Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matko matko co robić

Rozkopałam w ogrodzie gniazdo z jakimiś malutkimi zierzątkami, co robić??!!!

Polecane posty

Rozkopywałam w ogrodzie skalniak, widłami ziemię rozrzucałam i nagle zobaczyłam, że z grudy ziemi rozpełzło się cztery takie maleńkie gołe ślepe zwierzątka! Rozkopałam im gniazdo! Co ja mam teraz z nimi zrobić?! Skalniak jest wielki, nawet nie wiem w którym to miejscu dokładnie było, nie wiem, czy je tam odlozyć, ale czy matka je znajdzie, jak gniazdo rozwalone? Na razie do doniczki je wsadziłam i przysypałam ziemią, ludzie pomóżcie!! Umrę jak one zdechną, będę je miała na sumieniu :(

Nie wiem, czy to krety,mysz polna czy co.

Gość bernank
czy Ty nie boisz się myszy ?

To mysz polna, znalazłam na google, takie coś, ja te na dłoni, tylko jeszcze mniejsze, jeszcze nie mają takiej sierści http://newgreen.pl/misz-tisz/

Gość gość
Odłóż je gdzieś tam, gdzie kopałaś, jesli matka ich nie znajdzie, to trudno natura, bedzie miała następne.

Nie, nie boję się. W dzieciństwie nawet miałam 3 białe myszki. Ale co robić z tymi maleństwami? Odłożyć je?

Gość gość
zostaw je na miejscu matka je znajdzie

Ale jak je próbowałam odłożyć to one w popłochu rozchodzą się na cztery różne strony. Kurczę, a u weterynarza nie przyjmują takich "znalezisk"?

Ale ten skalniak jest tak rozwalony, że wątpię, by ona je znalazła. Po zapachu myszy szukaja? Ja je w dloni trzymałam, a jak teraz mój zapach zmyli matkę? Masakra, jakby to były już duże myszy to co innego, ale takie maleństwa :(

odłóż na miejsce ae ja bym nie przysypywała ziemią bo się uduszą, one miały pewnie jamę wykopaną pod ziemią. połóż je mniej więcej tam gdzie znalazłaś i zrób im nad głową na tym skalniaku taką budkę jakby (oprzyj kawałek drewna, niewiem deske o kamień, obsyp naokoło ziemią ale tak żeby pod spodem było powietrze,) i zostaw na dwa dni. jak będziesz miała szczęście matka je znajdzie i wyniesie do nowej jamy, jak nie to zje je kot.

A jakbym spróbowała je jakoś wykarmić i odchować?

Gość bernank
a w pobliżu nie ma żadnego kota aby zrobił porządek z tymi myszami ?

Ja pierniczę, tak dzieci matki pozbawić :( Zachciało mi się skalniak przerabiać cholera!!!

Gość gość
no raczej nie przyjmuja chyba ze do uspienia.

Gość gość
odłóż i tyle ,nie próbuj wykarmić daj sobie spokój

Gość gość
mielismy kiedys kroliki i tata mowil ze jak sie dotyka male i one potem maja Twoj zapach to matka je moze zjeść przez to. wykarmic mozna probowac kiedys z siedmiu malutenkich krolikow udalo sie wykarmic 1, reszta zdechła, jednak to inne mleko krowie i byly osierocone.

Gość gość
no i trzeba strzykawką to robic,

Gość bernank
mam info do głodnego KOTA , jest obiad.stop. przybywaj natychmiast.stop. kici, kici, chodź na obiad !

króliki zdechły bo nie wolno ich karmić mlekiem krowim... ono jest bardzo ciężkostrawne nawet dla ludzi. jak już nie ma innego to rozcieńczone, ale najlepiej mleko kocie. nie wiem jak z myszami ale nie sądzę żebyś je mogła wykarmić.

Gość gość
Musisz im teraz zastąpić matkę, podsuń cyca i zobacz czy będą ssały.:classic_cool:

Zrobiłam dziurę w ziemi i tą doniczkę z młodymi tam wsadziłam, by się nie rozeszły. Przykryłam to liśćmi i gałęziami. Matko, żeby tylko je znalazła!

He he akurat mam mleko hipp, bo mam niemowlaka w domu :) Jak jutro zajrzę do tej doniczki, a one będą martwe to się zapłaczę :(

Gość Nie przysypuj ich żadną ziemią
włóż do tej doniczki (bez ziemi!) mozesz im tam dać trochę sianka na przykład i połóż bokiem, zeby bylo do nich dojscie tam gdzie je znalazłaś. Jak matka je znajdzie to zabierze, jak nie to trudno, pewnie są za małe zeby je wykarmic. Miałam podobnie jak znalazłam młode wiewiórki w starej budce dla ptaków i je niechcący wyrzucilam.

Gość bernank
popatrz , może jeszcze żyją ! zadzwoń do restauracji wietnamskiej, obstawiam że przyjadą na sygnale , zabiorą i zapłacą

Gość bernank
może ten temat faktycznie wygląda na śmieszny i komiczny , jak wiadomo myszy są gryzoniami i gryzą wszystko, od zboża do mąki a gdy zboże w silosie albo w stodole jest to każdy gospodarz walczy z tymi gryzoniami , też kilka lat temu miałem podobną przygodę, na działce w starym kręgu betonowym , gdzie były śmieci i słoiki znalazłem gniazdo , legowisko myszy, cztery albo sześć młodych w kolorze różowym , ślepe , na łopacie przeniosłem i leżały w taczce , wyczyściłem to miejsce i krąg betonowy rozłupałem na kawałki , te kawałki poszły jako gruz do wylewki betonowej , burza się zbierała i huknęło zdrowo , w taczce te myszy zostały i spadam do domu , ulewa, oberwanie chmury i nagle zobaczyłem i usłyszałem pisk i płacz, jak płacz dziecka małego , potworny pisk pomiędzy piorunami , nagle przybyła Matka MYSZ i piszczała , płakała , szlochała , w czasie tej potężnej burzy co chwilę wskakiwała do taczki i przenosiła swoje DZIECI w kierunku lasu , przeniosła wszystkie , żałuję, że wtedy nie miałem kamery !

Nie nie, nie położyłam jej do góry dnem, nie wiem czy ten temat wskazuje, że jestem jakaś pusta, ale nie aż tak :) doniczkę wkopałam tak, by góra była mniej więcej równo z poziomem ziemi, a dałam ją nie bokiem, bo wtedy małe wychodziły, ale tak lekko pod skosem. Wcześniej wywaliłam ziemię z doniczki.zastąpiłam ją sianem i od góry lekko myszki przykryłam też sianem (dzięki Bogu mam teraz królicę, która ma małe i siana pod dostatkiem). Zaglądałam do nich przed chwilą, leżą bidne wtulone w siebie, jednego lekko opuszkiem dotknęłam to ciepły niestety nie był :( Kurczę, nie wiem, czy noc nie będzie dla nich za zimna?