Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powrocilam z randki

KOSZMARNA RANDKA! ON NIE UMIAL JESC!

Polecane posty

Gość 7896543210
" Lilla E. skoro niektórzy uważają, że temat się ciągnie, to ja krótko: dla mnie facet. który nie zna podstawowych zasad dobrego wychowania jest skreślony" No i w porzadku, ale popatrz, jak sie zachowuje i zachowala autorka.

Gość matacz ,,,..,,,,
zaraz zaraz , widelec trzymamy w lewej dłoni tylko wtedy kiedy musimy cos pokroic nożem trzymanym wtedy w dłoni prawej . Wszystko inne jest konsumowane trzymanym w prawej dłoni widelcem !! wiec jezeli chłopak pzrełozył widelec to jak najbardziej postapił prawidłowo !!

Gość matacz ,,,..,,,,
powrocilam z randki gafa jest to ze wlasnie nie jadl nozem i widelcem, tylko pokroil wieksze kawalki na mniejsze na poczatku po czym odlozyl noz, przelozyl widelec i nakladal na sam widelec pomagajac sobie czasami palcem wskazujacym drugiej reki Normalnie jakby tego noza bal sie uzyc. ------------------------- jedyną gafa tutaj jest to , ze nakładał na widelec palcami , na widelec sie niczego z jedzenia nie nakłada jak wikszosc to czyni , a co obserwuję ! widelec słuzy do nadziewania na niego , albo do podbierania czegoś ! nigdy jak pisałem nozem sie na widelec nic nie pcha ! kto ci uczył ! :) sama siegnij do ksiazek ! to ze wiekszosc je zle nie znaczy , ze to norma !

Gość matacz ,,,..,,,,
lupinka orzechowa ze poslugiwanie sie nozem i widelcem to jak wiazanie sznurowadel- kazdy powinien sie tego nauczyc. --------------------- oczywiscie a szczególnie autorka jak widze !:)

Gość matacz ,,,..,,,,
wiec na koniec - chcemy zjec kawałek miesa ktory trzeba sobie ukroic - widelec w lewej rece , chcemy cos zjesc z talerza czego kroic nie trzba , przekładamy widelec do prawej reki ! wczesniej odkładajac nóż - tak jest prawidłowo !!! nóż nie uczestniczy w jedzeniu ziemniaków , ryzu , surówki i czegokolwiek innego bedzacego na talerzu - stad przekładanie widelca do prawej reki .

Gość matacz ,,,..,,,,
jak widze jak ktos nozem na widelec nakłada ziemniaki i w dodatku jeszcze ów noż ociera o widelec to mnie skreca :) ale cóż nasz naród to tepaki w wiekszosci , albo po prostu niewiedzacy ludzie !

Gość matacz ,,,..,,,,
troche sobie poczytalem ten temat - jestem w dobrym humorze !!:) ale tu znawców ! łacznie z autorką ! w dodatku jest przekonana i sieje zamet , ze ma racje , a guzik wie !

Gość matacz ,,,..,,,,
autorko jestes na tym forum okazem ,ktorego rodzice nauczyli prawidlowego poslugiwania sie sztuccami.Wygladasz na "wymierajcy "gatunek .Szkoda ,ze tak sie dzieje. ----------------------- autorke nikt nie nauczył prawidłowego posługiwania sie wlasnie ! miesa nie kroi sie całego na kawałki dlatego , ze wystygnie szybciej pokrojone niz jezli jest w całosci i sobie co jakis czas odkrajamy tyle ile potrzebujemy , ale jak jzu pisalem , widelec jest tylko w lewej rece kiedy jemy mieso z taleza - chcac juz siegnac po cos innego z taleza , musimy przełozyc ów widelec . TAK JEST PRAWIDŁOWO !

Gość kfncksfnckjnfc
a kto je kurczaka nozem i widelcem haha autorka to idiot facet zachowal sie fer pol na pol wiec nie wiem oco chodzi

Gość matacz ,,,..,,,,
PODSUMOWUJAC bo o obracaniu widelca juz psac mi sie nie chce , a to sie robi zanim to co na nim trafi do ust "Podsumowując. Jedząc potrawy widelcem i nożem staramy się ograniczyć do dwóch czynności: odkrawania małych kęsów mięsa i przenoszenia ich do ust oraz nadziewania na widelec kawałków warzyw i kartofli. Nagarniamy nożem jedzenie na widelec tylko wtedy, gdy nie ma inne możliwości przeniesienia jedzenia do ust. Stanisław Krajskii"

Gość matacz ,,,..,,,,
"Pamiętajmy przy tym o następującej ogólnej zasadzie jedzenia widelcem: posługujemy się nim dokładnie tak samo jak łyżką tylko w odniesieniu do bardzo małych kawałków potraw (np. zielony groszek). "

Gość matacz ,,,..,,,,
" Jeżeli nie jesteśmy specjalistami od jedzenia drobiu (wszelkiego ptactwa) najlepiej zamawiajmy filety, które jemy jak czerwone mięso. Jeśli jednak zamówimy drób niewyfiletowany jedźmy go w sposób następujący: lewą dłonią podtrzymujemy mięso widelcem, a prawą odkrawamy mały kawałek; następnie nadziewamy go na widelec i zjadamy; tak postępujemy z korpusem; gdy pozostaną na kości z odrobiną mięsa, skrzydełka i udka obgryzamy mięso trzymając palcami za kości; po zakończeniu jedzenia myjemy palce w specjalnie do tego przygotowanej miseczce z wodą i wycieramy je specjalnie do tego przygotowaną serwetką. Upewnijmy się lepiej wcześniej czy dostaniemy ten zestaw. Co mamy zrobić, gdy zamówimy drób, a nie dostaniemy miseczki z wodą? Jedzenie powinniśmy w zasadzie zakończyć w momencie, gdy posługiwanie się nożem i widelcem nie będzie już możliwe (czy zgrabne). Czy jemy skórę? To zależy od nas. Możemy ją pozostawić. Możemy ją zjeść oddzielając od mięsa nożem, przytrzymując następnie widelcem i krojąc na kawałki."

zamawianie na pierwszej randce kurczaka to nie jest technicznie rzecz biorąc dobry pomysł, na pierwszym spotkaniu można zamówić coś mniej absorbującego po prostu przysłowiową "kawę" ewentualnie coś słodkiego

Gość WQQQWW
NianiaNiuunia Nie mam problemu z jedzeniem widelcem w prawej rece, a krojeniem lewa reka. Ale czytalam, ze powinno sie miec noz w prawej, a jesc widelcem lewa reka, co dla mnie jest awykonalne, bo, jak ktos juz pisal, lewa reka jest nieprzyzwyczajona do manewrowania i ja nie moge nawet trafic do buzi... Dalej sie nie dowiedzialam, co to jest ta skarpeta od herbaty? Woreczek z fusami? ja jestem leworęczny przyuczony na prawą rekę - sztućce: łyżka, widelec, długopis, ołówek itd ale nie umiem nic ukroić prawą ręką - nic z tego, ne narysuje też niczego prawą, nie weme jakiegoś przyrzadu do prawej, mlotka obcęgi itd - wszystko to lewą więc wole używać tylko jednego sztućća np widelca w prawej a noża praktycznie nie używam tylko najwyżej do pokrojenia... i mam to gdzieś ;) czy komuś się to podoba czy nie staram się jeść schludnie, nie ciamkam, nie siorbie, nie rozrzucam żarcia wokół siebie :)

Gość matacz ,,,..,,,,
ale po co sie Ty tłumaczycz ?? wszak jako leworeczny jest wszystko u ciebie oki ! wszystko jest opisane w zasadach dobrego wychowania i jak sie posługiwac nozem i widelcem ! wiec zadnej gafy trzymajac odwrotnie nie popełniasz .

Gość taki jeden123
Nie wiem dlaczego przyczepiliście się tak do autorki tematu. Ja pomimo że sam nie bywam zbyt często w restauracjach bo mnie najzwyczajniej w świecie nie stać ,aby wydawać na randkę takie kwoty dlatego chodzę na randki tam gdzie jest taniej np na przysłowiową kawe + ciastko. Ja mam tak że w zasadzie to nawet przy obcych ludziach i niekoniecznie w restauracji to...zmuszam się i staram się jeść nożem i widelcem. Co do płacenia za wszystko to b. nieelegancko się zachował. No jak mnie nie stać na wydanie 60-70 zeta to idę tam gdzie wydam np 20-30 i po kłopocie.

Gość nbgfvh
przeczytaj temat to sie dowiesz dlaczego sie jej ludzie czepiają . Zgrywa sie na taką znajacą jak sie zachowac , a gówno wie na ten temat ! w dodatku prawidłowe zachowanie faceta kwestionuje z uporem maniaczki .

Gość padam e śmiechu
NIE MOGE. Dziewczyno Ty sama jak i większośc tutaj obecnyhc nie potrafisz posługiwac sie nożem i widelcem. Noża uzywa się rzadko, tylko wtedy gdy np nie można posiłku pokroic, po pokrojeniu należy go odłozyc i jeśc samym widelcem. Krojenie np mielonego nożem jest najwiekszy obciachem i brakiem najomości sztuki savoir vivre. Kurczaka natomiast je się za pomocą palców.

Gość gość
Sama jesteś niewychowany wieśniak; -) jedzenie samym widelcem po pokrojeniu żywności jest kulturalne bardziej niż nożem i widelcem (USA) ponieważ używanie ich obu naraz jest odbierane jako opychanie się co jest bardzo nieeleganckie. Ale tak to już w Polsce mamy z naszą kulturą.. tak samo jak mówienie "smacznego" jest niekulturalne a przede wszystkim obmawianie innych ;-) zanim zaczniesz pouczać kogoś o kulturze sama się doedukuj w tym zakresie.