad, że swiat jest niesprawiedliwy i bylby biedny i okradl by kogos bogatszego i uwazal ze postapil dobrze, to to jest wedlug ciebie czyste?" czy ty cos bierzesz? :O tego nawet argumentem nie mozna nazwac. a jak katolik by okradl bo bylby glodny? nie, czekaj, katolik woli umrzec z glodu niz ukrasc. albo nie, ukradnie a potem poleci do spowiedzi i bedzie mial znowu czyste konto. ile ty masz lat?

Gość vvvvv
Jest tylko jedno przykazanie :" będziesz miłował Pana Boga twego ze wszystkiego serca twego, ze wszystkiej duszy twojej. Ze wszystkich sił twoich, a bliźniego twego, jak siebie samego". Wierz w Boga, nie krzywdź innych - ot cała filozofia.

Gość makaron jajeczny
jakich moherach?:D przecież piszę że przez 30 lat zycie spotykam tylko takich i AŻ jedną "prawdziwą chrześcijankę"-czyli co,w Polsce jest tylko 0,001 % katolików,bo wszędzie trąbią że 90%:D

Gość kara boska
a ja mam tylko jedno przykazanie: TRAKTUJ LUDZI TAK JAK SAM CHCESZ BYC TRAKTOWANYM.

Gość okikiki
czekam az ktos mi odpowie

Niech bedzie nawet 0,00000001. My tutaj rozmawiamy o istocie wiary i istocie ateizmu.

Gość kara boska
ej, a jak mielibyscie wybierac miedzy ateista a satanista to kogo byscie wybrali?

Gość okikiki
kara boska, nie bede sie 100 razy powtarzac dla durnych osob, które nie umieja czytac ze zrozumieniem

kara boska n owiesz niektorzy chca byc zle traktowani. Nie zaprzeczysz ze sa tacy ludzie. Jesli kieruja sie w takim przypadku taka zasada to chyba tez nie za dobrze.

Gość okikiki
ze spowiedzią tez wygadujecie durnoty, nieszczera spowiedz się nie liczy

Tak samo jest z krzywdzeniem innych. Ktos moze uwazac ze jakies dzialanie nie jest krzywdzace dla innych bo nie jest krzywdzace dla mnie.

Gość kara boska
"niektorzy chca byc zle traktowani. Nie zaprzeczysz ze sa tacy ludzie. Jesli kieruja sie w takim przypadku taka zasada to chyba tez nie za dobrze" ja tu bronie wlasnego tylka. mowie ze ja wyznaje taka zasade i jej sie trzymam. co roba inni to nie moja sprawa. nie napisalam ze to zasada wszystkich ateistow.

Gość okikiki
tak samo jak niektórzy wierzący źle pojmują istotę wiary tak i są ci co pojmują ją dobrze, więc te óogólnienia to sobie wsadzcie