Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

Jak czujecie sie w taka pogode? Ja najchetniej nie wynurzalabym sie z domu, jest mi cholernie duszno i mam wrazenie ze poce sie jak świnka . Dodatkowo po dluzyszym staniu lub chodzeniu bola mnie stopy i puchna mi nogi. Czy wy takze tak macie? Wczoraj zauwazylam plamy na staniku wiec chyba zaczela sie u mnie produkcja tej siary

Gość hania 849
Kamis777- nie jestes sama ja mam identyczne dolegliwosci. a to dopiero poczatek lata. niewiem jak ja wytrwam jak beda takie upaly :/

Gość patilllllka
mnie rowniez te upaly dobijaja :/ ja siedze caly czas w cieniu po prostu albo w domu tez jest chlodniej....duzo staram sie pic i tyle apetyt mam przynajmniej mniejszy :) na szczescie nogi mi jakos wogóle nie puchna ale za dlugo po hipermarketach nie pochodze bo nie mam za bardzo sily i ochoty. Równiez mam wrazenie ze sie nic tylko poce i ubieram sie jak jestem u siebie w krotkie spodenki i bluzki na ramiaczkach bo inaczej nie da rady.. ja zauwazylam juz dwa razy malenkie plamki na pizamie na jednej piersi wiec pewnie tez mi cos zaczyna sie z ta siara....tylko ze wlasnie na tylko tej jednej i ta piers mam wogole duzo wieksza od drugiej nawet brodawka jest dwa razy wieksza :( martwie sie troche czy wogole w tej jednej bede miala pokarm.

Hej dziewczynki :) Jak się czujecie na ta pogode?ja po prostu czuje okropnie jest mi duszno i ciężko,siedze w domu z wiatrakiem i nie wychodze wsumie wogóle na zewnątrz...Jeszcze mamy remont więc dodatkowo bałagan a ja nie mogę nawet pomóc mężowi ale wiem że nasza córcia jest najważniejsza i dam jakoś rade chociaż to dopiero początek lata a gdzzie tam do sierpnia.Wydaje mi się że mała też jakoś mniej aktywna na tą pogode.

No niestety ale lato to chyba najgorsza pora na ciaze przynajmniej juz tak zaawansowana jak nasze :) Nie wiem jak ja dam rade do września

a ja oglądałam wczoraj w tv program w którym wypowiadała się pani która była raz w ciąży zima i raz i w ciąży latem i zdecydowanie bycie w ciąży latem według niej jest lepsze :D i to nasz jedyne lato kiedy nie musimy wciągać brzucha tylko możemy dumnie go wypinać :D

A no moze i cos w tym jest :) teraz przeraza mnie cos innego a mianowicie rozstepy na moich udach i posladkach ( dodatkowo na piersaich ale pojedyncze ). Zastanawiam sie czy ja kiedykolwiek jeszcze zaloze krotkie spodenki badz spodniczke, nie mowiac juz nic o stroju kapielowym :( czasami dopadaja mnie takie dni ze az placze z tej bezsilnosci ;(

Gość nootela
Kamis 777 mówisz o rozstępach czy o celulicie? Ja poddałam się jeśli chodzi o celulit- pośladki i uda były bez szans. Natomiast ostro walczę z rozstępami- codziennie smaruję ciało olejkiem z migdałów po kąpieli i nie pojawił się jeszcze ani jeden! Mimo wszystko nie łam się:) Ja też się nie łamię. Pewnie pozbędę się tego dziadostwa po ciąży, tak jak kilogramów. A na razie- ciesz się jedynym okresem w swoim życiu, kiedy możesz mieć dodatkowe kilogramy, jeść, ile i na co masz chęć i wypinaj brzuszek dumnie. Ja jak tylko spojrzę w duże lustro, to widzę siebie jako "babeczkę-mafinkę". ale wiem, że po ciązy wszystko wróci do normy! my w ten weekend zrobiliśmy dużo zakupów. mamy już wózek, łóżeczko z materacykiem, fotelik samochodowy i takie rzeczy jak: el.niania, laktator, kocyk, rożek, prześcieradełka, pościel, poszewki na pościel, ręczniczek z kapturkiem, pieluchy tetrowe i jeszcze pare pierdół. ogólnie to zostały nam już tylko do kupienia ubranka i kosmetyki, które będziemy kupować później.jakbyście potrzebowały jakiejś rady przy wyborze, piszcie. może fachowcem nie jestem, ale coś z własnego doświadzcenie powiedzieć mogę:) Ja tam się cieszę, żę jestem w ciąży latem i nie muszę tych wszystkich kurtek i płaszczy nosić! Pozdrawiam gorąco!

Celulit to swoja droga :/ nie najbardziej chodzi mi o rozstepy, ale w sumie masz racje zajme sie tym po ciazy, chocbym musiala usuwac je laserowo :) o to faktycznie niezle zakupy :) a jesli moge spytac ile wydalas na ta wyprawke ( jesli pamietasz ceny mozesz szczegolowo ) i jaki wozek wybralas?

Gość nootela
Co do wózka to wybraliśmy X-landera (wersja XA) 1750pln (stelaż, gondola i spacerówka wraz z folią przeciwdeszczową, moskitierą i torbą do zawieszenia na wózek). fotelik samochodowy Maxi Cosi 507pln + adaptery do wózka 40pln łóżeczko drewniane (nie pomalowane niczym) z regulacją wysokości ale bez szuflady 99pln materacyk z kokosem i gryką 80pln przewijak- mata (do nałożenia na sypialniane łóżko) 28pln rożek z kokosem 50pln poduszka i kołderka 58pln pieluchy tetrowe 10szt 18pln prześcieradło nieprzemakalne 25pln prześcieradełko zwykłe 15pln ręcznik z kapturkiem po kąpieli 20pln kocyk letni 22pln poszewki na pościel 70pln laktator 80pln el. niania 130pln całóść ok. 3 000pln staraliśmy się wybierać produkty naturalne- czyli głównie bawełna, nic poliestrowego!

Gość patilllllka
nootela to widze ze juz wiekszosc rzeczy jest :) ja znowu mam troche juzubranek a reszty to tylko recznik z kapturkiem,kocyk i tyle...jak widze na wyprzedazy w sklepie to kupuje. Trzeba poswiecic jeden weekend tak jak ty i sie wybrac gdzies na wieksze zakupy ale to jeszcze ja nie bo robimy remont i nie ma miejsca na te rzeczy za bardzo.... a ten wózek masz polecony ? bo gdzie chyba taki widzialam i wydawal mi sie fajny....wklej moze linka z neta jak znajdziesz ten swoj to sobie obejrze bo chyba wozek to dla mnie duzy problem nie mam pojecia jaki wybrac wogole....bo fotelik to chyba ten co ty wezme :)ta wyprawka wcale tanio nie wychodzi...ale juz co ważne masz :) Kamis nie przejmuj sie bo teraz ważne zebys sie dobrze czuła mezowi na pewno sie i tak podobasz :) po porodzie bedziesz walczyc....ja tez teraz walcze zeby nic nie bylo brzuszek i piersi codziennie oliwka smaruje i kremem a uda i posladki balsamem na celulitis - nie mam jak na razie ale walcze zeby sie nie pojawil :) a jak bedzie to i tak nie da sie teraz nic z tym zrobic :( trzeba sie pogodzic z tym niestety :( dobrze ze przynajmniej mamy juz pogode lepsza i temperatura przyjemniejsze a nie takie upały :)

http://allegro.pl/item1065410092_a_wozek_x_lander_xq_gondola_torba_xa_fotel.html tu jest link do tego wozka :) tez go juz ogladalam, ale jak widac na allegro jest duzo tanszy i z fotelikiem. A tak wogole co myslicie o kupnie wozka przez allegro? O a laktator z jakiej firmy kupilas? No dzisiaj bylam u lekarza i juz wiem 26 tc i 10 kg na plusie o zgrozo mam nadzieje ze nie przekrocze 15 kg

Gość patilllllka
dzieki Kamis za linka :) no fajny ten wozek....musze poczytac jakies opinie o roznych bo nie mam kogo zapytac...ja jak znajde model odpowiedni i bedzie tanszy na internecie to go zamowie przez neta bo sporo rzeczy tak do domu kupuje np do kuchni,lazienki przy remoncie i naprawde duzo na tym zaoszczedzilismy dlatego wozek rowniez czemu nie :) nie przejmuj sie Kamis znam osobe ktora zgrubla 25 kg a po porodzie zaraz prawie wszystko zrzucila i jest szczupla...ja jestem rowny tydzien przed toba 27tc na razie mam 4,5kg na plusie tez mam nadzieje ze duzo nie pojdzie to nagle w gore..wogole ciekawe kiedy najbardziej sie grubnie i jak wygladaja te dalsze tygodnie pod wzgledem wagowym

No ja takze mysle ze najpierw znajde sobie jakies fajne modele na allegro i postaram sie je obejrzec w sklepie a jesli cena bedzie mniejsza to chyba bede sklonna zamowic. Podobno w ostatnim trymestrze tyje sie najwiecej ale roznie to bywa, wiec jeszcze wszystko przed nami :) to Ty nootela duzo nie przybralas na wadze :)

Gość nootela
ja nie przybrałam dużo?:D to chyba mnie pocieszyć chciałaś:D prawie 13kg! a jestem w 30. tygodniu (zawsze mam problem z tym liczeniem tygodni:) co do wózka to my też myśleliśmy o zakupie przez net, ale potem doszliśmy do wniosku, że duże znaczenie dla nas ma to, czy w razie awarii wózka można go odstawić do sklepu i dostaje się w zamian inny na czas naprawy. i dlatego zdecydowaliśmy kupić w sklepie, który mamy w zasadzie pod nosem. co do rodzajów wózków to warto się zastanowić, jakie są wasze potrzeby, np. czy dużo podróżujecie, czy będziecie jeździć wózkiem tylko po mieście czy też po lasach i plażach. My ze względu na to, że jesteśmy z kołobrzegu a mieszkamy we wrocławiu, chcieliśmy wybrać Mutsy transporter, bo jest po złożeniu najmniejszym i najlżejszym wózkiem. poza tym jest b ładny i ma duże koła, co sprawi, że dziecko nie będzie trząść. ale doszliśmy do wniosku, że i tak zmieniamy samochód na większy, także nie jest niezbędne, żeby wózek był najmniejszy z możliwych po złożeniu. a sprzedawca w sklepie powiedział nam, że mutsy spełnia potrzeby rodziców, a x-lander potrzeby dziecka. i już było jasne, co wybierzemy:)

Gość nootela
poniżej link do naszego wózka. my kupiliśmy x-landera model x-a. http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.x-lander.pl/fotowozki/xa/3.jpg&imgrefurl=http://www.x-lander.pl/xa&usg=__ZhYLrg44oTcxIwfB5WEfE6tZAtc=&h=724&w=540&sz=57&hl=pl&start=91&sig2=1WcAzYhwH6y5ucLePGjMYQ&um=1&itbs=1&tbnid=Z0EIT2aO-3_z_M:&tbnh=140&tbnw=104&prev=/images%3Fq%3Dx-lander%2Bxa%26start%3D80%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dpl%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1&ei=fCUXTPqkLNua_QbWxZiOCw

No z tymi kilogramami mialo byc do patilllllka wkoncu tylko 4,5 kg :) Ale 13 kg to tez nie tragedia, ja w 26tc mam 10 kg do 30tc to az sie boje pomyslec:) ale po ciazy szybko zgubimy te kilogramy, opieka nad maluchami zrobi swoje :) do tego karmienie piersia. No ja jestem pewna ze chce wozek wielofunkcyjny na duzych pompowanych kolach :) przydalby sie lekki bo mieszkam na 2 pietrze.

Hej dziewczynki !!! Ja od dzisiaj licze ruchy małej :) zaczęłyśmy 29 tydzień :) Wybrałam wózek Chicco Trio Enjoy wielofunkcyjny myśle że to będzie dobry wybór.Ubranka kupuje systematycznie,teraz rozglądam się za łóżeczkiem sama już nie wiem jakie,do karmienia wybieram produkty z AVENTU .Jeśli któraś z Was jest już napisaniu sobie całej wyprawki z chęcią poczytam :)

hej. czy mogę się dołaczyć? jestem w 33 tyg ciąży, termin mam na 2 sierpień, a z usg 14 sierpień,i to ten drugi podobno jest prawdopodobniejszy. Spodziewamy się małej Majeczki.Ciąże znoszę różnie. Na początku było nie do wytrzymania - mdłości i wymioty,w 4 m-cu wszystko się ustabilizowało.Ciąza przebiega prawidłowo,choć ta końcówka jest chyba najgorsza,mała się rozpycha,zgaga dokucza o każdej porze dnia i nocy, siara płynie,a i pojawiły się pierwsze bóle tzw. skurcze pzedporodowe,ale są narazie rzadkie i nie uciążliwe. Ajak u was z objawami.

No i z tym tyciem mogę was uspokoić bo ja w pierwszym trymestrze przytyłam 12 kg, a teraz doszłam do 22kg,więc się nie martwcie,jak dzidzie będą już z nami to napewno spacerki i zgubimy te kilogaramy. Ja przed ciążą ważyłam 60kg teraz 82kg. I naprawde nie obiadam sie to natura...

jesli chodzi o wozek to zrobilam sobie taka liste, ktore najbardziej mi sie podobaja :) podam wam linki 1. Enzo http://allegro.pl/item1074215564_wozek_enzo_baby_design_espiro_fotelik_5_gratisy.html 2. Coneco http://allegro.pl/item1069208450_wozki_coneco_toledo_2_kolory_fotelik_z_adapterem.html 3. Baby Merc Q7 http://allegro.pl/item1082307583_3w1_nowosc_baby_merc_q7_w_full_zestawie_gratisy.html 4. Leviroo http://allegro.pl/item1075799118_leviroo_due_spacerowka_gondola_fotelik_kola_pompow.html 5. Espiro http://allegro.pl/item1072141137_wozek_3w1_espiro_atlantic_fotel_spiwor_niania.html Co o nich sadzicie? sylwus232 wiatm :) mi tez ostatnio dokucza zgaga ale wezme tabletke i mam spokoj :) Ty juz tez masz gotowa wyprawke wiec mozesz sie z nami podzielic swoimi zdobyczami NiuniekAM co do twojego wozka jest fajny tylko mi nie odpowiadaja te kolka :)

mojA LISTA: -pieluszki tetrowe (też się przydadzą), pieluchy jednorazowe, chusteczki nawilżające,aspirator do noska,termometr do wanienki,wanienka, gąbka do wanienki,szczoteczka do włosków, nożyczki, pościel + wypełnienie do wózka i łóżeczka, materac do łóżeczka, łóżeczko,rożek( najlepiej z usztywnieniem), kocyk, podkłady do przewijania, przewijak. - kosmetyki; mydełko, oliwka,płyn do kąpieli noworodka, maść sudocrem lub bepanthen na odparzenia,sól fizjologiczna,spirytus salicylowy do pępuszka, gaziki, waciki, kwas borowy do mycia oczu, - butelka antykolkowa duża (dr.brown) i jedna mała do przepajania wodą, smoczek uspokajajacy Jeśli chodzi o ubranka to ja dostałam w spadku po kuzynce i od przyjaciólki, kupiłam tylko do szpitala;3 pajacyki(najłatwiej je założyć ), 3 body, 2 śpioszki,3 czapeczki, niedrapki, skarpeteczki. Wszystko muszę jeszcze wyprać w proszku dla niemowląt kupiłam "Dzidziuś"i płyn też taki. Dla siebie ; 6 par majtek siatkowych, podkłady poporodowe,duże podpaski, 4 koszule (ciemne),szlafrok, kapcie, ręczniki, płyn do higieny delikatny , biustonosz do karmienia.Doradzono mi kupić też herbatke wspomagającą laktacje i pić ją od razu po porodzie. jeszcze nie kupiłam nic prócz ciuszków, bo to może zrobić facet, a poza tym czekam na kasę, na początku lipca bede robic zakupy.

jeśli chodzi owózek to wybraliśmy firmy Adbor. jest solidny na dużych pompowanych kołach i przede wszystkim niedrogi ok 650 zł z gondolą i spacerówką a fotelik kosztuje 130 zł.

Gość nootela
NiuniekAM słyszałam z wielu ust, że wózki Chicco są bardzo podatne na usterki...Nie wiem, czy konsultowałaś Wasz wybór z kimś, kto używa tego wózka?

Gość nootela
Dziewczyny jak Wy radzicie sobie ze zgagą? ja przez ostatnie dwa dni mam masakrę jakąś pod tym względem. Gdzieś wyczytałam, że ciepłe mleko pomaga... Trochę pomaga rzeczywiście, ale efekt o tyle o ile. Macie jakieś sprawdzone sposoby?

mięta i syrop "Alugastrin" (bez recepty) - zalecił mi lekarz.Efekt taki sobie, ale zawsze warto spróbować

Gość patilllllka
NiuniekAM pytałaś o liste zakupów ja mam taka jedna i to z jakiegos innego topiku sobie zachowalam i mysle ze mozna sobie pewne rzeczy tu dodac a pewne odjac ale dla mnie ta lista jest w porzadku: Ubranka: ok. 4-6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) ok 4-6 koszulek (kaftaników) bawełnianych zapinanych z przodu na napy (lepiej bez kołnierzyka) 3-4 pajacyki bawełniane rozpinane w kroku i z przodu na całej długości na napy body bawełniane zapinane w kroku na napy: z krótkim rękawem (3 szt.), z długim rękawem (3 szt.) rajstopki 2 sweterki + spodenki lub dresik 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom skarpetki bawełniane (2-3 pary), lub buciki bawełniane grube skarpetki (3 pary) 1 polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości kombinezon zimowy (zależy od pory roku) 2 śliniaczki Pielęgnacja: krem ochronny do buzi maść ochronna (lub krem) do pupy oliwka dla niemowląt sterylne gaziki wazelina (do natłuszczania termometru) puder mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) Akcesoria: nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci szczotka do włosów pałeczki do czyszczenia uszu i noska waciki bawełniane (płatki kosmetyczne do mycia buzi) chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce, najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką) wata bawełniana gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa wanienka do kąpieli termometr do wody, myjka dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem proszek do prania bez fosforanów Pościel i pieluchy: materacyk przewijak kołderka poszewki na kołderki prześcieradło do łóżeczka 2-3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka rożek śpiworek do spania zamiast kołderki polarowy kocyk cienki kocyk pieluchy jednorazowe pieluszki tetrowe Inne: łóżeczko butelka do karmienia sterylizator do butelek zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków wózek przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka fotelik samochodowy termometr do pomiaru temperatury ciała (termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole) rożek do karmienia laktator wkładki laktacyjne bujaczek

Gość patilllllka
jest sporo tego ale mozna sobie cos tam z tego wybrac czego sie potrzebuje....co do wozka piszcie chetnie to czytam bardzo :) mi sie bardzo na razie podoba ten nooteli x-lander i pewnie go sobie poogladam gdzies w sklepie :) a zgaga pasudna sprawa ja mam pare dni a póxniej przechodzi samo...i znowu wraca....a najgorsze co moze dla mnie byc to wzdecia juz mam dosc i nie wiem co mam na to brac, co jesc :( mecza mnie póżnym popoludniem prawie codziennie....staram sie jesc mniej a czesciej ale to tez sie super nie sprawdza :( a espumisan nie wiem czy moge i sie tak mecze teraz tez zreszta

nootela : Mój lekarz powiedział mi że jak mam bardzo dokuczliwą zgage to moge coś wziąśc na nią np.renne ale ja nie jestem za tym więc oststnim sposobem było zwykłe mleko albo migdały i mi pomagają. patilllllka : Dzięki za ta liste jest tego troche ale damy rade :) troche rzeczy już mam nie chce kupowac za dużo bo wszystkie ciocie zawsze coś przynoszą :) Dziewczyny jak będziecie rodzić?jest któraś z Krakowa?