Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

A jak wam sie widza wozki podane przeze mnie? Co do zgagi to najpier probowalam tabletki manti ale nie smakuja mi :/ dlatego zakupilam rennie i one mi pomagaja :)

O i mam jeszcze jedno pytanko na jaki rozmiar kupujecie ubranka 50, 56 czy moze od razu na 62? Bo slyszalam rozne opinie na temat rozmairow dla noworotka. Niektorzy twierdza ze 50 i 56 nie oplaca sie kupowac bo dziecko w tym nie pochodzi za wiele

Gość patilllllka
tez mialam z tymi rozmiarami dylemat :) pytalam nawet dzisiaj znajomej i wiadomo zalezy jakie dziecko sie urodzi ale tak ogolnie to rozmiar 50 jest dla wczesniakow tylko...56 nadaje sie dla dziecka malenkiemgo i znajoma mowila ze wystarcza na jakis miesiac moze wiec nie warto duzo kupowac tylko do szpitala a reszte lepiej kupic 62. Ja jak kupuje teraz to kupilam 2 spioszkow 56 i takich body 3 i do tego 2 kaftaniki. Reszte wszystko na 62.

Gość nootela
Dzięki za sposoby na zgagę! chciałam obejść się bez tabletek, ale nie wiem, czy dam radę bez tego renni:(paskudna ta zgaga:/ Co do wzdęć- to słyszałam, że niejedzenie białego pieczywa może pomóc... Co do ubranek- to położna mi mówiła, że rozm. 50 to rzadkość. najlepiej kupować od razu 62, bo 56 albo nie przyda się w ogóle albo zaledwie na pierwszy tydzień:) a rękawki czy spodenki można trochę podwinąć przecież. (fajnie, że teraz coraz więcej osób pisze i coraz częściej. był taki czas, kiedy już tu pustka była:))Pozdrawiam serdecznie

No nawet bardzo fajnie ze w końcu to forum odżywa :) No ja wczoraj kupilam pierwsze ubranka ale na rozmiar 56. Po konsultacji z kolezankami doszlam do wniosku ze kilka sztuk nie zaszkodzi ale bardziej bede sie skupiac na rozmiarach wiekszych :)

Ja mam kilka ubranek w rozmiarze 56 reszte kupuje na 62 a nawet 68 :) Mała napewno będzie rosła szybko więc nie ma co przesadzać z ilościa ubranek.Dzisiaj kupiłam troche rzeczy do kąpieli i pielęgnacji .Czekam na łóżeczko bo już zamówione :)

Gość patilllllka
ja jutro moze pojade na zakupy licze juz na jakies wyprzedaze pierwsze :) widzialam osttanio juz w 5-10-15 i powoli zaczynaja sie w smyku wiec moze cos sie upoluje. Widzialam fajny spiworek przeceniony na 25zł wiec moze go kupie bo chyba sie przyda do lozeczka albo do spania a za taka cene :) trzeba troszke pobuszowac po sklepach...no i sobie cos poszukam znajomi nas zaprosili na slub i wesele i pasuje nam na troche isc, musze jakas sukienke znaleźć zeby w miare normalnie wygladac :) a ciezko takie cos znaleźć chyba...

Gość nootela
patilllllka też mam ten problem- idziemy na ślub z mężem do naszych bliskich przyjaciół, a ja we wszystkim wyglądam jak... dynia:D jak byś znalazła jakiś sklep albo wpadła na jakiś genialny pomysł, daj znać. Ja chyba teraz skupię się na kupowaniu rzeczy dla siebie- tzn. te koszule nocne rozpinane z przodu do karmienia, rozejrzę się za stanikami do karmienia, może jakieś specyfiki do pielęgnacji po porodzie... oczywiście wyprzedaży nie zamierzam omijać szerokim łukiem:) piszcie, jak traficie na jakieś wyprzedaże w sklepach sieciowych, takich jak smyk, cocodrillo, 5-10-15, mothercare, itd. może na usg da się określić jak dziecko jest duże. chyba się da... to jak będę już wiedziała jakie jest duże to w sierpniu, przed terminem porodu, będę kupowała ciuszki na odpowiedni rozmiar:)

Gość hania849
hej mamuski widze ze forum na nowo odzylo :) i zaczelyscie kompletowac wyprawki :) ja tez musze sie za to wziasc jednak czekam az w domku dokonczymy remont :) jednak juz zamierzam sie zabrac za kupienie wyprawki dla siebie do szpitala bo juz leci 30 tc a wiadomo ze roznie sie moze stac :) co do rozstepow to jak narazie sie u mnie nie pojawily jednak czytalam gdzies ze moga wyjsc w ostatnich miesiacach czego sie boje ale jak narazie kapie sie i smaruje oliwka dla niemowlat i mam nadzieje ze to pomoze :) a co do ubranek to ja mam pare na 56 a reszte na 62 cm i juz nawet na 68 :) nootela- wydaje mi sie ze lekarz w koncowym etapie ciazy moze jedynie okreslic wage maluszka a nie wielkosc :) pozdrawiam

Gość hania849
a mam pytanie odnosnie ruchow waszych pociech bo u mnie sie zmienily i troche sie martwie teraz mam 30 tc i juz nie czuje takich kopniakow jak wczesniej tylko tak jakby mi cos pelzalo w brzuchu i nie jest juz to tak czeste :(( a jak tam u was??

Witam mamusie :) Nie mogę już spać od jakiejś godziny i postanowiłam zajrzeć co tu u Was :) W ogóle to obudził mnie głód o 6 rano :) pierwszy raz odważyłam sie na herbatkę z mlekiem i powiem Wam kochane że nawet smakuje :) Dzisiaj mamy końcówke 29 tc na wadze 13 kg więcej :) martwie się troche bo mój brzuch nie jest taki duży ale to chyba nie swiadczy o tym że może byc cos nie tak.Wczoraj prałam troche ubranek i już nie moge doczekać sie na tego skarba.Boje sie tylko porodu i nie wiem czy dam rade normalnie urodzic.A mała jeszcze się nie obróciła jest ułożona miednicowo więc jak to sie nie zmieni będzie cesarka. hania849 Moja mała jest tak ułożona ze łożysko jest na ścianie przedniej więc i tak nie czułam mega kopniaków :) Ale ma różnie dni i raz jest bardzo aktywna a raz mniej.Od powiedziałku zaczęłam liczyć ruch zgodnie z ksiażeczka od lekarza .Pisza tam ze martwić sie mozna jak jest mniej niż 10 ruchów do godziny 21 i wystepuje to przez następny dzień.Tak przynajmniej wyczytałam :)

Gość patilllllka
hania849 ja teraz (27tc) juz tez czesto nie czuje kopniakow a wlasnie takie pelzanie i tak jakby maly sie rozciagal w srodku, gdzies sie przepycha, przesuwa...wiec pewnie to jest normalne juz nie ma tyle miejsca co wczesniej i jeszcze zalezy pewnie jak jest ulożony. NiuniekAM u mnie maly byl ułozony posladkowo również ale teraz z tego co wiem odwrócił sie...twoja mała ma jeszcze czas pewnie sie odwroci :) a ja dam rade nie ogladajcie porodow na internecie bo mozna sie wystraszyc - ja sie teraz boje naturalnie a najbardziej tego jak sie tam dziecko zmiesci i tego ze mnie natna mimo tego ze nie bede sobie tego wczesniej życzyc :( ja sie nie moge doczekac konca remontu w domu i zrobienia malemu pokoju, kupienia mebelków...bo tak to nie mam miejsca na to wszystko i jeszcze malo co kupuje dla siebie tez jeszcze nic nie mam nawet nie nastawiam sie na wczesniejsze przybycie malego :) bo z remontem mamy wszystko na styk przed porodem :) no i jeszcze chce jechac nad morze w tym roku w lipcu nie wiem tylko jak to bedzie w samochodzie tyle godzin ale moze nie bedzie tak źle a odpoczac chce jechac bo mąż bardzo duzo pracuje wiec mu sie nalezy :)

patilllllka : Jak się mała obróci to wiadomo jaki poród :) Raz sobie włączyłam poród ale nie oglądałam do końca bo masakra jakas tam...Ale każdy przechodzi to indywidualnie poza tym jak rozmawiam z mamami które miały porównanie wybierają nature...Myśle też o znieczuleniu.Co do pekania albo nacinania to nie miłe napewno :/ ale zaczynam cwiczyć mięsnie kegla i od jutra zacznę masaż krocza ponoć pomaga coś...A wy? Ja też czekam na koniec remontu jutro malujemy a od przyszłego tygodnia bierzemy się za pokój dla małej :) Już troche rzeczy mam ale nie moge sie doczekać aż będę mogła wziaśc sprawy w swoje ręce po malowaniu i układać rzeczy :)

Ja znowu jestem w 26 tc a mala wariuje jak szalona :) kopniaki i wlasnie takie pelzanie to normalka :) a najbardziej aktywna jest wieczorem gdy klade sie spac :) mam nadzieje ze jak sie urodzi to bedzie grzeczna :) Po ostatniej wizycie i badaniach lekarz stwierdzil abym ograniczyla troche cukier, w sumie jest jeszcze w normie ale kazal dmuchac na zime :) Jestem umowiona na kolejne badanie usg 3d, na 9 lipca :) mam nadzieje ze plec sie potwierdzi bo juz sie nastawilam na coreczke :) Ja takze ogladalm w interncie porod i nie wiem wlasciwie po co ( ciekawaosc), bo jakos wcale mi to nie pomoglo. A porodu boje sie panicznie. No i mam dylemat co do wyboru szpitala. 3 lipca jade na dni otwarte szpitala w Wałbrzychu :) mam zamiar jeszcze odwiedzic szpital w Złotoryi :)

Gość hania849
NiuniekAM- ja tez mam lozysko na przedniej scianie wiec odczuwalam delikatniejsze kopniaczki :) ale widze ze wiekszosci z Waszmienilo sie odczuwanie naszych malenstw wiec juz sie tym nie martwie ;) a Tobie lekarz kazal liczyc ruchy?? i na czym to dokladnie polega mogla bys to opisac?? a co do polozenia maluszkow to wyczytalam ze zdarza sie ze w ostatniej chwili sie przekrecaja glowka w dol :) tak wiec wsszystko przed wami ;) co do porodu to ja sie wogule nie boje w koncu dziewczyny tyle kobiet przed nami dalo rade wiec i my to przetrwamy :) patilllllka- ja tez nie nastawiam sie na wczesniejsze przybycie naszego skarba ale juz jest taki tydzien ze lepiej byc przygotowanym na wszystkie ewentualnosci :)

hania849 : A więc ja dostałam taka ksiażeczke od lekarza.Ale mniej więcej spróbuje ci to wytłumaczyć :) Od 9 -21 liczysz ilość ruchów dziecka do 10 jak wystąpi 10-ty ruch to zapisujesz godzine o której był tz.liczysz kopniak ale nie ich serie tylko zdarzenie tak jak mała kopnie rucha jeszcze to czekasz jakieś 15 sek.i jak wystąpni znowu ruch liczysz jako 2-gi :) I dajmy na to że do 14-stej wystąpiło tych zdarzeń 10 to zapisujesz sobie i nie liczysz już i jest to dobrze gorzej gdy maluch ma mniej ruchów np 7 przez cały dzień od 9-21 i utrzymyje się to przez następny dzień należy zgłośic sie do lekarza.

Gość hania849
czyli rozumiem ze od 9-21 powinno byc conajmniej 10 ruchow dziecka??

Gość nootela
Dziewczyny, czy zdarzają Wam się niewielikie plamienia? Bo mi się właśnie zdarzyło:/ i nie wiem, co z tym zrobić- w sensie dzwonić do lekarza? Czuję ruchy, nic się nie zmieniło. Tylko na majtkach zauważyłam dosłownie trzy plamki zabarwione na ciemno pomarańczowy kolor. Co byście zrobiły?

Gość hania849
dzwon do lekarza lub jedz do szpitala. moze to nic strasznego ale lepiej huhac na zimne

Gość hania849
NiuniekAM- dziekuje za opis liczenia to od jutra tez zaczne to robic:)

Gość patilllllka
z tym liczeniem tez nie wiedzialam ze tyle powinno byc ruchow ciekawe tez zaczne sobie liczyc jak bede pamietac :) nootela dzwon do lekarza ja juz zadnych kropek plamien nie mialam po 1 trymestrze wiec lepiej dopytac co to tak na wszelki wypadek. Ja dzisiaj kupilam jeszcze pare ubranek - pojawiaja sie juz wyprzedaze w smyku czesci ubranek i sa fajne rzeczy, w h&m tez sa ale tam gorzej cos upolowac. Pokaże wam mebelki, które sobie upatrzyłam jeszcze ich na żywo nie ogladałam bo nie ma gdzie postawic ale te mi sie wydaja praktyczne na przyszlosc, lozeczko chce takie 140x70 ktore mozna przerobić póxniej na tapczanik, do tego ta komoda z przewijakiem i półka, I nie wiem czy kupowac szafe bo bede miec garderobe zalezy ile uzbieram kasy..a jak nie te to jeszcze zastanowie sie nad ikea :) http://www.baby.vox.pl/meble/kolekcja/171/modern__kremona/

Ja takze nie wiedzilam o tych ruchach :) ale mam wiecej niz 10 a od jakiejs godziny mala szaleje :) Dzisiaj troche pobolewal mnie brzuch i zastanawialm sie nad Nospa, ktora zalecil mi lekarz ale jakos sie wstrzymalam. Zauwazylam takze ze dzisiaj mialam duze uplawy... wy tez tak macie? Łóżeczko wypatrzylam sobie takie http://allegro.pl/item1076144455_wyprawka_lozeczko_posciel_materac_gpk_16_el.html komody z przewijakiem nie kupuje dlatego ze wybralam cos takiego http://allegro.pl/item1077644491_ceba_zestaw_komoda_przewijak_wanienka_3w1_suzie.html Nootela mam nadzieje ze te twoje plamienia to nic groznego i w sumie dziewczyny maja racje nawet dla wlasnego spokoju lepiej skontaktuj sie z lekarzem

Gość hania849
patilllllka- sliczne sa te mebelki :) Kamis777- sliczny ten komplet z lozeczkiem a nad Zestaw komoda przewijak wanienka 3w1 tez sie zastanawiam. mam jesszcze pytanie czy wasze skarby od poczatku beda spaly w poscieli?? bo wyczytalam ze jest to dosc niebezpieczne i lepszy jest spiworek lub kocyk. A jak wy zamierzacie robic?? Nootela- daj znac co tam u Ciebie.

Gość patilllllka
Kamis777 u mnie upławy jakies tam male byly i sa takie lekko białawe,przezroczysto-biale i poza tym co dziwne....zauwazylam ze mam jakby troche wieksze hmmm wargi sromowe i okolice normalnie jakby mi lekko spuchlo wszystko i bylam ostatnio u lekarza i mowiłam i robilam u niego na wszelki wypadek bakteriologie i posiew na grzyby,bakterie i nic nie wyszlo....wiec powiedzial ze normalne bo widocznie jakos tam moze sie krew zbierac bo jest inny ucisk....uplawy moga cos oznacza jesli odczuwasz poza tym jakies lekkie swedzenie albo maja one dziwny kolor czy zapach (w przypadku grzybicy biale geste serowate i z grudkami), jak nie masz innych dolegliwosci to pewnie nic złego :) hania849 co do poscieli musze jeszcze popytac..ale moze na poczatek moze kocykiem bede przykrywac albo cieniutka kolderka a ze spiworkiem jeszzce poczekam zalezy czy bedzie sie odkopywac to wtedy dokupie...na pewno taki maluszek ma spac bez poduszki bo to jest niebezpieczne.

Gość hania849
Kamis777- ja od praktyczniepoczatku mam zwiekszone uplawy ale to calkiem normalne w ciazy jesli nie maja one brzydkiego zapachu itp. tak wiec ciagle wkladki nosze :) A na temat poscieli wyczytałam ze jet ona czesto powodem smierci lozeczkowej poniewaz maluszek moze sie pod nia wsunac i udusic :/ tak wiec juz sama nie wiem co kupowac :/ a jak mowilam nigdy nie mialam doczynienia z dziecmi i nie wiem pod czym one spia :)

Gość patilllllka
No wlasnie ja tez wogóle nie mialam nigdy kontaktu z dziecmi i tylko wiem tyle ile przeczytam gdzies...nawet nie wiedzialam jeszcze niedawno temu co to kaftanik a co body albo pajacyk :) nawet nie wiem czy bede umiala pampersa zalozyc :) nauczymy sie :) no to moze kupie ten spiworek az tak duzo nie kosztuje widzialam ostatnio w 5-10-15 przeceniony z 59zł na 25zł wiec to naprawde nie duzo a moze masz racje hania849.

Gość hania849
ja wyczytałam to na jakims innym forum i na tej stronce tez jest kilka wskazowek http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79406,5696756,Czym_jest_SIDS_.html Wyczytalam tez gdzies ze na samym poczatku dziecko nie powinno miec zakladanych ochraniaczy na lozeczko poniewaz i tak sie tak nie rusza aby zrobic sobie krzywde a bez tego maja wiekszy doplyw powietrza. jakbyscie cos sie dowiedzialy na ten temat to dajcie znac bo juz sama nie wiem co kupowac. patilllllka- te spiwory nie sa drogie. A na poczatek moze to byc takze becik wiec 1 spiwor wystarczy. Co do pampersow to ja tez nie bede umiala zalozyc :P nauczymy sie w szpitalu :P

Gość hania849
widze ze link bedzie aktywny dopiero gdy cala linijke skopiujecie i wkleicie :)

Kurcze a ja myslam ze to tylko ja taka zielona jesli chodzi o dzieci :) Ja takze nie mialam kontaktu z malutkim dzieckiem i nic nigdy przy takim dziecku nie robilam. Ja dzisiaj bylam na zakupach i moge wam powiedziec ze sa przeceny w H&M oraz w Smyku, gdzie kupilam sliczny zestawik skladajacy sie z 7 czesci za 55 zl :) A w H&M recznik z kapturem za 20 zl. Po siostrze odziedziczylam ksiazke "W oczekiwaniu na dziecko" i szczerze moge ja Wam polecic, a dzisiaj w Empiku z tej samej serii zakupilam ksiazke " Pierwszy rok zycia dziecka". Jak tylko wyczytam w niej cos ciekawego to sie z Wami podziele :)