Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rodzina 2+1

Ile wynoszą wasze opłaty za prąd i wodę (zimną) miesięcznie?

Polecane posty

Mama a macie domek czy mieszkanie. Bo jak mieszkanie to faktycznie poroniony pomysł. Fajnie sprawdza się w domku, bo nie trzeba palic wynosić popiołu i przez cały czas masz stałą temperaturę a nie jak w przypadku węgla - wieczorem napalisz a rano masz hebel.

lalalum+: pocieszę cię bardziej. Kiedys za studenciaka mieszkałam z koleżanką i tak żeśmy z wodą poszalały, ze jak przyszło rozliczenie za pół roku to ona aż zwymiotowała. Coś koło 1400 pln przyszło;-) DO tej pory wspominamy ten rachunek. Ale kapiele w wannie były? Były;-)

Gość lalalum!
wow, nie zazdroszczę :) ale mnie zastanawia jedna rzecz: u mnie w bloku są RODZINY, które płacą za wodę ok 20 zeta! jak to w ogóle możliwe jest???

Nasi znajomi płacą 30 zł za trzy osobową rodzinę. Ale oni nie gotują w domu, ona pierze dwa razy w tygodniu a sikają w pracy;-)

Moja ciotka oszczędza wodę w inny sposób. Jak myje ręce czy cos płucze wstawia do umywalki czy zlewu miskę i tym spłukuje wc. Podobno własnie z wc najwięcej idzie wody i ona twierdzi, ze widzi dużą różnicę. Nie wiem- nie próbowałam.

Gość lalalum!
ja pluję sobie w brodę bo mam zlew 1,5 komory (ściema i pic na wodę - nie polecam serdecznie!) i muszę myć gary bod bieżącą wodą (brak miejsca - ach, te blokowe kuchnie... )

Mamo 6 latki- ja dużo dom i wodę ogrzewam gazem. Jak widzę w skrzynce rachunek to już mam ciarki;/

Gość u nas to duzo
2+2,duży dom i warsztat męża.Woda ok 120zł a prąd to masakra:/600 zł co 2 miesiące:/Nigdy mniej nie było.

Gość my placimy:
Wode mamy wliczona w czzynsz,i za zimna i za ciepla po ok 30 zl.co pol roku jest rozliczenie i jest zwrot albo doplata kilka zl. Za prad natomiast placimy...20 zl:)) ale to dlatego ze mamy znizke.naatomiast jak znizki nie bylo to nasze rachunki i tak nie przekraczaly 60 kilku zlotych.i wcale nie oszczedzamy.uzywamy wszystkiego tyle ile potrzebujemy.

Gość lalalum!
do my płacimy: nie wydaje mi sie to fizycznie możliwe - chyba, że sorki, ale jesteście brudasami albo os kręcicie :(

Gość latoooooooooo
Jej strasznie malo w Polsce sie placi ja na gaz miesiecznie wydaje okolo 100f za prad okolo 70f woda 40f =210f czyli przeszlo 1tys tyle tylko ze ja nie osczedzam i nie odczuwam tych rachunkow ... kurcze ciezko by mi bylo wrocic do Polskiej rzeczywistosci naprawde kobietki jak wy sobie dajecie rade?Wielki szacun dla was :)

Gość lalalum!
musimy, to dajemy - to zresztą częsta strategia mężatek ;)

Gość my placimy:
Nie wiem o co ci chodzi. Na pewno nie jestesmy brudasami. Duzo oszczednosci przynosi zmywarka,po pol roku przyniosla miesiac oszczednosci na wodzie. Pralka chodzi peelna zaladowana,nigdy nie wrzucam kilku rzeczy do prania. Kapiele codziennie,ja sie nawet kapie w wannie czesciej niz biore prysznic,maz bierze prysznic zawsze. Co do pradu,to tylko tv,ktory bardzo zadko ogladamy,komputer ktory chodzi kilka godzin dziennie i swiatlo,ale nie rozswietlamy calej chalupy na raz. Zyjemy normlanie i nie wiem co mialabym robic zeby placic wieksze rachunki. Ale wiem ze mozna. Jak moja tesciowa odkreca wode w zlewie na full,zmywa naczynia,nie zakreca wody i odchodzi od zlewu co wytrzec,przyniesc,albo nawet usiadzie na chwile,a woda sie leje,a ona ma to gdzies. To mozna wtedy miec rachunki po kilkaset zlotych.

Gość lalalum!
w zmywarkę wierzę ;), ale na pewno nie robie jak Twoja teściowa, a i tak mam tyły :(

Gość my placimy:
A poza tym nie wydaje mi sie zeby 60 zl za wode miesiecznie bylo malo. Nie podgrzewamy sami,wiec napisalam ze tej i te zuzywamy za ok 30 zl.jakbysmy sami grzali to wiecej zimnej by szlo.logiczne.

Gość olk
woda 110zł ,prąd różnie od 140-230 zł

Gość Jackwar
Jeśli chodzi o prąd by oszczędzać to trzeba wywalić stare odbiorniki , takie jak lodówki i telewizory . Stara lodówka potrafi w ciągu 24 godzin zużyć tyle prądu co piecyk elektryczny , wszystko też zależy jak mamy lodówkę ustawioną . Powinna mieć swobodny przepływ powietrza i nie stać przy kaloryferze , chyba że jest nieczynny .Termostat powinien być ustawiony nie na maxa , dobrać temperaturę indywidualnie , inna w lato . Drugim elementem który zużywa prąd są termy elektryczne , powinniśmy wyłączać z sieci jeśli nas dłuższy czas nie ma w domu i w czasie snu . Można w tym celu stosować zegary załączające . Nie powinniśmy też termostatu ustawiać na maxa , dobrać temperaturę indywidualnie , im wyższą temperaturę ustawimy tym częściej będzie się załączać mimo że nie korzystamy z termy . Co do oszczędności wody to pranie , zmywanie i kąpanie . Toalety niektóre mają możliwość przerwania spłukiwania wciskając powtórnie przycisk . Zmywanie wiadomo zmywarki , jeśli nie mamy lub nie lubimy to można starać się moczyć , myć i spłukiwać . kąpiel , prysznice , jeśli wanna to nie trzeba napuścić wanny wody by się umyć , wchodzimy do wanny i odkręcamy kran myjąc się . Pralki , wiadomo , segregacja prania i nie pierzemy pary majtek tylko staramy się zapełnić bęben , bez przesady . Znam takich co nawalą że nie mogą zamknąć a pralka przy wirowaniu (nowa) wychodzi na korytarz .

Gość Xena49
Coś niskie macie te rachunki. Mieszkam w centralnej Polsce miasto 115000 mieszkańców. Za rodzinę 2 osobową płacę miesięcznie za wodę zimną 80-100zł prąd poniżej 190zł nie schodzi.

Gość Jackwar
Jeszcze czajnik elektryczny , wygodny lecz trzeba gotować tyle wody ile nam potrzeba , jedna szklanka , dwie jeśli potrzebujemy dwie . Nie gotować całego czajnika na jedną herbatę . Najlepiej z niego zrezygnować a gotować na gazie .

Gość rodzina 2+1
Dziękuję serdecznie, że się tyle osób wypowiedziało ;) widzę, że wszystko zależy od powierzchni mieszkania, od tego czy się mieszka w domu czy w mieszkaniu, i od tego jak się używa wody i prądu... u nas wychodzi odrobinę mniej niż pisałam, bo dochodzą opłaty stałe do rachunków z liczników, ale to są groszowe sprawy. Choć przy 3 miesięcznym rozliczeniu ( tak jak my mamy) to te opłaty stałe wychodzą sporo. No i dochodzą opłaty za wywóz śmieci, mamy strasznie dużo bo 12 zł za osobę. Niby nic ale za 3 miechy ponad seta!

Czy ja wiem czy niskie mam rachunki? Raczej normalne. Chociaż biorąc pod uwagę fakt, że nie mamy gazu a gotowanie i pieczenie to prąd to moze i nie dużo.

Gość Jackwar
Xena , za prąd są różne rachunki , wszystko zależy czy mieszkasz w bloku czy w domku , w domku doliczają ci opłatę za przesył energii , ta pozycja jest znaczna , może wynosić równoznaczność za zużycie energii.

Gość KreconeZebyNaPlechach
Za prąd w zeszłym roku miałam 195,00/2 mce w grudniu przyszło wyrównanie na 480 i od nowego roku bede płacić 255 co 2 miesiące Za wodę płacę w czynszu, i co 3 mce mam rozliczenie przeważnie z nadpłatą na ok 50 zł

Gość markt
u nas 3 dorosłe osoby plus dziecko to jakieś 100 zł/m2 wydaje mi się, że to nie dużo, wcześniej płaciliśmy więcej ale powymienialiśmy wszędzie żarówki na świetlówki i ledy (marki active jet) i sporo poszły rachunki w dół myślę że to prosty sposób żeby zaoszczędzić parę złotych

Gość gość
120,- prąd miesiecznie, szambo 140, - miesiecznie, woda własna gazu brak, opał ok 200 miesiecznie, rodzina 2+1 Opłaty to pikuś..... żarcie w tym kraju drogie a kawioru nie jadam :P

Gość gość
U mnie za wodę płaci się wg zużycia. Na miesiąc ok 8kubikow jeden 14,50 prąd płace raz na 2 mce 240-320 gaz-mamy butlę która wystarcza na ok 5 mcy (60 zł) rodzina 4 osobowa w tym 2 dzieci (ponad 5 lat i ponad 9 mcy)

Gość gość
te wszystkie opłaty to koszmar ja płacę 170 zł prąd woda opłacam przy rozliczeniu w czynszu jak za dużo się używa czynsz za 3 pok mam 700 zł do tego kablówka 140 zł i tyś zł idzie hehe takie życie do tego jedzenie ubranie. Nie wszyscy dużo zarabiają

Gość gość
Ja czynsz mam 200 zł plus 36 zł wywóz śmieci plus jakieś tam ścieki i ca ileś tam mcy za światło z korytarza ale to są jakieś tam złotówki, to kamienica zarabiająca na siebie hehe