Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość az mnie to zastanawia

Siostra meza wypomina mi ciagle, ze wydaje za duzo na jedzenie

Polecane posty

Gość a ja się podziele
A co siostrze męża do tego? Daje na to? My mamy córkę 3 letnią i na miesiąc wydaję dokładnie 1500zł na jedzenie,chemię i ciuchy (kupuję w uwaga! ciucholandzie). Na samo jedzenie będzie tak z 1100zł na miesiąc. Jemy bardzo dużo owoców (dosłownie kilogramami)-córka na raz potrafi zjeść 5 mandarynek. Ale za to w ogóle nie je słodyczy,bo nie lubi. Z przedszkola wraca głodna,bo ona nie przepada za mięsem i kluskami,a reszta dzieci uwielbia mięso,kluchy i sosy. Także odbieram ją o 15 i w domu je obiad. Nie bardzo wyobrażam sobie jakby nasza kuchnia wyglądała jakby nie było owoców i byłoby o połowę mniej pieniędzy. Pewnie jakoś by trzeba było zaoszczędzić i owoce by były tylko dla córki. Oby nigdy nas nic takiego nie spotkało. Na pewno taniej jest się żywić zdrowo,bo kupuje się mięso i robi wędlinę,ale u nas to by nie zdało egzaminu,bo za mało mięsa i wędlin jadamy. Jemy bardzo dużo owoców, warzyw i ryb. Dobrze zrobione krewetki w cieście smakują jak kurczak,a sknocone grillowane jak karp :O

Gość Krewetki smakuja
bardziej jak ryba tylko sa bardziej tak jakby sprezyste pod zebami :D

Mi tam krewetki bardziej jak kurczaka przypominają, mają takie sprężyste,soczyste, jędrne mięso. Ale to tylko moja ocena.

Gość goolio
krewetki smakuja jak kurczak??????? chyba jakies podroby kupujesz:D laska,jemy krewetki,ale nigdy nam kurczakiem nie zajezdzaly:D

Sprezyste to sa jak sie je tylko lekko zetnie a nie rozmemla za dlugim podsmazaniem. Ja robie tak: wciskam czosnek, siekam czerwona papryczke piri piri, zalewam oliwa z oliwek i w tkiej marynacie leza sprawione krewetki z 2h, czasami dolewam jeszcze sherry albo bialego wina jak mam pod reka. Potem doslownie max 2 minuty na patelni i na salate, najlepiej mi pasuje na rukoli z polowkami pomidorkow cherry i siekana czerwona cebulka. Swiezo zmielony pieprz i gotowe.

Gość goolio
do a ja sie podziele-taniej wychodzi zdrowe jedzenie??? ty chyba nigdy zdrowo sie nie odzywialas!

Gość asqqqqqwwaaa
moje ciasto na pizze jest z takich samych składników tylko trochę inaczej je przygotowuję, ponieważ ja mieszam wszystko razem i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mi na pizze myślę,że wychodzi około kilkanaście złotych ale ja zawsze robie dwie i mam na trzy posiłki. dzisiaj np upiekłam ciasto, zaraz mnie pewnie tu zjedzą,że niezdrowe bo z torebki, kupiłam ciasto duża blacha delecta jogurtowe i do tego jedynie dodaje się margarynę,jajka i mały jogurt naturalny ja do swojego jeszcze wkroiłam brzoskwinie z puszki, ciasto kilkanaście złotych a wyszło naprawdę dużo jeszcze jutro do pracy zabiorę koleżanki poczęstować;)

Z tego przepisu, który podałam ciasto wychodzi mi idealne już od pierwszej próby. Ciasto ciastem, ale jest później jeszcze kwestia pieczenia - aby nie za krótko i nie za długo.

Gość a ja się podziele
A nie wyjdzie taniej kupić surową szynkę za 18zł i zrobić samemu z niej wędlinę? Z kilograma mięsa wyjdzie ok 70 deko szynki. A dobra szynka w sklepie kosztuje 40zł za kilogram. Tak taniej jest odżywiać się zdrowo,bo nawet najlepsza szynka ze sklepu nie jest tak dobra jak ta zrobiona samemu. Taniej jest samemu zrobić twarożek czy pastę na kanapki i o wiele zdrowiej. I tak jak dla mnie dobrze zrobione krewetki przypominają kurczaka,a takie przegotowane karpia.

Gość asqqqqqwwaaa
mi ciasto też fajne wychodzi, zawsze robię cieniutkie i daje dużo dodatków.;)

Dobra, prżeczytalam.. Ale to pieczenie to juz ze skladnikami typu ser, kielbaska, pomidory? Czy jak? Najpierw pieke ciasto, a potem jeszcze ze skladnikami?

Gość a ja i mojej znajomej
lilith-marlie Dobra, prżeczytalam.. Ale to pieczenie to juz ze skladnikami typu ser, kielbaska, pomidory? Czy jak? Najpierw pieke ciasto, a potem jeszcze ze skladnikami? buahahhahahahahahha:O

a ja się podzielę - 70 dag szynki za 18 zł, czyli kg za jakieś 25,70 zł. Dodaj do tego energię, bo przecież taką szynkę musisz upiec w piekarniku czy jakkolwiek przyrządzić, a i to nie z 15 min tylko ponad godzinę to spokojnie. Do tego przyprawy, czas.. zdrowiej na pewno, ale czy taniej?

Gość asqqqqqwwaaa
tak, rozwłkowujesz ciasto na to sos (ja blenduje pomidory z puszki,ząbek czosnku,bazylia i oregano, na to część sera , podsmażone pieczarki,czerwona cebula,reszta sera ,podsmażony kurczak w gyrosie i plasterki pomidora;)

Gość asqqqqqwwaaa
szynka jest chyba tańsza niż 18zł. u mnie w sklepie po 14 a czasami nawet po12 jak jest w promocji;)

Nie wiem co cie tak rozsmieszylo. W przepisie napisane jest, zeby piec 8-10 minut, wydalo mi sie to b. Krotko jak na pizze, jeszcze ze skladnikami

Jeśli chodzi o czas pieczenia to przepis przepisem - zależy od piekarnika. Ja nigdy nie patrzę na minuty, zawsze sprawdzam jakie ciasto jest od spodu.

Gość a ja się podziele
W promocji to i 10.99 kosztuje,ale już podałam taką cenę jak w malym osiedlowym sklepie jest,żeby mi ktoś potem nie zarzucił,że u niego jest drożej. Marynata wyjdzie ze złotówkę i gazu też za złotówkę,to wtedy wyjdzie mniej jak 30zł za kg. ale to się sprawdzi tylko w dużej rodzinie bo my zjadamy dosłownie 6 plasterków szynki na tydzień. Wolimy sery białe, żółte, pasty kanapkowe.

Gość asqqqqqwwaaa
ja jak wspomniałam pracuję w sklepie i zdarza mi się być na mięsnym, widać,że teraz jest bardzo dużo ludzi którzy oszczędzają jak tylko mogą, najtańsze parówki, na kanapki mortadela, salceson czy mielonka. Dla mnie to jednak nie do pomyślenia,żeby tak sobie odmawiać zjedzenia dobrej szynki. Zamiast kanapki z mielonką wolałabym zjeść kanapkę z pastą jajeczną która przecież tez nie wychodzi drogo a jest pyszna.

Gość a ja się podziele
Mielonek czy mortadeli to nie jadam,ale od czasu do czasu naleci mnie na dobry salceson z chrzanem-mniam. Aż mi się właśnie zachciało. Ja robię dużo past-jajeczną, z makreli,łososia,tuńczyka,ale nie z oszczędności a dlatego że po prostu wolimy to niż wędlinę.

Ja tam specjalistka od past nie jestem, ale kiedys na studiach wymyslilam taki przepis (same resztki w sesji mi w lodowce zostaly i czarowalam) a teraz to mi super smakuje: Tunczyk w kawalkach w wodzie lub sosie wlasnym Pokrojony w kosteczke zolty ser a twardy, nie taki miekki i sprezysty Pokrojone w plasterki oliwki zielone Siekana cebulka Oliwa z oliwek i pieprz, bazylia i ew. oregano. Ja tam nie sole, ale jak komus malo slone, to mozna dosolic. I hyc na buleczki podpiekane. Dla mnie pychotka.

Gość a ja się podziele
Pasta jajeczna gotuję 6 jajek na twardo, po ostudzeniu siekam, do tego 60g masła osełki i szczypiorek i mieszam. Pasta/sałatka z wędzonej makreli makrela, mała cebula, por, sól, pieprz, oliwa, szczypiorek. Rybę obieram i rozrywam na małe kawałki, siekam cebulę,kroję pora i szczypiorek, mieszam,dodaje przyprawy i oliwe. Pasta z wędzonego łososia. Łosoś, 3 jajka na twardo, koper, majonez, musztarda. Łososia,jaja,koper siekam,dodaję majonez i musztardę i mieszam.

Gość a ja się podziele
Oczywiście wszędzie jest pieprz i sól do smaku.

Ja kiedyś znalazłam taki przepis na pastę jajeczną i tak robię i jest dobra: 4 jajka szczypiorek (według uznania) 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy olej sól pieprz jajka tre na tarce dodaję musztardę, majonez, oleju tyle żeby była taka do smarowania, doprawiam według uznania pieprzem i solą i mieszam ze szczypiorkiem :)

Gość asqqqqqwwaaa
ja pastę robie z ugotowanych jaj, cebulki, majonezu szczypiorku i trochę jogurtu naturalnego, do tego sól pieprz i można wcinać.

Gość wędlinka
Jak ktoś chce oszczędzić i wiedzieć co je to polecam szynkowar, można robić szynki i domowe mielonki i wiele innych. Jedyne co, to trzeba trochę więcej pracy niż pójść do sklepu i kupić gotową wędlinę.