Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość38

Własnie przeczytałam wywiad ze świetną i mądrą położna. ..polecam..

Polecane posty

Gość gość
gość 12:42 zgadzam się z Tobą w 100% cięcie krocza przyspiesza poród i jest tylko i wyłącznie dla wygody położnych a nie dla dobra matki. Tak samo jak pozycja leżąca podczas parcia- to najgorsza z możliwych pozycji jakie istnieją. No gorsza byłaby chyba tylko do góry nogami :o

racja, przy drugim porodzie byłam może nieprzyjemna ale powiedziałam położnej że jak mnie będzie chciała naciąć to nie ręczę za siebie :-o

Gość gość
Kochane kobiety... W POLSCE NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK CC NA ŻYCZENIE!!!!!!! Jak masz lekarza łapówkarza i zapłacisz za zaświadczenie że nie możesz rodzić SN to będziesz miała CC. Ale jak pójdziesz do szpitala i powiesz że chcesz cesarkę to wezmą Cię za wariatkę.

jakby lekarze mieli płacone za poród do góry nogami kochane dodatkową kasę, to gwarantuję że byłybyśmy zmuszone do tego

Gość gość
To przyj na stojąco albo na kucaka żeby Ci dzieciak głową na podłogę poleciał :D:D To po prostu jest niebezpieczne.

Gość gość
gość To przyj na stojąco albo na kucaka żeby Ci dzieciak głową na podłogę poleciał smiech.gifsmiech.gif To po prostu jest niebezpieczne. x większej bzdury nie słyszałam.

Gość gość
12:47 sa szpitale z cc na żądanie. Osobiście znam jeden. Nie mają dobrego sprzetu do ratowania dzieci, wiec wystarczy powiedzieć, ze się boisz i spytać czy ordynator zagwarantuje ci, ze dziecku się nic podczas sn nie stanie :)

Gość gość
I cala rzecz sprowadza sie do tego, ze chcemy, zeby kobieta miala wybor. Wybor sposobu wydania dziecka na swiat, wybor pozycji przy porodzie sn, mozliwosc znieczulenia ZZO, mozliwosc porodu w wodzie, mozliwosc wyboru rodzaju karmienia. Ja np tez chcialam, zeby moje dziecko nie bylo od razu po porodzie myte, uszanowano to. Nie zmuszano mnie do dokarmiania, nie pchano mi rak w cycki, dawano mi dobre i pozyteczne rady. Dzieki temu nabralam wiary w siebie jako kobieta i jako matka. Zaznacze, ze nie rodzilam w Polsce. Na szczescie. Kolezance, ktora miala rodzic w Polsce, doradzalam cesarke za lapowke. Zrobiono jej w koncu cesarskie ciecie po 3 dniach bezskutecznego podawania przyspieszaczy. Byla na skraju zalamania, bo prawie nic do jedzenia nie dostawala, bo lekarze orzekli, ze byc moze beda musieli zrobic awaryjne cc, wiec ma byc na czco. 3 dni spedzila o chlebie i wodzie. Ale koniec koncow, dziecko urodzilo sie, zdrowe i ona powoli doszla do siebie. I mimo, ze sama urodzilam sn, to dziewczynom mieszkajacym w Polsce, doradzac bede albo porod sn w prywatnej klinice jesli sie upieraja na sn, albo cesarke za lapowke, czy tez w prywatnej klinice. Kwestia 1-2 tysiecy zlotych, a czlowiek spokojniejszy :)

Gość gość
Porod na kleczkach, czy na "kucaka" jest niebezpieczny? Pogrzalo Cie czlowieku? Ty myslisz ze na podlodze rodzisz? I ze nie ma nikogo w poblizu, kto dziecko na rece wezmie w odpowiedniej chwili?

i oczywiście ordynator z szerokim uśmiech potwierdzi że zagwarantuje najlepszą opiekę. A potem uspokajająć własne sumienie zrobi Ci na życzenie CC.....

Gość gość
chlamydia przez ta twoją macicę rozrywana palcami zachłysnęłam się kawą i poplamiłam obrus od babci:Ddziękuję ci serdecznie:D i mam nadzieję,że żartowałaś.A do noamagic83 chcę powiedzieć,że gada babka z sensem.

Gość gość
gość 12:47 sa szpitale z cc na żądanie. Osobiście znam jeden. Nie mają dobrego sprzetu do ratowania dzieci, wiec wystarczy powiedzieć, ze się boisz i spytać czy ordynator zagwarantuje ci, ze dziecku się nic podczas sn nie stanie usmiech.gif xxx To nie jest CC na żądanie. To terror :D

Gość gość
sama sobie bijesz brawo?

Gość chlamydia
Nie, nie żartowałam. Rozerwana tkanka mięśniowa goi i zrasta się lepiej niż po gładkim i równym cięciu :)

Gość gość
Naomagic no w tym przypadku tak właśnie jest. ten ordynator to wspaniały człowiek jest. Nikt nikogo do sn nie zmusza. Podobnie do karmienia piersią. Jak na gówniany szpital, z gównianymi łózkami (podobne mozna znaleźć na filmach o wojnie secesyjnej) to ordynator, 1 lekarz i położne są cudni! Reszta lekarzy konowały okrutne, dlatego trzeba wiedzieć do kogo iść ;P

Gość gość
Aj tam zaraz terror :D po prostu ordynator ma miękkie serce dla kobiet :D i uwielbia noworody :D łazi i je ogląda i gada do nich :D

Gość gość
Nie no chlamydia ja myślałam,że ty żartujesz.Kto ci wcisnął taki kit,że macicę rozrywają a nie rozcinają?Powiedz bo ja chcę wiedzieć.

Gość chlamydia
Mój kolega ze studiów który jest ginekologiem :]]]]] Dodam że mój mąż jest chirurgiem ogólnym i to potwierdził ;]

jak już napisałam: rodziłam w jednym z najlepszych szpitali pod okiem lekarza, który ma nieposzlakowaną opinię. Cała ciąża prywatnie prowadzona. i co mi po tym? Zostałam potraktowana jak zwierzę które MUSI urodzić. ZZO nie było.A dlaczego? Bo nie ma anestazjologa A to że dziecku zanika tętno to położna powiedziała że przez skurcze. Młody urodził się okręcony 2 razy pępowiną i już zasiniony. Wiec proszę nie opowiadaj mi bzdur o tym że jak masz najlepszego lekarza to gwarantuje Ci Bóg wie co.

Gość gość
Chlamydia a tak na chłopski rozum pomyśl co jest łatwiej lekarzom zszyć-rozerwanie czy prościutkie ładne rozcięcie?Wszystko w temacie.Tak samo jest z nacinaniem krocza-wolą sami rozciąć bo wtedy się łatwiej szyje niż jak kobieta pęknie.

Gość chlamydia
Nie chodzi o to co łatwiej zszyć tylko co łatwiej się goi. Krocze nacina się bo istnieje mniejsze ryzyko pęknięcia aż do o***tu, jak pisałam wcześniej. Dlaczego próbujesz być mądrzejsza od encyklopedii?? Tak jest. To że wydaje Ci się to absurdalne to już twój problem. Spytaj swojego lekarza ginekologa.

Gość gość
Z kroczem jest inna sprawa, w Niemczech sie nie nacina, bo po pierwsze dbaja o krocze w trakcie porodu, po drugie, pekniecie naturalne lepiej sie goi niz szycie. Wiec nie powtarzaj tutaj glupot z podrecznikow poloznictwa z lat 80 ubieglego wieku. Zajrzyj w statystyki i spytaj wujka google ile % kobiet w np. Szwecji ma nacinane krocze :)

Gość chlamydia
U nas wciąż zalecają nacinanie krocza. W każdym państwie są inne wytyczne. Moim zdaniem nie ma co porównywać.

Gość gość
Szwecja,Niemcy.Dziewczyny tu jest Polska i akurat w tej kwestii lekarze mają gdzieś co będzie lepsze dla pacjentki.Liczy się co im będzie wygodniej i szybciej zrobić.

Gość gość
Tylko u nas wiedza na tematy okoloporodowe zatrzymala sie w rozwoju w czasach komunistycznych. Po kiego grzyba aparat usg w gabinecie, skoro nie kazdy lekarz potrafi cos z niego wyczytac i kieruje do specjalisty... Moja ciotka miala 38 lat jak jej miesniaka wykryto, zglosila sie bo nie miala okresu i myslala ze to menopeuza juz. Ten miesniak ma juz dzisiaj z 16 lat i dobrze sie rozwija :)

Niestety racja. Poród w PL to rzeź, ale o tym się głośno nie mówi. Nie wiem czy kobiety nie mówią o tym żeby inne kobiety nie miały przypadkiem lżejszego porodu? Żeby były bardziej przygotowane na to co się może stać?

Gość chlamydia
Oczywiście, nie chce być źle zrozumiana... Nie mówię że trzeba nacinać każdą kobietę. Tylko jeśli istnieją ku temu wskazania.

Przy 1 porodzie byłam nacinana mimo iż dziecko ważyło 2600gram, przy 2 nie dałąm się i mnie nacinano.. Waga dziecka 3550.Można? można.

Gość chlamydia
Każdy poród odbiera inaczej. Znam kobiety które rodziły w tym samym szpitalu. Jedna twierdzi że to trauma na całe życie, ale ona zawsze miała wrodzoną skłonność do histerii, znam ją, to moja siostra. A druga mówiła że bułka z masłem. Więc to chyba jednak kwestia postrzegania i opieki okołoporodowej.