Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Justy艣ka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
NO I WSZYSTKO W TYM TEMACIE!!!nic doda膰,ni膰 uj膮膰.Najwa偶niejsz膮 informacj膮 by艂a ta,co jest na egzaminie. Dzi臋ki temu z ca艂ego wora informacji i umiej臋tno艣ci zdobytych przez ca艂y rok,mogli艣my "doszlifowa膰" zmiane koszuli i karmienie,偶eby w miare na luzie stan膮膰 przed komisj膮.By艂o kilka os贸b,kt贸re fajnie opisa艂y procedure ca艂ego egz.i na tym si臋 powinno zako艅czy膰.Ale jak czytam te k艂贸tnie,偶e dziewczyna napisa艂a -r臋ka dalsza-bli偶sza itd.itp A powinna zaznaczy膰 zdrowa-chora...i nagonka na nia...no szok!!! to osoba inteligentna,zdaj膮ca egz.czy ucz膮ca zawodu nie wie takich rzeczy??to nie jest oczywiste?nad tym si臋 nie powinno w og贸le dyskutowa膰!!! albo prosicie o algorytm higienicznego mycia r膮k,zastanawiacie si臋 co pierwsze-mycie czy dezynfekcja,karmienie czy zmiana koszuli...na ko艅cu zastanawiacie si臋 czy wam w og贸le wolno karmi膰 i jak ustosunkowa膰 si臋 do tego zad.na egz....NO MASAKRA!!! to ja ju偶 obawiam si臋 o personel medyczny w naszych plac贸wkach.Nie chcia艂abym w szpit.czy hospicjum zobaczy膰 osobe kt贸ra nie wie z kt贸rej str.podej艣膰 do pacjenta,albo nie zmienia r臋kawiczek pomi臋dzy pacjentami,albo nie nakarmi chorego,bo twierdzi 偶e to nie nale偶y do jej kompetencji...Dajcie sobie ju偶 spok贸j,bo im d艂u偶ej to czytam tym bardziej si臋 za艂amuje poziomem waszej wiedzy przyszli OPIEKUNOWIE MEDYCZNI!!!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Kochane, Ja mam egzamin 11 w lubelskim i na 100% mamy karmienie sond膮 i zmian臋 koszuli jak pisano wcze艣niej. Mamy w zestawie dla ka偶dego dwa fartuchy, dwie pary r臋kawiczek, jedna strzykawka(typu janetta), dwie miski nerkowate, pojemnik z pokarmem, pojemnik z wod膮, pojemnik podpisany zu偶yty pokarm itd... Tylko 偶e ja w praktyce nie mog臋 nic wla膰, aha jest jeszcze gazik, no偶yczki typu( pean, kocher) do zacisku sondy ale jak jest korek to si臋 chyba nie u偶ywa ich, i na koniec zg艂臋bnik trzeba owin膮膰 tym gazikiem... Pacjentka podobno ma niedow艂ad jednej ko艅czyny... Pozdrawiam:) i Powodzenia wszystkim sama ju偶 si臋 boj臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zacisku u偶ywasz do zamkni臋cia sondy mi臋dzy porcjami pokarmu, natomiast zatyczki jak juz zako艅czysz czynno艣膰. Nie s艂ysza艂am, 偶eby owija膰 ko艅c贸wk臋 sondy gazikiem? A mo偶e jest to gazik nas膮czony do przetarcia stetoskopu przed sprawdzeniem po艂o偶enia zg艂臋bnika?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
brzydki i niedobry to "opiekun medyczny" kt贸ry na stronie 11 tego w膮tku napisa艂 cyt.: " opiekun medyczny 2015.06.02 Szczerze m贸wi膮c dla opiekuna zmiana pi偶amy oraz po艣cieli to podstawy, ka偶dy powinien mie膰 to w najmniejszym palcu, wi臋c bardzo wsp贸艂czuje, 偶e nie posiadacie pracowni, to tak jak z motyk膮 na s艂o艅ce, ko艂dr臋 mo偶esz 艣ci膮gn膮膰 do poziomu pasa, je偶eli pi偶ama b臋dzie dwucz臋艣ciowa to w og贸le piku艣, je偶eli za艣 jednocz臋艣ciowa to tak jak napisa艂a艣/e艣, tyle, 偶e pacjenta mo偶esz obraca膰 tylko na stron臋 zdrow膮, jak dobrze pami臋tam to pacjentka jest sparali偶owana prawostronnie, tak偶e na stron臋 lew膮 odwracasz i naci膮gasz, nast臋pnie k艂adziesz na plecy i lekko unosisz pacjentk臋 w swoj膮 stron臋, aby naci膮gn膮膰 drug膮 cz臋艣膰 koszuli, w 偶adnym wypadku nie uno艣 nogi chorej pacjenta. 艢ci膮gasz z r臋ki zdrowej, potem z g艂owy i z r臋ki chorej, zak艂adasz na r臋k臋 chor膮, g艂ow臋 i r臋ka zdrowa. Je偶eli pacjentka nie mia艂aby pora偶enia to Tw贸j opis jest idealny " go艣ciu obraca i kr臋ci pora偶onym pacjentem na lewo i prawo :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zacisku u偶ywasz do zamkni臋cia sondy mi臋dzy porcjami pokarmu, natomiast zatyczki jak juz zako艅czysz czynno艣膰. Nie s艂ysza艂am, 偶eby owija膰 ko艅c贸wk臋 sondy gazikiem? A mo偶e jest to gazik nas膮czony do przetarcia stetoskopu przed sprawdzeniem po艂o偶enia zg艂臋bnika?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ale co mam zrobi膰 mam z pojemnikami po zupie i wodzie i pojemnikiem na resztki i miska nerkowa? to zdezynfekowa膰 i zostawi膰 w tym brudowniku, czy zdezynfekowa膰 i odni艣膰 do magazynu ??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawie ju偶 opiekun
My mia艂y艣my gazik do przetarcia 偶anety,bo jak nabierzesz pokarm to powinna膰 unie艣 j膮 do g贸ry i delikatnie wypu艣ci膰 powietrze nad misk膮 nerkowat膮(wyglada to podobnie jak piel臋gniarka robi zastrzyk i wypuszcza dos艂ownie kropelk臋 p艂ynu,偶eby si臋 pozby膰 powietrza ze strzykawki-mam nadziej臋 偶e wiecie o co mi chodzi) ;) po tej czynno艣ci nale偶y delikatnie wytrze膰 strzykawk臋/偶anet臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawie ju偶 opiekun
misk臋 nerkowat膮 i wszelkie przyrz膮dy wielokrotnego u偶ytku-wk艂ada艂y艣my do pojemnika na moczenie,taca,stetoskop,termometr,w贸zek...spryska膰 艣rodkiem do dezynf.i MY wszystko to robi艂y艣my i zostawia艂y艣my w brudowniku,nigdzie nie odnosi艂y艣my.Reszta-czyli r臋kawiczki,fartuch,艂y偶eczka jednoraz.do mieszania pokarmu,kubeczki jednoraz. itd wrzuca艂y艣my do czerwonego worka/na odpady medyczne/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Co z pojemnikami? To zale偶y, najprawdopodobniej zostawia si臋 je w miejscu do tego wyznaczonym, z informacj膮 偶e "kuchnia je zabierze", nie opr贸偶nia si臋 tych pojemnik贸w ani nie wyrzuca.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Skoro nie mo偶na kr臋ci膰 pacjentem na prawo i lewo to mo偶e kto艣 napisze kto wie najlepiej jak to powinno wygl膮da膰 prawid艂owo pomijaj膮c w膮tek r膮k bo to ju偶 wiem. Jestem jeszcze przed egzaminem, a nie ma u nas pracowni wi臋c posiadam wiedz臋 czysto teoretyczn膮. I naprawd臋 nie wiem jak to powinnam wykona膰 prawid艂owo by nie przewraca膰 w prawo i lewo fantomem kt贸ry zobacz臋 dopiero na egzaminie z tego co tu zosta艂o napisane to p.Teodora jest po udarze i ma prawostronny niedow艂ad i wsp贸艂pracuje. Wi臋c jak mam podci膮gn膮膰 w g贸r臋 koszul臋 by j膮 zdj膮膰 z pacjentki i ponownie za艂o偶y膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opiekun medyczny
Nie zna艂em pe艂nego opisu pacjentki, nie wiedzia艂em, 偶e wsp贸艂pracuj臋, i pacjentka ma niedow艂ad :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
偶eby zdj臋膰 koszul臋 z pacjentki, trzeba pod艂o偶y膰 jej praw膮 r臋k臋 pod po艣ladki a lew膮 podci膮gn膮膰 koszul臋 ku g贸rze ( oczywi艣cie je艣li stoimy z prawej strony l贸偶ka), obejrzyj sobie r贸wnie偶 to: https://www.youtube.com/watch?v=eoYb7r-0So0

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 opiekun medyczny
Najlepiej i najsprawniej zrobi膰 tak, 艣ci膮gn膮膰 ca艂膮 ko艂dr臋 z pacjentki i u艂o偶y膰 j膮 przy stopach, unie艣膰 (zgi膮膰) kolana i poprosi膰, aby unios艂a po艣ladki, pomagaj膮c jej i jedn膮 r臋k膮 wysun膮膰 koszul臋 spod po艣ladk贸w, nakry膰 ko艂dr膮 nogi, przesuwaj膮c koszul臋 ku g贸rze przykrywa膰 kolejno ko艂dr膮, aby zapewni膰 intymno艣膰 pacjentce (nakry膰 do piersi), a p贸藕niej 艣ciaga膰 koszule r臋ka, g艂owa, r臋ka.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
taaak? a kto tak robi? chyba ufoludek, zw艂aszcza taki co ma niedow艂ad prawostronny....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ju偶 widz臋, jak Egzaminator wpisuje NIE w rubryce pt. czy zapewnia intymno艣膰 pocjentce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawie ju偶 opiekun
NIE WOLNO ZDEJMOWA膯 KO艁DRY Z PACJENTKI!!! mo偶e ka偶da szko艂a ma inny spos贸b nauczania/nie wiem i nie neguje tego/,wiem co m贸wiono u nas. Praw膮 r臋k臋 wsadzi艂am pod pacjentk臋,unios艂am ja delikatnie,wysun臋艂am koszule spod po艣ladk贸w, PAMI臉TAJCIE 呕EBY NIE KRZY呕OWA膯 R膭K!!! p贸藕niej zrobi艂am rog贸wk臋 z ko艂dry,posadzi艂am j膮,podnios艂am do g贸ry koszule na plecach...po艂o偶y艂am no i dalej ju偶 wiecie. P贸藕niej zn贸w r臋ka,g艂owa,r臋ka,naci膮gn臋艂am prz贸d ile si臋 da艂o,posadzi艂am,opu艣ci艂am koszula na plecach,po艂o偶y艂am Todzie,podnios艂am delikatnie do g贸ry i wyprostowa艂am koszule.To jest bardzo wa偶ne,u nas komisja zaglada艂a pod ko艂dr臋,premiowane jest super-owe wyprostowanie koszuli i nie krzy偶owanie r膮k!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzi臋ki na razie wszystkim za pomoc jak b臋d臋 mia艂a jakie艣 w膮tpliwo艣ci b臋d臋 namolnie pyta膰 na razie przegl膮dam testy p贸藕niej przysi膮d臋 i wszystko postaram si臋 pouk艂ada膰 po kolei co i jak b臋d臋 musia艂a robi膰 na egzaminie. Przera偶a mnie to wszystko, ale wierz臋, 偶e dzi臋ki tym wszystkim informacjom dam rad臋 Ewa1. Dzi臋ki opiekunie i Wam wszystkim cierpliwie t艂umacz膮cym. Do us艂yszenia!!!!!! :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jakie nie krzy偶owanie r膮k? O co chodzi?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Troszk臋 odbiegn臋 od tematu; nikt (chyba) nie pisze o dezynfekcji szafki przy艂贸偶kowej? Robili艣cie to? Je艣li tak to czy od razu po sko艅czeniu 2 czynno艣ci, czy wracali艣cie potem 偶eby przetrze膰 szafk臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
krzy偶owanie r膮k - to jakby unie艣膰 po艣ladki pacjentki lew膮 r臋k膮, a koszul臋 podci膮ga膰 ku g贸rze praw膮, spr贸buj :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzi臋ki, skumalam z tymi r臋kami :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
O co chodzi z tym krzy偶owaniem r膮k nie pojmuj臋? A czy do posadzenia pacjentki kole偶anki ugina艂y艣cie lekko nogi w kolanach tak jest w algorytmie, ja chyba tego nie ogarn臋 nie przenios臋 suchej teorii na egzamin.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ju偶 kumam to chodzi o nasze r臋ce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przede wszystkim naucz si臋 czyta膰 ze zrozumieniem i przejrzyj posty od mw 10 strony. A krzy偶owanie r膮k jest JAK BYK wyja艣nione wy偶ej!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
prosze o algorytm na e mail arasek15@amorki.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 prawie ju偶 opiekun
kurcze,jakie Wy macie braki...nie pisz臋 tego z艂o艣liwie,nie bierzcie tego do siebie...bardziej si臋 zastanawiam nad Waszymi szko艂ami,nauczycielami...co to za nauczyciel co nie wspomnia艂 nawet o niekrzy偶owaniu r膮k?? s膮 to 艣mieszne rzeczy,kt贸rych w pracy si臋 nie przestrzega,ale na egzaminie pierwszorz臋dne,to podstawa!!! nie umiem sobie wyobrazi膰 nadal,jak mo偶na si臋 uczy膰 na opiekuna "na sucho",bez pracowni,bez sprz臋tu...tak jak tu niekt贸re kol.pisa艂y.Co艣 niesamowitego,ze takie szko艂y istniej膮,ze pracuj膮 tam nauczyciele i bior膮 za to pieni膮dze!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kochani dajcie zna膰 czy na mazowszu by艂y ju偶 gdzie艣 egzaminy? Napiszcie prosz臋 czy nale偶y si臋 ba膰 egazminu jak egzaminatorzy do tego podchodz膮.Do karmienia rzeczywiscie jest mleko ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
prawie juz opiekun, ale ty glupoty piszesz, tyle bledow, ze szok i zamiast zachowac to dla siebie to piszesz i beda powielac twoje bledy, niech kazdy robi jak byl uczony i tyle. Kazda sala podczas egz. jest inna, wszystko jest gdzie indziej, nie wychodzi sie w fartuchu i rekawiczkach do brudownika, co ty wgl gadasz -.- sala egz. nie przedstawia warunkow domowych. I mozna odkryc pacjenta, intymnosc zachowujesz w 80% przez parawan, odkrywasz nogi zeby latwo zgiac w kolanach i wysunac koszule, pozniej je przykrywasz i sciagasz dalej. Niepotrzebnie sie wymadrzasz i zgrywasz taka, co to wszystko wie, a wczesniej przyznalas, ze nie wiesz czy robilas bledy, a teraz pouczasz innych.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
''NIE WOLNO ZDEJMOWA膯 KO艁DRY Z PACJENTKI!!! mo偶e ka偶da szko艂a ma inny spos贸b nauczania/nie wiem i nie neguje tego/,wiem co m贸wiono u nas.'' to po co to napisalas, ja bylam uczona wlasnie by sciagac koldre :) wiec WOLNO JA SCIAGAC.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
go艣膰 18:00 dok艂adnie tak samo mnie uczono :)

Udost臋pnij ten post