Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaaajacaaagatka25

Co zabieracie do szpitala??

Polecane posty

Gość pytaaajacaaagatka25

Prosze napiszcie mi po koleji co pakujecie do szpitala. Niedługo poród i szykuje juz torbe. Wszystko od podstaw abym o niczym nie zapomniala. I nie mowie o dokumentach :))

Ja mam: - dwie koszule do porodu - dwie koszule rozpinane do karmienia - szlafrok i kapcie - 6 par majtek bawełnianych - skarpetki - podkłady bella mama i podkłady higieniczne na łóżko - 2 ręczniki -1 mały i 1 kąpielowy - szare mydło, żel pod prysznic, szampon - szczotka do włosów, szczoteczka do zębów, pasta - balsam do ust - woda mineralna z dziubkiem - kanapka na po, bo nie wiadomo kiedy porod się skończy, a na pewno będę wymęczona i głodna

a na stronie Twojego szpitala nie pisze co zabrać? bo ja rodzę w Szpitalu Ujastek w Krakowie i na sieci jest napisana lista, moja siostra rodzi w Rudzie Śląskiej w styczniu i dostała od położnej zupełnie inną listę, np ja muszę wziąć ubranka dla małego, ona nie musi, podobnie ja mam napisane by wziąć pieluchy, u niej to szpital wszystko załatwia chyba powinnaś sprawdzić jak to jest u CIebie, ewentualnie zaznaczyć na forum gdzie rodzisz :) pozdrawiam i tez jestem w trakcie pakowania torby :)

A dla Maluszka tylko pieluszki i chusteczki do pupy, całą resztę daje szpital. No i spakowałam też od razu drugą torbę - z ciuszkami na wyjście dla mnie i dla Małego żeby mój Facet nie musiał sie potem zastanawiać co wziąć.

A gdzie konkretnie w Rudzie Śląskiej?? Bo ja z Rudy jestem ^^

Gość Sylwiiaa
A powiedzcie mi czy normalnych takich dużych podpasek nie można nosić ? i po co są te podkłady higieniczne na łóżko ?? i w którym tygodniu zaczynałyście pakowanie ?? :) I jeszcze jedno maluszki po porodzie i po wszystkich badaniach ubierają w ubranka szpitalne ?? czy te co mamy ze sobą ??

wszystko zależy od szpitala..podkłady na łóżko żeby nie zabrudzić pościeli krwią w razie bardzo obfitego krwawienia .. Ja zaczęłam pakować się dopiero w 37 tc. U mnie w szpitalu ubierają Maluszki w swoje ubranka. Tylko do wyjścia trzeba zabrać ;)

Gość upsa
pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

Gość upsa
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze

Eelka, nie wiem dokładnie gdzie w Rudzie Śląskiej, napiszę CI jutro, byłam tam raz w tym szpitalu, bardzo blisko z Szombierek tam jest, ale nie znam Rudy żeby nawet w sieci sprawdzić po ulicy czy jakoś tak :(

Gość Sylwiiaa
A jak jest z tą lewatywą ? Teraz już chyba nie robią w każdym szpitalu ?

A jak blisko szombierek a w R-Śl to chyba na Goduli :) Ja też tam będę rodziła;) Upsa - Ty to wszystko zabierasz ze sobą do szpitala??

Gość pytaaajacaagaaatka25
Pytam tylko o rzeczy do szpitala bo dla dziecka nie musze nic zabierac bo szpital to daje.. Kurcze nie wiem czy pakowac takie rzeczy jak sztućce, talerzyk, kanapki lub cos takiego.. JEstem w 38 tc czy zamiast ksiązeczki ubezpieczeniowej, RMUa wystarczy??

ja miałam: - szlafrok - 2 koszule - koszulę do porodu - klapki pod prysznic - kapcie - ciepłe skarpety - ręcznik duży, mały i malutki - podkłady poporodowe (ale i tak dawali swoje) - majtki jednorazowe na wyjście (podczas leżenie w szpitalu nie zakładałam) - kosmetyki - kubek, sztućce co do książeczki to wcale nie musisz mieć. przez ciążę, poród i połóg jesteś automatycznie ubezpieczona. wiem że chcą żeby pokazać ale jak nie masz to nic się nie stanie! zresztą u nas juz wcale nie ma tych książeczek, są tylko druki RMUa.

Gość Mania_20
Hej :) mam pytanie jestem w 25 tyg. ciąży i nie mam zadnej lini na brzuchu czy któraś z was jej nie miała?

Gość pytaaajacaagaaatka25
mi się pojawiła w 34 tc

ja pakowałam się około 34 tygodnia, ale miałam zagrożenie porodem przedwczesnym i to było zalecenie lekarki :) ostatecznie urodziłam w 41 tygodniu :P a co do kreski to miałam od około 28 tygodnia.

ja miałam kreskę od 32 tygodnia (albo nawet 33) :) Eelka, tak, na Goduli :) tylko ma termin na 4 styczeń aha, ima umówioną położną z tego szpitala, ponoć fajna bardzo, jak chcesz mogę się dowiedzieć o nazwisko Pozdrawiam

a ja nie mam kreski hehe:D cały brzusio owłosiny ;P haha:D tak troszku ale cały ;P ;P Jaheira1, jeśli to nie problem ;) Dziękuję :)

Eelka lekarz prowadzący - dr Przybyłowska połozna Katarzyna Batiuk, lub Grazyna (nie zna sis nazwiska, ale ponoć tylko jedna Grazyna tam jest ) Trzymam kciuki w każdym razie i pozdrawiam serdecznie :)

już wszysto napisane :) Ważne są te duże podpaski ja zużyłam chyba z 6 paczek w szpitalu. powodzenia! :)

Gość Klaudiosssini
Jestem dawno po porodzie i po pierwsze, najlepiej zadzwonić do szpitala, w jakim się ma zamiar rodzić, zapytać, co radzą zabrać, bo każdy szpital co innego pacjentkom zapewnia. U mnie akurat były potrzebne sztućce, jakiśtalerzyk, papier toaletowy, ręczniki papierowe.Podkłady poporodowe.Także ubranka dzla dziecka i pieluszki. Z doświadczenia powiem, że najwięcej potrzeba tych podkładów poporodowych, bo zwyczajnie się mocno krwawi i zwykłe podpaski, nawet te duże mogą nie nadążyć. Ja nosiłam nawet 2 podkłady na raz. Potem bardzo dużo zużywałam papietu toaletowego i ręczników papierowych. Do wytarcia po podmyciu. Ze 2-3 koszule na zmianę trzeba mieć. I mi brakowało bardzo kremu do ust, strasznie pierzchły mi usta. Na sam poród dobrze zabrac wodę mineralną i to nawet 2 butelki, ja miałam jedną i było za mało, bo w trakcie akcji i po chce się bardzo pić. Jeśli chodzi o jedzenie, to już mąż czy ktoś blizki może po porodzie kupić coś do jedzenia, zresztą w szpitalu też coś tam dadzą, bo przecież nie zapakujemy kanapki parę tygodni na zaś, bo się zepsuje. Dobrze więc wziąć najwyżej coś, co jest hermetycznie zamknięte, co może poleżeć w tej torbie, choćby paczkę ciastek , coś do przegryzienia. Dobrze też miec te majtki poporodowe, bo ciężko się łazi z tym podkładem między nogami bez majtek.

Gość Sylwiiaa
A jak jest z tą lewatywą ? Teraz już chyba nie robią w każdym szpitalu ?

Gość izka.87
ja mam tez problem co wziaśc a najbardziej co dzidzi ja dla siebie biore 2 koszule szlafrok podkłady poprodowe majtki z siateczki wkładki laktacyjne kosmetyki wiadome:)staniki do karmienia 2 szt kapcie i tantum rose podobno bardzo pomaga po porodzie.A dla dziecka sama niewiem mam przygotowane ale za duzo:(