Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosannes tears

PROTESTUJEMY- zwróćcie uwagę Polski! Wpisujcie się!

Polecane posty

Gość wysprzedał a co lepiej
żeby był jak pies ogrodnika - bo to czego nie sprzedał stoi teraz i gnije z braku kapitału... no ale fakt lepiej żeby nikt nie miał niż nie daj boże "obcy" :P

Gość rosannes tears
nikogo nie skłóciłam. po prostu pytałam. a to, że nie umiecie odpowiedzieć, to już nie moja wina.

Gość _zgłoś_do _usunięcia_
ktos napisał: "Kazimierz Wielki sie znalazł"... Qcze,nie dajmy się zwariować

Gość ...........oj............
ja odpowiadałam ale najwidoczniej czekałaś na odpowiedż pt" poleciał na księżyc i utworzył na marsie naszą kolonie"

Gość moje kontoooo
jasne, wysprzedajmy wszystko, niech Niemcy i Ruskie nami żądzą ale mamy dziś patriotów...

Gość 3ZUZIA
tu niby strasznie placzecie,nie wiadomo co...a zachowujecie sie jak banda debili

Gość upssss
czy ten protest coś da?

Gość mnie też to się nie podoba...
no tak ... skoro na Powązkach leży prezydent Bolesław Bierut to nie może być pochowany Lech Kaczyński. A mnie się wydawało że wobec śmierci wszyscy są równi... a historia i tak oceni prezydenta Kaczyńskiego tak jak oceni.

Gość głos rozsądku2
Adam Szostkiewicz Publicysta "Polityki" 13 kwietnia 2010 Jeszcze trwa żałoba narodowa, a już zaczyna się jakże polska wojna trumienno-grobowcowa. W trakcie konferencji prasowej kardynał Stanisław Dziwisz, metropolita krakowski, poinformował o swej zgodzie na pochowanie prezydenckiej na Wawelu. Spoczną razem, w krypcie Piłsudskiego. Na Wawelu spoczywa kilkunastu królów polskich, wśród nich Władysław Łokietek, Kazimierz Wielki, Jan III Sobieski, Stefan Batory, Zygmunt Stary. Spoczywają narodowi poeci Adam Mickiewicz, Juliusz Słowacki. Narodowi bohaterowie: Tadeusz Kościuszko i książę Józef Poniatowski, marszałek Józef Piłsudski i gen. Władysław Sikorski. Niejeden z nich znalazł się na Wawelu po wielu latach od śmierci. Pochówkowi Piłsudskiego towarzyszyły spory między państwem a Kościołem, gdzie Marszałek ma spocząć. Dziś, w środku żałoby, rodzi się inny spór. Skąd ten nagły pomysł z Wawelem jako miejscem spoczynku Lecha i Marii Kaczyńskich? Dlaczego archikatedra warszawska, gdzie spoczywają ostatni król Stanisław August Poniatowski, prezydenci Narutowicz i Mościcki, premier Paderewski, prymas Wyszyński, Henryk Sienkiewicz miałaby się okazać miejscem mniej godnym niż Wawel? W końcu Lech Kaczyński był nie tylko prezydentem RP, lecz także prezydentem polskiej stolicy, bardzo przecież związanym uczuciowo z Warszawą. A Marii Kaczyńskiej, tak lubianej i szanowanej za osobistą skromność, wawelski pochówek wyrządzić może niezasłużoną krzywdę. Na Wawelu nie ma prochów Papieża Polaka, ani prymasa Tysiąclecia. Dostawianie tam poniekąd z zaskoczenia i pod presją zbiorowych emocji - wykorzystywanych do celów bieżącej polityki - tragicznie zmarłej prezydenckiej pary, robi złe wrażenie. Nic dziwnego, że już wywołuje liczne protesty w Internecie i prywatnych rozmowach Polaków. Oraz zapowiedzi protestów ulicznych w samym Krakowie. Związany ze stolicą Małopolski biskup Tadeusz Pieronek również nawołuje, aby decyzji tej nie podejmować w pośpiechu i poddaje pod rozwagę, czy głos w tej sprawie nie powinien aby należeć do narodu. Kto jest wyczulony na odcinanie polityczno-wyborczych kuponów od tragedii, ten słusznie czuje się wzburzony wawelskim pomysłem zrodzonym w kręgu rodziny tragicznie zmarłego prezydenta. Bo trudno oprzeć się wrażeniu, iż zwolennicy tej idei mają plan czysto polityczny: wykorzystania nastrojów współczucia i smutku do poszerzenia bazy wyborczej tego, kto z ramienia obozu PiS wystartuje do rywalizacji o prezydenturę. Być może czego nie można wykluczyć - Jarosława Kaczyńskiego. Nie widzę powodu, dla którego należy wciągać w tę grę cały naród, poddając go niemal moralnemu szantażowi. Taka polityka trumien i grobowców wydaje mi się wyjątkowo niestosowna.

Gość rosannes tears
właśnie takich mamy patriotów- prawdziwych, którzy bronią historii i honoru Polski! oj- nie, czekałam na odpowiedź czym się wyróżnił. takowej nie otrzymałam.

głos rozsądku - dzięki za głos rozsądku :)

Gość upssss
Niestety jedna decyzja Jarosława Kaczyńskiego o pochowaniu brata na Wawelu zniweczyła wszystko to, co wniosła tragedia, która rozegrała się w Smoleńsku. Wszyscy wdawali się być pogodzeni ze sobą i sympatie polityczne wydawały się nie mieć znaczenia...ale tylko na 3 dni. Teraz Jarosław Kaczyński skłócił wszystkich od nowa, czy tego chciałby jego zmarły brat? Czy aby na pewno w Krakowie jest jego miejsce? Moim zdaniem nie, choć szanuję pamięć zmarłego Prezydenta.

Fajny artykuł: Muzealny, zimny Wawel nie jest już dobrym miejscem pochówku dla nikogo. Więzi pamięć o ludziach, zamienia ją w pomniki. Niewiele w nim emocji, wiele rekwizytów, masek, napuszonej, sztucznej wzniosłości Bardzo mi żal prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Zostanie pochowany na Wawelu - w polskim narodowym muzeum. Będzie leżeć daleko od ludzi, w zimnej krypcie, do której wchodzi się za biletem wstępu (normalny - 12 zł, ulgowy - siedem, w grupie zorganizowanej - taniej o złotówkę) i w określonych godzinach (w porze letniej od 9 do 17, w zimowej - do 16). Małe pocieszenie, że ktoś, kto zechce go odwiedzić, będzie mógł jeszcze wspiąć się na Dzwon Zygmunta oraz zerknąć do Muzeum Katedralnego i skorzystać z przewodnika (po Grobach Królewskich oprowadza przez 10 minut). Muzealny, zimny Wawel nie jest już dobrym miejscem pochówku dla nikogo. Więzi pamięć o ludziach, zamienia ją w pomniki. Niewiele w nim emocji, wiele rekwizytów, masek, napuszonej, sztucznej wzniosłości. Jest bezruch i martwota. Żadnej idei, myśli, tchnienia, które - jak ponad sto lat temu chciał Stanisław Wyspiański - wyzwoliłyby Polskę i Polaków. Nieprzypadkowo część jego "Wyzwolenia" dzieje się na Wawelu - w tym wypełnionym śmiercią skansenie narodowych trucheł. Nieprzypadkowo już od dziesięcioleci nie grzebie się tu żadnych Polaków. Szczególnie żal mi pani Marii. Ona - taka miła, ciepła, urocza - na pewno chciałaby być bliżej ludzi, których lubiła i którzy ją lubili i szanowali. Bliżej swoich sąsiadów z warszawskiej kamienicy, bliżej swojego mieszkania przy ulicy Czerwonego Krzyża, bliżej ulic i skwerów, które pokochała. Nie zasłużyła na pochówek w zimnej krypcie. Takich ludzi jak ona nie oblewa się spiżem, nie czyni z nich muzealnych eksponatów, tym bardziej, że ciągle pulsuje żywa pamięć o jej dobroci, wdzięku, reklamówce, w której nosiła za mężem kanapki, i geście, z jakim poprawiała fałdy na jego marynarce. Pani Maria na pewno wolałaby, żeby ci, którzy chcieliby na grobie jej i jej męża położyć kwiaty i zapalić znicz, mieli do nich blisko. Tak jak np. do warszawskiej katedry św. Jana. Do muzeum wszystkim żywym jest daleko. Źródło: Aleksandra Klich - Gazeta Wyborcza

Gość rosannes tears
"Opłakuję śmierć prezydenta mojego państwa, ale jestem kategorycznie przeciwny idei pochowania Lecha Kaczyńskiego wraz z małżonką na Wawelu. To nie ulega dla mnie najmniejszej wątpliwości z pięciu przyczyn. Po pierwsze, na Wawelu nie leży żaden z polskich prezydentów, ani Mościcki ani Narutowicz. To nekropolia królewska. Po drugie, trzeba otwarcie zadać pytanie, czy Lech Kaczyński jest takim samym bohaterem narodowym jak Piłsudski? Nie jestem pewien, czy większość społeczeństwa podziela to zdanie. Po trzecie, gdy w latach 90 tych symbolicznie chowano w Polsce najbardziej tragicznego naszego władcę Stanisława Augusta - nikomu poza garstką ludzi - nie przyszło na myśl, by chować go na Wawelu. Choć to nekropolia królów. Po czwarte, zawsze słyszeliśmy od władz kościelnych, że na Wawelu nie ma już miejsca. Po piąte, nasi bohaterowie narodowi Piłsudski czy Sikorski nie zostali pochowani wraz z żonami." http://krakow.gazeta.pl/krakow/1 ,35798,7767881,Lech_Kaczynski_spocznie_na_Wawelu___komen tarze.html

Gość kaja59!!!
Londyn 11111 i inni - co Kaczyński zrobił dla Polski aby być najlepszym prezydentem? Traktat Lizboński podpisał bo zmusiła go do tego sytuacja polityczna a tak "dobrze" negocjował że potem chciał się wycować i to wszystko co zrobił. On nie był prezydentem wszystkich polaków tylko prezydentem PiS-u.Był prezydentem który najwięcej vetował w tym był najlepszy.Zwróćcie uwagę jaki wizerunek kreują media po jego śmierci ;rodzinnego,ciepłego człowieka (takich znam wielu) ale nigdzie nie słyszałam o jego dokonaniach jako prezydent.O zmarłych nie mówi się źle ale pamiętam również złe cechy jak zawziętość ,mściwość,za wszelką cenę (nawet wizerunku Polski -a przecież był prezydentem wszystkich polaków) zniszczć wyimaginowanego wroga czytaj PO (wyimaginowanego dlatego że korzenie i cel ten sam obu parti -prawda jest jedna walka o władze bez względu na koszty jakie płaci cała Polska).Prezydent musi umieć się wznieść ponad podziałami a nie dzielić i skłócać naród ,zaogniać stosunki z sąsiadami Polski. Był najgorszym prezydentem jaki miała Polska.Człowiekiem rodzinnym mógł być ale nie czczonym prezydentem.

Gość maria 13
* W Krakowie protestowano przeciw pochowaniu Lecha Kaczyńskiego na Wawelu Kilkaset osób protestowało we wtorek wieczorem w Krakowie przeciwko pochówkowi Lecha Kaczyńskiego na Wawelu. Protestujący zgromadzili się na ulicy Franciszkańskiej, naprzeciw "okna papieskiego" w budynku kurii. Demonstranci skandowali hasła: "Nie na Wawel" i "Powązki". Na transparencie widniało pytanie: "Czy na pewno godzien królów?"

Gość hfdegtfyugcvhd
no i mineło 2 dni i się zaczyna

Gość ten Wawel to nieporozumienie
Kaczyński owszem zginął śmiercią tragiczną i żal go jak kazdego uczestnika wypadku, ale jakby to miejsce nie przemawia do mnie i nie pasuje do Kaczynskiego

Gość mind mindd minddd
Na Onecie pojawiła się informacja o mieszkańcach Krakowa, którzy mają zamiar zakłócić uroczystości pogrzebowe.

Gość matacz
jestem przeciw

Gość kama_M
A weźcie dajcie spokój...połowa tych tak chwalonych przez was historycznych postaci ..to takie w życiorysie skazy miała, że tez wstyd, że na wawelu pochowani.. Dla mnie wawel to żadne wielkie miejsce..i jak chca niech tam chowają.. Poza tym...nie gadajcie, że nic nie zrobił..bo gdyby nie między innymi on..to dzisiaj gówno a nie kafe byście mieli...i zero prawa głosu.. Rozbestwiła was widzę demokracja...10 lat takiej srogiej komuny by się wam przydało..człowieczki dla pokory:)

zmarły brat Jarosława K. zawsze był posłuszny wobec starszego brata. Dla PiS zrobił wiele a poza tym był zapatrozny w Piłsudskiego :)

do kamaM - dziecko ty lepiej się ucz do matury bo nie bardzo rozumiesz w jakich czasach żyjesz i jak wygladała prezydentura pana Kaczyńskiego

Gość upssss
teraz żyjemy jak w komunie zero dyskusji z ludźmi odgórne dyrektywy kler sie wszędzie wtrąca..

Gość dezyzja zapadła...
Gowin o Wawelu: decyzja zapadła, zaniechajcie protestów.

Gość rosannes tears
Witam dziś:) no tak, wiadomym było, że nikt nic nie wskóra, ale to nie znaczy, że było to bez sensu. ten prostest jest niestosowny pod względem okoliczności, bo sytuacja nie jest zbyt odpowiednia. ale bardzo słuszny jeśli chodzi o całą jego treść. Lepiej nie wyobrażać sobie jak czuje się pan Marta. No, ale fakt jest faktem- to hańba dla Wawelu. Dlatego cieszę się, że ludzie podjęli taką inicjatywę i okazali swój sprzeciw. Bo każde działanie ma jakiś wpływ.

Gość kama_M
Kochany...doktorantem historii jestem i uwierz mi 100 razy lepiej od Ciebie wiem..w jakim kraju zyję...to ty urodziłeś się już w wolnym kraju i myslisz, że potrafisz z tego korzystać a gówno..a nie potrafisz:)))

Gość upssss
..w niedziele postawią kordon policji, armatki wodne...i wróci komuna do Krakowa może kogoś zabiją, w czasie protestów.. i tak skończy się żałoba...

Gość kama_M
A na co to Twoje działanie miało wpływ???? Że Polacy tylko wypluli więcej jadu z siebie niż zawsze...ooo no to gratuluję podejścia...