Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

Gość hania849
ja jestem w srodku 24 tyg :) a co?? :)

nootela to super ze szkola rodzenia ci odpowiada, bo to chyba najwazniejsze :) Dorota605 nie martw sie tymi ruchami napewno wkrotce je poczujesz, kazda ciaza jest indywidualna, wieci na ciebie przyjdzie pora. Tym bardziej ze masz lozysko na przedniej scianie. No na l4 jestem juz drugi miesiac ale to moze i dobrze bede miala czas aby przygotowac sie do sesji. Mam tylko nadzieje ze bede miala zapal do nauki, w sumie i tak musze sie zmotywowac bo poprawki sa we wrzesniu kiedy mam termin

Ja jestem na L4 prawie od początku ciąży,troche mi się nudzi ale jakoś dajemy rade :) Już 24 tydzień i mogłaby już ta córcia być z nami ...Czuje się jak słonica a gdzie tam do końca...Mała się zaczyna rozpychać i ciężko mi coraz bardziej.Przytyłam już 8 kg...Jest ktoś z Krakowa?

Gość nootela
Joasia_32 chodzę do szkoły Preeti Agrawal. A Ty? Słyszałaś może coś o wrocławskich szpitalach pod kątem porodu- tzn. jakie są polecane, a jakie odradzane? Dni na zwolnieniu płyną niezwykle szybko! Chyba jeszcze szybciej niż w pracy! Uciekają poprostu:) Dziewczyny kiedy zamierzacie robić zakupy dla Dziecka- wózek, łóżeczko? My planowaliśmy w ostatnim miesiącu ciąży, ale ostatnio doświadczona koleżanka uświadomiła mnie, że to może być już za późno i lepiej nie zostawiać tego na ostatnią chwilę. Nie mam pojęcia, ile to wszystko będzie mniej więcej kosztowało- może Wy już liczyłyście?

Gość hania849
ja przytylam ok 9 kg ale nie czuje tego :) jedynie gdy chodze lub stoje odczuwam bol kregoslupa. ale pozatym czuje sie swietnie :) moja cora tez kopie jak szalona juz nawet w ciagu dnia:) swietne uczucie :) dla mnie to najwspanialszy okres ciazy jak narazie:) nootela- ja lozeczko juz mam a reszte zamierzam juz teraz powoli kupowac. mniej wiecej wyliczylam ze bedzie to kosztowalo maksymalnie ale bez lozeczka 2500. Wydatek spory :)

No ruchy małej sprawiają mi wielka radość :) Ja widze ta moja zwiekszona masa przez brzuszek ale dobrze że rośnie wiem że lato będzie tylko męczące wystarczy cieplejszy dzień a gdzie tam pełne lato.Do tego dochodzą częste bóle głowy przez zmiane pogody prawie codziennie.Ale juz nie mogę doczekać się na Lenke :) Teraz wogóle mam myślenie jak to będzie po tym porodzie ten cały okres pologu mnie przeraża...naczytałam się i nasłuchałam chyba za dużo. nootela Ja narazie zbieram ubranka :) pozatym czekam na koniec remontu zeby wziąsc sie za pokoj małej.No cala wyprawka dość spory wydatek.Ale dobrze że łóżeczka mogą służyć do 3go roku życia a no i wózki wielofunkcyjne...Patrze na allegro jak narazie.

Gość hania849
NiuniekAm- no w sumie brzuszek odzwierciedla nasze kilogramy:) ale to tylko sie cieszyc:) wszyscy do okola widza ze nosisz malenstwo i dzieki temu mozemy czasem liczyc na wieksza zyczliwosc:) ja tez calymi dniami mysle jak to bedzie gdy Ona bedzie z nami:) jak bedzie wygladal dzien:) a gdy tylko sie klade to sni mi sie moja corunia:) nie czytaj i nie sluchaj zaduzo bo zaczniesz sie sama nakrecac i coraz bardziej denerwowac:) napewno bedzie dobrze:)

Gość hania849
a w kwote 2500 wliczyłam: wozek, ubranka, posciel, wszystkie kosmetyki dla dziecka i dla matki, przybory toaletowe, przewijak, fotelik samochodowy, wszystkie apteczne rzeczy dla szkraba, wszystko do karmienia piersia, i wyprawka dla mamy do szpitala.

ja tez zaczynam powoli ubranka kompletowac. Łóżeczko mam po mnie :) A wózeczek i reszte rzeczy pewnie w wakacje. hania849 czesto foteliki sa razem z wozkami teraz:)

Ja teraz tak z innej beczki!!!Która z Was jest na L4 i otrzymuje chorobowe z zusu?

Gość Caroliness
Witam, nazywam się Alina Myk i jestem studentką III roku Położnictwa na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Piszę prace badawczą o cięciu cesarskim i porodzie normalnym. Potrzebuję aby kobietki w Stanie Błogosławionym wypełniły krótką ankietę Serdecznie zapraszam i Dziękuję:) Link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/41118/1porod-normalny-czy-ciecie-cesarskie-preferencje-kobiet-ciezarnych-na-podstawie-ich-wiedzy-i-opinii.html

Gość nootela
Caroliness- wypełniłam tą ankietę, jednak wydaje mi się ona bardzo stronnicza, tzn. nie trudno się domyślić po niej Pani zdania! w wielu miejscach brakuje odpowiedzi, dla kobiety, która chce urodzić naturalnie. To dziwne, że obecnie za "naturalny" sposób rodzenia uznaje się cesarkę. Dlaczego kobiety nie wierzą w to, że są w stanie urodzić same? Przecież od wieków tak rodzą... W szkole rodzenia, do której się zapisałam, poznałam pary, które są zdecydowane rodzić same... w domu. To dla mnie niesamowite. Wiele słyszałam dobrego na temat takich porodów. Ponoć jest to dobre dla samego dziecka- rodzi się w bardziej sprzyjającym środowisku, niż zimny, obcy szpital. my z mężem myślimy o standardowym porodzie w szpitalu. i wcale się porodu nie boję. zdaję sobie sprawę, że będzie to dla mojego ciała spory wysiłek, ale wirezę, że doskonale da sobie radę. pewnie mam to gdzieś zakodowane:) i czuję, że pewniej będę się czuła bez znieczulenia... może jestem jakaś "niedzisiejsza".

Gość hania849
Dorota605- tak wiem ze teraz fotelik jjest razem z wozkiem i tak tez to liczyłam :) NiuniekAM- ja jestem na l4 odkad dowiedzialam sie o ciazy wiec zus mi placi a czemu pytasz??

hania849 Ciekawa jestem jak Ci wypłacaja?ja mam zazwyczaj zwolnienia co 2-3 tygodnie teraz dostałam pierwszy raz pieniądze od zusu i jak narazie tylko za pierwsze 2 tyg...a gdzie jeszcze nastepne 3 ?mam nadzieje ze przyjda w dość szybkim czasie.

Gość patilllllka
ja jestem teraz drugi miesiac na l4 i ddostalam wyplate normalnie z zakladu pracy przelewem a nie z zusu..gdzies czytalam ze jak firma ma ponad 20ososb zatrudnionych to wtedy z firmy sie dostaje jakos te pieniadze a jezeli ma mniej to idzie prosto od zusu ale nie niem czy tak jest rzeczywiscie.... ja na razie mam kilka ubranek dopiero - jak widze ladne i przecenione to kupuje :) ale bardziej z tym sie nastawiam na wyprzedaze letnie na pewno beda tanie rzeczy wtedy w sklepach i mam zamiar skompletowac wszytsko wtedy z ubranek. Mebelkow na razie nie kupuje poniewaz remontujemy z mezem wszystko cale pietro domu i nie ma tego gdzie klasc nawet....ale w internecie sobie zapisuje co mi sie podoba zeby poźniej juz nie szukac tylko od razu kupic...no i jak pokoj urzadzic zastanawiam sie bo niedlugo trzeba malowac. wyprawke lepiej sobie stopniowo robic zeby póxniej na raz nie biegac za wszystkim. Jak cos widze to kupuje i tyle :) mysle ze tak w 7-8 miesiacu bede wszystko kupowac zeby ostatni miesiac byl na odpoczynek i ewentualne dokupowanie tylko pojedynczych rzeczy. Mi sie na razie dobrze chodzi bo malo zgrublam 22tc i na plusie 3kg ...waże teraz 56kg wiec nie jest źle z chodzeniem chociaz tez za wiele nie moge.

Ja na razie tylko ogladam sobie ciuszki i inne niezbedne rzeczy, ale z zakupami sie jeszcze wsytrzymuje choc pewnie niedlugo zaczne kupowac :) czeka mnie jeszcze remont wiec wstrzymuje sie z zakupem lozeczka itp. Ale stwierdzam ze wyprawka pewnie bedzie w granicach 2000-2500 zl Ja jestem na l4 i wyplaca mi go zus, prowadze wlasna dzialanosc gospodarcza.

Gość hania849
NiuniekAM- ja mam normalnie cala wyplate wyplacana w calosci. nie mam pojecia dlaczego Ci tak zrobili. Z tego co ja sioe orientuje to kazda osoba ktora jest bodajze ponad 30 dni na ciaglym zwolnieniu to pierwsza wyplate ma z pracy jeszcze a nastepne z ZUS u ale nie jestem tego pewna. moze najlepiej zadzwon do nich i sie dowiedz o co chodzi:)

Dzień dobry wszystkim pięknym mamusia :) Z tym L4 to wiem pracodawca mi juz wypłacił a teraz zus wypłaca tak jak zwolnienia są czyli co 2 tyg zwolnienie dostaje i tak tez sie rozliczaja...a wogóle z nimi ty czegoś nie załatwisz u nich to afera a oni z niczym się nie spiesza. .No ale koniec z tymi nudami.Ja wczoraj kupilam naszej niuni pare drobiazgów ale nie mogłam się powstrzymac wszytsko to takie ślicznie :) Na allegro oststnio za 10 zł kupiłam na licytacji nowy sweterek ,można dużo rzeczy trafic tylko trzeba śledzic te wszystkie aukcje. Jak się dzisiaj macie?

Gość patilllllka
Witam :) ja wczoraj kupilam spioszki :) bo mi sie bardzo podobaly i byly przecenione :) a zaraz jade po wyniki badan do laboratorium robilam jakies badania ogolne krew mocz.....mam nadzieje ze sa tak dobre jak na poczatku mam do was dziewczyny pytanie. Jak dlugo gdzies chodze np na zakupy albo cos robie troszke tylko meczacego i schylam sie np myje podloge to zaczyna mnie bolec brzuch taka jakby nie wiem kolka w dole brzucha...i wtedy to musze sie klasc na plasko w lozku i przechodzi mi za jakas godzine,dwie bo chodzic za bardzo nie moge :( tez tak macie ? kluje was albo ciagnie w brzuchu? nie wiem czy to normalne a wizyta za kilka dni...

Ponoć to więzadła się rozciagają czy jakoś tak :) Miałam tak ale teraz mniej .

Gość patilllllka
dzieki Ci NiuniaAM :) jak to jest, to dobrze nie musze sie martiwc bo to chyba normalne....zapytam dopiero lekarza jak pójde na wizyte...ale mysle ze chyba tak ogólnie u mnie wszystko dobrze poza tymi bólami w dole brzucha. Czuje sie dobrze a maly juz sobie w brzuchu fika caly czas juz nie tylko jak sie klade,leze ale caly czas go czuje w ciagu dnia :)

Gość hania849
patilllllka- ja tez mialam takie bole wczesniej a teraz tylko czasem jeszcze sie zdarzaja i mi tez lekarz powiedzial ze to wiazadla bo macicasie powieksza:) NiuniekAM- ja chce chyba naturalnie ale strasznie boje sie tego nacinania krocza i bolu chodz wczoraj bylam pierwszy raz w szkole rodzenia i przyszly dwie dziewczyny ktory ostatnio rodzily wlasnie w tym szpitalu gdzie ja chce i mowily ze jesli wspolpracuje sie z polozna to to az tak nie boli ale obie mialy ciete krocze :/

Hania: Ja też planuje naturalnie...ale też strasznie się boje i myslałam ze moze cesarka ale kazdy odradza.Będe miała położna ze soba chyba indywidualnie ale mimo wszystko boje sie.Czytałam o masażu krocza od chyba dwudziestego któregos tyg że ponoć też coś dalej słyszałaś o tym?

hej dziewczyny :) Ja takze mysle o naturalnym porodzie chociaz wolalabym chyba cesarke. Sama w zasadzie nie wiem. Bardzo boje sie tego bolu i tak jak wy nacinania krocza :/ NiuniekAM takze slyszalam cos o tym masazu krocza ale to dopiero przy porodzie. Czytalam na innych forach, ze czasami polozna zeby pomoc i usmierzyc bol masuje krocze. Z kolei cwiczenie mięśni Kegla pomagaja w czasie ciazy, a takze po porodzie Zajście w ciążę powinno być sygnałem do tego, by wznowić (lub zacząć) ćwiczenia Kegla. Są one wtedy bardzo wskazane. Dlaczego? * Ważnym ich zadaniem jest współudział w noszeniu ciężarnej macicy. Gdy mięśnie są mocne, ułatwiają dźwiganie ciężaru rosnącego płodu. * Wzmacniając mięśnie pochwy i krocza, przygotowujesz je do porodu. Dobrze wyćwiczone mięśnie są elastyczne, dzięki temu lepiej pracują podczas przechodzenia dziecka przez kanał rodny i ułatwiają jego wyparcie. Duża elastyczność zmniejsza też ryzyko urazów i nadmiernego ich rozciągnięcia podczas porodu oraz przyspiesza powrót do stanu prawidłowego. * Ćwiczenia pomagają chronić krocze przed pęknięciem i nacięciem. Dobrze wyćwiczone łatwiej świadomie napinać i rozluźniać. To ważne, bo w chwili wychodzenia główki należy powstrzymać się od napinania mięśni i pozwolić jej łagodnie wysunąć się na zewnątrz. Jeśli rodząca umie w tym momencie rozluźnić krocze, a w dodatku jest ono elastyczne dzięki ćwiczeniom, jest duża szansa na urodzenie bez nacięcia i pęknięć krocza. Uwaga: jeśli ciąża jest zagrożona (np. zbyt wcześnie rozwiera się szyjka macicy), lepiej tych ćwiczeń nie wykonywać.

Gość hania849
tak wiem o tym masazu krocza i mam nawet dokladnie opisany jak powinien wygldac. Zaczyna sie go ok 20 tyg jesli chcecie to napisze pozniej :) procz tego cwiczenia miesni Kegla ktore sprawia ze porod bedzie latwiejszy a szyjka macicy bedzie sie latwiej rozwierac, ogolnie cwiczenia w ciazy jesli ciaza przebiega prawidlowo, prawidlowe oddychanie podczas porodu i najlepiej nie rodzic w pozycji lezacej poniewaz to wlasnie w tej pozycji najczesciej dochodzi do naciecia krocza.

Hania ja jestem ciekawa tego masazu wiec jesli mozesz to napisz :)

Gość hania849
MASAZ uelastyczniajacy tkanki krocza masaz mozna zaczac juz ok 20 tc. Zanim jednak sie do niego zabierzasz powinnas spelniac trzy warunki: 1) twoja ciaza nie moze byc zagrozona 2) nie mozesz byc w trakcie zadnej infekcji intymnej 3) nie mogapojawiac sie u ciebie przedwczesne skurcze. Do masazu wykorzystaj olej naturalny. Lepiej nie uzywaj pachnacej oliwki- krocze jest wyjatkowo delikatne i latwo wywolac w jego okolicach uczulenie. Do oleju warto dodac kilka kropel witaminy E w plynie. Witamina ta przyspiesza odtwarzanie sie nowych tkanek i skutecznie chroni naskorek przed wysuszeniem oraz osłabienie. Masaz krok po kroku: - jedna noge postaw na niskim krzesle - odrobine oleju wylej na dlon i rozgrzej, nanies go palcem w okolice wejscia do pochwy i na wewnetrzna czesc warg sromowych - bardzo delikatnie masuj ruchem okreznym wejscie do pochwy - gdy poczujesz ze olejek juz sie wchlonal, wsun opuszke palca do srodka pochwy i uciskaj ja , kierujac sie w strone odbytu, az do momentu, kiedy poczujesz pieczenie. UWAGA: taki masaz powinien trwac ok 5 min. wykonuj go codziennie az do dnia porodu. w opisany sposob masuj pochwe przez kilka dni. potem powinnas robic masaz uzywajac juz nie jednego a dwoch palcow. dzieki temu tkanki beda coraz bardziej wytrzymale i elastyczne.

Gość hania849
Milego masowania :)