Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

Moja pierwsza ciąża kto ze mną...

Polecane posty

Gość nootela
W końcu nie zadzwoniłam do lekarza z tymi plamieniami. Doszłam do wnisoku, że jak jeszcze raz się zdarzy to zadzwonię. Ale się nie zdarzyło. A poprzednie plamki były na tyle malutkie, że pomyślałam, że napewno wszystko jest dobrze. Dzięki za info o wyprzedażach- też muszę się wybrać. Co do pościeli do łóżeczka, to my kupiliśmy- kołderkę z poduszką. Poduszka się narazie nie przyda, ale mieli tylko komplety. Kupiliśmy też rożek, w którym ewentualnie dziecko też może spać w łóżeczku. Co do literatury:) to od męża dostałam "W oczekiwaniu na dziecko", a koleżanka pożyczyła mi bardzo fajną i ciekawą książkę pt. "Moja mama mnie rozumie", polecam. W ten weekend odwiedziliśmy z mężem dwa szpitale, które wchodzą w grę jeśli chodzi o poród. We Wrocławiu jest o tyle niedobrze, że jeden szpital będzie zamknięty w sierpniu i z tego powodu pozostałe obawiają się, że będzie nawał pacjentek... My też co idziemy ulicą to panią z brzuszkiem widzimy:) Jakiś wysyp:D Rozmawialiśmy z położnymi, jak to się wszystko odbywa, kiedy jechać do szpitala, czy standardowo nacinają krocze, w jakich pozycjach można rodzić... JAkJAJAktakie tam inne ważne pytania. JAk

Gość nootela
coś mi komp zaniemógł- stąd taka końcówka mojej poprzedniej wypowiedz:/ chciałam napisać, że jakbyście miały jakieś pytania, a my je akurat zadaliśmy położnej, to może będę mogła WAm coś podpowiedzieć. w razie pytań- piszcie:) pozdrawiam!

Gość patilllllka
Kamis777 a moglabyc napisac z jakiej seri jest ta ksiazka pierwszy rok życia dziecka? bo jak wpisałam w empiku ti mi duzo wyskoczylo http://www.empik.com/szukaj/produkt?qtype=basicForm&q=pierwszy+rok+%C5%BCycia+dziecka&searchCategory=all&x=45&y=25 albo ktora to jest z tych......jak piszesz ze fajna to sobie zakupie moze sie czegos dowiem potrzebnego :) a nie chce kupowac nie sprawdzonej ksiazki... nootela a pytalas moze polożnej czy warto robic te masaże krocza jakimis olejkami i czym to robic albo jak? i czy to rzeczywiscie pomaga chronic krocze? i czy jeżeli powiem położnej żeby mnie nie nacinała to naprawde sie dostosuje czy zrobi to rutynowo a póxniej powie ze była taka potrzeba??

Gość nootela
patillllka masaże krocza można robić olejkiem migdałowym. ma dużo witamin! pomaga też zapobiegać rozstępom. pewnie, że masaże coś dają. a co do nacięć to obie położne, z którymi rozmawiałam, powiedziały, że każdy przypadek jest indywidualny. jak potrzeba to nacinają. obie jednak przyznały, że odsetek kobiet, które się przed tym uchronią jest niewielki. ze szkoły rodzenia wiem, że przed nacięciem w czasie porodu pomaga pozycja boczna. z tego co się dowiaduję, to lekarze i położne starszej daty nacinają krocze rutynowo. to pewnie zależy również od ducha szpitala, w którym się rodzi... myślę, że warto powiedzieć swojej położnej, że chciałoby się ocalić krocze. z tego, co rozmawiałam z tymi dwoma babeczkami, to wywnioskowałam, że rodząca jest w najlepszej sytuacji, gdy współpracuje z położna. najgorzej jest, gdy ją na wstępie wkurzy:/

witam, jak po wekendzie,ja mam coraz mniej ruchów, ciężko mi sie oddycha,chyba się zbliża finał. Strasznie się boję, i ciągle mam wrażenie że czegoś nie zrobiłam, o czymś zapomniałam.Cały czas śpię jakbym była na pocaątku ciąży(lekarz kazał wypoczywać). A co do wyprawek co pakujecie do szpitala dla siebie i dziecka.

Gość nootela
sylwus232 w którym Ty jesteś tygodniu? położne, z którymi rozmawiałam mówiły, żeby spakować się na dwa tygodnie przed planowanym terminem. ja spakuję: koszule nocne rozpinane z przodu- conajmniej 2szt. staniki do karmienia conajmniej 2szt. majtki jednorazowe 6szt. majtki bawełniane 3szt. szlafrok skarpetki klapki pod prysznic kapcie DOKUMENTY (grupa krwi, dowód, książeczka ubezpieczeniowa, ostatnie i pierwsze usg, karta ciąży) kosmetyczka wkładki laktacyjne podpaski wkładki hig. ręcznik (kąpielowy i zwykły) laktator na czas porodu: czekolada i woda mineralna, luźna koszulka:) ja narazie nie boję się porodu. za to martwię się, że największe nerwy dorwą mnie już na samej sali porodowej:/

patilllllka http://www.empik.com/pierwszy-rok-zycia-dziecka-arlene-eisenberg-heidi-murkoff-sandee-hathaway,12739,ksiazka-p jest to dokladnie ta ksiazka czyli kontynuacja "W oczekiwaniu na dziecko" kurcze musze sie chyba wziac za te masaze, skoro moga cos pomoc :) Co do rzeczy do szpitala to w sumie mam jeszcze troche czasu, wiecd jeszcze sie tak konkretnie nie zastanawialam

u mnie to już 34 tc, mam co prawda jeszcze trochę czasu, ale może czas się spakować , tak na wszelki wielki... Nigdy nie wiadomo czy się niuni nie będzie śpieszyło,a jak nie dotrzymam ...mi też położna mówiła, że jeszcze mam czas,ale jakoś sama się tak nastawiam.Bardzo chciałam rodzić naturalnie, ale teraz boję się że nie dam zwyczajnie rady. (chyba dostaje jakiejś depresji).

Gość patilllllka
nootela dzieki za odpowiedź chyba zakupie ten olejek migdałowy tylko go gdzies znajde i zaczne robic te masaze tylko poczytam jak....na rozstepy moze pomagac poniewaz w jakims kremie na rozstepy widzialam w skladzie ten olejek :) Kamis777 dziekuje za informacje zamówiłam sobie tą książke :) moze sie czegos ciekawego dowiem bo jestem dalej wydaje mi sie "zielona" chociaz i tak wiecej wiem niz jakis czas temu :) ale ksiazka to dla mnie dobre źródło informacji wiec sie dokształce :) co do pakowania sie do szpitala to jeszcze wogóle nie myslalam nad tym pewnie beda te rzeczy co ma nootela w spisie:) pewnie bede sie pakowac koło 35tc....no w kazdym razie ostatnio kupilam sobie na przecenie nieduza walizke bo torbe mialam taka stara i do niej bede sie pakowac, walizka nie torba bo mysle ze mi sie jeszcze na przyszlosc przyda na jakies wakacje wiec jak juz robilam zakup to tak wybralam :) moze bede glupio w szpitalu wygladac ale co tam ;)

Gość patilllllka
sylwus232 nie mysl o tym tyle :) ja wogole staram sie nie myslec i jest wtedy lepiej a jak sie zastanawiam to tez mnie dziwne mysli nachodza nie mowiac o tym ze juz chyba 3 razy mi sie snilo ze rodzilam.....bedzie dobrze tak mysl pozytywnie :)

Jak tak mamusie się czujecie?ja zrobiłam sobie dzisiaj taki spacerek że wow nóg nie czuje :/ Co do tych masaży to też o tym myślałam jesli tylko ma pomóc to czemu nie olejek myśle kupić w aptece jeśli maja albo na allegro http://www.allegro.pl/item1059645006_naturalny_olejek_do_masazu_migdalowy.html Co do porodu to boje się strasznie tego jak to bedzie mąz chce byc zemną napewno doda otuchy ale mimo wszytsko jak sobie pomyśle to boje sie...

Gość patilllllka
Ja ogólnie to czuje sie dobrze...ale wieczorami tak od 20 godziny znowu meczy mnie zgaga :( a rano jak sie budze boli mnie krzyż....jedyne co mi najlepiej pomaga na krzyż, caly kregosłup i co najlepsze zmniejsza mi wzdecia jak mam to joga...nie chce mi sie nigdy ale na sile zaczynam cwiczyc codziennie wieczorem i jest naprawde lepiej. Robie sobie cwiczenia takie lekkie dla kobiet w ciazy...poza tym staram sie codziennie troche spacerowac ale jak za duzo to tez mnie nogi bola...

Gość nootela
ja mam problemy z odkurzaniem i sprzątaniem w ogóle. cięszko przychodzi mi schylanie się.coraz ciężej też mi brać prysznic czy kąpać się w wannie, niewspominając o zapinaniu butów:) z rana bolą mnie biodra:/ za to psychicznie czuję się rewelacyjnie, poza chwilami płaczu, który przychodzi znikąd. mam też problemy z zebraniem myśli, nie mogę się skoncentrować. czasami czuję jakby zawroty głowy. do tego jeszcze celulit. nie ważyłam się przez kilka dni, ale spodziewam się 15 kg ponad to, co ważyłam przed ciążą. za to brak rozstępów- o co bardzo dbam. no i ostatnio mam jakąś bardzo przesuszoną skórę na twarzy. jestem w 31 tygodniu i wczoraj właśnie skończyliśmy szkołę rodzenia... nastawienie pozytywne,w duchu spokój...

Gość hania849
hej mamuski :) nie bojcie sie tak tych porodów napewno wszystko bedzie dobrze :) ja to juz sie nie moge doczekac. wiem ze bedzie bolało i ze w moim szpitalu nie daja znieczulenia ze wzgledu na mala ilosc anestezjologow ale tak mysle ze poboli i przestanie a bedzie to i tak najpiekniejszy dzien bo spotkam sie z moim najwiekszym skarbem po drugiej stronie brzuszka :)

Oj ale miałam dzisiaj pracowity dzień po remoncie troche posprzątałam :) wreszcie widze efekty w naszym gniazdku :) Ja mam 30 sty tydzień i już chciałabym być po :) nootela : Też czasem przychodzi mi płacz nie wiadomo skąd i dlaczego a wtedy mąż nie wie czy to przez niego czy co :) Golenie sprawia mi już trudność jeszcze daje rade ale nie wiem jak długo.Seks też staje się jakiś utrudniony :D

hej płacz? tak chyba ma kazda, to hormony... Poza tym denerwujemy się bo chcemy żeby nasze maleństwa przyszły na świat w jak najlepszych warunkach, a wszyscy wkoło twierdzą, że przesadzamy. Ostatnio siedze w domu, i już nigdzie nie wychodze, bo nie mam sił(mieszkam na 4 pietrze),a nogi puchną same, że robią się aż dołki. Nawet moczenie nie pomaga.A co do zgagi to wypijam pół szklaneczki letniego mleczka i po paru minutach przechodzi, ale też nie wolno z nim przesadzać bo za dużo to też nie dobrze.

No juz jestem :) Niestety ale moj komputer odmowil posluszenstwa :) Płacz- dosc czeste u mnie zjawisko z byle powodu :) Rostepy- sa mimo smarowania :/ coz taka moja natura Jesli chodzi o kilogramy to od ostatniej wizyty sie nie wazylam a bylo 10 kg. Wiem ze w Legnicy w szpitalu takze jest ciezko jesli chodzi o znieczulenie. Ostatnio znajoma mowila mi ze przy zszywaniu naciecia krocza nawet nie dostala znieczulenia, co jest dla mnie chore :/

oj cos moja tabelka nie wyszla :) moze teraz bedzie bardziej czytelna NICK ...........WIEK.......... TC /TERMIN............ WAGA+.... .....WZROST Kamis777....... 20 .............27/ 21.09 ...............10 kg........... 163 cm

Gość nootela
NICK ...........WIEK.......... TC /TERMIN............ WAGA+.... .....WZROST Kamis777....... 20 .............27/ 21.09 ...............10 kg........... 163 cm nootela.........26...............31/21.08.................15kg............166cm

NICK ...........WIEK.......... TC /TERMIN............ WAGA+.... .....WZROST Kamis777....... 20 .............27/ 21.09 ...............10 kg........... 163 cm nootela.........26...............31/21.08............... . .15kg............166cm sylwus232.......25.............34/2.08.................. ..19kg............172cm Dorota605......25.............26/2.10.....................5kg..............163 cm

Gość hania849
NICK ...........WIEK.......... TC /TERMIN............ WAGA+.... .....WZROST Kamis777....... 20 .............27/ 21.09 ...............10 kg........... 163 cm nootela.........26...............31/21.08............... . .15kg............166cm sylwus232.......25.............34/2.08.................. ..19kg............172cm Dorota605......25.............26/2.10.................... .5kg..............163 cm hania849.......22..............31/01.09...................10 kg............174 cm

Gość hania849
Kamis777 - mam pytanko skad Ty jestes??

Ja jestem z malej dokładnie z Jawora taka nie duza miescina 20 km od Legnicy :) ( woj. dolnośląskie )

NiuniekAM nie zazdroszcze, ogolnie nie lubie chodzic do dentysty a co dopiero zeba wyrywac... brrrrr U mnie an szczescie obylo sie bez wyrywania a zostal mi juz tylko jeden zabek do zrobienia :)

Gość hania849
je jestem z polkowic :) wiec w lubinie zamierzam rodzic.

Gość patilllllka
Niuniek nie zazdroszcze tej wizyty u dentysty :( ja leczylam 4 zabkki nie tak dawno tez w juz w ciazy i mialam dosc.....tez dopisze sie do tabelki NICK ...........WIEK.......... TC /TERMIN............ WAGA+.... .....WZROST Kamis777....... 20 .............27/ 21.09 ...............10 kg........... 163 cm nootela.........26...............31/21.08............... . .15kg............166cm sylwus232.......25.............34/2.08.................. ..19kg............172cm Dorota605......25.............26/2.10.................... .5kg..............163 cm hania849.......22..............31/01.09.................. .10 kg............174 cm patilllllka........23..............28/19.09...................5kg...............166 cm

Gość patilllllka
ja obecnie mieszkam w woj.malopolskim....... a co do placzu to zdarza mi sie ostatnio czesto i nie wiem skad ale jestem zla na wszystko wtedy, na meza szczegolnie :) ale staram sie nikomu tego nie pokazywac i wychodze wtedy na spacerki :) pochodze zmecze sie i troszke przechodzi jak nie mam sily :)