Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

minidou

Polki zyjace we Francji

Polecane posty

Gość myśląca o ciepłym klimacie
mi te mi tez ale ma byc super pogoda pamietajcie laski i tez chce zasilek a moze na poczatku ktoras z was mi pokoj wynajmie moze byc z kuchnia

Gość Jestescie
dziewczyny tak glupie i zalosne,ze wchodzicie tu po to,zeby zasmiecic forum,ze glowa mała! Powinna tu moderacja działac bo samowolka robi swoje! Watek moze i zasyficie ale jest takie cos jak ignorowanie,a po waszych wypisach widac,ze zazdrosc az od was bije! Zalosne to! I w ten sposob nigdy do niczego w zyciu nie dojdziecie chamstwem i ublizaniem!

Pozdrawiam wieczorowo... mala spi wiec tak szybciutko bo Dr House na mnie czeka ;-)... Zycze Wam wszystkim milego, spokojnego wieczoru... z zerowa obecnoscia koloru pomaranczowego ;-) ... a pomaranczkom odrobiny sensu i jakiegokolwiek celu w zyciu ;-) Bede jutro z kawa :-) 🖐️

Gość brydziabardot
Rebeka, ty udajesz tylko taka dobra ciocie, ktorej nic nie drazni, ktora zawsze sluzy pomoca i daje sie wykorzystywac cwaniakom, czy naprawde taka jestes? Rozumiem, ze jak przyjade do ciebie, to wezmiesz urlop, aby mi od A do Z wszystko wytklumaczyc poczynajac od zalatwienia mieszkania, pracy, po sposoby na uzyskanie zasilku, tak? A potem mi jeszcze podziekujesz, ze dzieki mnie moglas komus pomoc:D

Gość IzkaAdjani
Rebeka, daj mi pieniadze, prosze...Bo ja nie mam...

Kochana pomaranczko (jedna i druga) - nikt mi w zyciu nic za darmo nie dal, wiec i ja sie w Swietego Mikolaja nie bawie... filantropem nie jestem a na sponsora sie nie nadaje bo niestety nie sram pieniedzmi i nawet tutaj na ulicy nie leza :-P... Ale nikt mi jeszcze nigdy nie odmowil kiedy prosilam o porade albo informacje, wiec nie widze powodu dla ktorego mialalbym sama innym w ten sposob nie pomoc :-) Pozdrawiam !! Zuska - a gdzie kawa ?? ;-) :-D Zapomnialas ;-) ? No coz zdarza sie :-P... wiec ja postawie > > > > > > > .... :-D Zycze milego dnia... dzisiaj juz sroda, week-end coraz blizej !!! Minidou, Margot, Etam ... WRACAJCIE DO NAS !!!

Gość izkaAdjani
Nie chodzi o udzielenie jednej czy dwoch informacji Rebeka. Nie widzisz ze niektorzy jak tu wchodza to tylko zeby pytac i zebrac pomocy? nigdy nie udzielaja sie w rozmowach, chca tylko informacje sciagnac. Nawet ten wasz zwyczaj z poranna kawka maja w dupie tylko wchodza i od razu z progu : Dziewczyny, a powiedzcie....Otworz oczy, dziewczyno.

Gość podczytujaca zyczliwa
to chyba konczy sprawe 20:18 minidou No wiesz jeag, mozesz pisac na tym topiku w dalszym ciagu jako "Polka chcaca zyc we Francji". Zawsze to jakis kontakt z krajem. A dla nas takie osoby jak ty, Agnes, myslaca, Zuska to tez cenny nabytek bo w ten sposob mamy kontakt z Polska i jestesmy na bierzaco z polskimi realiami. Rozgosc sie wiec.

Gość zuusssska
Hej Rebeko zapomnialam o kawce > > > > > > > ale wiesz pewnie przez to ze mialma tysiac pytan co:P Milego dnia

Gość moniakkk
Czesc dziewczyny,dzieki za kawke 🖐️

Gość jeden bardzo zyczliwy inernaut
sluchajcie przeczytalem wasz topik widze ze moderacja ma to gdzies wiec chce wam podpowiedziec iz te posty pomaranczowe takie chamskie zostaly napisane przez jedna z czarnych kolezanek mieszkajaca we Francji, ten sam IP wiec mysle ze po prostu laska mial adosc odpowiadania wam na pytania i sie schamila zreszta niedlugo wyjdzie na jaw bo juz wcale przeciez nie napisze , zauwazylyscie nie wszystkie teraz pisza?

Witam z rana. Widze,ze sie nic nie zmienilo od wczoraj,nadal wsciekle pomarancze atakuja swym kwasnym sokiem hihi Ciekawe gdzie sie podziala reszta dziewczyn??

Gość do zyczliwego
skoro jestes tak zyczliwy to moze odkryjesz kto sie kryje za tym bluzganiem?? albo nie mow nic,bo mowic ze sie wie latwo,trudniej udowodnic?!

Gość brzydziabardot
to chyba konczy sprawe Kazda z nich ma swoje rodziny w Polsce i nie potrzebuje informatorow z kraju. Widze, ze jak ktos nie ma argumentow, to musi wypominac komus pomaranczowy kolor nicka, bo przeciez gdybym to wszystko bylo napisane z nicka czarnego, to mialoby zupelnie inny wydzwiek, prawda?:D Niestety, ale te "pytajce o wszystkp" zrobily z topiku chlew, ktory nie ma nic wspolnego z zyciem we Francji tylko z informatorem dla przyszlego emigranta-cwaniaka, ktory jak widzi rodaka, to musi z niego wydoic ile sie da:O

Gość izkaAdjani
Taaaaa.... co prawda to prawda, chlew sie tu zrobil. Nic dziwnego ze polowa dziewczyn sie stad wyniosla. Trza bedzie cwaniakowac w inny sposob bo topik zdechl.

A tak sie fajnie topik zapowiadal :-(... no coz powinnam wiedziec ze na kafe nie da sie spokojnie pogadac o tym o czym MA SIE OCHOTE :-O... i kazda chec pomocy wydaje sie podejrzana, kazde przyjazne slowo jest dbierane jako "wchodzenie do doopy" i jak ktos jest pozytywnie nastawiny do innych to napewno udaje... I jeszcze bardziej utwierdzam sie w przekonaniu ze wyjazd do Fr byl jedna z najlepszych decyzji w moim zyciu... Gdzies kiedys przeczytalam takie zdanie : "Nigdy nie wdawaj sie w dyskusje z idiota... Noajpierw sprowadzi Ci do swojego poziomu a pozniej zniszczy doswiadczeniem..." Swiete slowa. Wpieprzyc sie tam gdzi sie nie jest zaproszonym, narobic bydla i sie z tego cieszyc... strasznie plytkie macie cele w zyciu, kochane pomaranczki :-O No ale coz, jaki czlowiek - takie ambicje... Mam nadzieje ze topik sie jeszcze odrodzi... niepoprawna optymistka jestem, wiem ;-) ale poki zycie poty nadziei :-D Pozdrawiam wszystkie MILE Polki zarowno te mieszkajace we Francji, jak i te ktore chca we Francji mieszkac.

Dzień dobry :) Rebeca- tak sobie myślę nad tym co napisałaś... moim skromnym zdaniem, to problemem raczej jest to czego nie ma na danym topiku a nie to co jest ;) zuśka 🌻 Le Titou :D 🌻 moniakkk 🌻 Tak jeszcze raz wrócę do mojego pytania, które może zaginęło ... hymmm... duszki, nie potrzebujecie jakiś info? :) A tak to miłego dnia wszystkim życzę. Jak już uprzedziłam we wcześniejszym moim poście, to ja tak będę się pojawiała i znikała. W moim przypadku -znanym przecież, net ma sporego konkurenta ;)

RebeKa - 👄 sorki :)

Witam. Troche nierozumiem jednak tych pomaranczowych bo pieja jadem jakbysmy nie wiem co chcialy,ot zwykłe informacje,nie ma z czego dymu robic! Czy my wolamy o zalatwienie pracy lub mieszkania?? Nie! Ja nawet tego od wlasnej siostry nie wymagam!!! Nie mam zamiaru aby to ona mi cokolwiek zalatwiala badz zwalic sie jej na glowe, nie wyobrazam sobie tego! Bo ja rowniez nie chcialabym takiej sytuacji odwrotnie gdyby bylo. Sami chcemy na wlasna reke byc przygotowani i 3 lata nam to zajmie,najpierw jezyk,a w miedzyczasie popytac kogos kto tam jest jakie miasto jest nienajdrozsze na poludniu i jakie sa miej wiecej opłaty to CHYBA NIE ZBRODNIA ani zebranie! Litosci! Ja sama nikt mnie o to nie pytal,napisalam jak wygladaja oplaty mieszkania i zycia w uk,na poprzedniej stronie i nikt mnie o to nie pytal ani ja sama nie uwazam,ze zrobilam komus przysluge. Kazdemu moge to napisac takie rzeczy,nic mnie to nie kosztuje.Przeciez nie biegam aby napsiac taka tam informacje,od job centre do housingu! Mowie tyle ile jestem w stanie powiedziec sama od siebie! Wiec wyluzujcie,byc moze tak gadacie bo nie macie pomysłów i planów na siebie,na zycie,a bez powodu na ten topik i w ogole na caly dzial dot. emigracji nie wchodzicie! Pewnie same wymagacie od tych dziewczyn "grubych" informacji na załatwienia pracy i mieszkania!!! A ze mowia o innych rzeczach to sie wsciekacie i nam wmawiace,ze to my chcemy aby za nas wszystko zrobiono! ps ja tez sie ciesze,ze nie mieszkam pod tym wzgledem, w Polsce, bo tylu ilu ludzi spotkałam najwiekszej przykrosci od rodaka doznałam...I to najgorzej traktuja nas ludzie z Polski emigrantow: wystarczy inne topiki poczytac :( ps zuzska i reszta nie zapomnijcie o mnie! Nie,zeby wiecej informacji uzsykac bo nie na tym chce opierac znajomosc,ale chcialabym po przyjedzie kiedys co mam nadzieje sie spelni, spotkac sie z wami,bo wierze,ze nie wszyscy rodacy sa tacy jak mozna zaobserwowac! Pozdrawiam i odezwijscie sie ...............

Witam. Troche nierozumiem jednak tych pomaranczowych bo pieja jadem jakbysmy nie wiem co chcialy,ot zwykłe informacje,nie ma z czego dymu robic! Czy my wolamy o zalatwienie pracy lub mieszkania?? Nie! Ja nawet tego od wlasnej siostry nie wymagam!!! Nie mam zamiaru aby to ona mi cokolwiek zalatwiala badz zwalic sie jej na glowe, nie wyobrazam sobie tego! Bo ja rowniez nie chcialabym takiej sytuacji odwrotnie gdyby bylo. Sami chcemy na wlasna reke byc przygotowani i 3 lata nam to zajmie,najpierw jezyk,a w miedzyczasie popytac kogos kto tam jest jakie miasto jest nienajdrozsze na poludniu i jakie sa miej wiecej opłaty to CHYBA NIE ZBRODNIA ani zebranie! Litosci! Ja sama nikt mnie o to nie pytal,napisalam jak wygladaja oplaty mieszkania i zycia w uk,na poprzedniej stronie i nikt mnie o to nie pytal ani ja sama nie uwazam,ze zrobilam komus przysluge. Kazdemu moge to napisac takie rzeczy,nic mnie to nie kosztuje.Przeciez nie biegam aby napsiac taka tam informacje,od job centre do housingu! Mowie tyle ile jestem w stanie powiedziec sama od siebie! Wiec wyluzujcie,byc moze tak gadacie bo nie macie pomysłów i planów na siebie,na zycie,a bez powodu na ten topik i w ogole na caly dzial dot. emigracji nie wchodzicie! Pewnie same wymagacie od tych dziewczyn "grubych" informacji na załatwienia pracy i mieszkania!!! A ze mowia o innych rzeczach to sie wsciekacie i nam wmawiace,ze to my chcemy aby za nas wszystko zrobiono! ps ja tez sie ciesze,ze nie mieszkam pod tym wzgledem, w Polsce, bo tylu ilu ludzi spotkałam najwiekszej przykrosci od rodaka doznałam...I to najgorzej traktuja nas ludzie z Polski emigrantow: wystarczy inne topiki poczytac :( ps zuzska i reszta nie zapomnijcie o mnie! Nie,zeby wiecej informacji uzsykac bo nie na tym chce opierac znajomosc,ale chcialabym po przyjedzie kiedys co mam nadzieje sie spelni, spotkac sie z wami,bo wierze,ze nie wszyscy rodacy sa tacy jak mozna zaobserwowac! Pozdrawiam i odezwijscie sie ...............

Gość moniakkk
Dziewczyny jestem caly czas z Wami Te wczorajsze komentarze,tylko mnie bardziej poglebily w swiadomosci,jak polacy potrafia byc zawistni,chytrzy i zdufani w sobie,,,,,,,,,,dalej zero komentarza 🌼

Doskonale Was rozumiem i mogę być tylko biernym obserwatorem Waszych decyzji... Macie prawo mieć dosyć, czuć się obrażone, zniesmaczone :( Czasmi podglądam topik z tego działu o nabijaczkach i one wypracowały sobie pewną technikę obrony, której tutaj zabrakło, a mianowicie po prostu są, piszą i ignorują takie ataki pomarańczek. Muszę przyznać, że skutkuje... właśnie to co napisałam do Rebeki, zabrakło właśnie stałych uczestników. A Wam pyskacze gratuluję. Rzeczywiście naprawiliście topik, z jednym się tylko zgodzę- to świetny topik :)

zuśka :D:D ale to nie jest takie chop jak by się wydawało :) Dla mnie samej net to relaks, whcodzę na tematy, które mnie ciekawią , czytam to co mnie interesuje. Życie w realu niesie przecież już tyle przykrych i trudnych zdarzeń, że większość ludzi nie zamierza zmagać się jeszcze z przykrościami w necie. To czas relaksu. Jak z telewizorem czy radiem... nieodpowiada Ci to przełączasz przecież, nie oglądasz na siłę, prawda? A ja dziewczyną się nie dziwię... mnie weterana kafeterii zemdliło... Od siebie chciałam dodać, że jestem bardzo Wam wdzięczna za miłe chwile i czuję się naprawdę bardzo zaszczycona, że mogłam Was poznać i tak ciepło przyjęłyście mnie do swojego grona ❤️

No niee... Wszystko mi sie od poniedzialku pieprzy i jeszcze i tu..; Myslaca ma racje - tylko totalny ignor moze poskutkowac a my nie mozemy zamknac sie we wlasnym kolku - przeciez o to chodzi tym tam, zeby po prostu za przeproszeniem udupic topik. A ja sie nie zgadzam, bo jednak moze byc wiecej osob normalnych i kulturalnych, ktore czytajac uzupelniaja swoja wiedze. Pisalam juz jak bardzo brakowalo mi podstawowych informacji po przyjezdzie tutaj... wiem jak to jest. Nie chce zeby inni przez to przechodzili, bo PO CO? Po co wciaz udowadniac, ze nie potrafimy sobie bezinteresownie pomoc? Nie jest latwo. Po wczorajszej pseudolekturze mialam ochote na turecka laznie - gleboko oczyszczajaca wszelki BRUD. To obrzydliwe i tyle. Pewnego razu Lucyfer przechadzal sie po piekle, patrzy z zadowoleniem na kotly - w kazdym inna nacja grzesznikow a przy kazdym kotle diabel. Idzie sobie dalej a na samym koncu kociol, ktorego nikt nie pilnuje, nie ma pokrywy ale ogien i smola jak w innych kotlach. Pyta wiec - dlaczego tego kotla nikt nie pilnuje?! Na to towarzyszacy mu diabel - niech Wasza Diabelska Wysokosc patrzy - i tu odkrywa kolejne pokrywy i mowi - w tych kotlach sa Amerykanie, Niemcy Francuzi Ukraincy, Rumuni - i oni sobie wzajemnie pomagaja, co ktory nieco wyzej sie wdrapie, to juz inni go podpieraja, daja rady co ma robic, inni dodaja otuchy - dasz rade, pomozemy ci!! I dlatego trzeba pilnowac i pokrywy zakladac, bo by jeden drugiemu pomogl i dawno wszyscy by pouciekali. A ten kociol - prosze spojrzec - Polacy. Co ktory nieco wyzej sie wespnie, to juz inni sciagaja go na dol i krzycza - Co? Po naszych plecach sie wspinasz?! Chcesz sie wywyzszyc? Chcesz byc lepszy niz my? O nie bratku, skoro my tak mamy, to ty lepiej miec nie mozesz i miec nie bedziesz. To tyle na ten temat. Myslaca o.. przy wyborze domu patrz rowniez na wywietrzniki (?) z nerwow zapomnialam jak sie toto nazywa - wiesz takie kratki wentylacyjne. Tutaj wiekszosc mieszkan tego nie ma i stad grzyb i wilgoc w mieszkaniu. Nawet jak jest nowe, to po pewnym czasie wokol okna ( na styku zimnego i cieplego powietrza ) robia sie takie piekniste czarne plamy. W lazienkach ogladaj rury - czesto widac pekniecia, farba odchodzi - to tez wilgoc i byc moze stara hydraulika. Rebeka - sprobuj zrobic malej inhalacje ze slone wody - w czasach kryzysu w Polsce wyprobowalam i do dzis polecam, bo skuteczne. Przynajmniej w Polsce :D Wracajcie wszystkie - 🌼

atam - wiesz co babo - popłakałam się, ale nie ze śmiechu a ze wzruszenia, bo żegnałam się ze łzami... a teraz po prostu poleciały... Bo ja się czuję winna... to ja tuż przed burzą napisałam w swoim poście o tych moich pytaniach i że jestem egoistką, że się tak pytam i mam wrażenie, że rozpętałam to piekło, bo jakiejś durnej osobie coś podsunłęłam. Wydaje mi się, że to ja psuję Wam ciągle ten topik, odkąd tutaj jestem to ktoś się przychrzania... To, że mnie atakują to pikuś, jestem przyzwyczajona, że dla rodaków to istna sól w oku, że ktoś ma czelność zmieniać państwo nie z powodów finansowych i do tego jeszcze stać go na kupno domu, ale ...czepiają się przeze mnie innych... jestem stara wyga a trafiło mnie :( Chyba okres się zbliża :P

W lazienkach ogladaj sciany przy rurach - tak mialo byc. Ide sie wieczerzowac po staroplsku - pizza z homarem ;)

atam- swietny ten kawal o Polakach :) Ja tez sadze,ze najlepszym rozwiazaniem byloby ignorowanie,ale potrafie zrozumiec ze macie dosc. Wiec zostaje mi czekac i miec nadzieje,ze wrocicie i pokazecie im,ze przegrali. Zeby nie bylo tak,ze na topiku zostana same osoby chcace wyemigrowac a nie mieszkajace tam,bo bedzie trzeba zmienic opis ;)

Myslaca - no co Ty... Lepiej sie przezegnaj zanim sie pozegnasz. Tez masz pomysly... Moge sama do siebie pîsac az do czasu kiedy reszta dziewczyn nie wroci - Myslaca, Le Titou, zussska POMOZECIE??????? Wracam z humorem do pizzy z homarem ;) Drukarka mi zdechla a na jutro mam dokumenty do assurance oddac - nic to. Albo - Niech jeszcze i to..

Ja caly czas na online jestem maz wpracy a ja z dzidzia w domu. Ja zostane.W miedzyczasie szperam tez inne fora i wpisy i zycie innych dziewczyn z Francji. Znalazlam takie wpisy,ze francuzi sa zamknieci w sobie,chodza w dresach,na to biale skarpetki hihi c'est vrai? :) Aha,i juz nic nie wiem,jak to jeest z pozwoleniem na prace i czy nie wynajma mieszkania jesli ktos nie jest od razu zatrudniony? A jak nie masz przeciez adresu to pracy...Zglupialam... Jej,mam nadzieje,ze znajdziemy coz jakas byle jaka prace na pcozatek.

Le Titou - jak małżonek wróci z pracy, to podpytam go o link, który znalazł i był wielce zadowolony, bo jak mówił, wszystko tam było opisane, to podam tutaj. Atam 👄