Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
margolka66

Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem

Polecane posty

CZEBUREKI 4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek oleju roślinnego 1 łyżeczka cukru 1 i 1/4 szklanki wody ok 300ml 1 łyżeczka wódki 1/2 łyżeczki soli farsz 300 gram mięsa mielonego wieprzowego 300 gram mięsa mielonego wołowego 1/2 szklanki mleka 1 cebula drobniutko posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól pieprz garść posiekanej natki pietruszki ew. 1 łyżeczka przyprawy czosenk staropolski ok 1 litr oleju do smażenia Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól i cukier, następnie partiami dodawać wodę i wódkę. Wyrobić ciasto. Ciągle wyrabiając dolać olej, wyrobić jeszczę chwilę, ulepić kulkę, przełożyć do miski przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na ok godzinę w zimne miejsce farsz. W misce wymieszać mięso mielone z cebulą czosnkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą pieprzem dodać ok 1/2 szklanki mleka porządnie wymieszać i odstawić. Ciasto wyłożyć na stolnice, przerobić, pokroić na kawałki, rozwałkować na grubość nie większą nić 3 mm wycinać od talerza (miseczki) okręgi ok 15 cm średnicy. (mogą być też zwyklej wielkości kółka jak na pierogi). Ręką nabierać mięsny farsz i układać na połówkę ciasta zostawiająć ok 1 cm margines, drugą połówką przykryć mięso i zlepić boki. Można widelcem zrobić wzorek. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (ja smażyłam ok 4 minuty z każdej strony). Z przepisu wychodzi ok 10 sporych pierogów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FUCZKI Składniki: - mąka – 2 szklanki - woda mineralna gazowana – do gęstości ciasta - mleko – do gęstości ciasta - jajko – 1 szt. - kapusta kwaszona – 50 dag - boczek wędzony – 20 dag - sól – do smaku - pieprz- do smaku Z mąki, wody, mleka, jajka zrobić gęste ciasto naleśnikowe, doprawić je solą i pieprzem. Do tego dodać ugotowaną uprzednio kapustę kiszoną, pokrojoną w małe kawałki, połączoną z podsmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni niezbyt duże i niegrube placuszki. Podawać z ostrym keczupem, lub śmietaną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
GOZELME ...a ze szpinakiem takie pychoty,, 1szk. mąki 1/2 filiżanki wody 1/2 łyżeczki soli 1 łykża oliwy Ze składników zagniatamy gładkie ,elastyczne ciasto(przez około 10 min) Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 15 min. Farsz: 150 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 filiżanki sera feta sól, pieprz Drobna pokrojoną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy szpinak i dusimy 5 mniut. Przyprawiamy i dodajemy ser feta. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą wałkujemy na bardzo cienki placek. Na środku układamy farsz i składamy w kopertę.Pieczemy na patelni z obu stron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja mam ................. Gorace kanapki SKŁADNIKI: 1chleb krojony 2-3ziemniaki 1 cebula sól pieprz 1 jajo olej do smażenia 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 3-4 łyżki majonezu natka pitruszki Obrane ziemniaki zetrzeć na tartce o średnich oczkach , obraną cebule ścieramy na tartce o drobnych oczkach+jajo , wciskamy ząbek czosnku-wymieszać. na kromke chleba łyżką nakładamy masę (tylko na jedną stronę) smazymy na oleju(mniej więcej tak jak zwykłe placki ziemniaczane) mozna z lekka podsmażyć z drugiej strony... Do majonezu wciskamy czosnek.. Gotowe kanapki smarujemy majonezem , kładziemy plasterek pomidora , ozdabiamy natką pietruszki-smacznego .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Farszdo czebureków: 0.5 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 1 papryka surowa, 1 duża marchew, 10 dag grzybów, pieprz i sól do smaku Cebulę i marchew drobno pokroić i podsmażyć, ugotowane grzyby posiekać, surową paprykę pokroić. Przygotowane produkty wymieszać z surowym mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak wy takie pyszności serwujecie to ja też: przygotować "ciasto" jak na placki ziemniaczane,lepsze będzie jak ziemniaki będą starte na nieco grubszych oczkach,dotrzeć do nich 1 dużą marchew,1 sporą pietruszkę,kawałek selera,dodać dość dużo drobno pokrojonego szczypioru,dodać 2 jajka,mąkę i przyprawić solą i pieprzem,dodać 1/2 łyżeczki kurkumy.Smażyć niewielkie placki.Odsączyć na papierowym ręczniku i ostudzić.Na wierzch każdego położyć plasterek sera pleśniowego i podgrzać w piekarniku.Podawać ciepłe,Polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ta szczawiowa
pycha!!! czemu skazana na sklepowy?trza tylko się ruszyć,zeby z dala od dróg,troche łąki było,i wszędzie rośnie,i na targu zapewne też mają,tylko trzeba poszukać:D,ale smakowity ten topik;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej wszystkim :) a ja mam takie pytanko, moze mi ktos podac sprawdzone przepisy na grzyby suszone? jakiś pasztecik czy coś w tym rodzaju? wiem, pełno tego w sieci, ale ja chcę sprawdzony :P niedługo zacznie się nowy sezon na grzyby, a u mnie jeszcze spory zapas grzybów. trzeba je jakoś wykorzystać :P zreszta u mnie zapasy piwniczne tez mało co ruszone po tej zimie, męża w domu nie było przez zimę, wiec co ja tam sama zjadłam? miłego dnia wszytskim życzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dzień dobry wszystkim:) Hej Ann Ann chyba pojadę do Ciebie po te grzyby,ja już dawno nie mam.U nas w zeszłym roku było bardzo mało.Ale jak je mam to takie dobrze ususzone mielę w młynku do kawy i taki proszek dodaję do sosów,zup,bigosu,farszu mięsnego do krokietów,nadmiar daję do pojemniczków i w zamrażarce przechowuję,wtedy mam pewność,że mole nie będą się gnieździć w nich.Placki ziemniaczane z serem pleśniowym jadłam i są naprawdę smaczne.Pozdrawiam serdecznie z zalenego - dosłownie pływającego od deszczu Dolnego Śląska:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Margo, proszek toja mam bo jesienią nóżki mieliłam :) mam tego po rozdaniu rodzinie i znajomych 3 duże słoiki :P ale żeby w zamrażarce przechowuwac nie wiedziałam, taki suchy? normalnie słoik zakręcić i do zamrażarki? nie mam moli ale skoro mam tyle proszku to moze go jakoś zabezpieczyć. grzybów zostało mi całe 2 poszewki na poduszkę jaśka, bo w takich bawełnianych właśnie je przechowuje. oprócz tego 5 torebek z cukru i jeden słoik :P tak wiec jak masz ochotę to chetnie sie podziele, większość to kozaki, ale ja je lubię, wiem ze nie wszyscy chodź nie wiem czemu. np. moja sąsiadka tylko prawdziwki uznaje za grzyby a inne to taki gorszy gatunek grzyba dla niej :o u nas też pada, wczoraj była ładna pogoda i trochę przeplewiłam ogródek, dzisiaj miałam skończyć no ale trudno... najbardziej mi szkoda moich kaczuszek bo biedne muszą w kurniku siedzieć zamiast w stawie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak już o grzybkach rozmowa to powiem,że sezon już się rozpoczął, Zobaczcie doniesienia grzybiarzy na "na grzyby" i zdjęcia. Sama wybrałam się w ub.niedzielę i o dziwo znalazłam 8 ceglastoporych różnej wielkości.Mieszkam w Beskidach i oczom nie wierzyłam,że po takiej długiej zimie już rosną grzybki.Oby ich było dużo w tym roku!Pozdrawiam-dziś też mokro i chłodno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tak, słyszałam od sąsiadki ze ludzie na wsi juz grzyby przynoszą na obiadek :) mąż był ostatnio ale nic nie znalazł, jutro sie wybiorzemy do lasu więc może coś przyniosę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wiosenne grzyby sa z robakami ale ludzie gorzej swin, wszystko zjedza:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem czy wiosenne grzyby są z robakami bo nie byłam jeszcze. nazbieram to sie przekonam,nie jadam grzybów z robakami, ludzie którzy jedzą wiosenne grzyby z robakami jedzą też jesienne grzyby z robakami :P więc nie widze różnicy, ja nie jadam żadnych z robalami tylko je wywalam. no ale co kto lubi. nazywanie ludzi swiniami tylko dlatego że wiosną pare grzybów znajdą jest bynajmniej nie na miejscu, a skoro piszesz o grzybach z robakami, to może sama/sam takie jesz? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to prawda ,że wiosenne grzyby prawie wszystkie są z takim bonusikiem w środku:p w jesiennych grzybach to się zdarza ,ale nie na taką skalę ja od razu wyrzucam takie grzyby ,ale wiem ,że niektórym to nie przeszkadza i takie konsumują:o :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ann w zamrażarce trzymam suszone grzyby,proszek robię na bieżąco wg potrzeby.Trzymam je w pojemnikach plastikowych lub woreczkach foliowych.W takim stanie mogą być długo przechowywane.Jak ja bym chciała mieć tyle grzybów,mam nadzieję ,że w tym roku wreszcie obrodzą:) - zaraz narobiłabym krokietów,pasztecików,bigosu pierogów z kapustą i grzybami a i całą górę uszek z grzybami i wreszcie bym sobie ich nie żałowała.Oj nie piszę więcej bo mi ślinka cieknie.Miłego wieczoru :):):):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A co nie lubisz gosci? Nie wszyscy sa wredni i zlosliwi!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kwiaty cukinii są bardzo nietrwałe, więc przygotuj je tuż po zakupie Kwiaty cukinii nadziewane ricottą Składniki: 8 dorodnych, świeżych kwiatów cukinii 150 g ricotty 4 łyżki startego parmezanu 10 listków świeżej mięty, drobno posiekanych 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny szczypta płatków chili, utłuczonych w moździerzu (opcjonalnie) sól morska czarny pieprz 1 szklanka mąki + 4 łyżki mąki, do obtoczenia kwiatów 3/4 szklanki wody gazowanej (lub białego wina musującego) szczypta soli olej do smażenia Obejrzyj kwiaty cukinii, czy nie ma w nich niepożądanych gości – Na talerz wysyp 4 łyżki mąki – przyda się do obtaczania kwiatów. Przygotuj tempurę: w misce połącz mąkę z winem lub wodą, dokładnie wymieszaj rózgą, aby nie pozostały żadne grudki. Dopraw solą. Przygotuj nadzienie: W misce utrzyj ricottę z parmezanem, miętą , skórką cytryny oraz chili, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do szprycy lub woreczka strunowego z odciętym rożkiem. Delikatnie rozchyl płatki kwiatu cukinii, ułóż go w dłoni tak, by płatki układały się na palcach. Włóż do środka kwiatu czubek szprycy lub woreczka i powoli napełnij kwiat nadzieniem. Nie nakładaj go zbyt dużo – płatki muszą całkowicie okryć nadzienie. Delikatnie dociśnij płatki do nadzienia i skręć końcówki płatków jak papierek od cukierka. Każdy kwiat obtocz w mące, strzepując jej nadmiar; odłóż nadziany kwiat na deskę. Do szerokiego rondla lub patelni wlej olej – powinien sięgać na wysokość ok. 6 cm. Delikatnie zanurz nadziany kwiat cukinii w tempurze, odczekaj przez sekundę, by nadmiar ciasta spłynął. Włóż kwiat do oleju nagrzanego do 175 stopni, smaż z obu stron na złocisto. Usmażone kwiaty przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawaj najszybciej, jak się da, z cząstkami cytryny, posypane miętą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bardzo ciekawy przepis - mam cukinie to wypróbuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam:))))))))) U mnie trochę wreszcie słonko się pokazało:) dederette - jesteśmy cały czas tylko czasu brakuje,w ogrodzie chwast szaleje i ciągle jest przy czym pracować,dziewczyny piszą,że grzyby się pojawiły to może i u mnie też - więc jutro na rowerek i do lasu:) do pani gość powyżej - mam propozycję abyś do nas na stałe dołączyła,nazwij się na niebiesko i będzie jedna fajna osoba do pogadanek:).U mnie ogórków to chyba w tym roku nie będzie.Pierwsze,które zasiałam marnie wyglądają,następne tak deszcze i grady w ziemię wbiły,że bardzo wątpię czy się przez to przebiją,oj bieda będzie ogórkowa:( - a jak u Was?Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
margolka dużo masz tych ogórków?moze póki małe jeszcze(bo u mnie sa male) to mozna słoikami je okrywac jak leje i ziąb,jakiś ten rok dziwny:O za to podobno w okolicznych lasach jest wysyp grzybów,podgrzybków głownie pomidory tez jakoś marnie rosną:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szukałam przepisu,bo kiedyś robiłam coś takiego a'la hummus,ale zamiast z cieciorki to z fasoli białej.i do ilosci takiej troche więcej niz szklanka fasoli-benderem zmiksowac,dodac ząbek czosnku duzy lub ze dwa,sezamu z 1/4szkl białego,sok z cytryny do smaku,oliwa z oliwek z 3 łyzki,z łyżeczka otrąb,sól i pieprz do smaku,wszystko zmiksowac ,i mamy zdrową pastę do chlebka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a sałatka z fasolą,to znów ilosć więcej niz szklanka fasoli,puszka tunczyka,z 3 ogórki konserwowe,pietruszka,sól,pieprz,i albo oliwa z oliwek albo i majonez jak kto lubi:) druga: z pół kg fasoli z 3 ząbki czosnku 30dkg sera zółtego startego na grubych oczkach 1cebula mala z 3 ogórki konserw, pieczarki 25dkg przesmażonych,czy tam uduszonych:P sol,pieprz,majonez czosnek drobno posiekac,doac do fasoli ,plus resztę,na koniec majonez,dość ostra wychodzi z tą ilosćią czosnku,ale jest smaczna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ogórków mam b.dużo i to daleko od domu w polu,okryłam je agrowłókniną,ten drugi wysiew,ale u nas tak nawalał grad,że ziemia w polu zrobiła się twarda jak beton i nie wiem czy te biedne ogórki dadzą radę się przebić.Dziś na wszelki wypadek wsiałam w pojemniczki z torfem ok 100 szt ogórków i wstawiłam je do tunelu foliowego,jak podrosną i warunki atmosferyczne się poprawię to wsadzę je do gruntu,żeby choć trochę mieć na przetwory.Do jedzenia mam pod folią ogórki szklarniowe.to może choć z tymi nie będzie kłopotów:) Jeśli chodzi o dużą ilość fasoli to może tak fasolka po bretońsku?Możesz zrobić jej trochę więcej i zagotować w słoiki lub zrobić "otoczaki" -wg Ewy Wachowich - tu masz link http://www.przepis-kulinarny.pl/otoczaki-dunajeckie-id1701.html Pozdrawiam i dobrej nocy życzę:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
podczytuję Wasz topik już dość długo,korzystam z rad i przepisów,ale Ciebie to normalnie podziwiam,jaką jesteś pracowitą osobą,świetną gospodynią i w ogóle,już nie wiem co napisać,zeby wyrazić moje uznanie,może choć 🌻 dla zapracowanej Margolki:D! ..faktycznie przy takim "areale" i warunkach atmosferycznych to żadne rady na nic:( Udanego grzybobrania:D🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pani gość powyżej - nie zawstydzaj mnie:) - zwyczajna ze mnie kobitka mieszkająca na wsi,u nas większość tak robi,uprawia ogrody,pracuje w polu i robi wszystko żeby nie dać się "biedzie".Dziękuję za miłe słowa:) Poszłam do lasu na wycieczkę i na rozpoznanie czy są już czerwcowe prawdziwki,bo widziałam na garnku,że ludzie w innych okolicach już je znajdują.Ale u mnie jeszcze ich nie ma,widać zbyt długo była susza i może nie zdążyły mimo tych opadów jeszcze wyrosnąć:) - a ja tak lubię grzyby,bardziej chyba je zbierać niż jeść:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie ma co się tak krygować a przyjąć tą skromną laurkę na Twą cześć :D,jam miastowa,ale w zyciu różnie się układa,więc trzeba jakoś sobie radzić moje koleżanki,nie tylko nie mają pojęcia o gotowaniu i pieczeniu,ale nawet niczego nie są ciekawe przetwory?po co?przecież są w sklepie upiec ciasto?po co?sa cukiernie,ano są ale za 3-4ciasteczka inna gospodyni upiecze całą blachę ciasta karmią się zupkami chinskimi,kebabem a wolny czas poswiecają na ploteczki i pazurki:D ale jak przyniosę im ziół z ogródka,szczypiorek czy rzodkiewkę,,to smakuje a jakze:P Miłego Dnia🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×