Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 76pytanie

O co chodzi z PUSTYMI KOPERTAMI?

Polecane posty

Go艣膰 moje zdanie na temat kopert
Ja wcale nie b臋d臋 robi艂a zadymy o to, 偶e zapraszam studentk臋, a ona daje mi tylko 100 z艂 powiedzmy. Mimo, 偶e ja za ni膮 p艂ac臋 te 180 no i co z tego? Ona jest moim go艣ciem. Nie zapraszam jej ze wzgl臋du na zasobno艣膰 portfela, a dlatego, 偶e jest moj膮 kole偶ank膮/przyjaci贸艂ka/siostr膮/kuzynk膮 po prostu blisk膮 mi osob膮. Gorzej bym si臋 czu艂a gdyby ta studentka sobie pomy艣la艂a kurcze nie mam kasy to nie p贸jd臋 do niej na wesele. By艂oby mi bardzo przykro. I nie wmawiaj tu nikomu, 偶e jak si臋 nie ma kasy to si臋 nie idzie na wesele. No kurde nie por贸wnuj wczas贸w z weselem. Wczasy to Twoja przyjemno艣膰 i Twoja wola czy jedziesz czy nie. Wesele to zupe艂nie co艣 innego. Ale jak tak bardzo chcesz por贸wnywa膰 do wczas贸w to powiedzmy, 偶e mieszkam nad morzem i zapraszam do siebie rodzin臋. Tak i w tym momencie to ja jestem sponsorem im wyjazdu. Nie karz臋 im p艂aci膰 za zu偶yt膮 wod臋 w 艂azience, za pranie, za jedzenie, kt贸re stawiam na st贸艂 w ramach obiadu. Bo zaprosi艂am. Na wczasy za granic臋 nikt Ci臋 nie b臋dzie zaprasza艂 chyba, 偶e zaprasza do w艂asnego domu, bo tam mieszka. Ale na wsp贸lny wyjazd nikt Ci臋 nie b臋dzie zaprasza艂 ewentualnie zapyta czy b臋dziesz towarzyszy艂a, a to wtedy oczywiste, 偶e za w艂asn膮 kas臋. Jak si臋 kogo艣 zaprasza to osoba zaproszona nie jest zupe艂nie zobligowana to pokrywania koszt贸w poniesionych przez osob臋 zapraszaj膮ca. Mo偶e si臋 odwdzi臋czy膰. Ale w jakiej postaci czy w postaci koperty w przypadku wesela, ale o jej zasobono艣ci decyduje w艂asnie osoba zaproszona, a nie Ty. Czy jakim艣 prezentem. O jakiej osobie si臋 tylko zamarzy warto艣ci. Mo偶e by膰 o warto艣ci 100z艂, a mo偶e by膰 o warto艣ci 1000. Ale to wola go艣cia, bo to jest tylko odwdzi臋czenie si臋 za zaproszenie. Tak jak na tych wspomnianych wczasach gdy zapraszam rodzin臋 nad morze. Ona mo偶e mi si臋 odwdzi臋czy膰 za ten pobyt u mnie, ale nie p艂aca膰 mi jak w hotelu tylko np. przez wsp贸lne wyj艣cie na miasta i postawienie kolacji, zaproszenie gdzie艣 na piwo i postawienie go. O takie drobiazgi nie musi to byc r贸wnowarto艣c tego co ja wyda艂am na ich pobyt u mnie. Bo to by艂a moja decyzja, przemyslana, 偶e chc臋 ich ugo艣ci膰 u siebie. I to ja ponosze za to koszta. Nie go艣cie, go艣cie jak wspomnia艂am mog膮 si臋 odwdzi臋czy膰 w postaci jakiego艣 drobiazgu lecz nie musz膮. Ty ich go艣cisz u siebie, a w przysz艂o艣ci oni b臋d膮 Ci臋 go艣ci膰 u siebie na imieninach, weselach czy innych okazjach. i tez poka偶膮 si臋 z jak najlepszej strony. Urz膮dza przyjecie w fajnej restrauracji nie po to by gosice czuli sie zobowiazani do p[okrycia wlasnych kosztow, a po to zeby Ci bylo milo, zebys milo spedzila czas wraz z innymi goscmi i nimi. O prezentach w ogole w kwestii wesela nie powinno sie myslec, ani na nic liczyc, ani kalkulowac, bo prezent nie jest zobowiazujacy. Mozna go dac lub nie. Takie jest moje zdanie. Takze milo bede widziec na moim weselu studentow, ktorych mam wielu w rodzinie, bo sa nimi moi znajomi jak i rowniez kuzyni. Ktorzy przyjda do mnie na wesele, bez obaw, ze ich obgadam. Bo oni moga nic nie dawac, moga dac cos, ich wola. Nigdy nikogo nie obgadam za to ile mi dali. Bo to ich dobra wola, ze cos dali nie musieli wcale. Bo to ja ich zapraszam, ja ich goszcze. I ja pokrywam koszty imprezy. Oni pokryja koszty imprezy kiedy sami ja wyprawia, nie bede wymagala od nikogo by pokrywal moja impreze, bo to moja impreza i ja jestem jej orgniazatorem i sponsorem.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 do kochaj siebie
"Ci膮gle tylko zadaj臋 sobie jedno pytanie: sk膮d PM wiedz膮 od kogo ile dosta艂y? " Przecie偶 pieni膮dze wk艂ada si臋 do koperty w kt贸rej r贸wnie偶 znajduje si臋 kartka z 偶yczeniami kt贸r膮 podpisuje si臋 imieniem i nazwiskiem. Nie wiem czy jeste艣 tak t臋pa czy tak膮 udajesz. "Wychodz臋 z za艂o偶enia, 偶e je偶eli komu艣 nie spodoba si臋 kwota jak膮 mu podarowa艂am, to niewart jest mojej znajomo艣ci." No to wychodzimy z podobnego za艂o偶enia, bo r贸wnie偶 uwa偶am ze jak kto艣 idzie na wesele i nie potrafi doceni膰 PM to r贸wnie偶 nie jest wart ich przyja藕ni. "W tym roku mam 4 wesela. Rozumiem, 偶e ty by艣 obsra艂a za przeproszeniem szko艂臋, na gwa艂t szuka艂a pracy, zaje藕dzi艂a si臋 przez prac臋 i szko艂臋 na przemian, tylko po to, aby zarobi膰 2000z艂, kt贸re za chwile komu艣 oddam?" A musisz i艣膰 na wszystkie wesele ? Wybra艂abym 2 i posz艂a na nie ale przynajmniej wysz艂a z twarz膮 a nie imprezowa艂a za 4 weselach a za przeproszeniem da艂a g贸wno w kopert臋. Cz艂owiek musi musi nauczy膰 si臋 podejmowa膰 decyzj臋 a nie bra膰 wszystko co mu w r臋ce wpadnie. Mam 10 zaprosze艅 to id臋 na wszystko, podoba mi si臋 w sklepie 5 sukienek to bior臋 wszystkie, pasuje na mnie 7 par but贸w kupuj臋 wszystkie. Po to mamy rozum 偶eby z niego korzysta膰 i umiej臋tnie podejmowa膰 decyzj臋. Nie masz pewno艣ci czy kto艣 nie wola艂by 偶eby艣 nie przysz艂a ni偶 przysz艂膮 i da艂a 200z艂 w kopert臋. "Rozumiem, 偶e ty by艣 obsra艂a za przeproszeniem szko艂臋, na gwa艂t szuka艂a pracy, zaje藕dzi艂a si臋 przez prac臋 i szko艂臋 na przemian" Wyobra藕 sobie 偶e nie jestem typem lenia i sko艅czy艂am 2 kierunki dziennie i 1 zaocznie, pracowa艂am w tygodniu popo艂udniami i w co 2 weekend a po nocach albo w drodze na uczelnie uczy艂am si臋. Owszem by艂y czasem sesje poprawkowe bo nie dawa艂am niekiedy rady udawa艂o si臋. I zgrywanie zauczonej studentki to chyba nie na te czasy, bo rodzice nie zawsze maj膮 pieni膮dze i trzeba i艣膰 do pracy b臋d膮c na studiach. Powiedz lepiej 偶e tak ci wygodniej

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do moje zdanie na temat kopert
"Wczasy to Twoja przyjemno艣膰 i Twoja wola czy jedziesz czy nie." -A wesele to jaki艣 przymus ? Wesele dla mnie to te偶 przyjemno艣膰 bo wybawi臋 si臋, porozmawiam z rodzin膮 i znajomymi, pojem, wypij臋, pota艅cz臋, po艣piewam. "Ale jak tak bardzo chcesz por贸wnywa膰 do wczas贸w to powiedzmy, 偶e mieszkam nad morzem i zapraszam do siebie rodzin臋. Tak i w tym momencie to ja jestem sponsorem im wyjazdu. Nie karz臋 im p艂aci膰 za zu偶yt膮 wod臋 w 艂azience, za pranie, za jedzenie, kt贸re stawiam na st贸艂 w ramach obiadu. Bo zaprosi艂am." - I tutaj te偶 wszystko zale偶y od cz艂owieka, zaproszono mnie do Irlandii bo znajomi tam mieszkaj膮 i owszem nie p艂aci艂am im za wod臋, jedzenie ale...no w艂a艣nie jest jedno ale. Naprzywozi艂am z Polski prezenty dla znajomych, pobra艂am z Polski jedzenie bo wiem co zawsze sami zabieraj膮. Niby tam wszystko jest ale co Polskie to Polskie. Na strefie bezc艂owej dla znajomego kupi艂am alkohol, dla znajomej l偶ejszy trunek bo wiem 偶e nie pija w贸dki. A na miejscu zabra艂am ich dziecko na zakupy i kupi艂am to co sobie wybra艂a. I wiesz co ? Jak podliczy艂am to taniej wyszed艂by mnie hotel ni偶 jak u nich mieszka艂am tylko 偶e mam taki honor 偶e nie potrafi臋 偶erowa膰 na kim艣 i nie potrafi臋 nie odwdzi臋czy膰 si臋 bo by艂oby mi strasznie g艂upio. "Na wczasy za granic臋 nikt Ci臋 nie b臋dzie zaprasza艂 chyba, 偶e zaprasza do w艂asnego domu, bo tam mieszka." -Mia艂am na my艣li 偶e czasem znajomi proponuj膮 czy nie pojechaliby艣my z nimi na wczasy tu czy tam. Takie zaproszenie/ propozycja 偶eby jecha膰 z nimi. I te偶 rozwa偶amy nasz bud偶et czy sta膰 nas 偶eby jecha膰 czy nie. Nie oznacza to wcale 偶e znajomi chc膮 nam zafundowa膰 te wczasy. To samo jest z weselem, dostajemy jedynie zaproszenie a co z nim zrobimy to ju偶 nasza sprawa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ludzie, nie por贸wnujcie
obecno艣ci na weselu do robienia zakup贸w! Zakupy, jak sama nazwa wskazuje, to kupowanie towar贸w za w艂asne pieni膮dze. A bycie go艣ciem na weselu, to bycie go艣ciem, a nie zakup biletu wst臋pu. Niedawno kuzynka zaprosi艂a mnie na wesele. Nie mia艂am ochoty i艣膰, bo nie przepadam za takimi imprezami, ale uzna艂am, ze skoro mnie zaprosi艂a, to chcia艂aby, abym tam by艂a i nieuprzejmie jest odm贸wi膰. Nie mam za duzo kasy, wi臋c da艂am kwot臋 wg. niekt贸rych pisz膮cych tu ca艂kowicie mnie dyskwalifikuj膮ca. Gdybym wcze艣niej poczyta艂a wasze wypowiedzi, to raczej bym nie posz艂a, bo wr臋czenie ma艂ej kwoty w kopercie jest wi臋kszym nietaktem i objawem lekcewa偶enia m艂odych niz olanie ich wesela.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ludzie, nie por贸wnujcie
"Nie oznacza to wcale 偶e znajomi chc膮 nam zafundowa膰 te wczasy. To samo jest z weselem, dostajemy jedynie zaproszenie a co z nim zrobimy to ju偶 nasza sprawa." Z weselem nie jest tak samo, bo skoro si臋 kogos zaprasza, to znaczy, ze mu sie chce zafundowa膰 rozrywk臋. Wida膰 tu postaw臋 niekt贸rych os贸b - zaproszenie na wesele wcale nie oznacza, ze si臋 chce komus je zafundowa膰, a jedynie jest sie po艣rednikiem w uiszczaniu op艂aty w lokalu na zasadzie "ja za ciebie wy艂o偶臋, ty mi zwr贸cisz, a jak nie chcesz zwraca膰, to nie przychod藕".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 je艣li chodzi o wesele
to nie m贸wimy tutaj o symbolicznych kwotach. Je艣li jako panna m艂oda wyda艂abym na wesele 500 czy 1000z艂 to go艣cie mogliby przyj艣膰 jedynie z 偶yczeniami, ale jesli m贸wimy tutaj o znacznie wi臋kszych kwotach to ju偶 jednak do czego艣 zobowi膮zuje r贸wnie偶 i go艣ci. Ciekawa jestem ile go艣ci przysz艂oby na wesele gdyby sami p艂acili sobie za wszystko, wiele razy ju偶 to pisa艂am a jednak ka偶dy to pomija. Nie by艂oby to zobowi膮zuj膮ce ani dla go艣ci ani dla PM. Ka偶dy kupowa艂by to na co by艂oby go sta膰. A jakby go nie by艂o to przy coli m贸g艂by powiedzie膰 ca艂膮 noc. Wtedy kopert by nie by艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 moje zdanie na temat kopert
Na wesele przychodze dla panstwam lodych, nie dla siebie. Bo ja na imprezy chodze sama i sobie place, na wesele ide, bo tam mnie zapraszaja, bo chca ze mna uczucic dzien slubu, bo jestem ich rodzina. Owszem koszty wesela sa ogromne. I milo jest dostac cos co by delikatnie podreperowalo nasz budzet. I dlatego ludzie daja nam panstwu mlodym jakies pieniadze. Ale nie mozna miec takiej postawy roszczeniowej, ze musisz dac tyle i tyle, bo inaczej nie wyjdziesz z twarza, a panstwu mlodym nie zwroca sie koszta. Zapewniam, ze na 100 zaproszonych osob 80% przyjdzie z kopertami takimi jakie bys sobie zyczyla. Bo sa zaradni, potrafia wygospodarowac sume taka by mniej wiecej byl to koszt talerzyka. Po za tym czesto nie tylko koszt talerzyka dla gosci sie liczy, ale tez wiezy i bliskosc. Tak jak ja znajomym daje wlasnie zazwyczaj ten koszt talerzyka, a rodzinie 3 krotnosc tego. Lub wiecej. Te 20% o kt贸rych nie wspomnia艂am wczesniej to wlasnie ludzie, ktorym troche gorzej sie powodzi. Ktorzy naprawde milo szczerych checi nie sa w stanie zorgniazowac takiej sumy by pokryla te koszty talerzyka w szczegolnosci kiedy nie jest to 150zl od osoby, a 250zl. I dadza mniej. Co nie pokryje ich obecnosci. Ale sumujac wszystkie prezenty i tak dziewczyno bedziesz miala troche zwrotu kosztow. I tak nie bedziesz na tym az na tyle stratna. We藕 sie troszke otrz膮艣nij i zacznij myslec innymi kategorami niz tylko kasa, i kasa. Bo ta kasa i tak ci sie zwroci i tak uzbierasz niezla sumke, bo wiekszosc ludzi wie wczesniej o weselu i jest w stanie co nieco zorgniazowac by dac w koperte. Ale zawsze trafia sie jednostki, ktore sa wlasnie studentkami i mimo, ze stdiuja i pracuja to maja to na wlasne utrzymanie i sa powiedzmy w stanie wygospodarowac tylko 200zl nie 500. Gdzies w tych wszystkich Twoich wydatkach zginie ta wkota pomniejszona o te 300. Nawet jesli takich studentow czy biedniejszych zjawi sie wiecej co nie moga wykazac sie gestem poka藕nej koperty. Jednak uwierz wiekszosc da tyle by sie jednak zwrocilo. Wiec mniej troche bardziej ludzkie podejscie do sprawy wesela. Nie traktuj tego, jak imprezy z biletami wstepu. Jedni dadza mniej, drudzy wiecej, ale poszkodowana na pewno nie bedziesz. Bo z pustymi rekami z wesela nie wyjdziesz. Nawet jak zjawi sie ta biedna studentka, kuzynka czy ktos. No, ale moze rzeczywiscie lepiej by sie nie zjawiala, bo dla Ciebie widze wiecej liczy sie to z czym przyjdzie niz to, ze w ogole bedzie. Czyli nie osoba, a jej prezent sa dla Ciebie wazne. Przykre to jest. Bo i tak jak wspomnialam wyzej stratna na pewno nie bedziesz, bo wiekszosc rodziny da z gestem. Ale Ty usilnie pilujesz to, ze przychodzac z "tansza" koperta jest sie gorzym gosciem i nie wyjdzie z tego z twarza. Po prostu juz brak slow.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odniesienie do wypowiedzi
"Tak jak ja znajomym daje wlasnie zazwyczaj ten koszt talerzyka, a rodzinie 3 krotnosc tego. Lub wiecej." To dajesz dobrze. Te偶 tak daj臋, Znajomym tak zeby pokry艂o za talerzyk a rodzinie wi臋cej. Ca艂y czas rozmowa jest o tym 偶e niekt贸rzy nawet nie pokrywaj膮 talerzyka, ale jak si臋 pokrywa to jest to jak najbardziej ok :) "Nawet jesli takich studentow czy biedniejszych zjawi sie wiecej co nie moga wykazac sie gestem poka藕nej koperty. " Przyjdzie taki moment 偶e ci studenci sko艅cz膮 studia, b臋d膮 organizowa膰 wesele a wtedy ja dam im tyle ile oni dali mnie. Jak napisa艂am wcze艣niej-dla mnie to nie problem. Ile dostaj臋 tyle daj臋. "Czyli nie osoba, a jej prezent sa dla Ciebie wazne." Te偶 za ni膮 p艂ac臋 i te偶 sk膮d艣 te pieni膮dze musia艂am skombinowa膰 i jako艣 zarobi膰. Mnie restauracja te偶 nie da rabatu bo mam biedniejszych go艣ci. Za ka偶dego czy biedniejszego czy bogatszego p艂ac臋 tyle samo i nie ma taryfy ulgowej dla nikogo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ehhhhhhhhhhh......
Rozmowa jak ze 艣cian膮.

Udost臋pnij ten post

Ja pierd jaki syf. Lepiej nie organizujcie wesela to wi臋cej wam zostanie w kieszeni. Tylko wtedy nie b臋dziecie mog艂y struga膰 przed rodzin膮 ksi臋偶niczek w plastikowych koronach.

Udost臋pnij ten post

"Ci膮gle tylko zadaj臋 sobie jedno pytanie: sk膮d PM wiedz膮 od kogo ile dosta艂y? " Przecie偶 pieni膮dze wk艂ada si臋 do koperty w kt贸rej r贸wnie偶 znajduje si臋 kartka z 偶yczeniami kt贸r膮 podpisuje si臋 imieniem i nazwiskiem. Nie wiem czy jeste艣 tak t臋pa czy tak膮 udajesz. Z tego co ja kojarz臋, to pieni膮dze sk艂ada si臋 do kupy i liczy ca艂o艣膰. Rozumiem, 偶e ty ka偶dego z oddzielna zapisujesz :) Gratuluj臋 ci tak偶e, pracowita studentko, 偶e tak膮 ci臋偶k膮 prac膮 mog艂a艣 chodzi膰 i na wesela i kupowa膰 sobie mn贸stwo sukienek i but贸w. Ja nie mam zamiaru t艂umaczy膰 ci na co wol臋 wyda膰 pieni膮dze i dlaczego musz臋 i艣膰 na 4 wesela, a nie 2 Przykre, jakimi ludzie potrafi膮 by膰 materialistami. Do tej pory mia艂am tylko jeden przypadek, po kt贸rym Panna M艂oda obgada艂a sk膮pc贸w, jak to ona nazwa艂a, ale chyba faktycznie bardziej si臋 zastanawia膰 czy warto chodzi膰 na tego typu imprezy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewunkaa0
Pewnie, 偶e warto nie zmieniaj nastawiania przez jaka艣 materialistk臋 z forum. nasze rodziny i znajomi na pewno tacy nie s膮. Ja te偶 czasem mam sporo wesel w roku, a ka偶dy jest mi bliski nie b臋d臋 wybiera艂a mi臋dzy przyjaci贸艂k膮, a bratem ciotecznym, czy rodzon膮 siostr膮. Bo na ka偶dego 艣lubie chc臋 by膰. Wesele mam pierwsze w czerwcu, potem dwa w lipcu. No i dam tyle ile zdo艂am od艂o偶y膰 do tego czasu. Ale nie b臋d膮 to zawrotne sumy. Wiem, 偶e wi臋ksze gadanie by艂oby gdybym na kt贸rym艣 z wesel i 艣lubie jednak si臋 nie pojawi艂a ni偶 jak p贸jd臋 i dam tyle ile jestem w stanie.

Udost臋pnij ten post

to ciesz si臋, 偶e akurat takie osoby Ci臋 otaczaj膮... gorzej jakby艣 trafi艂a do takich materialistek, kt贸re wypowiadaj膮 si臋 powy偶ej

Udost臋pnij ten post

"Przyjdzie taki moment 偶e ci studenci sko艅cz膮 studia, b臋d膮 organizowa膰 wesele a wtedy ja dam im tyle ile oni dali mnie. Jak napisa艂am wcze艣niej-dla mnie to nie problem. Ile dostaj臋 tyle daj臋" no i to jest nasza polska mentalno艣膰. Dam tyle, ile on mi da艂. Mam szanse si臋 zrewan偶owa膰 za te marne 300z艂! "Te偶 za ni膮 p艂ac臋 i te偶 sk膮d艣 te pieni膮dze musia艂am skombinowa膰 i jako艣 zarobi膰. Mnie restauracja te偶 nie da rabatu bo mam biedniejszych go艣ci. Za ka偶dego czy biedniejszego czy bogatszego p艂ac臋 tyle samo i nie ma taryfy ulgowej dla nikogo" To je偶eli Ci臋 nie sta膰 i nie "wykombinujesz" pieni臋dzy na wesele, to go poprostu nie r贸b. Bo robisz go tylko z nastawieniem, 偶e wi臋kszo艣膰 Ci si臋 zwr贸ci. Jeste艣cie poprostu okrutne w tych swoich wypowiedziach, 偶e "Za ka偶dego czy biedniejszego czy bogatszego p艂ac臋 tyle samo i nie ma taryfy ulgowej dla nikogo" Przez takie wypowiedzi ludzie, kt贸rzy to czytaj膮, na prawd臋 powa偶nie si臋 zastanawiaj膮 nad sensem uczestnictwa w takich uroczysto艣ciach. Nawet je偶eli PM to normalni ludzie i nie licz膮 na niewiadomo ile, mog膮 si臋 spodziewa膰, 偶e ludzie poprostu nie b臋d膮 przychodzi膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ile偶 razy mo偶na powtarza膰
to samo Ci膮gle piszecie : "To je偶eli Ci臋 nie sta膰 i nie "wykombinujesz" pieni臋dzy na wesele, to go poprostu nie r贸b." I zgadzam si臋 z tym w 100% Nie mam pieni臋dzy nie robi臋 wesela. Nie mam pieni臋dzy nie id臋 na wesele. Uwa偶am 偶e to dzia艂a obustronnie.

Udost臋pnij ten post

ale wiadomo, 偶e nikt normalny nie p贸jdzie z pust膮 kopert膮. Je偶eli kto艣 uwa偶a, 偶e podarowanie 300z艂 oznacza, 偶e to ma艂o, to chyba nie mamy o czym rozmawia膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ile偶 razy mo偶na powtarza膰
"Je偶eli kto艣 uwa偶a, 偶e podarowanie 300z艂 oznacza, 偶e to ma艂o, to chyba nie mamy o czym rozmawia膰" Te偶 uwa偶am 偶e je艣li kto艣 daje 300z艂 id膮c na wesele to nie ma o czym rozmawia膰. Tyle dawa艂am x lat temu gdy wesele by艂y w remizach, wszystko by艂o ta艅sze (i jedzenie i picie i wynajem sali) a nie teraz kiedy wszystko dro偶eje a znalezienie restauracji w kt贸ej liczyliby sobie ze wszystkim 艂膮cznie z alkoholem 150z艂 od osoby graniczy niemal偶e z cudem. Zwykle pi臋knie wygl膮da to na pocz膮tku gdy m贸wi膮 160z艂 od osoby a potem dodaj膮, alkohol we w艂asnym zakresie, ciasto r贸wnie偶, tort te偶, owoce te偶, dekoracja sali, pokrowce na krzes艂a dodatkowo p艂atne itd i sumuj膮c cena ju偶 tak pi臋knie nie wygl膮da

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a mnie zawsze dziwi skad
kto wie ze koperta jest pusta i czyja u nas sie kase wklada w taka zwykla koperte i nie podpisuje od kogo to. zyczenia sklada sie ustnie, nie trzeba jeszcze raz tego pisac :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a mnie zawsze dziwi skad
i dziwi mnie wasze podejscie ja w ogole nie mysle o zwroceniu sie wesela moglabym i 300 osob zaprosic, nie chodzi mi wcale o koszty, bo chce widziec ludzi, swietowac ze znajomymi, ktorych mam sporo. niestety dzisiaj nikt wlasnie nie wpadnie tak na kilka godzin, albo sie jest w stroju galowym i daje kase, albo wcale, a ja bym chetnie przyjela wsyztskich znajomych, nawet bez kasy. traktujecie wesele jak zarobek ;/ jak was nie stac to nie bierzcie slubu i tyle

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koperty, koperty
No tak ja mam 165 z艂 za talerzyk w tym s膮 dania gor膮ce, napoje, owoce i zimne przystawki. Musz臋 we w艂asnym zakresie dokupi膰 ciasto i tort. Ciasta b臋dzie mi piek艂a osoba prywatna wi臋c na 80 os贸b b臋dzie to ok. 400 z艂, plus jakie艣 400 z艂 za tort. Czyli s艂odko艣ci razem 800z艂. Alkohol 艂膮cznie z winami i w贸dk膮 3 tysi膮ce. Talerzyki x 80 = 13 200 ciasta i alkohol = 4300 czyli 艂膮cznie 17500z艂 tak naprawd臋 koszt talerzyka to prawie 220z艂. A go艣cie pytaj膮c ile p艂ac臋 m贸wi臋 165 z艂 tak偶e wylicz膮 sobie, 偶e oko艂o 350z艂 b臋dzie ok za par臋, a tak naprawd臋 ja za par臋 p艂ac臋 prawie 450z艂. Wi臋c co to jest zwr贸ci膰 za ten talerzyk, kt贸ry i tak w pe艂ni si臋 nie zwraca, bo jak kto艣 mi da 300z艂 to i tak b臋d臋 w plecy. Ju偶 nie doliczam orkiestry przy, kt贸rej go艣cie b臋d膮 si臋 bawi膰, nocleg贸w i taks贸wek za kt贸re ja p艂ac臋. Dlatego 艣miem liczy膰 by go艣cie dali mi przynajmniej za ten talerzyk. Tak pieni膮dze mam i sta膰 mnie nie musz臋 si臋 zapo偶yczy膰, ani kredyt贸w bra膰. Tylko w艂a艣nie na to id膮 wszystkie oszcz臋dno艣ci chcia艂abym zatem by go艣cie wykazali si臋 i dali przynajmniej za ten talerzyk, bo da膰 mniej to jaka艣 kpina. Ka偶dy wie ile teraz wszystko kosztuje. Sama nigdy nie skrzywdzi艂am pary m艂odej kwot膮 jak膮 im da艂am. nawet jak by艂am nastolatk膮 i sz艂am niby podczepiona pod rodzic贸w to dawa艂am od siebie kopert臋, bo 藕le si臋 czu艂am i艣膰 na krzywy ryj. A teraz zawsze pilnuj臋 by si臋 dowiedzie膰 ile kosztuje talerzyk. I tak wiem, 偶e m艂odzi wydali na mnie wi臋cej ni偶 ten talerzyk. Bo dodatkowo alkohol i inne sprawy. W zaproszeniu podana jest restauracja wystarczy wstuka膰 w internet i wszystko stanie si臋 jasne ile p艂ac膮 m艂odzi. To nie s膮 rzeczy trudne do dowiedzenia i wcale nie trzeba wypytywa膰 pary m艂odej. W dobrym tonie jest zwr贸ci膰 za talerzyk. Ca艂kowity koszt mojego wesela to 40 tysi臋cy tak偶e zarobi膰 na weselu nie zarobi臋, ale troch臋 oszcz臋dno艣ci wr贸ci na konto mam nadziej臋. I tu nie chodzi o to, ze tylko kasa sie dla mnie liczy. Liczy sie wszystko i gosciei kasa. To tworzy calkosztalt.

Udost臋pnij ten post

dorzucanie koszt贸w do samego talerzyka typu alkohol, tort, ciasta, dekoracje itp. nie wspomn臋 ju偶 o ca艂ej reszcie, jest r贸wnoznaczne z tym, jakie wydatki ponosi osoba zaproszona. Na samej kopercie si臋 nie ko艅czy. Do tego ubi贸r, ewentualnie fryzjer, dojazd, cz臋sto nocleg. Nie broni臋 swojego zdania tym, 偶e opr贸cz 300 czy 400z艂 musz臋 doda膰 ok 300-400z艂 jeszcze na ca艂e wyj艣cie, bo wydaje si臋 to 艣mieszne. Tak samo PM nie obchodzi za ile kupi艂a艣 sukienk臋, krawat, czy ile wyda艂a艣 na fryzjera, jak go艣ci nie obchodzi za ile PM kupowali w贸dk臋, tort i inne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koperty, koperty
kochaj siebie gosci nie musi obchodzic ile wydalam na suknie i fryzjera czy dekoracje. Czy ja o tym wspomnialam wyzej? pisze tylko o jedzeniu i piciu. Moglabym nie kupowac wodki tym samym zaoszczedzajac 3 tysiace, ale przeciez goscie nie potrafia bawic sie bez %. Od razu podnioslyby sie glosy niezadowolenia. Ja nie bede pila, kupuje ja dla innych. W koszt talerzyka wliczylam to co realnie na ten talerzyk sie sklada. Dlatego pominelam taksowki, busa i nocleg. To pomijam, a i tak za to place. Niech goscie goscie dadza rownowartosc tego co idzie na jedzenie i picie na osobe. Wtedy kazdy bedzie zadowolony. Tak jak i gosci nie musi obchodzic to skad wzielam na suknie tak i mnie nie musi obchodzic ile ktos wydal na swoje wyszykowanie. Bo nikt nie karze szykowac sie za 500zl. Nie trzeba sukienki kupowac za 200, do fryzjera chodzic za 100, nowiutkie buty i torebka za kolejne 200. Po co? jak mozna za o wiele mniej. To sprawa goscia ile wyda na swoj ubior moze wydac 500, moze wydac 0 zl i ubrac sie w to co ma. Mnie nie obchodzi za co ubiora sie moi goscie, tak ich nie obchodzi za co ja sie ubralam, za co oplacilam kamerzyste, fotografa, zespol, samochody, dekoracje, itp. Niech ich tylko obchodzi koszt talerzyka. Wed艂ug mnie 400z艂 to jest minimalna kwota jaka powinna dac kazda para.

Udost臋pnij ten post

je偶eli idziesz do osoby, kt贸r膮 widzisz raz w roku, to nigdy w 偶yciu bym tyle nie da艂a. siostrze da艂am wiele wiele wi臋cej, ale to dlatego 偶e mamy bardzo bliskie relacje, mimo 偶e to siostra cioteczna

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 koperty, koperty
hmm skoro widzisz t臋 osob臋 raz w roku to po co w og贸le idziesz na to wesele? z po偶ytkiem dla wszystkich by艂oby jakbys nie by艂a na ich weselu. Ty nie poczuwasz si臋 do tego by da膰 im prezent, bo przecie偶 nie sa ci bliscy, ledwo co ich znasz i pamietasz to niech i oni nie placa za osobe ktora ma ich w dupie, a przyszla sie najesc za darmo i napic. Po prostu nie zjawiaj sie na takich weselach i slubach. Glupie myslenie widze rzadko wiec daje mniej, widuje czesto to daje wiecej. Po prostu nie id藕. Ja nawet nie wysylam zaproszen do ludzi, ktorych nie widuje i sie nie kontaktuje. Na te 80 osob jest 35 z mojej rodziny i wszystkich w przeciagu ostatnich 6 miesiecy widzialam wiecej jak 3 razy nawt, ba nie tylko widzialam, ale i rozmawialam i spedzalam czas. Takze licze, ze dadza chociaz za ten talerzyk. Narzeczony rowniez zapraszal tych, z kotrymi utrzymuje kontakt.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do koperty,koperty
w koncu kto艣 m膮dry pojawi艂 si臋 na tym forum :) do kochaj siebie "je偶eli idziesz do osoby, kt贸r膮 widzisz raz w roku, to nigdy w 偶yciu bym tyle nie da艂a." Pomy艣l dziewczyno czy PM daj膮 ci okrojone menu tylko dlatego 偶e maj膮 z tob膮 ma艂y kontakt ? Skoro cie zaprosili a ty przyj臋艂a艣 zaproszenie to nie traktuj si臋 jako gorsz膮 tylko na r贸wni z innymi go艣膰mi. Jakby艣 si臋 czu艂a gdyby PM zaprosili ci臋 na wesele a z racji tego 偶e jeste艣 dalsz膮 rodzin膮 b膮d藕 kole偶ank膮 podali obiad i zimn膮 p艂yt臋 a obok go艣cie dostaliby jeszcze 4 inne dania gor膮ce. Pewnie czu艂abym si臋 gorsza i dyskryminowana, nieprawda偶 ? "siostrze da艂am wiele wiele wi臋cej, ale to dlatego 偶e mamy bardzo bliskie relacje, mimo 偶e to siostra cioteczna" Jasne 偶e najbli偶szej rodzinie daje si臋 wi臋cej ale nawet temu dalszemu znajomemu czy rodzinie nale偶y da膰 w kopert臋 minimalnie tyle by pokry艂o za talerzyk Podam ci to na przyk艂adzie. Talerzyk kosztuje 250z艂 od osoby wi臋c id膮c z osob膮 towarzysz膮c膮 minimalnie nie wa偶ne do kogo wypada da膰 500z艂. Je艣li idziesz do siostry ciotecznej, lub siostry rodzonej to dajesz ile chcesz od 500 wzwy偶. Czy to takie skomplikowane ?

Udost臋pnij ten post

skoro taka osoba mnie zaprasza, tzn 偶e ma najzwyczajniej w 艣wiecie tak膮 ochot臋. nie mam zamiaru wam si臋 t艂umaczy膰, dlaczego id臋 i dlaczego jestem zapraszana. nie "przychodz臋 si臋 naje艣膰 za darmo i napi膰", bo przynosz臋 ze sob膮 prezent. A to 偶e nie zap艂aci艂am za bilet to ju偶 moja sprawa :) Wychodz臋 z za艂o偶enia, 偶e chodz臋 do normalnych ludzi, kt贸rzy nie maj膮 oczu przes艂oni臋tych pieni臋dzmi tak jak wy Liczcie, liczcie:) Tylko 偶eby艣cie si臋 nie przeliczy艂y :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie s膮dz臋 偶e si臋 przeliczymy
bo my艣l臋 偶e moi go艣cie maj膮 troch臋 wi臋cej taktu ni偶 wy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 do kochaj siebie
No w艂a艣nie ta para m艂oda 偶ywi do Ciebie jednak jaka艣 sympati臋 skoro Ci臋 zaprasza, a Ty odp艂acasz im si臋 tym, 偶e szkoda Ci na prezent. To ile w takim wypadku dasz? Jak b臋dzie wygl膮da艂a ta koperta czy prezent?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bamboochaaa
no ja ju偶 naprawd臋 nie mog臋 z wami ! jeste艣cie pieprzonymi materialisami, no ale oczywiscie nie wszyscy/stkie. Ja pieprze idac na wesele dajesz tyle ile mozesz, a osoby ktore Cie zapraszaja wiedza jaka masz sytuacje i gdyby nie wiedzieli to by nie zapraszali jakby liczyli na kase. No ale, NAS NORMALNYCH ju偶 prawie nie ma niestety.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ci膮gle tylko pada
tekst o materialistach, a was trzeba nazwa膰 jak ? S臉PY, DARMOZJADY, PASO呕YTY ? No jak ? PM nie 偶a艂uj膮 wam ani jedzenia ani niczego, martwi膮 sie czy b臋dzie wam smakowa艂o, czy muzyka b臋dzie odpowiada膰, obawiaj膮 si臋 wszystkiego, czy nie b臋dzie za ma艂o da艅, czy posi艂ki b臋d膮 szybko i sprawnie wydawane a wy tylko idziecie 偶eby naje艣膰 si臋 i wybawi膰 jak najmniejszym kosztem a wyda膰 jak najmniej. Brzmi to podobnie to powiedzenia "Robi膰 tak 偶eby si臋 nie narobi膰" . Te偶 by艣cie si臋 wstydzili. Wielkie pa艅stwo, nied艂ugo b臋dziecie chcieli by PM wraz zaproszeniem dawali wam bony na zakupy nowych ubra艅, na fryzjera czy kosmetyczk臋 bo przecie偶 ile偶 wy musicie pieniedzy wyda膰 na wyszykowanie si臋. Ahhh bym zapomnia艂a jeszcze bon na zakup paliwa w dowolnej stacji bo dojazd te偶 sporo mo偶e was wynie艣膰

Udost臋pnij ten post