Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1221

tabletki Teenia

Polecane posty

Gość gość
Słuchajcie jestem chyba ewenementem wobec tego, albo ten zestaw hormonów jest wprost do mnie idealnie dopasowany. Zaczęłam brać tabletki jakieś 5 miesięcy temu... i nie poczułam żadnej zmiany na gorsze. Nie miałam żadnego plamienia, nie przytyłam, żadnych zawrotów czy nudności, cera nawet ciut lepsza i cycki odrobinę wydaję mi się że większe ;) ogólnie same plusy! Bardzo jestem z nich zadowolona i polecam!

Gość gość
Witam Jestem po pierwszym opakowaniu tabletek. Skutki uboczne poza mała ilościa wyprysków i faktycznie bardzo bolącymi piersiami brak. Mam jednak pytanie, ponieważ pod koniec przyjmowania opakowania mój chłopak "finiszował" w środku. 3 dzień z odstawienia i brak krwawienia. Czy powinnam się martwić?

Gość gość
ja kończę 3 opakowanie tabletek. żadnych plamień, żadnych skutków ubocznych. 2 krwawienia z odstawienia które już za mną zaczynały się 4 dnia przerwy. mam nadzieję że tabletki są skuteczne bo w zasadzie mało informacji na ich temat można znaleźć

Gość gość
Witajcie Brałam te tabletki przez miesiąc (tzn jedno opakowanie). Generalnie nic strasznego się nie działo. Kilka razy pojawiały się plamienia i bolały mnie piersi. Jakieś wahania nastroju też się czasem pojawiały. Jedyne co mnie trochę zaniepokoiło, to bardzo słaba miesiączka. Prawie jej nie miałam. Przed tabletkami miałam dość obfite miesiączki (przez dwa dni, potem słabiej). Teraz po tabletkach przez kilka dni miałam tylko plamienia, nawet nie musiałam używać tamponów, zwykłe wkładki higieniczne wystarczyły.

Gość gość
Hej dziewczyny :) skończyłam pierwsze opakowanie ( są to moje pierwsze tabletki), miałam tygodniowa przerwę i miesiączkę bardzo łagodną, a od tygodnia biore drugie opakowanie i musze przyznać ze zero skutków ubocznych, wahań nastroju, jedynie troche większe piersi co akurat na plus :D jak dla mnie super tabletki! ;)

Gość Kiniaa94
Witajcie dziewczyny, kończe własne 4 opakowanie Teeni, ginekolog przepisala mi ją w celu leczenia tradziku. Obecnie sie go pozbyłam, i tak jak miałam tłusta cere tak teraz mam bardzo sucha i dlatego musze odstawic Teenie bo wysuszyła mi baaardzo okrutnie cała skórę. Początki, pierwszy miesiac był straszny pod wzgledem wahającego sie nastroju, skrajnego, złość bez przyczyny, tak samo radość. Nie przytyłam, piersi mi nie urosły. Pamiętajcie, że każda inaczej reaguje na dany lek. Pozdrawiam :)

Gość gość
A czy któraś z Was słyszała o ciąży pomimo stosowania tych tabletek? Na początku z partnerem stosowaliśmy dodatkowo prezerwatywy a teraz już chcemy kochać się bez dodatkowych zabezpieczeń. praktycznie czuje się tak jak przed stosowaniem tych tabletek.

Gość gość
ja juz to robiłam bez dodatkowych zabezpieczeń i myślę ze wszystko jest w porządku :) nie robiłam wprawdzie testu ciążowego ale czuje się normalnie. Myślę ze tabletki w zupełności wystarczają jeżeli bierzesz regularnie, bo wtedy normalnie owulacja nie przebiega czyli nie ma powodów do niepokoju ciążą :)

Gość Gość 88
Hey! Jestem właśnie po pierwszym opakowaniu tabletek i czekam na miesiączkę...Jeśli chodzi o skutki uboczne - nie odczułam prawie żadnych. Kilka razy pojawiły się bóle głowy i powiększone piersi (ale to akurat zaleta :P). Jedyne co mi dokuczało to delikatne plamienia przez cały okres zażywania tabletek. PS> Nie przytyłam i nie mam zwiększonego apetytu... ;)

Gość gość M
Ja biorę je od tygodnia. Czuję się dobrze. Co do skutków ubocznych to boli mnie brzuch, mam jeszcze plamienia i rzeczywiście pojawił się trądzik a szkoda bo leczyłam go latami :/ i oczywiście jeszcze wahania nastrojów typu denerwowanie się o byle co. Ale ogólnie na mnie działają bardzo dobrze ;)

Gość Zadowolona z Teenia
Biore juz 2 tygodnie te tabletki i nie zauwazłyłam zadnych zmian, funkcjonuje tak samo jak przed ich braniem :) Ale moze byc powodem to ze biore je leczniczo, a nie antykoncepcyjnie. tak mi sie wydaje . Mam jedynie plamienie.

Gość gość
biore 8 opakowanie, poczatki byly naprawde tragiczne ale jakos organizm sie przyzwyczail. Co do ceru to zero problemow, nawet powiedzialabym ze lepiej niz bylo. Jedyny minus to chyba czeste zmiany nastrojow.

Gość gość
po 2 opakowaniach zrobiłam badania kontrolne. podskoczył mi cholesterol LDL.zawsze był w normie a teraz powyżej normy. czy któraś z Was robiła sobie badania? bo nie wiem czy ten skok to kwestia tylko tabletek czy może są inne powody

Gość gość
Ja dopiero drugi dzien biore te leki i mam Nadzieje ze bedzie w porzadku. Na razie nie zaobserwowalam nic niepokojacege. Polecem natomiast mlodym dziewczynom lek Daylette . Piersi rosna po nich jak glupie. :-)

Gość gość
Po tym leku zmniejszyl mi sie apetyt. Dwa niewielkie posilki w ciagu dnia to maksimum. Moze uda sie zrzucic kilka zbednych kilogramow. :-) niestety libido tez spadlo.

Gość gość
Po jakim czasie mozna uprawiac sex z partnerem? Sa w ogole skuteczne te tabletki? To moje pierwsze i troche sie boje...

Gość gość
Właśnie po jakim czasie można uprawiać seks bez dodatkowych zabezpieczeń ???

Gość gość
czy patrzycie dokładnie czy temperatura w miejscu gdzie przechowujecie tabletki jest poniżej 25 stopni? bo zastanawia mnie czy temperatura np. o 3 stopnie wyższa może je osłabiać

Gość gość
Cześć! Dziś mija mój trzeci dzień brania Teenii. Czuję się okropnie, ciągłe mdłości, okropne bóle głowy, każdy zapach powoduje u mnie chęć do wymiotów, no i płaczę bez powodu. Po przeczytaniu waszych komentarzy pomyślałam, że wezmę tabletkę wieczorem a nie rano, może po prostu prześpię skutki uboczne. Proszę powiedzcie mi jeszcze kiedy mogę kochać się bez dodatkowych zabezpieczeń? Producent na ulotce informuje, że od pierwszego dnia brania tabletek, ale czy na pewno? Czy po ok. dwóch tygodniach jestem już chronioa?

Gość Gość 007
Dziewczyny, żebyście się trochę uspokoily zacytuje wam słowa ginekologa: 'W środkach antykoncepcyjnych są hormony podobne do tych, które organizm kobiety normalnie wytwarza w drugiej fazie cyklu, można więc powiedzieć, że kobieta jakby nieustannie była w drugiej, poowulacyjnej fazie. I tak też się czuje.' Czyli przez pierwsze 2, 3 miesiące można się czuć tak jak przed okresem. Po 3 miesiacach jak organizm się przystosuje do tabletek te przykre dolegliwości ustają i wszystko wraca do normy. Ale musi minąć jakis czas. Napiszcie jak się czujecie po 3 miesiącach brania tych tabletek . A jak cały czas będzie źle to wtedy trzeba pomyśleć o zmianie :)

Gość Ta która brała
radzę przeczytać.... decyzja pozostaje do was... Mowa w artykule nie tylko o Yaz, Yasminelle, Yasmin... ale ten sam skład posiada TEENIA... Jeszcze nie tak dawno kobiety cieszyły się nowymi tabletkami antykoncepcyjnymi, które „nie powodują tycia”, „zawierają niską dawkę hormonów”, a przez to „są bezpieczne”. A teraz już w niektórych krajach, jak np. USA dąży się do wycofania ich z obiegu. Są to środki zawierające mi.n. gestagenny drospirenon (Yasmin, Yaz). Yasmin, Yaz i Yasminelle to tabletki dwuskładnikowe, IV generacji. Mają tą samą dawkę drospirenonu – 3 mg. Różni je zawartość składnika estrogenowego, etynyloestradiolu; Yasmin 0,03 mg, Yaz i Yasminelle – 0,02 mg. Śledząc fora internetowe... … nietrudno określić jednoznacznie, że ten rodzaj środka dużej części kobiet wyraźnie nie służy, co nie znaczy, że inne panie nie doświadczyły jego pozytywnego działania. Twierdzenie, że antykoncepcja hormonalna nie jest dla wszystkich, coraz częściej bywa podkreślane przez same forumowiczki i jest jak najbardziej prawdziwe. Plamienia i krwawienia, bolesność piersi, kurcze łydek, obrzęki nóg i rąk, bóle głowy, spadek libido, senność, dobijające wahania nastroju oraz problemy z układem pokarmowym – bóle brzucha, wymioty i biegunka – to objawy, które najczęściej męczyły kobiety przyjmujące antykoncepcję z drospirenonem. Sporadycznie występowały długie i obfite krwawienia miesiączkowe, omdlenia, drętwienia kończyn, hirsutyzm, tycie, wzrost temperatury ciała oraz nieprawidłowe wyniki badania moczu – obecność w nim ciał ketonowych. Jak działa etynyloestradiol? Etynyloestradiol to pochodna naszego naturalnego estrogenu – estradiolu. Ma on zastępować fizjologiczne działanie estrogenów, których wydzielanie podczas przyjmowania środków antykoncepcyjnych jest zahamowane. Niestety, substancja ta wykazuje zdolność do zatrzymywania wody w organizmie, stąd też objawy niepożądane, w postaci obrzmienia i bolesnośc****ersi, obrzęków kończyn i wzrostu ciśnienia tętniczego krwi. Jak działa drospirenon? Drospirenon jest to składnik gestagenny, a więc jego działanie jest zbliżone do progesteronu. Drospirenon ma przeciwdziałać wspomnianej już wyżej retencji płynów w organizmie. Jednak niekoniecznie jego odwadniająca funkcja się ujawni. U kobiet (nie wszystkich), które przyjmowały środki z drospirenonem, zauważa się spadek masy ciała, związany z jego właściwościami odwadniającymi oraz złagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego. Panie zgłaszają również poprawę stanu cery. Ale... Drospirenon może przyczyniać się do podwyższenia poziomu potasu we krwi (hiperkalemia), co skutkuje późniejszymi problemami zdrowotnymi, głównie kardiologicznymi. Odwodnienie, któremu sprzyja antykoncepcja Yaz/Yasmin/Yasminelle, skutkuje także zagęszczeniem krwi. Zwiększa się tym samym jej krzepliwość. Stąd duże ryzyko powikłań naczyniowych – zawał serca, udar mózgu, zatorowość płucna, zakrzepica żył głębokich, a także arytmie serca, problemy z pęcherzykiem żółciowym i nerkami. Problemy sercowo-naczyniowe mogą skończyć się nagłym zejściem śmiertelnym. Yasmin na amerykańskiej Worst Pills... Został umieszczony na liście leków „nie do użycia”, ze względu na to, że może podwyższać poziom potasu we krwi, co ma związek z powikłaniami sercowymi (arytmie, zawały serca, zakrzepy wewnątrzsercowe). Ponadto Amerykanie podkreślają, że nie jest to lepszy od innych – pod względem skuteczności – środek doustnej antykoncepcji. W USA zanotowano kilkadziesiąt przypadków zgonów z powodu powikłań kardiologicznych u młodych kobiet. Powiązano je ze stosowaną antykoncepcją, co też wpłynęło na zamieszczenie tych leków na liście Worst Pills. Warto jeszcze wspomnieć, że ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych wzrasta u kobiet palących, otyłych, prowadzących siedzący tryb życia oraz po 30-35 roku życia. Już nawet w przeciwwskazaniach do antykoncepcji hormonalnej, w tym także tej z drospirenonem , zaznacza się, że nie mogą jej stosować kobiety, które chorują lub chorowały na serce, zaburzenia krzepnięcia, nadciśnienie, kolagenozy. Również krótki okres po porodzie, operacji chirurgicznej i urazach stwarza ryzyko powstania zakrzepicy, więc i w tym czasie nie jest wskazane przyjmowanie jakichkolwiek leków antykoncepcyjnych. A Wy jakie macie doświadczenia z tym rodzajem antykoncepcji?

Gość nin00a
Skończyłam 8 opakowanie tabletek. Muszę powiedzieć, że nie miałam żądnych skutków ubocznych. W trakcie pierwszego opakowania pojawiły się plamienia, ale minęły wraz z pierwszym krwawieniem. Okres jest skąpy, trwa krótko :D Libido absolutnie nie spadło, nie przytyłam, nie pogorszyła mi się cera. Co do art. powyżej, radzę uważać z wiarygodnością, ja słyszałam o kobietach, które zmarły po tabletkach nowej generacji, zaczęłam szukać i doszłam do art. z tych gazet. Okazało się, że te kobiety brały tabletki starej generacji nie nowej. Jeżeli po 3 opakowaniach organizm się nie przyzwyczai należny zmienić tabletki. 3 opakowania organizm się przyzwyczaja i trzeba je przetrwać. Pozdrawiam

Gość Ewwwww
Zgadzam się z przedmówczyni. To samo mi powiedział lekarz. Nie chcę zachwalać tych tabletek, ale mi one służą... Nie czuje żadnych skutków ubocznych. Ostatnio, mam problemy z cisnienie, zbyt wysokie, codziennie 149/95 puls ok. 100 w spoczynku, rozmawiałam z lekarzem prowadzącym i wykluczył, że mogą to powodować tabletki antykoncepcyjne, również z tego powodu że teenia zawiera drospirenon czy coś takiego, a ta substancja ma lekkie działanie odwadniające - tzn. że ciśnienie by spadało a nie wzrastało :) może niech jeszcze ktoś się wypowie tn. tabl. teenia?? pozdrawiam EWA

Gość Kami0912
Biorę je od 6 dni wcześniej miałam Mercilon i Jeanine. Po poprzednich miałam tylko 2 tygodnie plamienie przy pierwszym opakowaniu. A Teenia po tym co czytam to mam duże obawy... Dziś mam straszne nudności ból i zawroty głowy... Myślę że mi przejdzie bo miałam 6 miesięczny odstęp od poprzednich tabletek ale czuje się fatalnie.. :(

Gość Gość20101989
A ja tam polecam biore co prawda pierwsze opakowanie,jestem w połowie :) czuje się świetnie.Zero jakich kolwiek dolegliwości :D Brałam przez dwa lata Asubutella pierwsze opakowania to była katastrofa bol serca,duszności,w przerwach silne bole głowy...Wiec polecam Teenie...

Dostalam te pigulki od mojego ginekologa ale jak czytam co puszecie to zastanawiam sie czy je brac:)

Gość NAJGORSZE TABLETKI ANTY
Biorę tabletki anty od ok 11 lat. miałam z 3 inne zanim zaczęłam brać Microgynon. Po nim było mi ok, ale lekarz stwierdził że za dużo ma hormonów i mogę mieć problemy zajściem w ciążę. Dostałam receptę na teenie i zaluje ze dałam się na nią namówić. Brałam przez 1,5 miesiąca czemu 1,5 ? Bo takie skutki uboczne były tragiczne ze musiałam przerwać: - bóle głowy/ migreny - potworne wahania nastroju - przytycie 5 kg/ Strasznie puchlam po nich. CO NAJGORSZE- ZAPALENIE PĘCHERZA. Co weekend zaczełam na niego chorować. Ledwo co wyleczyłam to nawrót choroby.NIgdy tak nie miałam. Jak wystąpił raz w roku to góra i to zimĄ. W skutkach ubocznych NA ULOTCE jest "zapalenie pęcherza". Tak mi wszystko tam rozwalił że teraz tylko antybiotyk. Mimo ze juz mineło z 2 miesiące odkąd je nie biorę to raz w miesiacu jeszcze jest nawrót. Niestety lekarka POZ powiedziała ze min. po 3 miesiącach organizm mi sie wyczyści po tych tabletkach. Siadała mi psychika. Przestrzegam Was.

Gość ankana
Ja koncze pierwsze opakowanie.Przez 5 lat bylam na depo prowera.ale brak okresu..pozniej bralam Daylette i Vibin mini.Po nich czulam sie strasznie.dusznosci i bylam otepiala.Powiedzialam.ze zostaje przy gumkach.globulkach i nie truje sie tabsami.ale gdy obawialam sie ze jestem w ciazy.polecialam po tabletki.gdy okazalo sie ze to tylko obawy.Lekarz przepisal własnie Teenie.i mialam obawy okropne.Pierwsza wzielam pierwszego dnia okresu o 21 i bylo mi goraco.ale rano juz ok.I powiem.ze jest dobrze.Przez tydz.mialam syfki.i bolaly mnie bimbalki.Teraz juz lepiej...a apetyt jest.ale trzeba oszukiwac go woda np.ja tak robie.Recepte mam jeszcze na 2 opakowania...i bede przyjmowala nadal.Jedna wada to brak tabl.placebo...ale bede brala tic taki hihi przez te 7dni.Kazda z nas inna jest i wiadomo.ile kobiet tyle opinii.Pozdrawiam babeczki

Gość gość
Hej dziewczyny ja wlasnie skonczylam 1 opakowanie. Zaczela mi sie przerwa 7 dniowa w czasie której powinien mi sie pojawic okres dzisiaj jest 5 dzien przerwy i okresu nadal nie ma troszké sie martwie brzuch mnie boli jak podczas miesiaczki przez ten czas pojawiøa misie doslownie jedna brazowa kropka na wkladce trudno mowic ze to plamenie . Tabletki bralam regularnie o stalych porach nie ponelam zadnej. Strasznie mnie martwi brak okresu czy to moze byc oznaka ciazy , nie wiem czy zaczyna kolejne opakowanie . Doradzcie mi co zrobic???Co myslec. Dodam ze jak nie bralam tabletek to misiaczka byla krotka trwala ok 2-3 dni