Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

Gość Karko1234
hej ja niedawno urodziłam pierwsze dziecko - synka, wiem jaka droga jest wyprawka dla noworodka dlatego jeśli szukacie ubranek dla swoich przyszłych pociech zapraszam do sklepu internetowego www.patryczek.pl , znajdziecie tam nowe ubranka polskich producentów w bardzo fajnych cenach w rozmiarach 56-104cm. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy i życzę miłego oczekiwania na maluszki.

Nie kupilabym ciuszkow dla swojego dziecka na allegro ani ogolnie przez internet. Sprzedajacy moga sobie pisac ze to 100 % bawelna, ze polskie i takie tam. Wole to zrobic w sklepie gdzie bede miala mozliwosc dotkac materialu i faktycznie sprawdzic jego jakosc :) Takie moje zdanie

Gość Karko1234
Pewnie każdy ma swoje przekonania... ja np. dużo kupuje przez internet bo tam jest taniej, a nie lubię przepłacać. Na pomysł założenia sklepu wpadłam jak kupowałam ciuszki dla swojego maluszka i zobaczyłam jakie sklepy mają narzuty. Każdy produkt w sklepie ma podanego producenta. Ja na początku kupowałam w 5-10-15, ale tam też wszystko jest "made in china", i do tego ceny wysokie.

Sobie owszem kupuje ciuchy przez internet, no ale dziecku naprawde bym sie bala , wkoncu ma taka wrazliwa skore

Gość nootela
ja też się martwię o powrót do formy sprzed ciąży (głównie o brzuch i biust:( rany- odkąd pamiętam ważyłam 56kg!

Ja sie za to martwie o moje uda :( to tu rozstepy najbardziej mnie zaatakowaly :/ No ja takze nigdy wiecej nie wazylam jak 55 kg

Gość hania849
ja na szczescie nie mam rozstepow i oby tak zostalo do konca ale zatanawiam sie jak to bedzie z ta skora po porodzie na brzuszku no i czy piersi po karmieniu nie stana sie obwisle :/

Gość patilllllka
ja codziennie mysle nad tym czy powroce do takiej figury jak sprzed ciazy...zawsze nosilam rozmiar 34 i XS...celulitis i rozstepy jak na razie to nie wiem co to jest bo nie mam i mam nadzieje ze tak zostanie :( jak na razie zgrublam 2kg i codziennie sie waze zeby kontrolowac wage nie chce duzo w ciazy zgrubnac wiadomo jem tyle ile trzeba i na co mam ochote ale staram sie jednak prawie nie jesc slodyczy i chipsow takich pierdółek ktore maja kalorie a nic nie wnosza...wiadomo jak juz bardzo mi sie chce to zjem ale staram sie nie...no poza lodami :) te mam ochote jesc codziennie....ale tez jem co kilka dni Kamis777 a uzywalas na uda kremów na rozstepy? niby juz późno ale lepiej smaruj zeby bylo jak najmniej nowych....podobno dobre sa te z musteli i vichy. Ja na razie uzywam takich tanszych jak Gerber, Ziajka, Pharmaceris...ale chyba jak mi jeszcze brzuszek urośnie kupie te drozsze :/ tylko szkoda ze one maja takie male pojemnosci a tyle miejsc trzeba smarowac :(

Oczywiscie, ze uzywam kremow od chcwili jak sie dowiedzialam o ciazy. No widocznie taka moja natura, bo mi np. krem z Musteli wogole nie pomagal smarowalam sie niz przez dluzszy czas a mimo to wyszly mi rozstepy. Dlatego stwierdzilam ze nie bede na darmo wydawac pieniedzy na ten krem ( w aptece ok. 100 zl 200 ml, tanszy znalazalm na allegro, ale nie pamietam dokladnej ceny). No i zaczealam stosowac tanszy kosmetyk z Perfecty i Eveline. Smaruje sie dwa razy dziennie z rana i po kapieli, no ale niestety mimo to i tak mam rozstepy. Czytalam ze sa one genetyczne wiec zapewne mam je po mamie, ktorej 3 ciaze takze pozostawily brzydkie pamiatki. No moj rozmiar to takze XS, S teraz nawet nie wiem, bo kupuje sobie szersze tuniki a one niby rozmiar uniwersalny, w jensach staram sie nie chodzic bo jest mi w nich nie wygodnie. Dlatego na codzien preferuje rozciagliwe legginsy :)akurat wiosna wiec sie super sprawdzaja. Piersi zawsze mialam male teraz sa duzo wieksze :) no mam nadzieje ze po karmieniu nie stana sie obwisle, no i ze brzuch takze wroci do normy ( na szczescie tu nie mam ani jednego rozstepa ). Slyszalam, ze aby brzuch szybko wrocil do formy dobrze jest stosowac pas poporodowy

Gość hania849
tak slyszalam o tym pasie poporodowym i napewno z niego skorzystam. zreszta czytalam tez ze karmiac piersia tez sie szybko gubi zbedne kilogramy:) a co do kremow to ja osobiscie nie stosuje zadnego na rozstepy ale za to uzywam zwyklej oliwki i masuje brzuch, uda i posladki 2 razy dziennie. to powoduje ze skora staje sie bardziej elastyczna i tym samym zmniejsza sie mozliwosc wystapienia rozstepow.

Gość hania849
tak slyszalam o tym pasie poporodowym i napewno z niego skorzystam. zreszta czytalam tez ze karmiac piersia tez sie szybko gubi zbedne kilogramy:) a co do kremow to ja osobiscie nie stosuje zadnego na rozstepy ale za to uzywam zwyklej oliwki i masuje brzuch, uda i posladki 2 razy dziennie. to powoduje ze skora staje sie bardziej elastyczna i tym samym zmniejsza sie mozliwosc wystapienia rozstepow.

Jejku wczoraj dzidzia miala jakis bardzo aktywny dzien i ciagle sie wiercila :) az milo :) Ale za to dzisiaj chyba tak sie ulozyla ze uciska mi pecherz, okropne wrazenie :/

Gość patillllka
Moj maly ma bardzo aktywny czas akurat jak ja klade sie spac...juz sobie wyobrazam jak bedzie sie bardziej wiercil to nie usne. Bylam na badaniach prenatalnych i wszystko jest u mnie w porzadku i poznałam plec bedzie chlopiec. Mąż zachwycony ja troszke mniej bo mialam nadzieje na dziewczynke ale jest dobrze bo wychodzi na to ze jest zdrowy. Nie mam wogóle imienia dla chlopca wymyslalam tylko dla dziewczynki :) i teraz bedzie problem dobrze ze duzo czasu moze cos wymysle jeszcze ale maz mial dla chlopca szukac wiec zobaczymy co wymysli :)

Gość hania849
hej :) jak sie czujecie?? jak wasze malenstwa?? ja dzis dowiedzialam sie ze jednak u mnie w miesie jest szkola rodzenia i w dodatku za darmo :) w srode mam wizyte u mojego doktorka wezme zaswiadczenie i w czwartek moge isc na pierwsze zajecia :) juz niemoge sie doczekac :) a co tam u was slychac?? pozdrawiam

Gość nootela
:)no narezcie Ktoś napisał:) my też wybieramy się do szkoły rodzenia. w poniedziałek pierwszy wykład:)ciekawa jestem jakie będziemy miały spostrzeżenia... my jutro idziemy do lekarza. chyba na dniach pójdę na l4. dość już tego ciągłego siedzenia przed kompem... Mały wierci się w brzuszku. Wiecie co jest najdziwniejsze- przestałam przybierać na wadze. od przeszło tygodnia nie tyję wogóle...

hej kobitki :) A ja ostatnio mam problem ze snam jak widac :/ klade sie spac dopiero kolo 3 w nocy, wczesniej przewracam sie z boku na bok. Byłam dzisiaj na usg 3d i dowiedzialam sie ze mam zdrowa coreczke :) Strasznie sie ciesze :) Poza bezsennymi nocami czuje sie dobrze, gdyby nie ruchy coreczki i brzuszek to moglabym zapomniec o ciazy :)

Hej:) My też idziemy dzisiaj się pooglądać na monitorku:D Może dzidzia zechce pokazać czy jest chłopcem czy dziewczynka. A tak poza tym to czuję sie ok, poza tym że psychicznie to sie zamartwie. Chodzi mi o te ruchy maleństwa, a właściwie o ich brak.:( Martwię się tym strasznie. a jak czytam że czujecie ruchy w 16, 17 tygodniu a ja juz jestem w 19/20 i ich nie czuje. Wiem że to indywidualna sprawa każdej kobietki i każdego maleństwa, ale jakoś mnie to nie pociesza wcale. Może po tej wizycie dzisiejszej troche się uspokoję.

Gość hania849
Dorota605- nie przejmuj sie tymi ruchami. byc moze masz lozysko na przedniej scianie i dlatego jeszcze nie czujesz. albo po prostu ich nie rozrozniasz.

Gość nootela
Dorota605 w ogóle nie martw się tymi ruchami, których niby nie czujesz... ja jestem w 25 tygodniu i też mam takie dni, że niby Maleństwo mało się rusza. z obserwacji wiem już, że wszystko zależy od jego ułożenia i dnia- raz ma dzień dobry, raz ciut gorszy... Głowa do góry. Skoro rośnie Ci brzuszek wszystko jest dobrze. ja nawet nie apmiętam kiedy czułam pierwsze ruchy. Mój mąż mówi do mnie tak, jak ja mam jakiś problem: na świecie jest 7mld ludzi, z tego mniej więcej połowa to kobiety. prawdopodobnie każda z nich urodzi dziecko. ciąża każdej z nich będzie zupełnie indywidualna, oryginalna, choć oczywiście będą miały ze sobą wspólne cechy. na podstawie tych cech tworzy się statystyka- czyli coś, co opiera się o mniej więcej taki przykład: " gdyby wziąć mnie i mojego psa, to statystycznie mielibyśmy po trzy nogi!". Nie przejmuj się! Ciesz się swoją ciążą i Maleństwem, u którego napewno wszystko dobrze:)Pozdrawiam Wszystkie zestresowane mamy:)

Gość Do Nooteli
Nie warto iść na zwolnienie lekarskie, ja nudziłam się i teraz żałuję. Poszłam w 28 tygodniu. W pracy jest zawsze coś nowego, spotykamy się ze znajomymi, życzliwymi ludźmi. Przed kompem nie musisz tak długo siedzieć upomnij się o swoje prawa przed szefem.

Gość patilllllka
kamis777 gratuluje córeczki :) ja wybieram sie teraz do lekarza w sobote, ale czuje ze jest ok. Dobrze sie czuje tylko przy dluzszym chodzeniu spacerowaniu czuje takie jakby ciagniecie co s takiego a brzuch jeszcze nie jest jakis duzy. Ostatnio juz cos zgrublam bo wczesniej stalam w miejscu. Teraz mam 22tc i waga +3kg od poczatku... a wy ile zgrublyscie do tej pory? boje sie tylko bardzo rozstepow i codziennie kapie sie teraz wieczorem z duza iloscia oliwki dawanej do wody fajna mam skore po tym caly czas nawilzoną i jeszcze jakis krem na brzuch i piersi dodatkowo...mam nadzieje ze ich unikne jakos :/ u mnie ruchy są juz calkiem wyraźne maz je tez czuje jak kladzie reke na brzuchu. Od 20tc tak sa juz u mmnie wyrażne ze czulismy je dobrze. A wczesniej nie bylam pewna czy to jest to takie delikatne. Ale to zalezy pewnie od wagi kobiety i umiejscowienia lozyska. U mnie jest dobrze czuc bo naprawde jestem szczupla i w sumie to dopiero maz wczoraj mówił rodzinie...ale chyba gdyby nie powiedzial to tez nie wiem czy by sie domyslili :)

Dziekuje :) patilllllka to ty wcale duzo nie prztylas, ja jestem teraz w 21 tygodniu a peqwnie bedzie gdzies z 7 kg na plusie

hania849 no mam lożysko na przedniej ścianie, a to ma jakies znaczenie?? Nie wiedzialam :) I bardzo prawdopodobne że poprostu nie odróżniam tych ruchów, chociaż czasem mam wrażenie że czuje takie delikatne smyranko. Z piatkowego badania wynika że z dzidzia jest wszysko ok i prawdopodobnie bedzie to dziewczynka, ale nie na 100 %

Gość hania849
tak to ma bardzo duze znaczenie bo to jest kolejna warstwa amortyzujaca uderzenia malenstwa:) i pewnie to co czujesz to dzidzia ale jeszcze sa to slabe i sporadyczne ruchy wiec nie przejmuj sie na zapas. na pocieszenie powiem ze ja tez mam lozysko naprzedniej scianie i chodz szybko zaczelam odrozniac ruchy ok 18 tc to byly one bardzo zadkie. czasem co dwa trzy dni. teraz mam 24 tc i od piatku mala kopie jak szalona i tego juz nie da sie przeoczyc. takze nieprzejmuj sie i spokojnie poczekaj. napewno juz niedlugo dostaniesz kopniaka od swojej niuni:)

Gość hania849
a i pierwsze ruchy jakie czulam to takie babelki w brzuchu podobne do pracy jelit. dopiero teraz 24 tc dostalam porzadnego kopniaczka. takze gdybym wczesniej nie rozpoznala ruchow to dopiero w 24 tc bym poczula pierwsze. :)

hania849 a to łożysko na przedniej ścianie to jest normalne położenie jego??

Gość hania849
lozysko kazdej uklada sie w innym miejscu i przednia sciana to takze cos normalnego i nie ma to nic wspolnego z lozyskiem przodujacym. a gdy juz zaczniesz czuc ruchy dziecka moga one byc tylko np po jednej stronie odczuwalne np: ja czuje tylko po bokach tak mocniej i czasem delikatnie na dole brzucha ale nigdy nie czulam np na srodku brzucha. Takze nie przejmuj sie mała napewno skacze po brzuszku. :)

Gość nootela
[ja jestem na początku 26 tygodnia] wczoraj byłam na pierwszym wykładzie w ramach szkoły rodzenia, którą wybraliśmy z mężem. cieszę się, bo szkoła odpowiada mi światopoglądowo. zajęcia są dwa razy w tygodniu- w poniedziałki wykład, w czwartki praktyka. Od wczoraj jestem też na L4 i bardzo się z tego cieszę. Mam nareszcie trochę czasu dla siebie. Od dawna już tego potrzebowałam. A poza tym- mam co robić- zajmuję się copywritingiem:) Jest ktoś z Wrocławia? Chciałam wymienić informacje na temat innych szkół rodzenia.

Gość Joasia_32
Nootelo ja mieszkam na Biskupinie. A to do jakiej szkoły rodzenia chodzisz?